ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଯୋଜନାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ
• ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ
30 JUN 2020 2:52PM by PIB Bhubaneshwar
କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ନେଇ ଯୋଜନା ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
ଭାରତ ବିଶାଳତା ଓ ବିବିଦ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଟୀକାକରଣ ବେଳେ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁଠି ଅଧିକ ବିପଦ ଆଶଙ୍କା ରହିଛି ସେ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବା ଓ ସେଥିପାଇଁ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ସହ ସମନ୍ଵୟ ରକ୍ଷା ତଥା ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ନାଗରିକ ସମାଜ ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାକି ଏହି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରଥମରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଅଧିକ ଆଶଙ୍କା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ଟୀକାକରଣ କରାଯିବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ଅଣମେଡିକାଲ କରୋନା ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧା । ଦ୍ଵିତୀୟତଃ ଟୀକାକରଣରେ ଯେଉଁଠି ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ତାଙ୍କର ବାସସ୍ଥାନ ନେଇ କୌଣସି କଟକଣା ରହିବ ନାହିଁ । ତୃତୀୟ ଟୀକାକରଣ ସୁଲଭ ଓ ସାର୍ବଜନୀନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିରୁ କେହି ଯେପରି ବାଦ ପଡିବେ ନାହିଁ । ଚତୁର୍ଥ ଟୀକା ଉତ୍ପାଦନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟୀକାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ତର୍ଜମା ଓ ଯାଞ୍ଚ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବଳରେ କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ଏହା ଏହି ଟୀକାକରଣ ଭଳି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟମର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହାସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯୋଜନା ଓ ରୂପରେଖକୁ ତୁରନ୍ତ ହାତକୁ ନେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତିକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଠକରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଭାରତର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM chairs meeting to review planning and preparations for vaccination against Covid-19
PM lists four guiding principles that will form the foundation of this national effort
30 JUN 2020 2:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to review the planning and preparations for vaccination against Covid-19, as and when the vaccine is available.
Prime Minister noted that vaccination of India’s vast and diverse population will need to factor in issues including those related to management of medical supply chains, prioritization of at-risk populations, coordination between different agencies involved in the process, as well as the role of private sector and civil society in this national endeavour.
Prime Minister enunciated four guiding principles that will form the foundation of this national effort: first, that vulnerable groups should be identified and prioritized for early vaccination, for example doctors, nurses, healthcare workers, non-medical frontline corona warriors, and vulnerable people among the general population; second, that vaccination of “anyone, anywhere” should take place, ie without imposition of any domicile related restrictions for getting the vaccine; third, that vaccination must be affordable and universal - no person should be left behind; and fourth, that the entire process from production to vaccination should be monitored and supported in real time with the use of technology.
PM directed officials to evaluate in a broad manner available technology options that can form the backbone of the national endeavor to vaccinate all in the most efficient and timely manner.
Prime Minister directed that detailed planning for such large scale vaccination should be undertaken immediately.
The current status of vaccine development efforts were also reviewed at the meeting. Prime Minister highlighted India’s commitment to play an enabling role in the vaccination efforts against Covid-19.