ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 JUN 2020 12:21PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ନମସ୍କାର!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ନିଜ ତରଫରୁ ଏବଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ତରଫରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ କୋଭିଡ-19 ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ସମସ୍ତ ଲୋକ ଏବଂ ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସମବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଏହି ମହାମାରୀ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଆଉ ଆମ ସମ୍ମେଳନର ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ପ୍ରଭାବର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ।
ମହାମହିମ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସାକ୍ଷାତ କରି ମୁଁ ତ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ଟିକେ ନିରାଶ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି, କାରଣ ଆମକୁ ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ଅବସର ମିଳି ପାରିଲା ନାହିଁ । ଜାନୁଆରୀ ଏକ ତାରିଖରେ ଆଉ ପୁଣି ଗତ ମାସରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଦୁଇଥର ଯାକ ଯାତ୍ରା ସ୍ଥଗିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ଆଜିକାର ସାକ୍ଷାତକାର ଆପଣଙ୍କର ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ସ୍ଥାନ ନେଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଜଣେ ମିତ୍ର ଭାବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ କି ପରିସ୍ଥିତି ସୁଧୁରିଯିବା ପରେ ଆପଣ ଶୀଘ୍ର ସପରିବାର ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମର ଆତିଥ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତୁ ।
ମହାମହିମ, ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସମ୍ବନ୍ଧ ବେଶ ବ୍ୟାପକ ହେବା ସହିତ ଗଭୀର ମଧ୍ୟ । ଆଉ ଏହି ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା ଆସିଥାଏ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସ୍ୱାର୍ଥ, ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟରେ ଭଲ ଗତି ଆସିଛି । ଏହା ହେଉଛି ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ କି ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ଡୋରର ଗୋଟିଏ ପଟ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଧାରଣା ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ।
ଆମର ବନ୍ଧୁତାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ସହିତ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଣିଥାଏ । ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକୁ କେଉଁଭଳି ଭାବେ, ଏହି ଶକ୍ତିକୁ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ବାସ୍ତବିକତାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ପାରିବ, ଫଳରେ ଦୁଇ ଦେଶର ନାଗରିକ, ବ୍ୟବସାୟୀ, ଶିକ୍ଷାବିତ, ଗବେଷକ, ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଂପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ରହିବ । କିଭଳି ଭାବେ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ଆମ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବାର କାରଣ ହୋଇ ପାରିବ, ଆମ୍ଭେମାନେ ମିଳିମିଶି କିଭଳି ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବା, ଏ ସମସ୍ତ ଦିଗ ପ୍ରତି ବିଚାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ମହାମହିମ, ସମକାଳୀନ ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଜଣଙ୍କର ଅନ୍ୟଜଣଙ୍କଠାରୁ ଆଶା, ଏବଂ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆମମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ବଢ଼ିଯାଇଛି । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ସହଭାଗୀତା କାରଣରୁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦୁଇ ଦେଶର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କି ଏହି ଆଶାକୁ ଆମେ ପୂରଣ କରିପାରୁ । ତେଣୁ, ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ମୂଲ୍ୟ, ଯେଭଳି ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ନିୟମ, ସ୍ୱାଧୀନତା, ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନ, ଏବଂ ପାରଦର୍ଶିତା ଆଦିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ପବିତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ । ଏହା ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଭବଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମର ପରମ୍ପରା । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରରେ ଏହିସବୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଉଛି, ତ ଆମେ ନିଜର ଆପୋଷ ସମ୍ବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଏସବୁକୁ ସଶକ୍ତ କରି ପାରିବା ।
ମହାମହିମ, ଭାରତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ । ଏହା ନା କେବଳ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବରଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ବିଭିନ୍ନ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଭାବବିନିମୟ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା କହିବି ନାହିଁ କି ମୁଁ ଏହି ଗତିରେ, ଏହି ବ୍ୟପକତାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ନେତା ଆମର ମିତ୍ର ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ତ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଗତି ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଭାବେ ଆଖିଦୃଷ୍ଟିଆ ହେବା ଦରକାର । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆମେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ବିସ୍ତୃତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବେ ନୂତନତ୍ୱ ଦେଉଛେ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ ଆମର ବିସ୍ତୃତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଭୂମିକା ହେଉଛି ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିଶ୍ୱକୁ ଏହି ମହାମାରୀର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୁସ୍ପ୍ରଭାବରୁ ଶୀଘ୍ର ବାହାରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଆମ ସରକାର ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଦେଖିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହାର ପରିଣାମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ଆପଣ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କର, ଆଉ ବିଶେଷ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଧ୍ୟାନ ରଖିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister's address at India-Australia Virtual Summit
04 JUN 2020 12:21PM by PIB Delhi
Excellency, Namaskar!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences to all the people and families affected by COVID-19 in Australia from my side and the entire India.This global pandemic has affected all types of systems in the world. And this digital form of our summit is an example of similar effects.
Excellency, I am glad to meet you through this digital medium, but also a little bit disappointed, because we did not get an opportunity to warmly welcome you in India.We were waiting for your visit to India first in January and then last month, but unfortunately, we had to postpone both your visits. Our meeting today cannot replace your visiting India. As a friend I urge you to plan a visit to India with family soon and accept our hospitality, once the situation improves.
Excellency, India-Australia relations are wide-ranging and deep.And this depth comes from our shared values, shared interests, shared geography and shared objectives.In the last few years, our cooperation and synergy has gained momentum.It is fortunate that one end of the reins of our relationship is in the hands of a strong and visionary leader like you.I believe that this is the perfect time, the perfect opportunity to further strengthen the relations between India and Australia.
We have immense possibilities to make our friendship stronger. These possibilities also bring challenges with them. There are challenges on how to translate this potential into reality so that links between citizens, businesses, academics, researchers, etc. of both countries become stronger; how our relationship can be a factor of stability for our region and for the world; how we can work together for global good;all these aspects need to be considered.
Excellency, in the contemporary world the expectations of countries from each other, and the expectations of our citizens from us have increased.By sharing democratic values, we both have a duty to live up to these expectations. Therefore, it is our sacred responsibility to uphold and protect the values of global welfare, such as Democracy, Rule of Law, Freedom, Mutual Respect, Respect for International Institutions and Transparency, etc.It is in a way our heritage for the future. Today, when these values are being challenged in different ways, we can strengthen them by strengthening mutual relations.
Excellency, India is committed to expanding its relations with Australia in a comprehensive and quick manner. This is important not only for our two countries but also for the Indo-Pacific region and the world.I am happy that our various institutional dialogues are providing more substance to our relations. There are also continuous high-level exchanges between the two countries.Trade and investment are also increasing. But I will not say that I am satisfied with this expansion, and this pace. When a leader like you is leading our friend country, the criteria for the pace of development in our relations should also be ambitious.I am very happy that today we are upgrading our bilateral relations to the Comprehensive Strategic Partnership level.
The role of our Comprehensive Strategic Partnership will be more important in this period of a global pandemic. The world needs a coordinated and collaborative approach to come out of the economic and social side effects of this pandemic.
Our government has decided to view this crisis as an opportunity. In India, a process of comprehensive reforms has been initiated in almost all spheres. It will soon see results at the ground level. I am especially grateful for the way you have taken care of the Indian community in Australia and especially the Indian students during this tough time.