ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟ
17 JUN 2020 3:58PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ!!
ଅନଲକ-1 ପରେ ଏହା ଆମର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ । ଗତକାଲି ମୁଁ ଦେଶର 21ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ଅନଲକ-1 ଅଭିଜ୍ଞତା ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ଆଲୋଚନା କରିଛି । ବାସ୍ତବରେ କେତେକ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟ ଓ ସହରରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । କେତେକ ସହରରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗହଳି, ଛୋଟ ଘର, ଶାରିରୀକ ଦୂରତାର ଅଭାବ ଓ ପ୍ରତିଦିନ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଯାତାୟାତ କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନମୂଳକ କରିଛି ।
ତଥାପି, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳା, ପ୍ରଶାସନର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଆମର ସମର୍ପିତ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ କାରଣରୁ ଆମେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ଦେଇନାହୁଁ । ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ଟ୍ରେସିଂ, ଚିକିତ୍ସା ଓ ରିପୋର୍ଟିଂ କାରଣରୁ ଭୂତାଣରୁ ସୁସ୍ଥ ହେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଲଗାତର ଭାବେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇସିୟୁ ଓ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରର ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ୁଥିବା ଆମ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ।
ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଆମେ ଏହି ବିଶାଳ ବିପଦକୁ ଲଢ଼ିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିଛେ । ଲକଡାଉନ ବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଦେଖାଇଥିବା ଶୃଙ୍ଖଳା ଭୂତାଣୁର ଅତ୍ୟଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିପାରିଛି । ଚିକିତ୍ସା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଆମେ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛେ ।
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର 3 ମାସ ତଳେ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପିପିଇ ଓ ଡାଏଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ କିଟ୍ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଥିଲା, କାରଣ ଆମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆମଦାନି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିପିଇ ଓ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଏନ୍-95 ମାସ୍କ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଆମ ନିକଟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଡାଏଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ କିଟ୍ ରହିଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବେଶ୍ ବଢ଼ିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ପିଏମ୍-କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶରେ ରୋଗୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ 900ରୁ ଅଧିକ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଭିଡ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବେଡ୍, ହଜାର ହଜାର ଆବଧାଞ୍ଚଳ ଓ ଏକାନ୍ତବାସ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ଲକଡାଉନ ଅବଧିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି । ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଲା, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତି ନାଗରିକ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ସଚେତନ ଅଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଦିନ ଓ ରାତି କାମ କରିବା କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଆମର ବିଜୟରେ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ସମାନ ଭାବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆବେଗିକ ସମର୍ଥନ ଓ ପବ୍ଲିକ୍ ସହଭାଗିତାକୁ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରଖିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ଦ୍ଧିତ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ରୋଗୀ ସଂଖ୍ୟାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିଟି ଜୀବନକୁ ବଂଚାଇବା ସବୁଠୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିବା ଉଚିତ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କରୋନା ରୋଗୀ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବେ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପରୀକ୍ଷଣ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଫଳରେ ଯଥାସମ୍ଭମ ଆମେ ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ, ଟ୍ରାକ୍ ଓ ପୃଥକ କରିପାରିବା । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମର ପୁରୁଣା ପରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଆମେ ଲଗାତର ଏହାକୁ ଅପଗ୍ରେଡ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଆବଧାଞ୍ଚଳ ଓ ଏକାନ୍ତବାସ କେନ୍ଦ୍ର ଗତ 2-3 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି । ଆମକୁ ଏହାର ବେଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଫଳରେ ଯେଭଳି ରୋଗୀମାନେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବେଡର ଅଭାବ ସାମ୍ନା କରିବେ ନାହିଁ । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଟେଲିମେଡିସିନର ଗୁରୁତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଛି । ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ, ଘରେ ଆବଧାଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ଏକାନ୍ତବାସରେ ଥିବା ଲୋକ ହେଉ ଅଥବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ରୋଗରେ ପଡ଼ିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ସଭିଏଁ ଯେପରି ଟେଲିମେଡିସିନର ସୁଫଳ ପାଇବେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମକୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସଭିଏଁ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବା ସମୟରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଠିକ୍ ସୂଚନା ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ । ଏଣୁ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମର ହେଲ୍ପଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ସହାୟକ ହେଉଛନ୍ତି, ଅସହାୟ ନୁହେଁ । ଯେହେତୁ କେବଳ ଆମର ମେଡିକାଲ ଓ ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀମାନେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରୁଛନ୍ତି, ଆମକୁ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ଜରିଆରେ ରୁଗଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସୂଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ବରିଷ୍ଠ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଟିମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଭାବେ ହେଲ୍ପଲାଇନର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆମକୁ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ସେନା ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଅଧିକ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ବେଶ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଆମକୁ ଲଗାତର ଭାବେ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ର ପହଂଚ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ହେବ, ଫଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହାକୁ ଡାଉନଲୋଡ କରିପାରିବେ । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏବେ ମୌସୁମୀ ଦେଶରେ ଆଗେଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଋତୁରେ ଆସୁଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଅନ୍ୟଥା ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଏକ ଆବେଗିକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ଭୂତାଣୁ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ଭୟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ବାଟ ବାହାର କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ହରାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଢେର୍ ଅଧିକ ଓ ଏହାର ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ବଢ଼ିଚାଲିଛି । ତେଣୁ ଯଦି କେହି କରୋନା ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଉଛି, ତାହାହେଲେ ଭୟଭୀତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
ଡାକ୍ତର ଓ ଅନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ଭଳି କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇବା ଓ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ପ୍ରତିଟି ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, ସାରା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଆମକୁ ଲଗାତର ଭାବେ ନାଗରିକ ସମାଜ ତଥା ସମାଜର ପ୍ରତିଟି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲଢ଼େଇରେ ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି । ଆମକୁ ବାରମ୍ବାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନ ଓ ଅଫିସରେ ମାସ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୁହଁ ଘୋଡ଼ାଇବା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରଖିବା ଏବଂ ସାନିଟାଇଜେସନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ହେବ । ଏହି ଦିଗରେ କାହାକୁ ବେଖାତିର କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିବା ଅନୁଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବହୁ ରାଜ୍ୟ କରୋନା ମହାମାରୀ ଲଢ଼େଇରେ ୟେଓମାନ ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସେୟାର ହେବା ନିଶ୍ଚିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ପରାମର୍ଶକୁ ଖୋଲା ମନରେ ରଖିବେ । ଏହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଆମକୁ ସହାୟକ ହେବ । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବେ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ବୋଲି ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's initial remarks in the Virtual Conference with Chief Ministers
17 JUN 2020 3:58PM by PIB Delhi
Greetings to you all!!
This is our first meeting after Unlock-One. Yesterday, I have discussed in detail about the experiences of Unlock-One in 21 states and Union Territories of the country. In reality, the spread of Coronavirus is higher in some of the big states and cities. In some cities, overcrowding, small houses, lack of physical distancing in the streets and movement of thousands of people everyday have made the fight against Corona pandemic more challenging.
Yet, due to the discipline of every citizen in the country, the preparedness of the administration and the dedication of our Corona warriors, we have not let the situation go out of control. Due to timely tracing, treatment and reporting, the number of people recovering from the virus is continuously rising. It is a matter of great relief that only a very few patients are in need of ICU and ventilator care.
Due to the correct steps taken on time, we have all been able to combat this great danger. The discipline shown by the people of the country during the lockdown has prevented the exponential growth of the virus. Today we are in a much more stable position in terms of treatment, health infrastructure and trained manpower.
You are also aware that just three months ago, there was an outcry for PPEs and diagnostic kits not only inIndia but also in several countries of the world. There was a limited stock in India too, as we were completely dependent on imports. But today more than 1 crore PPEs and the same number of N95 masks have been provided to different states. We have sufficient stock of Diagnostic Kits and their production capacity has also been greatly increased. Now the supply of ventilators made in India under the PM-Cares fund has also begun.
Today, there are more than 900 testing labs for Coronavirus across the country, lakhs of Covid special beds, thousands of quarantine and isolation centres, and adequate oxygen supplies to facilitate patients. Lakhs of human resource have been trained during the lockdown. And most importantly, today every citizen of the country has become much aware about this virus than before. All this has been possible only because of the local administration working day in and day out, in collaboration with the state governments.
Friends,
Amid these reassuring factors of our victory in the fight against Coronavirus pandemic, we must continue to emphasize on health infrastructure, information systems, emotional support and public participation in a similar manner.
Friends,
Considering the increasing number of patients of Coronavirusour topmost priorityshould be expanding health infrastructure and saving every life. This will only happen when every Coronavirus patient gets proper treatment. For this, we have to place more emphasis on testing, so that we can trace, track and isolate the infected person as soon as possible. We also have to keep in mind that our existing testing capacity is fully utilized and is constantly upgraded and expanded.
Friends,
A large number of quarantine and isolation centres have been set up during the last two-three months. We have to increase its speed so that patients do not face shortage of beds anywhere. The importance of Telemedicine has also grown amidst the Corona pandemic. We have to increase our efforts to ensure that everyone, be it the people in home quarantine or isolation, or those suffering from other diseases, get the benefit of Telemedicine.
Friends,
You are well aware of the fact that the right information at the right time is very crucial in dealing with any pandemic. So we also have to see to it that our help lines are helpful and not helpless. Just as our medical and paramedical staffs are fighting a battle against Corona in the hospitals, we need to create large teams of senior doctors who can guide the sick through Telemedicine, providing them with the right information. Besides, we also have to raise an army of young Volunteers who can run the helpline effectively for the public.
The states with high downloads of AarogyaSetu App have shown very positive results. We have to constantly try to increase the reach of the AarogyaSetu App so that more and more people can download it. We also have to keep in mind that now the monsoon is gradually advancing in the country. It is very important to deal with the health problems that come up with this season. Otherwise this too can become a major challenge.
Friends,
There is also an emotional aspect of the fight against Corona. We also have to find ways by which we can pull our citizens out of the stigma born out of the fear of the virus. We have to assure our people that the number of people who have defeated Coronavirus is very high and it is increasing rapidly. Therefore, if someone contracts Coronavirus, he/she must not panic.
It should be our priority to provide essential services and ensure the required facilities to our Corona warriors, such as our doctors and other healthcare workers. It is the responsibility of all of us, the entire nation, to look after them at every level.
Friends,
In the fight against Corona pandemic we have to constantly motivate people from civil society and every other field of the society. They have played a commendable role in this entire fight. We have to repeatedly remind people about mask or face-cover, physical distancing and sanitization process in our public places and offices. We should not allow anyone to be careless in this matter.
Friends,
Many states are doing yeoman service in the fight against Corona pandemic. It is important to share the good practices of these states. I believe that every state will place here their experiences and suggestions with open mind. It will help us in forming a better strategy in the coming days. I would now request the Home Minister to take the discussions forward.