মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
হজ ২০২০ পাংথোক্নবা ভারতকী মুস্লিমশিং সাউদি অরাবিয়াদা চৎলরোই
কোরোনা লাইচৎনা মরম ওইদুনা ভারত্তগী হজ শরুক য়াগদবা মীওইশিং থারক্তনবা সাউদি অরাবিয়ানা হায়রি
মুক্তার অব্বাস নগবি : মীওইশিংনা পীশিনখিবা শেলফমশিং করি অমতা কক্তনা খুদক্তা শেল লোইনা হন্দোক্নবা থবক হৌরে
মুক্তার অব্বাস নগবি : মেহরাম য়াওদনা হজ চৎগদবা নুপী ২৩০০ অদু হজ ২০২০গী থাজিনখিবা মখোয়গী এপ্লিকেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা হজ ২০২১ চৎপা য়াগনি
মুক্তার অব্বাস নগবি : মসিগী মথক্তা, মেহরাম য়াওদনা হজ চৎনবা অনৌবা চে থাজিনখিবা নুপীশিং মথং চহিগী হজ চৎপা য়াগনি
23 JUN 2020 1:28PM by PIB Imphal
মাইনোরিতী এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর মুক্তার অব্বাস নাগবিনা ঙসি হায়খি কোরোনা লাইচৎকী শিংনবনা মরম ওইদুনা সাউদি অরাবিয়া সরকারগী ৱারেপ ইকায়খুম্নদুনা অমসুং মীয়ামগী হকশেলগী য়াইফনবা খন্দুনা , হজ ২০২০ পাংথোক্নবা ভারতকী মুস্লিমশিং সাউদি অরাবিয়াদা চৎতনবা ৱারেপ লৌরে। ঙসি মহাক্না মেদিয়াদা ৱাফম অসি ফোংদোকখিবনি।
মহাক্না হায়খি , মহাক্না সাউদি অরাবিয়াগী হজ অমসুং উমরাহ মিনিস্তর দোক্তর মোহমদ সালে বি তহির বেন্তেনদগী ফোন কোল অমা ঙরাং ফংখি অমসুং কোরোনা লাইচৎনা মরম ওইদুনা ভারত্তগী হজ শরুক য়াগদবা মীওইশিং থারক্তনবা সাউদি অরাবিয়ানা খঙহল্লকখি। ৱাফম অসি মখোয়গা কুপ্না খন্নরে অমসুং মালেম পুম্বা কোরোনা লাইচৎকী অৱাবা মায়োক্নরি হায়বা য়ানরে অমসুং সাউদি অরাবিয়াসু লাইচৎ অসিনা শোকহল্লি।
মিনিস্তরনা হায়খি হজ ২০২০গীদমক এপ্লিকেসন লাখ ২.১৩ ফংখি। হজ শরুক য়াগদবা মীওইশিংনা পীশিনখিবা শেলফমশিং করি অমতা কক্তনা খুদক্তা শেল লোইনা হন্দোক্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে। শেলফম অদু এপ্লিকান্তশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা দি বি তিগী খুৎথাংদা ওনলাইন্দা অমুক হন্না পীথোক্কনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি চহি অসিদা মেহরাম য়াওদনা হজ পাংথোক্নবা নুপী ২৩০০ চে থাজিল্লকখি। মেহরাম য়াওদনা হজ চৎগদবা নুপী ২৩০০ অদু হজ ২০২০গী থাজিনখিবা মখোয়গী এপ্লিকেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা হজ ২০২১ চৎপা য়াগনি। মেহরাম য়াওদনা হজ চৎনবা অনৌবা চে থাজিনখিবা নুপীশিং মথং চহিগী হজ চৎপা য়াগনি।
মুক্তার নগবিনা হায়খি ২০১৯দা ভারতকী মুস্লিম লাখ ২ হজ পাংথোকখি। মসিগী মনুংদা চাদা ৫০ নুপীশিংনি। ২০১৮দা নুপীশিং মেহরাম(নুপা মপাং) য়াওদনা হজ পাংথোকপা য়াবগী অয়াবা সরকারনা পীখিবদগী পুন্না নুপী ৩০৪০ হজ শরুক য়াখি।
হৌখিবা নুমিদাংদা সাউদি অরাবিয়াগী হজ অমসুং উমরাহ মিনিস্ত্রীনা থোকপা চেরোল অমদা হায়খি “কোরোনা লাইচৎ অমসুং মীয়াম পুনবা মফমদা কোরোনাভাইরস শন্দোকপগী অকিবা লৈবদগী চহি অসিগী হজ মাংজৌননা সাউদি অরাবিয়াদা লৈহৌবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী অকক্নবা মীওই খর খক হজ পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরে। মসিগী মীয়ামগী হকশেলগী য়াইফনবা অমসুং মীয়াম থাপ্না লৈনবা তঙাইদবা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্নবা হজ পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখিবনি।

Ministry of Minority Affairs
Muslims from India will not go to Saudi Arabia to perform Haj 2020
Saudi Arabia suggested not to send Haj pilgrims from India to Haj for this year (1441 H/ 2020 AD) due to Corona pandemic
Mukhtar Abbas Naqvi: “Process started to immediately refund full amount of money deposited by the applicants without any deduction. The money will be refunded through online DBT mode into bank accounts of the applicants.”
“2300 women who applied to perform Haj without Mehram this will be allowed to go to Haj 2021 on the basis of their application for Haj 2020.”: Mukhtar Abbas Naqvi
“Besides, women who file new application to perform Haj without Mehram, will also be allowed to go to Haj next year.”: Mukhtar Abbas Naqvi
23 JUN 2020 1:28PM by PIB Delhi
Union Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvi today informed that honouring the decision of the Saudi Arabia Government because of serious challenges of Corona pandemic and keeping in mind the health and well-being of the people, it has been decided that Muslims from India will not go to Saudi Arabia to perform Haj (1441 H/2020 AD). He was addressing the media here today.
He said that he received a phone call from Haj & Umrah Minister of Kingdom of Saudi Arabia, Dr. Mohammad Saleh bin Taher Benten yesterday and the Saudi Arabia Minister suggested not to send Haj pilgrims from India to Haj for this year (1441 H/ 2020 AD) due to Corona pandemic. He said they discussed the matter at length and agreed that the entire world is facing challenges of Corona pandemic and Saudi Arabia has also been affected by the pandemic.
Shri Naqvi said that 2 lakh 13,000 applications had been received for Haj 2020. The process has been started today to immediately refund full amount of money deposited by the applicants without any deduction. The money will be refunded through online DBT mode into bank accounts of the applicants.
The Minister informed that this year, more than 2300 women had applied to perform Haj without Mehram. These women will be allowed to go to Haj 2021 on the basis of their application for Haj 2020 only. Besides, women who file new application, will also be allowed to go to Haj next year.
Shri Naqvi said that a total of 2 lakh Indian Muslims had performed Haj in 2019. These pilgrims included 50 per cent women. A total of 3,040 women have performed Haj after the Government ensured Muslim women can perform Haj without Mehram (male companion) in 2018.
Late last night, Saudi Arabia Ministry of Haj and Umrah issued a statement which says “Due to Corona pandemic and the risks of Coronavirus spreading in crowded spaces and large gatherings, it has been decided that Haj for this year (1441 H/ 2020 AD) will be held whereby a very limited number of pilgrims from various nationalities who already reside in Saudi Arabia, would be able to perform it. This decision is taken to ensure Haj is performed in a safe manner from a public health perspective while observing all preventative measures and the necessary social distancing protocols.”