প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক্’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিষেধকৰ বাবে পৰিকল্পনা আৰু প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা সম্পৰ্কীয় বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ আধাৰ গঠন কৰাৰ বাবে চাৰিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
30 JUN 2020 2:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ক্’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিষেধকৰ পৰিকল্পনা আৰু প্ৰস্তুতি আৰু কেতিয়া এই প্ৰতিষেধক উপলব্ধ কৰা হ’ব ইত্যাদিৰ পৰ্যালোচনা সম্পৰ্কীয় এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ দৰে বিশাল তথা বৈচিত্র্যপূর্ণ জনসংখ্যাৰ দেশত প্ৰতিষেধক যোগানৰ ক্ষেত্রেত বিভিন্ন বিষয় বিবেচনা কৰিব লাগিব৷ ইয়াৰ ভিতৰত ঔষধ যোগান শৃংখলা ব্যৱস্থাপনা, উচ্চ আশংকাপূৰ্ণ ব্যক্তিক অগ্রাধিকাৰ, ব্যক্তিগত খণ্ডকে ধৰি এই প্ৰক্রিয়াত জড়িত সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত সমন্বয় সাধন আৰু নাগৰিক সমাজৰ ভূমিকাৰ অন্তর্ভুক্তিৰ দৰে বিষয় আদি উল্লেখ্যযোগ্য৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই ধৰণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাত চাৰিটা গুৰুত্বপূর্ণ নীতি উল্লেখ কৰে৷ প্ৰথমতে, পিছপৰা, উচ্চ আশংকাপূর্ণ লোকক তাৎক্ষণিক প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ বাবে চিহ্নিত কৰা আৰু তেওঁলোকক অগ্রাধিকাৰ প্ৰদান কৰা৷ অৰ্থাৎ, চিকিৎসক, নাৰ্ছ, স্বাস্থ্যকর্মীকে ধৰি আগশাৰীৰ ক’ৰোনা যোদ্ধা আৰু সাধাৰণ পিছপৰা জনসাধাৰণক এই প্ৰতিষেধক দিয়া প্ৰয়োজন৷ দ্বিতীয়তে, যিকোনো লোকে যিকোনো স্থানত বিনাচৰ্তে প্ৰতিষেধক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব, এই ক্ষেত্রত প্ৰতিবন্ধকতা আৰোপ কৰিব নোৱাৰিব৷ তৃতীয়তে, প্ৰতিষেধকৰ দাম যুক্তিসংগত হ’ব লাগিব আৰু সার্বজনীনভাবে উপলব্ধ হ’ব লাগিব৷ কোনো লোকক এই প্ৰতিষেধকৰ লাভৰ পৰা বঞ্চিত কৰিব নোৱাৰিব৷ চতুর্থতে, প্ৰতিষেধক উৎপাদনৰ পৰা প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ এই সমগ্ৰ প্ৰক্রিয়াত প্ৰযুক্তি ভিত্তিক ২৪ ঘণ্টাই নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাপনা থকা উচিত৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কর্মকর্তাসকলক এক বিস্তৃত পদ্ধতিত বর্তমান ব্যৱহৃত প্ৰযুক্তিৰ বিকল্পসমূহ মূল্যায়নৰ বাবে নির্দেশ দিয়ে, যাতে সকলোকে আটাইতকৈ ভালদৰে তথা সময়মতে প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা সম্ভৱ হয়৷য
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষেধক প্ৰয়োগৰ বাবে শীঘ্ৰে বিশদ পৰিকল্পনা গ্ৰহণৰ নির্দেশ দিয়ে৷
আলোচনাত প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰাৰ বর্তমান অৱস্থাৰ সন্দৰ্ভতো পর্যালোচনা কৰা হয়৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্রত সক্রিয় ভূমিকা পালনৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিশ্রুতিৰ কথা অৱগত কৰে৷

Prime Minister's Office
PM chairs meeting to review planning and preparations for vaccination against Covid-19
PM lists four guiding principles that will form the foundation of this national effort
30 JUN 2020 2:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to review the planning and preparations for vaccination against Covid-19, as and when the vaccine is available.
Prime Minister noted that vaccination of India’s vast and diverse population will need to factor in issues including those related to management of medical supply chains, prioritization of at-risk populations, coordination between different agencies involved in the process, as well as the role of private sector and civil society in this national endeavour.
Prime Minister enunciated four guiding principles that will form the foundation of this national effort: first, that vulnerable groups should be identified and prioritized for early vaccination, for example doctors, nurses, healthcare workers, non-medical frontline corona warriors, and vulnerable people among the general population; second, that vaccination of “anyone, anywhere” should take place, ie without imposition of any domicile related restrictions for getting the vaccine; third, that vaccination must be affordable and universal - no person should be left behind; and fourth, that the entire process from production to vaccination should be monitored and supported in real time with the use of technology.
PM directed officials to evaluate in a broad manner available technology options that can form the backbone of the national endeavor to vaccinate all in the most efficient and timely manner.
Prime Minister directed that detailed planning for such large scale vaccination should be undertaken immediately.
The current status of vaccine development efforts were also reviewed at the meeting. Prime Minister highlighted India’s commitment to play an enabling role in the vaccination efforts against Covid-19.