প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনলোক ১.০ মতুংদা ওইরক্লিবা ফিবম খন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা ৱারী শানখ্রে
ঐখোয়না পুন্সি অমসুং হিংনবা লম্বী অনিমক; হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা, শেন-থুমগী থবকশিং লোয়ননা চাংয়েং তৌবা অমসুং খোঙ্গুল লিবা হেনগৎহন্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি : প্রধান মন্ত্রী
মীওই খুদিংমক কন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি; হৌজিক লৈবাক অসিদা অনাবা ফরকপগী চাং চাদা ৫০ হেল্লে : প্রধান মন্ত্রী
কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা মী খ্বাইদগী য়াম্না শিদবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে : প্রধান মন্ত্রী
ইশা, ইমুং-মনুং অমসুং লৈকাই অশোই-অঙাম থোক্তনবা, কনাগুম্বা অমতনা মাক্স উপ্তনা য়ুমদগী মপান থোক্নবা খল্লোইদবনি : প্রধান মন্ত্রী
হন্দক পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ঐখোয় মাংদা চৎখৎনবা পুক্নিং থৌগৎপা অনৌবা ময়োল কয়া হৌজিক শেন-থুমগী ফিবমদা উবা ফংলে : প্রধান মন্ত্রী
রাজ্যশিংদা ওইরিবা ফিবমশিংগী মতাংদা চীফ মিনিস্তরশিংনা পাউদমখি, হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং অমসুং হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা খঙহনখি
16 JUN 2020 5:35PM by PIB Imphal
অনলোক ১.০ মতুংদা ওইরক্লিবা ফিবম খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা ৱারী শানখি অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং খন্নখি। মসি প্রধান মন্ত্রীগা চীফ মিনিস্তরশিংগা ৱারী শানবা তরুকলকসুবনি, মমাংদা মার্চ ২০, এপ্রিল ২, এপ্রিল ১১, এপ্রিল ২৭ অমসুং মে ১১দা পাংথোকখ্রে।
ভাইরস থেংননবা মতম চানা ৱারেপ লৌবা
লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা মতম চানা ৱারেপ লৌবদগী লৈবাক অসিদা মসি শন্দোরকপা লাকশিনবা ঙম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না হনগৎনা য়েংবা মতমদা, মালেমদা ঐখোয়না কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী খুদম অমা উৎলে হায়বা মীয়াম্না নিংশিংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মী খুদিংমক কন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। হৌজিক চৎথোক-চৎশিনগী থবক খুদিংমক হাংদোক্লে, শিন্মী লাখ কয়া মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা চৎখ্রে, ভারতমচা লিশিং কয়া মপান্দগী হল্লক্লে অমসুং ভারত অসি মীশিং য়াম্লবসু, মালেমগী অতৈ মফমশিংদা পুন্সিদা শিংনরিবা অদুগুম্বা কোরোনাভাইরস লাইচৎ ভারত্তা ওইদ্রি।
মহাক্না হায়খি ভারতমচাশিংনা উৎলিবা থকশি-খাসি মালেমগী হকশেলগী অখঙ-হৈশিংনা থাগৎলি, হৌজিক ভারতকী অনাবা ফরকপগী চাং চাদা ৫০ হেল্লে। কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা মী খ্বাইদগী য়াম্না শিদবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে। মসিগী অচৌবা মরমদি ঐখোয়না থকশি-খাসি ঙাক্লপা অমসুং নিয়মশিং ইনবদগীনি, মসিনা কোরোনাভাইরসনা খজিক্তং শোকহনগনি। কনাগুম্বা অমতনা মাক্স উপ্তনা মপান থোক্লোইদবনি। মসি মীওই অদু খক্তগী মরুওইবা নত্তে মসি মহাক্কী ইমুং অমসুং লৈকাইগীসু য়াওরিবনি। মীয়াম্না ‘দো গজ দুরি’, সাপোন্না খুৎ হাম্বা অমসুং সেনিতাইজর শীজিন্নবা কাউরোইদবনি। থকশি-খাসিদা কোমথোকপনা ঐখোয়না ভাইরস অসি লান্থেংনবদা শোন্থগনি।
শেন-থুমগী অনৌবা ময়োলশিং
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংগী চয়োলদা পায়খৎখিবা থবকশিং অদুদগী শেন-থুমদা অনৌবা ময়োলশিং চোংলকপা উরে, মৈ শীজিন্নবা হেনগৎলে, চহি অসিগী মে থাদা হার য়োনবা হেনগৎলে, মমাং চহিগা চাংদম্নবদা কালেন লৌরোক্কী মরূ-মরাং হুনবা হেনগৎলে, লোকদাউন মমাংদা লৈরম্বা চাংদা দিজিতেল পেমেন্ত হেনগৎলে, মে থাদা তোল খোমগৎপা হেনগৎলে অমসুং মপান্দা পোৎ থাদোকপা হৌরে। হায়রিবা খুদমশিং অসিনা ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎলে।
অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী কান্নবশিং
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী কান্নবা ফংলিবা রাজ্যশিংদা লৌউ-শিংউ, হোর্তিকলচর, ঙা য়োকপা অমসুং এম.এস.এম.ইশিংগী থবকশিং হেনগৎলক্লে। এম.এস.এম.ইশিংদা বেঙ্করস কম্মিতিগী খুৎথাংদা করিগুম্বা য়াম্না য়াংনা শেন্থং পীথোক্লবদি হায়রিবা ইন্দস্ত্রিশিং অদুনা য়াম্না য়াংনা থবক পায়খৎতুনা থবক ফংহনবা ঙমগনি। ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রিগী অৱাৎপশিং মেনখৎনবা ভেলু চেনশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা মরুওই। রাজ্যশিংদা অকক্নবা শেন-থুমগী থবকশিং নোংমদা পুং ২৪ থবক তৌগদবনি অমসুং মখা তানা শেন-থুমগী থবকশিং ফগৎহন্নবা পোৎ হাপ্পা অমসুং পোৎ থাবগী থবকশিং থুজিনহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্তুনা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহনগদবনি, লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলক্লবদি ইকোনোমিদা দিমান্দ হেনগৎলক্কনি। অৱাং-নোংপোক অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংদগী পুথোরকপা ওর্গনিক ওইবা পোৎথোকশিং, ৱাগী পোৎথোকশিং অমসুং ত্রাইবেলগী পোৎথোকশিং য়োন্নবা অনৌবা কৈথেলশিং লিংখৎকদবনি। রাজ্যশিংনা মফম অদুগী পোৎথোকশিং কান্নবা লৌগদবনি অমসুং পোৎথোক হেন্না পুথোক্নবা অমসুং ফজনা য়োন্নবা ব্লোক অমসুং দিস্ত্রিক্কী থাক্তা হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি মশক খঙদোক্নবা হোৎনগদবনি। অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা লাউথোকখিবশিং অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই।
চীফ মিনিস্তরশিং ৱা ঙাংখি
নুমিৎ নিনি চৎথগদবা ৱারী শানবা অসিগী ঙসিগী অহানবা শরুক্তা পঞ্জাব, অসম, কেরলা, উত্তরখান্দ, ঝারখান্দ, ছতিসগর , ত্রিপুরা, হিমাচল প্রদেস, চন্দিগর, গৱা, মনিপুর, নাগালেন্দ, লাদাখ, পুদুচেরি, অরুনাচল প্রদেস, মেঘলয়, মিজোরম, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং, দদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমান দিয়ু, সিক্কিম অমসুং লক্ষদ্বিব শরুক য়াখি।
অসিগুম্বা ৱারবা মতম অসিদা মহাক্কী লমজিং মখাদা ভাইরস অসি থেংননবা লৈবাক অসি অমতা ওইনা পুনশিনবগীদমক চীফ মিনিস্তরশিংনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎখি। চীফ মিনিস্তরশিংনা হৌজিক মখোয়গী রাজ্যশিংদা লৈরিবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং অমসুং হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা খঙহনখি। মখোয়না পায়খৎলিবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা খোঙজংশিং, ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিং থবক পীনবা হোৎনরিবশিং, অরোগ্যা সেতু এপ্প শীজিন্নবা অমসুং রাজ্যশিংদা শেন-থুমগী থবকশিং অমুক হৌনবা হোৎনরিবশিং পাউদমখি।
পুন্সি অমসুং হিংনবা লম্বীদা মিৎয়েং থম্বা
চীফ মিনিস্তরশিংগী ৱাফমশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। পুন্সি অমসুং হিংনবা লম্বীদা মিৎয়েং থম্বগী মরুওইবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি । মহাক্না হায়খি অতোপ্পা অমদা, চাংয়েং তৌনবা অমসুং খোঙ্গুল লিনবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহনবা দরকার ওই অমসুং শেন-থুমগী থবকশিংসু হেনগৎহনগদবনি। হৌজিক অমসুং তুংগী দরকার ওইবা অনিমক য়েংলগা ৱারেপশিং লৌগদবনি।
হৌজিক ভাইরস অসিগী অকিবা লোইদ্রি অমসুং শেন-থুমগী থবক পায়খৎপা মতমদা মীকুপ-নাহুম শিংবা দরকার ওই হায়না মহাক্না লুচিংবশিংদা খঙহনখি।
হোম মিনিস্তর অমিত সাহনা হায়খি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয় লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা মাইপাক্লবা লানফম অমা শোক্নরি, মাংদা লৈরিবা লম্বী অসি য়াম্না শাংলি অমসুং মাক্স শীজিন্নবা অমসুং দো গজ দুরিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পীরিবা পাউতাকশিং খুদিংমক্না ইনগদবনি।
শেম-শারিবশিং অমুক হনগৎনা য়েংবা
কোবিদ-১৯ থেংননবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং সেনিয়র মিনিস্তরশিং অমসুং ওফিসিয়েলশিংগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা জুন ১৩দা মীফম অমা পাংথোক্তুনা অমুক হন্না য়েংশিনখি। মীফম অদুদা লাইচৎ অসিগী মতাংদা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না য়েংশিনখি।
অপুনবা কেসশিংগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অনি রাজ্য ৫দা থেংনরি অমসুং কেস অয়াম্বা অচৌবা সহরশিংদা লৈরি। অচৌবা সহরশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং য়েংলগা, চাংয়েং তৌনবা খুদোংচাবশিং, ফম্মুংশিং অমসুং লায়েংবগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা খন্নখি।
সহর অমসুং জিলাগী ওইনা দরকার ওইরিবা হোস্পিতালগী ফম্মুংশিং/আইসোলেসনগী ফম্মুংশিংগী মতাংদা ইমপ্বার গ্রুপনা পুখৎলকপা ৱাফমশিং প্রধান মন্ত্রীনা খঙজিনখি অমসুং রাজ্যশিংগা তান্নরগা খুদক্কী ওইবা থৌরাং পায়খৎনবা হেল্থ মিনিস্ত্রিগী ওফিসিয়েলশিংদা খঙহনখি। কুমগী নোং চুবা হৌরকপা অসিনা মরম ওইদুনা চুনবা থবকশিং পায়খৎনবা থৌরাং তৌনবা মহাক্না মিনিস্ত্রিদা পাউতাক পীখি।

Prime Minister's Office
PM holds interaction with CMs to discuss situation emerging post Unlock 1.0
We must focus on both life and livelihood; boost health infrastructure, testing and tracing as well as increase economic activity: PM
We have tried to save each and every life; recovery rate in the country is now over 50%: PM
India is amongst the countries with least deaths due to coronavirus: PM
For the safety of self, family and community, no one should even think about venturing outside house without mask or face cover: PM
Due to recent efforts, several green shoots in economy now visible, which are encouraging us to forge ahead: PM
CMs provide feedback about ground situation in the states, give account of existing health infrastructure and steps taken for augmentation
16 JUN 2020 5:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation emerging post Unlock 1.0 and plan ahead for tackling the COVID-19 pandemic. This was the sixth such interaction of the Prime Minister with the Chief Ministers, the earlier ones had been held on 20th March, 2nd April, 11th April, 27th April, and 11th May.
Timely decisions to combat the virus
Prime Minister observed that timely decisions taken to combat the pandemic have been effective in containing its spread in the country. When we look back, people will remember that we have presented an example for cooperative federalism to the world, he said.
We have tried to save each and every life, the Prime Minister said. He underlined that all modes of transport are now open, lakhs of migrant labourers have travelled back to their villages, thousands of Indians have returned from abroad, and even though India has a huge population, coronavirus has not assumed as life threatening a form as in the rest of the world. He said that health experts worldover are praising the discipline shown by Indians, adding that the recovery rate in the country is now over 50%. He also noted that India is amongst the nations with the least deaths due to coronavirus. Prime Minister mentioned that a big lesson is that if we remain disciplined and follow all rules, coronavirus will cause least damage. He emphasized on the importance of usage of mask/ face cover, without which no one should venture out. This is not just important for the person concerned but also for his family and community. He also talked about following the mantra of ‘do gaz doori’, washing hands with soap and using sanitizer. He forewarned that any laxity in discipline will weaken our fight against the virus.
Green Shoots in Economy
Prime Minister noted that with the efforts of the past few week, green shoots in the economy are visible, including rise in power consumption which was earlier falling, fertilizer sale in May this year seeing a significant increase, a healthy increase in Kharif sowing in comparison to last year, production of two wheelers increasing, digital payment in retail reaching pre lockdown level, increase in toll collection in May and bouncing back of exports. These signals are encouraging us to forge ahead.
Benefits of Atmanirbhar Bharat Abhiyan
Prime Minister said there is significant importance of agriculture, horticulture, fisheries and MSMEs in the participating States, provisions for which have been made under Atmanirbhar Bharat Abhiyaan. Talking about the provisions to provide timely credit to MSMEs, he said that if quick disbursal of credit to industries is ensured through Bankers Committees, these industries will be able to start working quickly while also ensuring provision of employment opportunities. Smaller factories require guidance and hand-holding, he said. He mentioned the importance of working together on value chains to give fillip to trade and industry. Specific Economic Activity Points in the states should work 24 hours a day and loading and unloading should be quickened to give further boost to economic activity.
Prime Minister mentioned the benefits set to accrue to farmers through reforms in the agriculture sector, including new avenues to sell produce, increase in income which in turn would increase demand in the economy. New opportunities for North-East and tribal regions in the areas of farming and horticulture are set to be created, with opening up of new markets for organic products, bamboo products and other tribal produce. The States will also benefit from a cluster based approach for local products, he said, adding that such products should be identified at each block and district level for better processing and more effective marketing. He emphasized on the need of working together to ensure that the announcements made under Atmanirbhar Bharat Abhiyaan fructify at the earliest.
Chief Ministers speak
Today’s interaction was the first part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Punjab, Assam, Kerala, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh, Tripura, Himachal Pradesh, Chandigarh, Goa, Manipur, Nagaland, Ladakh, Puducherry, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli & Daman Diu, Sikkim and Lakshadweep.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for his leadership during such a challenging time and uniting the country to fight for the collective fight against the virus. They provided feedback about existing health infrastructure in their states and efforts for augmentation to tackle the impact of the virus. They mentioned about the awareness campaigns being run by them, help being provided to workers who have returned home, usage of Aarogya Setu app, and kickstarting of economic activities in the states.
Focus on both life and livelihood
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their views. He underscored the importance of being focussed on both life and livelihood. He said that on the one hand, health infrastructure will need to be boosted with emphasis on testing and tracing, economic activity will also need to be increased. The decisions need to be taken keeping in view both current needs and future requirements.
He asked the leaders to continuously keep driving in the fact that danger of the virus is not over yet, and the need to remain vigilant while opening up the economy.
Home Minister Shri Amit Shah said that while we have so far fought a successful battle against the pandemic, the road ahead is long and suggestions given by the Prime Minister regarding use of mask/face cover, maintaining do gaz doori etc should be followed by all.
Earlier review of preparations
Prime Minister had held a detailed meeting with senior ministers and officials on 13th June to review India’s response to Covid-19 pandemic. The meeting had reviewed the national level status and preparation in the context of the pandemic.
It was observed that out of the total cases two-thirds are in 5 states with an overwhelming proportion of cases in big cities. In view of the challenges being faced, particularly by the large cities, it was discussed to augment testing as well as the number of beds and services to effectively handle the peak surge of daily cases.
Prime Minister had taken cognizance of the recommendations of the Empowered Group on city- and district-wise requirements of hospital beds/isolation beds which will be required and instructed Health Ministry officials to undertake emergency planning in consultation with the States/UTs. He had also advised the Ministry to ensure suitable preparations in view of the start of the Monsoon season.