ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରୋଜଗାର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
26 JUN 2020 4:12PM by PIB Bhubaneswar
ସାଥୀଗଣ,
ନମସ୍କାର, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ଅନେକ ଉତଥାନ ପତନ ଦେଖିଛେ । ଆମର ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ, ଗାଁରେ, ସହରରେ, ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଜଟିଳ ସମୟ ଆସିଥାଏ । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ କାଲି ବଜ୍ରପାତ ହୋଇଥିଲା । ବିହାରରେ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ କେତେ ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ଚାଲିଗଲା । କିନ୍ତୁ ଏହା କେବେ ହେଲେ କିଏ ଚିନ୍ତା କରି ନଥିଲେ କି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ, ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ଉପରେ ଏକା ସହିତ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରର ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିବ । ଏକା ଏଭଳି ସଙ୍କଟ ଯେଉଁଥିରେ ଲୋକମାନେ ଇଚ୍ଛା ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ପାରୁ ନଥିଲେ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବୋଧହୁଏ ଏମିତି କେହି ଜଣେ ଥିବ ଯିଏକି ଚିନ୍ତାଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇ ନଥିବ ।
ପିଲାମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ବୟସ୍କ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ - ପୁରୁଷ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦେଶ ହେଉ ଅବା ଦୁନିଆ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ଆଗକୁ ଯାଇ କେବେ ଆମକୁ ଏହି ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ସେ କଥା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଜଣାନାହିଁ । ହଁ, ଏହାର ଏକ ଔଷଧ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି । ଏହି ଔଷଧ ହେଉଛି ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା । ଏହାର ଔଷଧ ହେଉଛି - ମୁହଁକୁ ଘୋଡ଼େଇ କରି ବା ଢ଼ାଂକି ରଖିବା । ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରୋନାର ପ୍ରତିଷେଧକ ଔଷଧ ବହାରି ନାହିଁ, ଟୀକା ବାହାରି ନାହିଁ । ଆମେ ଏହି ଔଷଧ ଦ୍ୱାରା ତାହାକୁ ରୋକି ପାରିବା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମୁଖ ମଣ୍ଡଳର ଖୁସି ହେଉ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଖିର ଭାବ, ଆପଣମାନଙ୍କର ନିଜରପଣିଆ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଥିଲୁ । ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଯଶସ୍ୱୀ ଉର୍ଜ୍ଜାବାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଅଛନ୍ତି, ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ୟୁପିର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମର ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରମର ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି, ତାହାର ଅନୁଭବ ଆମେ ସମସ୍ତେ କରିଛୁ । ଶ୍ରମର ଏହି ଶକ୍ତିର ଆଧାରରେ ହୋଇଥିବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ । ଆଜି ଏହି ଶକ୍ତି ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ’କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ଅର୍ଥାତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାକୁ ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ପରିମାଣାତ୍ମକ, ଦୁଇଟି ଯାକ ପ୍ରକାରରେ ସଂପ୍ରସାରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ୟୁପି ସରକାର ନା କେବଳ ଏଥିରେ ଅନେକ ନୂତନ ଯୋଜନାସବୁକୁ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି, ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ବରଂ ଏହାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଯୋଡ଼ି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଥିବେ, ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଯେଉଁ ଡବଲ ଇଂଜିନର କଥା କହିଥାଏ, ଏହି ପ୍ରୟାସ, ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ’, ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ବହୁତ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ଆଉ ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କି ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ବିପଦକୁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରାଯାଇ ପାରିଛି, ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଟିମ ମନ-ଧ୍ୟାନ ସହକାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି, ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏହି କଥାରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଏଭଳି ଯୋଜନା ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ଆଉ ମୁଁ ତ ହେଉଛି ୟୁପିର ସାଂସଦ । ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରକାରର କିଛି ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ତ ମୋତେ ଟିକେ ଅଧିକ ଆନନ୍ଦ ମିଳିଥାଏ । କାରଣ ସେଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ମଧ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସଙ୍କଟର ଏହି ସମୟରେ ଯେଉଁମାନେ ସାହସ ଦେଖାଇଥାଆନ୍ତି, ବୁଦ୍ଧିମତାର ପରିଚୟ ଦେଇ ଥାଆନ୍ତି, ସଫଳତା ସେହିମାନଙ୍କୁ ହିଁ ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦୁନିଆରେ କରୋନାର ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଯେଉଁ ସାହସ ଦେଖାଇଛି, ଯେଉଁ ବୁଦ୍ଧିମତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଯେଉଁ ସଫଳତା ପାଇଛି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯୁଦ୍ଧ ଚଳାଇଛି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆୟତ୍ତ କରିଛି, ମୁଁ ସତ୍ୟ କହୁଛି ତାହା ହେଉଛି ଅଭୂତପୂର୍ବ, ହେଉଛି ପ୍ରଶଂସନୀୟ ।
ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର 24 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦୁନିଆର ବଡ଼ ବଡ଼ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ଚକିତ କରି ଦେବା ଭଳି ଅଦ୍ଭୁତ କ୍ଷମତା ରହିଛି । ସେ ହୁଏତ ୟୁପିର ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ, ପାରା ମେଡିକାଲ ଷ୍ଟାଫ୍ ହୁଅନ୍ତୁ, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପୁଲିସକର୍ମୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଶା, ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ହୁଅନ୍ତୁ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଡାକଘରର ସାଥୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ପରିବହନ ବିଭାଗର ସାଥୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶ୍ରମିକ ସାଥୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମ୍, ସେ ହୁଏତ ଜନପ୍ରତିନିଧି ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଖୁବ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶକୁ ଯେଉଁ ଅସୁବିଧା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ଭାଳିଛନ୍ତି, ଆଗାମୀ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏହାକୁ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ ମନେ ପକାଇବେ, ତାହା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମନେ ରଖାଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଏଥିପାଇଁ ବୃହତ, କାରଣ ଏହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦୁନିଆର ଅନେକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟ । ଏହି ଉପଲବ୍ଧିକୁ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ ନିଜେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଯଦି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଜାଣିବେ ତ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଚକିତ ହୋଇଯିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ୟୁରୋପର ଚାରୋଟି ବଡ଼ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବା ତ ତାହା ହେଉଛି – ଇଂଲଣ୍ଡ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଇଟାଲୀ ଏବଂ ସ୍ପେନ! ଏହି ସବୁ ଦେଶ 200-250 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁନିଆର ସୁପରପାୱାର ବା ମହାଶକ୍ତି ଭାବେ ଜଣା ଯାଉଥିଲେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦୁନିଆରେ ଏମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ରହିଛି । ଆଜି ଯଦି ଏହି ଚାରୋଟି ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ମିଶାଇ ଦେବା, ତ ଏହା ପାଖାପାଖି ୨୪ କୋଟି ହେବ! ଆମର ତ ଖାଲି ୟୁପିର ଜନସଂଖ୍ୟା ୨୪ କୋଟି ହେବ । ଅର୍ଥାତ, ଯେତିକି ଲୋକ ଇଂଲଣ୍ଡ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଇଟାଲୀ ଏବଂ ସ୍ପେନ ଏହି ଚାରୋଟି ଦେଶରେ ରୁହନ୍ତି, ସେତିକି ଲୋକ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ସେତିକି ଲୋକ ରହୁଛନ୍ତି! କିନ୍ତୁ କରୋନାରେ ଏହି ଚାରୋଟି ଦେଶରେ ମିଶାଇ 1 ଲକ୍ଷ 30 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇ ସାରିଛି, ଯେତେବେଳେ କି କେବଳ ୟୁପିରେ 600 ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ହାନି ଘଟିଛି! କେଉଁଠି 1 ଲକ୍ଷ 30 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଆଉ କେଉଁଠି 600 ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ । ମୁଁ ମାନୁଛି କି, ଜଣେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହେଉଛି ଦୁଃଖଦ ।
କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମାନିବାକୁ ପଡ଼ିବ କି ଏହି ଚାରୋଟି ଦେଶ ମିଳିମିଶି ନିଜ ସ୍ତରରେ ଯେତିକି ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, ପୁଣି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ସେଠି ୟୁପିଠାରୁ ବହୁଗୁଣା ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ଯାଇଛି । ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ବିକଶିତ, ଏମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁ ଅଧିକ ସଂସାଧନ ରହିଛି, ସେଠାକାର ସରକାର ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି! କିନ୍ତୁ ପୁଣି ମଧ୍ୟ ନିଜ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବଂଚାଇବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେପରି ସଫଳତା ମିଳି ପାରିଲା ନାହିଁ, ଯେଉଁ ସଫଳତା ୟୁପି ହାସଲ କରି ପାରିଛି!
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଆମେରିକାର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିବେ! ଆମେରିକା ପାଖରେ ସାଧନ-ସଂସାଧନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଊଣା ନାହିଁ! କିନ୍ତୁ ପୁଣି ମଧ୍ୟ, ଆଜି ଆମେରିକା କରୋନା ଦ୍ୱାରା ଖୁବ ଦୁଃଖଦ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ! ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖନ୍ତୁ କି ଆମେରିକାର ଜନସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ପ୍ରାୟ ୩୩ କୋଟି, ଯେତେବେଳେ କି ୟୁପିରେ ୨୪ କୋଟି ଲୋକ ରୁହନ୍ତି! କିନ୍ତୁ ଆମେରିକାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା 1 ଲକ୍ଷ 25 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇ ସାରିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ୟୁପିରେ ପ୍ରାୟ 600 ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ଯଦି ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସରକାର ସଠିକ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରି ନ ଥାଆନ୍ତେ, ଯଦି ୟୁପିରେ ମଧ୍ୟ ଆମେରିକା ଭଳି ସଂହାର ଚାଲୁ ରହି ଥାଆନ୍ତା ତ ଆଜି ୟୁପିରେ 600 ସ୍ଥାନରେ 85 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ଚାଲି ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା! କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମ ୟୁପି ସରକାର କରିଛନ୍ତି, ଆମେ କହି ପାରିବା କି ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତି କମରେ 85 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇ ପାରିଛେ! ଆଜି ଯଦି ଆମେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇ ପାରୁଛେ, ତ ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜେ ଏକ ଖୁବ୍ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନକାରୀ ବିଷୟ ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ! ନଚେତ ତାହା ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାଗରାଜ, ସେତେବେଳର ଆହ୍ଲାବାଦର ସାଂସଦ, ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, କୁମ୍ଭମେଳାର ଦଳା-ଚକଟା ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଶହ-ଶହ ହଜାର-ହଜାର ଲୋକ ମରି ଯାଇଥିଲେ । ତ ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେମାନେ ନିଜର ସମସ୍ତ ବଳ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଲୁଚାଇବାରେ ଲଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଏବେ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚି ଯାଉଛି, ସୁରକ୍ଷିତ ହେଉଛି, ତ ଖୁବ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ମିଳି ପାରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଥିରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ । ଏବେ ସବୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ହୋଇଛି ଯେତେବେଳେ କି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 30-35 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ସାଥୀ, କାମ କରୁଥିବା ସାଥୀ, ୟୁପିରେ ବିଗତ ସପ୍ତାହମାନଙ୍କରେ ନିଜ ଗାଁକୁ ଫେରିଥିଲେ । ଶହ ଶହ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶ୍ରମିକ ଟ୍ରେନ ଚଲାଇ ୟୁପି ସରକାର ଅସୁବିଧାରେ ଫସି ରହିଥିବା ନିଜ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲେ । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥିବା ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କଠାରୁ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବାର ଆଶଙ୍କା ଆହୁରି ଅଧିକ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବେ ଆୟତ୍ତ କରିଥିଲେ, ତାହା ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ବଡ଼ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କରି ଆଣିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ୟୁପିରେ 2017 ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଶାସନ ଚାଲୁଥିଲା, ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବେ ସରକାର ଚାଲୁଥିଲା, ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଫଳାଫଳର ଆଶା କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ କରି ପାରି ନଥାଆନ୍ତେ । ପୂର୍ବର ସରକାର ଥାଆନ୍ତେ, ତ ହସ୍ପିଟାଲ ସଂଖ୍ୟାର ବାହାନ କରି, ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟାର ବାହାନା କରି, ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଟାଳି ଦେଇ ଥାଆନ୍ତେ । କିନ୍ତୁ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଏପରି କଲେ ନାହିଁ । ଯୋଗୀ ମହାଶୟ, ତାଙ୍କ ସରକାର, ପରିସ୍ଥିତିର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝିଲେ । ସେ ବୁଝିଲେ କି ଏତେ ବଡ଼-ବଡ଼ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଅବସ୍ଥା କିପରି ହୋଇ ଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାର ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ।
କ୍ୱାରେନଟାଇନ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ଆଇସୋଲେସନର ସୁବିଧା ରହିଥାଉ, ଏହାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇ ଦିଆଗଲା । ତାଙ୍କର ପିତାଙ୍କର ସ୍ୱର୍ଗବାସ ହେଲା । ପିତାଙ୍କର ଅନ୍ତ୍ୟେଷ୍ଟିରେ ଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଇଏ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ବାଜି ଲଗାଇ ଦେଇଥିବା ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଏହି କରୋନାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଲାଗି ପଡ଼ିଲେ । ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକମାନେ ବାହାରୁ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 60 ହଜାର ଗ୍ରାମୀଣ ନିରୀକ୍ଷଣ ସମିତିମାନ ଗଠନ କରାଗଲା । ଏହି ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଗାଁରେ କ୍ୱାରେଂଟାଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ । କେବଳ ଦୁଇ-ଅଢ଼େଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ୟୁପିରେ କରୋନାର ରୋଗୀମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ହସ୍ପିଟାଲମାନଙ୍କରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଶଯ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ, ଗରିବଙ୍କୁ ଭୋଜନ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ନ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗୀଙ୍କ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁପି ଖୁବ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗରିବ ଏବଂ ଗାଁକୁ ଫେରିଥିବା ଗରିବ ସାଥୀଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣା ରାସନ ପହଂଚାଇଲେ । ଅର୍ଥାତ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲେ କି 15 କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ଭୋଜନ ଜନିତ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନ ହେଉ । କେହି ଭୋକ ଉପାସରେ ନ ଶୁଅନ୍ତୁ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିରେ ଗରିବଙ୍କୁ 42 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟାନ୍ନ ବଂଟା ଯାଇଛି । ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ରାସନ କାର୍ଡ ନଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ୟୁପି ସରକାର ସରକାରୀ ରାସନ ଦୋକାନର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଲେ । କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ତିନି କୋଟି ପଚିଶ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ମହିଳାଙ୍କ ଜନଧନ ଖାତାରେ ପ୍ରାୟ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରର ଇତିହାସରେ ସମ୍ଭବତଃ କୌଣସି ସରକାର ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଏତେ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ନାହାନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ରାସ୍ତାକୁ ନେଇ ଯିବାର ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ଆଗରେ ଚାଲୁଛି । ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଆୟର ସାଧନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଗାଁ ମାନଙ୍କରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘରର ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ସାମୁହିକ ଶୌଚାଳୟର ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, କୂଅ-ପୋଖରୀ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଇଂଟରନେଟର ଲାଇନ ବିଛେଇବା, ଏଭଳି 25 ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟର ତାଲିକା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଏହାକୁ ସଂପ୍ରସାରଣ କରି, ଏଥିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରି, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ ଶହେ ପଚିଶ କୋଟି ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ମଜଦୁର ସାଥୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 60 ଲକ୍ଷଙ୍କୁ ଗାଁର ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ତ ପ୍ରାୟ 40 ଲକ୍ଷଙ୍କୁ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅର୍ଥାତ ଏମଏସଏମଇରେ ରୋଜଗାର ଦିଆଯାଉଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ହଜାର-ହଜାର ଉଦ୍ୟମୀଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଆବଂଟିତ କରାଯାଇଛି । ଋଣ ସହିତ ଆଜି, ହଜାର-ହଜାର ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ, ଆଧୁନିକ ମେସିନ ଏବଂ ଟୁଲ-କିଟ୍ ବା ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କର କାମ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ, ରୋଜଗାର ପାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ୟୁପିର ସାଂସଦ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସଂପର୍କରେ ରହିଛି । ପଚିଶ କୋଟ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, 30 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତାର, ଅନୁଭବର ଡାଟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ରୋଜଗାରର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା, ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର କିଭଳି ଭାବେ ଭଲଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, କେତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ କରିଛନ୍ତି । ୟୁପିର ‘ଏକ ଜନପଦ, ଏକ ଉତ୍ପାଦ’ ଯୋଜନା ତ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି, ସେଗୁଡିକୁ ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ଦେଉଛି ।
ଏବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧିନରେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକର କ୍ଲଷ୍ଟର ବା ପୁଞ୍ଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏଥିରେ କପଡାର, ରେଶମର, ଚମଡାର, ପିତଳର, ଏଭଳି ଯେଉଁ ଅନେକ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଲଷ୍ଟର ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ, ନୂତନ ବଜାର ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୃଷକଙ୍କୁ ମିଳିବ । କୃଷକମାନଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ, ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ, ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ତିନୋଟି ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ନେଇ ନିରନ୍ତର ଦାବି ହେଉଥିଲା । ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେଉଁ 3ଟି ଆଇନ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି, ତାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଣ୍ଡି ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବାର ଅଧିକାର ମିଳି ଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁଠାରେ ଭଲ ଦର ମିଳିବ, କୃଷକ ସେଠାରେ ନିଜ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ଏବେ କୃଷକ ଯଦି ଚାହିଁବ ତ ଫସଲ ବୁଣିବା ସମୟରୁ ହିଁ ନିଜ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର କରି ପାରିବ ।
ଏବେ ଆଳୁ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକ, ଚିପ୍ସ ତିଆରି କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ, ଆମ୍ବ ଚାଷ କରୁଥିବା ଫସଲ ଆମ୍ବ ରସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ସହିତ, ଟମାଟୋ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକ ସସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ସହିତ, ଫସଲ ଚାଷ ସମୟରୁ ହିଁ ବୁଝାମଣା କରି ପାରିବ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ତାକୁ ଦର ହ୍ରାସର ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳି ପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆମର ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ 15 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ଆଉ 1 କୋଟି ନୂତନ କୃଷକ, ପଶୁପପାଳକମାନଙ୍କୁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସାମିଲ କରାଯିବ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୂତନ ସୁବିଧାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି କି ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଗାଁମାନଙ୍କରେ ପ୍ରାୟ 35 ଲକ୍ଷ ନୂତନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ପଅରଦିନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୟୁପିରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୁଶୀନଗର ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ମହାତ୍ମା ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରତି ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଏବେ ସହଜରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଆସି ପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଆଉ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର, ଅତି କମ୍ ପୁଞ୍ଜିରେ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ସଦା ସର୍ବଦା ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପଥର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଭାବେ ରହି ଆସିଛି । ଗାଁ-ଗରିବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ମିଶନକୁ ନେଇ ଆମେ ଚାଲିଛୁ, ସେଥିରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଯୋଗଦାନ, ଏଠାରେ ବିଜେପି ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଏବେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । ବିଗତ 3-ସାଢ଼େ 3 ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଡ଼ ଯୋଜନାରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କେବଳ ତିନି ବର୍ଷରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ 30 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । କେବଳ 3 ବର୍ଷର ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ନିଜକୁ ଖୋଲା ଶୌଚରୁ ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିଛି । କେବଳ 3 ବର୍ଷରେ ପାରଦର୍ଶୀ ଭାବେ ୟୁପି 3 ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରୀ ଦେଇଛି । ମାତ୍ର 3 ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସରେ ୟୁପିରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର 30 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ଇନସେଫାଲାଇଟିସ୍ ମହାମାରୀ ଭଳି କାୟା ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା । ଅନେକ ନବଯାତ ଶିଶୁଙ୍କର ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଏବେ ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ଏହି ରୋଗର ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତ ବହୁତ କମ୍ ହୋଇଛି, ମୃତ୍ୟୁ ଦର ମଧ୍ୟ 90 ପ୍ରତିଶତ ପଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ୟୁପି ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ।
ବିଜୁଳି, ପାଣି, ସଡ଼କ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଧାର ହୋଇଛି । ନୂତନ ସଡ଼କ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ନିର୍ମାଣରେ ୟୁପି ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଆଉ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଯେ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଆଜି ଶାନ୍ତି ବିରାଜମାନ କରୁଛି, ଆଇନର ଶାସନ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି କାରଣ ଯେ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଉପରେ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆର ନିବେଶକମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି । ସରକାର ଦେଶୀ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଯାହା ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଉଛନ୍ତି, ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ୟୁପି ଉଠାଉଛି । ଆଉ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ କରୋନା ସହିତ ଳଢ଼େଇ ଲଢ଼ୁଛନ୍ତି, ୟୁପି ନିଜ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି । ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ବିପଦ ସହିତ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗକୁ ୟୁପି ସରକାର ସାକାର କରୁଛନ୍ତି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ରୋଜଗାରର ଏହି ସମସ୍ତ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!!
ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଏବେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରହିଛି । କାମକୁ ବାହାରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ପରିଷ୍କାର-ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ଏହା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ । ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକା, ଉଭୟର ସୁରକ୍ଷାର ଏହି ଲଢ଼େଇ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଜିତିବ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଜିତିବ ।
ବହୁତ-ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan via Video Conferencing
26 JUN 2020 4:12PM by PIB Delhi
Friends,
Namaskar! I have got the opportunity to talk to all of you. We all have seen many ups and downs in our personal lives. In our social life too, in our villages or cities, we face different kinds of challenges. You see, lightning had struck yesterday. In Bihar and Uttar Pradesh, many people have lost their lives. But nobody had thought that such a big crisis would hit mankind around the world, a crisis in which people are unable to fully help others even if they wanted to. In these times, there would be hardly anyone who has not faced any problem.
Be it the children, the elderly, the women, men, a country or the world, everyone has faced problems. And, we do not know yet when we will get rid of this disease in the future. Yes, we are aware of one remedy which includes 'do gaz doori' or social distancing and covering the mouth, using a face cover or a cloth. Until the vaccine is developed for Coronavirus, we will be able to fight it with this remedy.
Friends,
Today, while you all were talking to me, we could see the happiness on your face, the expression of your eyes and your love. The popular and energetic Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji is present in the programme. There are Ministers of the government, senior officers associated with the administration, and our friends from the different districts of UP are also present.
We all have realized the power of labour. Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan launched by the Government of India has formed the basis of this power of labour. Today, this same power has inspired the 'Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan'. That is, Yogi ji's government has extended the scheme of the Central Government in both qualitative and quantitative manner.
The UP government has not only added several new schemes to it, and has increased the number of beneficiaries, but has also fully integrated it with the goal of self-reliant India. The 'Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan', is a very good example of the double engine that I always mention about. And I am confident that under the leadership of Yogi ji, the way Yogi ji and his team have turned a disaster into an opportunity by working whole-heartedly, the other states of the country will also learn a lot from this scheme. Everyone will be inspired by that too.
I hope that other states will also come up with such schemes. And I am a Member of Parliament from UP. When Uttar Pradesh does good work like this, I feel immensely happy and satisfied, because I too have the responsibility of the people here.
Friends,
The one, who shows courage and wisdom in times of crisis, is bound to succeed. Today, when the world is in such a big crisis due to Coronavirus, the courage and wisdom shown by the Uttar Pradesh government and the way it has successfully handled the situation, is indeed commendable and praiseworthy.
For this, I applaud the 24 crore citizens of Uttar Pradesh. I salute them! The work you have done has set an example for the whole world. The statistics of Uttar Pradesh can surprise the greatest experts of the world. Be it UP's doctors, paramedical staff, sanitation workers, policemen, ASHA workers, Anganwadi workers, bank and post-office staff, transport department or my worker friends, everyone has contributed with complete devotion.
Yogi ji and his entire team, be it the public representatives or the officials, everyone has done a commendable job. The way you all together have handled the situation in UP during the most difficult time, every child and every family of Uttar Pradesh will remember it with great pride for many years to come.
Friends,
The efforts and achievements of Uttar Pradesh are huge not because it is just a state, but it is a state bigger than many countries in the world. The people of UP have themselves begin to realise this achievement, but once you know the figures then you will be even more surprised!
Friends,
If we look at the four big countries of Europe, i.e. England, France, Italy and Spain; these countries used to be the superpower of the world for 200-250 years! They still dominate the world! Today if we add the total population of these four countries, it is about 24 crores! Population of UP alone is 24 crores! That is, the number of people in these four countries i.e. England, France, Italy and Spain is equal to the population living in Uttar Pradesh! But the Coronavirus has claimed the lives of one lakh 30 thousand people in these four countries, whereas only 600 people have lost their lives in UP! I believe death of even a single person is tragic.
But we also have to agree that despite the efforts made by these four countries put together, the deaths due to the virus is several times more in those countries compared to UP. These countries are more developed; they also have more resources and the governments have put in all their efforts! But still they did not get the success which UP has achieved in saving its citizens!
Friends,
Most of you must have heard about the situation in America too! There is no dearth of resources and modern technology in America. Yet, today America is very badly affected by Corona! You should also remember that the population of America is around 33 crores, whereas in UP there are 24 crore people! But in the US, 1 lakh 25 thousand people have died so far, while in UP about 600 people have died.
If Yogi ji's Uttar Pradesh government had not made proper arrangements, if there was a catastrophic situation in UP just like in the US, then UP could have lost 85,000 people instead of 600! But, the hard work done by the government of UP, in a way, has managed to save the lives of at least 85 thousand people! Today, if we are able to save the lives of our citizens, it is indeed a matter of great satisfaction. It is boosting the confidence of the country! Otherwise there was a time when the MP from Prayagraj, which was then known as Allahabad, was the Prime Minister of the country and there was a stampede during the Kumbh, Hundreds of thousands of people were killed. At that time, the people who were in the government had focused all their time and efforts in hiding the death toll. Now it is really comforting to know that the people of Uttar Pradesh are now safe.
Friends,
We must always remember one more thing. All this was done when more than 30-35 lakh migrants and worker friends from across the country were returning to their villages in UP during the last few weeks. The UP government had brought back its stranded people by running hundreds of Shramik Special trains. The risk of the spread of the infection from these friends returning from other states was even greater. But, the way Uttar Pradesh has handled the situation with immense sensitivity, has pulled the state out of a major crisis.
Friends,
Before 2017, the manner in which the government was being run in UP, we cannot even imagine such results under those conditions. The previous governments would have avoided this challenge by citing the excuse of limited number of hospitals and hospital beds; but Yogi Ji did not do so. Yogi ji and his government understood the seriousness of the situation. He understood what was happening to large countries of the world. So, he and his government worked on a war footing.
Be it quarantine centres or isolation facilities, all efforts have been focussed on their construction. Despite his father's death, Yogi ji has been with the people of Uttar Pradesh to save them from Coronavirus pandemic instead of going to his father's funeral. For the workers who were coming from outside, about 60 thousand village monitoring committees were formed in a very short time. These committees helped a lot in developing the system of quarantine in villages. In just two-and-a-half months, one lakh beds were also arranged in the hospitals for the treatment of corona patients in UP.
Friends,
During the lockdown, the way the Yogi government has worked to ensure that the poor have no crisis of food is also unprecedented. Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, UP has provided free ration to the poor and the returnee migrants in a very short time. This means, such arrangements were made so that 15 crore poor people didn't face a food crisis, so that nobody had to go to bed hungry.
During this period, 42 lakh metric tonnes of foodgrains have been distributed to the poor in UP. The UP government also opened the doors of the government ration shop to those who did not have a ration card. Moreover, about 5000 crore rupees were also directly transferred to the Jan Dhan accounts of 3.25 crore poor women of Uttar Pradesh. Probably no government has helped the poor in such a big way since India's independence.
Friends,
Be it the campaign to take India on the path of self-reliance at a fast pace or be it the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan, Uttar Pradesh is also moving at a fast pace even on these parameters. Under the Garib Kalyan Rozgar Abhiyan, many projects are being started in villages to raise the income of the workers. The central government has prepared a list of 25 such works for the welfare of the poor such as construction of pucca houses, construction of community toilets, work of panchayat buildings, construction of wells and ponds, construction of roads, internet lines, etc.
Today, carrying this work forward, including the Atmanirbhar Bharat Abhiyan, Uttar Pradesh has directly tried to provide employment to about 1.25 crore labourers and workers. Out of this, about 60 lakh workers are being given employment in projects related to village development while about 40 lakh are being given employment in small industries i.e. MSMEs. Besides this, a loan of about 10 thousand crore rupees has been allocated to thousands of entrepreneurs under the Mudra Yojana for self-employment. Besides, today, thousands of artisans have been provided with modern machines and toolkits. This will also grow and facilitate their work. I once again congratulate all the beneficiaries and those who have got employment.
Friends,
Being a Member of Parliament from UP, I have also been in constant touch with Yogi ji. It shows how intensive the preparation of the Uttar Pradesh government has been, to identify the employees, to identify the skills of more than 30 lakh workers, to prepare the data of their skills and experience and to make proper arrangements for their employment. UP's 'one district one product' scheme is already promoting the local products and giving them a big market.
Now, under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan', with the clusters of industries being formed to promote such local products all over the country, Uttar Pradesh will benefit immensely. Several industrial clusters such as that of clothes, silk, leather, copper etc. will get a boost. These products will get a new market.
Friends,
The farmers of Uttar Pradesh will receive a huge benefit out of the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan'. There has been a continuous demand for 3 major reforms for decades for the farmers and the small businesses. Now the 3 laws enacted by the central government have given the farmers the right to sell their produce outside the mandis. That is, the farmer will sell his produce where he gets better prices. Secondly, if the farmer wishes, now he can decide the price of his crop at the time of sowing.
Now the potato growing farmer can sign an agreement with the chips-making industry, the mango farmer with the mango juice making industry, the tomato farmer with the sauce making industry, at the time of sowing his crops! This will provide relief to him from worrying about the falling prices.
Friends,
Besides, many new initiatives are being taken for our livestock rearers. Two days ago, a special infrastructure fund of Rs.15,000 crores has been created for the livestock and dairy sector. With this, about 1 crore more new farmers and cattle rearers will be linked to the dairy sector and new facilities related to the dairy sector will be created. It is estimated that in the days to come, about 35 lakh new jobs will be created in the villages. The day before yesterday, the central government has taken another important decision to promote tourism in UP.The Kushinagar airport, an important airport in terms of the Buddhist circuit, has been declared an international airport. This will strengthen air connectivity in Purvanchal and crores of devotees within the country and abroad who believe in Lord Buddha will now be able to come to Uttar Pradesh easily. This will also create many employment and self-employment opportunities for the local youth. And you are also aware of one special feature of the tourism sector, this sector provides employment to the maximum number of people with a minimum available capital.
Friends,
Uttar Pradesh has always been the most important part of India's growth trajectory. The contribution of Uttar Pradesh to the mission of empowering the villages, the poor and the country is growing continuously after the BJP government was formed here. Uttar Pradesh has worked at a fast pace on every major scheme in the last 3 and a half years. In just three years, more than 30 lakh pucca houses have been built for the poor in UP. With just three years of hard work, UP has declared itself free from open defecation. In just three years, UP has given government jobs to 3 lakh youth in a transparent manner. In just three years of efforts, there has been a 30 per cent drop in maternal mortality rate in UP.
Friends,
The encephalitis epidemic in East Purvanchal had been wreaking havoc for years. Many infants died a tragic death due to this disease. Now with the efforts of the UP government, the number of patients infected with this disease has reduced; the death rate has also come down by 90 percent. Besides, UP has also done a commendable job in terms of setting up medical colleges or providing other facilities under the Ayushman Bharat Abhiyan.
There has been an unprecedented improvement in basic amenities like electricity, water and roads. UP is moving ahead in the construction of new roads and expressways. And most importantly, today, there is peace in Uttar Pradesh; the rule of law is prevailing. This is the reason why Uttar Pradesh is being watched by investors from all over the world. UP is taking great advantage of whatever steps the government is taking to attract domestic and foreign investment. And even today, while other states are battling with Corona, UP has started such a major scheme for its development. In a way, UP is utilizing every opportunity created by the crisis. Once again many congratulations to all of you for these employment opportunities!!
Remember, our fight against Corona is still going on. Go out for work, but maintain ‘do gaj doori’, cover your mouth and nose with face masks and constantly maintain cleanliness. Uttar Pradesh will win this battle of both life and livelihood and India too will win.
Thanks a lot!!