বিত্ত মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান পেকেজ-বৰ্তমানলৈকে অগ্ৰগতিৰ খতিয়ান
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান পেকেজৰ অধীনত প্ৰায় ৪২ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে ৫৩,২৪৮ কোটি টকা বিত্তীয় সাহায্য লাভ কৰিছে
03 JUN 2020 9:09AM by PIB Guwahati
১.৭০লাখ কোটি টকীয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান পেকেজৰ অংশ হিচাপে চৰকাৰে মহিলা, দুখীয়া জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু কৃষকলৈ বিনামুলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী আৰু নগদ ধন প্ৰদান কৰাৰ সন্দৰ্ভত ঘোষণা কৰে৷ কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে এই পেকেজৰ অতি খৰতকীয়াকৈ ৰূপায়ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান পেকেজ(পিএমজিকেপি)ৰ অধীনত বৰ্তমানলৈকে ৪২ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে ৫৩,২৪৮ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য লাভ কৰিছে৷ এই পেকেজৰ অগ্ৰগতিৰ খতিয়ান নিম্লোলিখিত ধৰণৰঃ
পিএম-কিষাণৰ প্ৰথম কিস্তি হিচাপে ৮.১৯ কোটি কৃষকক ১৬,৩৯৪ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷
২০.০৫ কোটি(৯৮.৩৩%) গৰাকী জন ধন একাউণ্টধাৰী মহিলাক ১০,০২৯ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ দ্বিতীয় কিস্তিৰ বাবদ ২০.৬২(১০০%)গৰাকী জন ধন একাউণ্টধাৰীক ১০,৩১৫ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷
২.৮১ কোটি গৰাকী জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, বিধবা আৰু দিব্যাংগ ব্যক্তিক ২,৮১৪.৫ কোটি টকা প্ৰদান কৰি হৈছে৷ এইসকলক হিতাধিকাৰীক দ্বিতীয় কিস্তিৰ ধনো প্ৰদান কৰা হৈছে৷
২.৩ কোটি ভৱন আৰু নিৰ্মাণ শ্ৰমিকে ৪,৩১২.৮২ কোটি টকা আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে৷
বৰ্তমানলৈকে দেশৰ ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এপ্ৰিল মাহৰ বাবে ১০১ লাখ মেট্ৰিক টন সামগ্ৰী সংগ্ৰহ কৰিছে৷ এই ৰাজ্যসমূহত ৭৩.৮৬ কোটি হিতাধিকাৰীক ৩৬.৯৩ লাখ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰণ কৰা হৈছে৷ মে’ মাহত ৩৫ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৬৫.৮৬ কোটি হিতাধিকাৰীক ৩২.৯২ লাখ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰণ কৰা হয়৷ জুন মাহত ১৭ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৭.১৬ কোটি হিতাধিকাৰীক ৩.৫৮ লাখ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰণ কৰা হয়৷ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৫.০৬ মেট্ৰিকটন মাহজাতীয় সামগ্ৰীও বিতৰণ কৰা হৈছে৷ ১৯.৪ লাখ হিতাধিকাৰীৰ ভিতৰত ১৭.৯ কোটি পৰিয়ালক মুঠ ১.৯১ লাখ মেট্ৰিক টন মাহজাতীয় শস্য প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ইফালে, প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত ৫.০৯ কোটি চিলিণ্ডাৰ বৰ্তমানলৈকে বুকিং কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে ৪.৮২ কোটি চিলিণ্ডাৰ ইতিমধ্যে বিতৰণ কৰা হৈছে৷
ইফালে, প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত ৮.৫৮ কোটি চিলিণ্ডাৰ বৰ্তমানলৈকে বুকিং কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে ৯.২৫ কোটি চিলিণ্ডাৰ ইতিমধ্যে বিতৰণ কৰা হৈছে৷
কৰ্মচাৰীৰ ভৱিষ্যনিধি পুঁজি সংস্থা (ইপিএফঅ’)ৰ ১৬.১ লাখ সদস্যই অপৰিশোধীয় আগতীয়া ধন ৪,৭২৫ কোটি টকা অলনাইনযোগে উঠাবলৈ সক্ষম হৈছে৷
০১-০৪-২০২০ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এই হাৰ বৃদ্ধিৰ জাননী জাৰি কৰা হৈছে৷ চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ৪৮.১৩ কোটি ব্যক্তিৰ মানৱ দিন কাম সম্পন্ন কৰা হৈছে৷ তদুপৰি, পূৰ্বৰ বাকী থকা মজুৰি আৰু সামগ্ৰী প্ৰদানৰ বাবে ২৮,৭২৯ কোটি টকা মুকলি কৰা হৈছে৷
৫৯.২৩ লাখ কৰ্মচাৰীক ২৪% ইপিএফ বৰঙণি হিচাপে ৮৯৫.০৯ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান পেকেজ
প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ০২/০৬/২০২০ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰধান পৰিমাণঃ
আঁচনি
হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা
ধনৰ পৰিমাণ
পিএমজেডিৱাই একাউণ্টধাৰী মহিলালৈ সাহায্য
প্ৰথম কিস্তি - ২০.০৫ কোটি(৯৮.৩%)
দ্বিতীয় কিস্তি –২০.৬৩ কোটি
প্ৰথম কিস্তি - ১০০২৯ কোটি
দ্বিতীয় কিস্তি – ১০৩১৫ কোটি
এনএছএপি হিতাধিকাৰী(বিধৱা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু দিব্যাংগ)লৈ সাহায্য
২.৮১ কোটি (১০০%)
প্ৰথম কিস্তি - ১৪০৭ কোটি
দ্বিতীয় কিস্তি – ১৪০৭ কোটি
পিএম-কিষাণ অধীনত কৃষকলৈ ধন
৮.১৯ কোটি
১৬৩৯৪ কোটি
ভৱন আৰু অন্যান্য নিৰ্মাণ শ্ৰমিকলৈ সহায়
২.৩ কোটি
৪৩১৩ কোটি
২৪% ইপিএফঅ’ বৰঙণি
.৫৯ কোটি
৮৯৫ কোটি
উজ্জ্বালা
প্ৰথম কিস্তি – ৭.৪৮
দ্বিতীয় কিস্তি – ৪.৪৮
৮৪৮৮ কোটি
সৰ্বমুঠ
৪২কোটি
৫৩,২৪৮ কোটি

Ministry of Finance
PRIME MINISTER GARIB KALYAN PACKAGE-PROGRESS SO FAR
Around 42 crore poor people received financial assistance of Rs 53,248 crore under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package
03 JUN 2020 9:09AM by PIB Delhi
As part of the Rs 1.70 lakh crore Pradhan Mantri Garib Kalyan Package, the Government announced free food grains and cash payment to women and poor senior citizens and farmers. The swift implementation of the package is being continuously monitored by central and state governments. Around 42crore poor people received financial assistance of Rs53,248 crore under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package(PMGKP). The progress achieved so far, under various components of PMGKP is as follows:
• Rs16394 crore front loaded towards payment of the first instalment of PM-KISAN to 8.19 crore beneficiaries.
• Rs 10029 crore credited to 20.05crore(98.33%) women Jan Dhan account holders as first installment.The number of women PMJDY accounts holders whose accounts have been debited by customer induced transaction under 1st instalment is 8.72crore(44%). Rs. 10,315 crore credited to20.62crore (100%) women Jan Dhan account holders with second installment.The number of women PMJDY accounts holders whose accounts have been debited by customer induced transaction under 2nd instalment is 9.7crore(47%).
• Total Rs2814.5 crore disbursed to about 2.81 crore old age persons, widows and disabled persons in two installments.Benefits transferred to all 2.81 crore beneficiaries in two installments.
• 2.3 crore Building & construction workers received financial support amounting to Rs4312.82crore.
• So far 101Lakh MT of food grains have been lifted by 36 States/UTs for April.36.93 LMT of foodgrains have been distributed,covering 73.86crorebeneficiaries by 36States/UTs for April 2020. 32.92 LMT of food grains have been distributed, covering 65.85 crore beneficiaries by 35 States/UTs for May 2020. 3.58 LMT of foodgrains have been distributed, covering 7.16 crore beneficiaries by 17 States/UTs for June 2020. 5.06LMT of Pulses have also been dispatched to various states/UTs.Total 1.91LMT Pulses have been distributed so far to 17.9 crore household beneficiaries out of 19.4 crore such beneficiaries.
• Total 9.25crore PMUY cylinders have been booked under this scheme so far and 8.58 crore PMUY free cylinders already delivered to beneficiaries.
• 16.1 Lakh members of EPFO has taken benefit of online withdrawal of non-refundable advance from EPFO account amounting to 4725 crore.
• Increased rate has been notified w.e.f 01-04-2020.In the current financial year, 48.13 crore person’s man-days of work generated. Further, Rs 28,729 crore released to states to liquidate pending dues of both wage and material.
• 24% EPF contribution transferred to 59.23 Lakh employees account amounting to 895.09crore
Pradhan Mantri Garib Kalyan Package
Total Direct Benefit Transfer till 2/06/2020
Scheme
Number of Beneficiaries
Amount
Support to PMJDY women account holders
1st Ins - 20.05 Cr(98.3%)
2nd Ins –20.63 Cr
1st Ins - 10029 Cr
2nd Ins – 10315 Cr
Support to NSAP (Aged widows, Divyang, Senior citizen)
2.81 Cr (100%)
1st Ins - 1407 Cr
2nd Ins – 1407 Cr
Front-loaded payments to farmers under PM-KISAN
8.19 Cr
16394 Cr
Support to Building & Other Construction workers
2.3 Cr
4313 Cr
24% contribution to EPFO
.59 Cr
895 Cr
Ujjwala
1st Ins – 7.48
2nd Ins – 4.48
8488 Cr
TOTAL
42Cr
53248 Cr