ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନିରାପଦ ଅନଲାଇନ ଅଧ୍ୟୟନ' ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚିତ
• ଏନସିଆରଟି ଓ ୟୁନେସ୍କୋ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ
05 JUN 2020 3:51PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନିରାପଦ ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷାଦାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ ‘ନିଶଙ୍କ’ ଏକ ତଥ୍ୟଭିତ୍ତିକ ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ଏହି ପୁସ୍ତିକା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରାପଦ ଶିକ୍ଷାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏନସିଆରଟି ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ୟୁନେସ୍କୋ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପୁସ୍ତିକା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସହ ଇଣ୍ଟରନେଟର ନିରାପଦ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଉପରେ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ । ଏହି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରି ଶ୍ରୀ ପୋଖରିଆଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୋଭିଡ-19 ପରିସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନଲାଇନ ଓ ଦୂର ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷାଦାନର ମହତ୍ଵ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବ୍ୟବହାର କରି ଉଭୟ ଶିକ୍ଷକ ଓ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଏନସିଆରଟି ଅନଲାଇନ ଜରିଆରେ ଯେପରି ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ନିରାପଦରେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ସାଇବର ଠକାମିର ଶିକାର ହେଉଥିବା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏନସିଆରଟି ଓ ୟୁନେସ୍କୋ ମିଳିତଭାବେ ଏଭଳି ଏକ ପୁସ୍ତିକା ବିକଶିତ କରିଥିବାରୁ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି । ଏହି ପୁସ୍ତିକା ଶିକ୍ଷକ ଓ ଛାତ୍ରାଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ସହ ସାଇବର ଠକାମି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମୟୋଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ପାରିବ । କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀର ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମାର୍ଚ୍ଚ 20ରୁ ବନ୍ଦ ରହିଛି । ଏହା ଶିକ୍ଷାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ କରିଥିବା ବେଳେ ଶତକଡା 90 ଭାଗ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅକଥନୀୟ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଯେପରି ଶିକ୍ଷାଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସମ୍ପାଦିତ ହେବ ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗଗୁଡିକ ଅହରହ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର କିଶୋର କିଶୋରୀମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହ ଯୋଡିହେବା ଯୋଗୁଁ ସାଇବର ଅପବ୍ୟବହାରର ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ଆନୁମାନିକ 5 ରୁ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 71 ନିୟୁତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଘର ବା ପରିବାରର ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ଦେଶରେ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପିଲାଙ୍କ ବୟସ 12 ରୁ 29 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୋଲି ଜଣାପଡିଛି । ବିଭିନ୍ନ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଲକଡାଉନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏହି ଇଣ୍ଟରନେଟ ଅପବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ଏନସିଆରଟି ଏବଂ ୟୁନେସ୍କୋର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏହି ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ପୁସ୍ତକର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ୟୁନେସ୍କୋ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିନିଧି ଏରିକ ଫାଲ୍ଟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସବୁ ପିଲାଙ୍କ ନିରାପଦ ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ସଙ୍କଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଏକଥା ସତ୍ୟ ଯେ, ୱେବସାଇଟ, ଡିଜିଟାଲ ଓ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକ ସାଇବର ନିର୍ଯାତନା ମୁକ୍ତ । ତେବେ ପିଲାମାନେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ପୁସ୍ତିକା ସାଇବର ନିର୍ଯାତନାର କୁପରିଣାମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଏହାକୁ କିପରି ପ୍ରତିରୋଧ କରିହେବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏକ ନିରାପଦ ଅନଲାଇନ ଶୈକ୍ଷିକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ଏବଂ ଏନସିଆରଟି ଏଥିରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ।
ଏନସିଆରଟିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ହୃଷୀକେଶ ସେନାପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନଲାଇନ ନିରାପତ୍ତା ଓ ସାଇବର ନିର୍ଯାତନାର ନିରାକରଣ ବିନା ଆମର ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିରେ କରାଯାଇଥିବା ଆର୍ଥିକ ବିନିଯୋଗର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ । ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ପରିବେଶ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଓ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ସୁଯୋଗକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେବ । ଏନସିଆରଟି ଅନଲାଇନ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ତଥା ଯୁବ ସମାଜର ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
Click here to see PDF on Safe to learn in English
Click here to see PDF on Safe to learn in Hindi

Ministry of Education
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal Nishank launches information booklet “Safe online learning in the times of COVID-19” to raise awareness
The National Council of Educational Research and Training (NCERT) and UNESCO New Delhi Office developed this booklet to raise awareness of students and teachers on staying safe online
05 JUN 2020 3:51PM by PIB Delhi
Union Minister for Human Resource Development Shri Ramesh PokhriyalNishankdigitaly launched the information booklet titled “Safe online learning in the times of COVID-19” to raise awareness of students and teachers on staying safe online, today in New Delhi. The National Council of Educational Research and Training (NCERT) and UNESCO New Delhi Office developed this booklet. The booklet will be instrumental in keeping children, young people safe online through basic do’s, and don’ts that will help parents and educators teach their children how to use the internet safely.
After launching the booklet Shri Ramesh Pokhriyal said, “Since there has been a huge increase in online and distance learning in times of COVID-19 situation, there are many children and teachers learning by engaging with each other using online platforms. The Ministry of Human Resource Development, Government of India and NCERT are committed to ensure safe and secure online environment for children and teachers and empowering them to stay safe online. We urge all victims of cyberbullying to Report and seek Support. I am happy to know that NCERT and UNESCO have jointly developed this Booklet which will facilitate in raising awareness of our students and teachers as well as ensure timely action in cases of cyberbullying.”
As a preventive measure to curb the further spread of the COVID-19 pandemic, schools universities, training centres and other education institutions were closed across India since 20 March 2020. This has caused an unprecedented disruption of education and affecting more than 90% of the school population. The Ministry of Human Resource Development and State Education Departments have made concerted efforts to ensure continuity of learning through various digital platforms. This exposure of adolescents to different digital platforms increased their vulnerability to cyber bullying.
In India, an estimated 71 million children aged between 5-11 years access the Internet on devices of their family members, constituting about 14 percent of the country's active Internet user base of over 500 million. Two-thirds of internet users in India are in the age group of 12-29 year (Data shared by the Internet & Mobile Association of India). Data and statistics have highlighted that post lockdown, the internet has amplified the risk of cyberbullying, including online discrimination for children and young people. With the aim of addressing these concerns, the National Council of Educational Research and Training (NCERT) and UNESCO New Delhi Office developed this information booklet.
Director and Representative of UNESCO New Delhi Shri Eric Falt said, “UNESCO is committed to ensure access to safe, inclusive and health promoting learning environments for all children. It is imperative that websites, digital platforms, social media platforms are free of Cyberbullying, if children have to access quality education. This information booklet titled ‘Safe online learning in times of Covid19’ highlights the negative consequences of cyber bullying and ways to eliminate and prevent the same”. UNESCO and NCERT are pleased to develop this booklet and hope that it acts as a valuable tool in creating a safer online environment.”
Director of National Council of Educational Research and Training Prof. HrushikeshSenapaty said, “Our investments in the education system will be ineffective unless we address issues of online safety and prevention of cyberbullying. Unsafe learning environments can undermine the quality of education for our learners, as it adversely impacts academic achievement and future education and employment prospects of students. An atmosphere of anxiety, fear and insecurity is incompatible with learning, and NCERT is committed to protect the health and well-being of young people and from online bullying.”
Click here to see PDF on Safe to learn in English
Click here to see PDF on Safe to learn in Hindi