প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আনলক ১.০ ৰ পাছত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰে অনুষ্ঠিত কৰিলে মত-বিনিময়
আমি জীৱন আৰু জীৱিকা উভয়তে গুৰুত্ব প্ৰদান, স্বাস্থ্যখণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, পৰীক্ষণ আৰু চিনাক্তকৰণৰ লগতে অৰ্থনৈতিক কাম-কাজো বৃদ্ধি কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি প্ৰতিটো আৰু প্ৰত্যেকৰে জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো; এতিয়া দেশত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৫০% ৰোধিকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক’ৰোনাভাইৰাছৰ বাবে অতিশয় কম মৃত্যুমুখত পৰা দেশসমূহৰ মাজত আছে ভাৰতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নিজৰ, পৰিয়ালৰ আৰু সমাজৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, মাস্ক বা ফেচ ক’ভাৰ অবিহনে কোনোৱে ঘৰৰ বাহিৰলৈ যোৱাৰ চিন্তা কৰাটো উচিত নহয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শেহতীয়া প্ৰচেষ্টাসমূহৰ কাৰণে, অৰ্থনীতিত বহু সজীৱ অংকুৰণ এতিয়া দৃশ্যমান হৈছে, আহি থকা দিনসমূহৰ বাবে ই আমাক উৎসাহিত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰাজ্যসমূহৰ সামগ্ৰিক পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে কৰিলে মন্তব্য, অব্যাহত থকা স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ খতিয়ান দাঙি ধৰিলে
16 JUN 2020 5:35PM by PIB Guwahati
আনলক ১.০ৰ পৰৱৰ্তী সময়ত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰু ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰে মোকাবিলাৰ অৰ্থে পৰৱৰ্তী পৰিকল্পনা যুগুত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে আজি মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে মত-বিনিময় কৰে। এয়া মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ষষ্ঠ সংখ্যক মত-বিনিময়, পূৰ্বে এনে মত-বিনিময় ২০ মাৰ্চ, ২ এপ্ৰিল, ১১ এপ্ৰিল, ২৭ এপ্ৰিল আৰু ১১ মে’ত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
ভাইৰাছটোক প্ৰতিহত কৰিবলৈ সময়মতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশজুৰি মহামাৰীটোৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সময়মতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ সহায়ক হৈ উঠিব। আমি যেতিয়া পিছলৈ ঘূৰি চাওঁ, জনসাধাৰণে মনত পেলাব যে আমি বিশ্বৰ সন্মুখত সংঘবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ এটা উদাহৰণ দাঙি ধৰিলো, তেওঁ কয়।
আমি প্ৰতিটো আৰু প্ৰত্যেকৰে জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো, প্ৰধান মন্ত্ৰীজনে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সকলো ধৰণৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থা এতিয়া মুকলি কৰি দিয়া হৈছে, লাখ লাখ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকে তেওঁলোকৰ গাঁৱলৈ ঘূৰি যাব পাৰিছে, হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয় বিদেশৰপৰা উভতি আহিছে আৰু যদিও ভাৰতৰ জনসংখ্যা অধিক, তথাপিতো বিশ্বৰ প্ৰেক্ষাপটত ক’ৰোনাভাইৰাছ প্ৰাণনাশী হৈ উঠিব পৰা নাই। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয়সকলে প্ৰদৰ্শন কৰা নিয়মানুৱৰ্তিতাক বিশ্বজুৰি স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে শলাগ লৈছে, লগতে কয় যে এতিয়া দেশত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৫০% ৰোধিক। তদুপৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ক’ৰোনাভাইৰাছৰ বাবে অতিশয় কম মৃত্যুমুখত পৰা দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতো অন্যতম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ডাঙৰ শিক্ষা এয়ে যে যদি আমি নিয়মানুৱৰ্তিতা পালন কৰি আৰু সকলোবোৰ নীতি-নিয়ম মানি চলো, ক’ৰোনাভাইৰাছে কম পৰিমাণেহে ক্ষতিসাধন কৰিব পাৰিব। মাস্ক/ফেচ ক’ভাৰৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এয়া পৰিধান নকৰাকৈ কোনোৱে বাহিৰলৈ ওলাই যোৱাটো উচিত নহয় বুলি কয়। এয়া কেৱল সংশ্লিষ্ট লোকজনৰ কাৰণেই নহয় বৰঞ্চ তেওঁৰ পৰিয়াল আৰু সমাজখনৰ কাৰণেও গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ তদুপৰি ‘দুই গজ দূৰত’ মন্ত্ৰফাঁকিও উচ্চাৰণ কৰি চাবোনৰে হাত ধুই থাকিবলৈ আৰু ছেনিটাইজাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈয়ো কয়। তেওঁ কয় যে নিয়মানুৱৰ্তিতা অমান্য কৰিলেই ভাইৰাছটোৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখনক দুৰ্বল হৈ পৰিব।
অৰ্থনীতিত সতেজ অংকুৰণ
প্ৰথধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা কেইটামান সপ্তাহত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে, অৰ্থনীতিত সেউজীয়া অংকুৰণ প্ৰত্যক্ষ কৰা হৈছে, পূৰ্বে অৱনমিত হোৱা শক্তিৰ ব্যৱহাৰো এতিয়া বৃদ্ধি পাইছে, এই বৰ্ষৰ মে’ত সাৰৰ বিক্ৰী লক্ষ্যণীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, যোৱা বৰ্ষৰ তুলনাত খাৰিফ শস্য সিঁচাৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পাইছে, দুচকীয়া বাহনৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে, লক ডাউনৰ পূৰ্বৰ সমান হৈ পৰিছে বৰ্তমানৰ খুচুৰা ডিজিটেল পেমেন্টৰ পৰিমাণ, টুল সংগ্ৰহ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৰপ্তানি পুনৰ আৰম্ভ হৈছে। এই সংকেতসমূহে অনাগত দিনসমূহত আগবাঢ়ি যাবলৈ আমাক উৎসাহিত কৰিছে।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ লাভা-লাভসমূহ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্যসমূহৰ কৃষি, উদ্যানশস্য, মৎস্য পালন আৰু এমএছএমইৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। এমএছএমইলৈ সময়মতে ক্ৰেডিট আগবঢ়োৱাৰ কথা সদৰী কৰি, তেওঁ কয় যে যদি বেংকাৰ্ছ সমিতিৰ জৰিয়তে উদ্যোগসমূহলৈ ক্ৰেডিটৰ ক্ষীপ্ৰ বিতৰণ সুনিশ্চিত হয়, এই উদ্যোগসমূহে সোনকালেই কৰ্ম সম্পাদন আৰম্ভ কৰিব পাৰিব য’ত সংস্থাপনৰ সুযোগো নিশ্চিত কৰা হৈছে। ক্ষুদ্ৰ ফেক্টৰীসমূহক প্ৰয়োজনীয় তত্ত্বাৱধান আৰু সহায়-সহযোগিতাৰ কথা তেওঁ কয়। তেওঁ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগক প্ৰেৰণা যোগাবলৈ মানক শৃংখলত হাতে-হাত ধৰি কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ৰাজ্যসমূহৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষীকৃত অৰ্থনৈতিক কাৰ্য-কলাপৰ প্ৰসংগত দিনটোৰ ২৪ ঘন্টাই কাম কৰা আৰু অৰ্থনৈতিক কাম-কাজসমূহৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ল’ডিং আৰু আনল’ডিং পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কৃষি খণ্ডত সংস্কাৰৰ জৰিয়তে কৃষকক লাভান্বিত কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে, য’ত বিক্ৰী প্ৰক্ৰিয়াৰ নতুন পন্থা, আয় বৃদ্ধিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যিয়ে নেকি অৰ্থনীতিত চাহিদা বৃদ্ধি কৰি তুলিব পাৰিব। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু জনজাতীয় এলেকাসমূহৰ কৃষি আৰু উদ্যানশস্যৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে, যাৰ অৰ্থে জৈৱিক পণ্য, বাঁহৰদ্বাৰা প্ৰস্তুত পণ্য আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ উৎপাদিত সা-সামগ্ৰীৰ কাৰণে নতুন বজাৰ মুকলি কৰা হৈছে। এই ৰাজ্যসমূহে স্থানীয় পণ্যসমূহৰ কাৰণে থূপ ভিত্তিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেও লাভান্বিত হ’ব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰি লগতে কয় যে উৎকৃষ্ট সংসাধন আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ বিপণনৰ অৰ্থে প্ৰতিটো খণ্ড আৰু জিলা পৰ্যায়ত উৎপাদিত এনে পণ্যসমূহ চিনাক্ত কৰা উচিত। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ঘোষণা কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ আশু ৰূপায়ণৰ অৰ্থে সকলোৱে একেলগে কাম কৰাটো সুনিশ্চিতকৰণত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ বক্তব্য
দুদিনীয়া মত-বিনিময়ৰ আজি প্ৰথমটো দিন আৰু এই প্ৰথম দিনটোত পঞ্জাৱ, অসম, কেৰালা, উত্তৰাখণ্ড, ঝাৰখণ্ড, চত্তীশগড়, ত্ৰিপুৰা, হিমাচল প্ৰদেশ, চণ্ডীগড়, গোৱা, মণিপুৰ, নাগালেণ্ড, লাডাখ, পুডুচেৰী, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মেঘালয়, মিজোৰাম, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, দাদৰা নগৰ হাভেলী আৰ দমন ডিউ, ছিকিম আৰু লক্ষদ্বীপ-এই ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে ভাগ লয়।
এনে এক জটিল সময়ত নেতৃত্ব বহন আৰু ভাইৰাছবিধৰ বিৰুদ্ধে সংঘবদ্ধভাৱে যুঁজিবলৈ দেশসবাসীক একত্ৰিত কৰাৰ কাৰণে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁলোকে নিজ নিজ ৰাজ্যসমূহত উপলব্ধ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি সন্দৰ্ভত মতামত আগবঢ়াই আৰু ভাইৰাছটোৰ প্ৰভাৱ অতিক্ৰম কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ কথা অৱগত কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰদ্বাৰা চালিত কৰা সজাগতা কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে, তথা গৃহলৈ ঘূৰি অহা শ্ৰমিকসকলক আগবঢ়োৱা সহায়-সহযোগিতা, আৰোগ্য সেতু এপৰ ব্যৱহাৰ আৰু ৰাজ্যসমূহত পুনৰ আৰম্ভ হোৱা অৰ্থনৈতিক কাম-কাজৰ বিষয়ে কয়।
জীৱন আৰু জীৱিকা উভয়তে গুৰুত্ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ মতামতৰ কাৰণে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ জীৱন আৰু জীৱিকা উভয়তে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিবলগীয়া কথাটোৰ প্ৰতি উনুকিয়াই দিয়ে। তেওঁ কয় যে এহাতেদি পৰীক্ষণ আৰু চিনাক্তকৰণত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদানৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব লাগে। একেদৰে, অৰ্থনৈতিক কাম-কাজো বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। সাম্প্ৰতিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ভৱিষ্যতৰ আৱশ্যকতাৰ প্ৰেক্ষাপটতে সিদ্ধান্তসমূহ গ্ৰহণ কৰা উচিত।
তেওঁ নেতাসকলক ধাৰাবাহিকভাৱে আগুৱাই যাবলৈ কৈ কয় যে ভাইৰাছটোৰ ভয়াৱহতা এতিয়াও দূৰ হোৱা নাই আৰু অৰ্থনৈতিক কাম-কাজ অব্যাহত থাকোতে তদাৰকী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক কয়।
গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি এতিয়ালৈকে মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে সফলতাৰে যুঁজ দি আহিছো, আগলৈয়ো বহুদূৰ যাবলৈ বাকী আছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা পৰামৰ্শ অনুসৰি সকলোৱে মাস্ক/ফেচ ক’ভাৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে দুই গজ দূৰত্ব মানি চলিব লাগে বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰস্তুতিৰ আগতীয়া পৰ্যালোচনা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৩ জুনত জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী আৰু বিষয়াসকলৰ সৈতে এখন বিস্তৃত বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে কিদৰে মোকাবিলা কৰি আছে তাৰ পৰ্যালোচনা কৰে। এই বৈঠকত মহামাৰীটোৰ প্ৰসংগত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ স্থিতি আৰু প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভতেই আলোচনা কৰা হয়।
এইটো উল্লেখযোগ্য যে মুঠ আক্ৰান্তৰ সংখ্যাৰ দুই-তৃতীয়াংশ ৫ খন ৰাজ্যৰ আৰু ডাঙৰ মহানগৰসমূহত এই সমানুপাত অপ্ৰতিৰোধ্য হৈ পৰিছে। বিশেষতঃ ডাঙৰ মহানগৰসমূহে মুখামুখি হোৱা পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, দৈনিক বৰ্ধিত ঘটনাসমূহৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ পৰীক্ষণ আৰু বিছনা তথা সেৱাসমূহৰ ফলপ্ৰসূতা নিতান্তই আৱশ্যকীয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহানগৰ আৰু জিলা সাপেক্ষে প্ৰয়োজনীয় চিকিৎসালয়সমূৰ বিছনা/আইছ’লেশ্যন বিছনা সন্দৰ্ভত ক্ষমতাসম্পন্ন গোটৰ পৰামৰ্শসমূহ গ্ৰহণ কৰে আৰু স্বাস্থ্য মন্ত্ৰণালয়ক ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰে আলোচনা কৰি ইয়াৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। তেওঁ তদুপৰি, বাৰিষা কালৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সকলো প্ৰচেষ্টা সুচাৰূপে গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়।

Prime Minister's Office
PM holds interaction with CMs to discuss situation emerging post Unlock 1.0
We must focus on both life and livelihood; boost health infrastructure, testing and tracing as well as increase economic activity: PM
We have tried to save each and every life; recovery rate in the country is now over 50%: PM
India is amongst the countries with least deaths due to coronavirus: PM
For the safety of self, family and community, no one should even think about venturing outside house without mask or face cover: PM
Due to recent efforts, several green shoots in economy now visible, which are encouraging us to forge ahead: PM
CMs provide feedback about ground situation in the states, give account of existing health infrastructure and steps taken for augmentation
16 JUN 2020 5:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation emerging post Unlock 1.0 and plan ahead for tackling the COVID-19 pandemic. This was the sixth such interaction of the Prime Minister with the Chief Ministers, the earlier ones had been held on 20th March, 2nd April, 11th April, 27th April, and 11th May.
Timely decisions to combat the virus
Prime Minister observed that timely decisions taken to combat the pandemic have been effective in containing its spread in the country. When we look back, people will remember that we have presented an example for cooperative federalism to the world, he said.
We have tried to save each and every life, the Prime Minister said. He underlined that all modes of transport are now open, lakhs of migrant labourers have travelled back to their villages, thousands of Indians have returned from abroad, and even though India has a huge population, coronavirus has not assumed as life threatening a form as in the rest of the world. He said that health experts worldover are praising the discipline shown by Indians, adding that the recovery rate in the country is now over 50%. He also noted that India is amongst the nations with the least deaths due to coronavirus. Prime Minister mentioned that a big lesson is that if we remain disciplined and follow all rules, coronavirus will cause least damage. He emphasized on the importance of usage of mask/ face cover, without which no one should venture out. This is not just important for the person concerned but also for his family and community. He also talked about following the mantra of ‘do gaz doori’, washing hands with soap and using sanitizer. He forewarned that any laxity in discipline will weaken our fight against the virus.
Green Shoots in Economy
Prime Minister noted that with the efforts of the past few week, green shoots in the economy are visible, including rise in power consumption which was earlier falling, fertilizer sale in May this year seeing a significant increase, a healthy increase in Kharif sowing in comparison to last year, production of two wheelers increasing, digital payment in retail reaching pre lockdown level, increase in toll collection in May and bouncing back of exports. These signals are encouraging us to forge ahead.
Benefits of Atmanirbhar Bharat Abhiyan
Prime Minister said there is significant importance of agriculture, horticulture, fisheries and MSMEs in the participating States, provisions for which have been made under Atmanirbhar Bharat Abhiyaan. Talking about the provisions to provide timely credit to MSMEs, he said that if quick disbursal of credit to industries is ensured through Bankers Committees, these industries will be able to start working quickly while also ensuring provision of employment opportunities. Smaller factories require guidance and hand-holding, he said. He mentioned the importance of working together on value chains to give fillip to trade and industry. Specific Economic Activity Points in the states should work 24 hours a day and loading and unloading should be quickened to give further boost to economic activity.
Prime Minister mentioned the benefits set to accrue to farmers through reforms in the agriculture sector, including new avenues to sell produce, increase in income which in turn would increase demand in the economy. New opportunities for North-East and tribal regions in the areas of farming and horticulture are set to be created, with opening up of new markets for organic products, bamboo products and other tribal produce. The States will also benefit from a cluster based approach for local products, he said, adding that such products should be identified at each block and district level for better processing and more effective marketing. He emphasized on the need of working together to ensure that the announcements made under Atmanirbhar Bharat Abhiyaan fructify at the earliest.
Chief Ministers speak
Today’s interaction was the first part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Punjab, Assam, Kerala, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh, Tripura, Himachal Pradesh, Chandigarh, Goa, Manipur, Nagaland, Ladakh, Puducherry, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu, Sikkim and Lakshadweep.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for his leadership during such a challenging time and uniting the country to fight for the collective fight against the virus. They provided feedback about existing health infrastructure in their states and efforts for augmentation to tackle the impact of the virus. They mentioned about the awareness campaigns being run by them, help being provided to workers who have returned home, usage of Aarogya Setu app, and kickstarting of economic activities in the states.
Focus on both life and livelihood
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their views. He underscored the importance of being focussed on both life and livelihood. He said that on the one hand, health infrastructure will need to be boosted with emphasis on testing and tracing, economic activity will also need to be increased. The decisions need to be taken keeping in view both current needs and future requirements.
He asked the leaders to continuously keep driving in the fact that danger of the virus is not over yet, and the need to remain vigilant while opening up the economy.
Home Minister Shri Amit Shah said that while we have so far fought a successful battle against the pandemic, the road ahead is long and suggestions given by the Prime Minister regarding use of mask/face cover, maintaining do gaz doori etc should be followed by all.
Earlier review of preparations
Prime Minister had held a detailed meeting with senior ministers and officials on 13th June to review India’s response to Covid-19 pandemic. The meeting had reviewed the national level status and preparation in the context of the pandemic.
It was observed that out of the total cases two-thirds are in 5 states with an overwhelming proportion of cases in big cities. In view of the challenges being faced, particularly by the large cities, it was discussed to augment testing as well as the number of beds and services to effectively handle the peak surge of daily cases.
Prime Minister had taken cognizance of the recommendations of the Empowered Group on city- and district-wise requirements of hospital beds/isolation beds which will be required and instructed Health Ministry officials to undertake emergency planning in consultation with the States/UTs. He had also advised the Ministry to ensure suitable preparations in view of the start of the Monsoon season.