হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোভিদ-১৯গী খ্বাইদগী নৌবা পাউ
26 MAY 2020 5:26PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগা লোয়ননা ভারত সরকারনা অকনবা অমসুং মতিক চাবা থবক কয়া পায়খৎলি । হায়রিবা থবকশিং অসি খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্ত অমুক হন্না য়েংশিল্লি অমসুং শেন্নরি ।
লায়না অসি শন্দোরকপা থিংনবা থবকশিংদা লৈঙাক্না মিৎয়েং চংলি । লায়না অসি লৌনবদগী ঙাকথোক্নবা খুৎ হাম্বা, শ্বর হোনবদা মহিক চংদনবা হোৎনবা অমসুং য়াম্না তোইনা পায়গনবা মফমশিং লু-নান্না থম্বা দরকার ওই । মসিগী অৱাবা অসি কোক্নবা কোবিদকা চুনবা লমচৎ-শাজৎ অমা শেমগৎপা দরকার ওই । মসিদা চাং নাইনা মাক্স শীজিন্নবা অমসুং অহলশিং অমসুং খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মীওইশিং ঙাকথোকপা য়াওরি । নোভেল কোরোনাভাইরসতগী ঙাকথোক্নবা হৌজিক মালেমগী ওইনা লৈরিবা তিকা অসি মীওই অমনা অতোপ্পা মীওইশিংদগী থাপ্না লৈবা অসিনি ।
ভারতনা চাংয়েং তৌবা ঙম্বগী চাং য়াংনা হেনগৎলক্লি অমসুং দরকার ওইবশিং চাংয়েং তৌবা ঙম্বগী ফিবমদা লৈরে । হৌজিক ভারতনা নোংমদা সেম্পল লাখ ১.১ চাংয়েং তৌবা ঙম্লি । লেব, সিফ, আর তি-পি সি আর মেছিনশিং অমসুং মী মশিং হেনগৎহনবগী চাংয়েং তৌবা হেনগৎলকপনি । হৌজিক ভারত্তা কোবিদ-১৯ চাংয়েং তৌনবা অপুনবা লেব ৬১২ লৈরি, মসিগী মনুংদা লেব ৪৩০না আই সি এম আরগী অমসুং লেব ১৮২না লনাইগীনি । লাইওং উৎপা শিন্মীশিং খুদক্তা চাংয়েং তৌনবা অমসুং লাইওং উৎতবা শিন্মীশিংনা ময়ুমদা ক্বারেনতাইন তৌহন্নবা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংদা চৎন-পথাপশিং পীরে । কোবিদ-১৯ চাংয়েং তৌনবা ত্রুনেত মেছিনশিং শীজিন্ননবা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংনা নেসনেল তুবরকুলোসিস ইলিমিনেসন প্রোগ্রামগা থবক তৌমিন্নরি । লৈবাক অসিনা শাজবা আরতি-পি সি আর কিতশিং, ভি তি এম, শ্বাব অমসুং আর এন এ এক্সত্রেক্সন কিতশিং মশক খঙলে অমসুং হৌখিবা থা খর অসিদা মখোয় পুথোকপা হৌরে ।
লৈবাক অসিগী অনাবা ফবগী চাং ফিবম ফগৎলক্লি অমসুং হৌজিক চাদা ৪১.৬১দা লৈরি । হৌজিক ফাওবদা মীওই ৬০,৪৯০ কোবিদ-১৯দগী অনাবা ফরে । লৈবাক অসিদা শিবগী চাদা চাদা ৩.৩০(এপ্রিল ১৭ ফাওবদা) লৈরম্বদগী হৌজিক চাদা ২.৮৭দা হন্থরক্তুনা মালেমদা খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওরে । হৌজিক মালেমগী ওইনা শিবগী চাং অসি চাদা ৬.৪৫নি ।
মীওই লাখ ১দা শিবগী চাং নৈনবদা মালেমগী ওইনা মীওই লাখ ১দা মীওই ৪.৪ শিবদা ভারতকী ওইনা মীওই লাখ ১দা মীওই ০.৩ শিদুনা খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওরে । অপুনবা মীওই লাখ ১দা শিবগী চাং অমসুং কেস ফেতালিতি রেত অনিমক য়েংনবদা ভারত য়াম্না নেম্লি ।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ওইবা ৱাফমশিং, চৎন-কাংলোনশিং অমসুং চেকশিনৱাশিংগী অচুম্বা অমসুং অনৌবা পাউগীদমক চাংনাইনা https://www.mohfw.gov.in দা চংবীয়ু ।
কোবিদ-১৯গী মতাংদা ৱাহং অমা হেক্ত হংনিংবা লৈরবদি হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিগী হেল্পলাইন নম্বর : +৯১-১১-২৩৯৭৮০৪৬ নৎত্রগা ১০৭৫(তোল ফ্রি)দা কোল তৌবীয়ু । কোবিদ-১৯গী মতাংদা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগী হেল্পলাইন নম্বরশিং https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf দা ফংগনি ।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
26 MAY 2020 5:26PM by PIB Delhi
Government of India along with the States/UTs is taking several steps for prevention, containment and management of COVID-19 through a graded, pre-emptive and pro-active approach. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
The focus of the administration continues to be on prevention and containment measures so as to limit the spread of infection. Following of required hand hygiene, respiratory hygiene and effective sanitation of frequently touched surfaces are critical to avoid getting the infection. There is a need to ensure COVID appropriate behaviour to tide over this crisis. This also includes regular use of the masks/face covers and working towards protecting the elderly and vulnerable. Maintenance of physical distancing in public is the social vaccine the world currently has against the novel Coronavirus.
India has rapidly increased its testing capacity and is on track to meet the emerging requirements. India is now testing an approximate 1.1 lakh samples per day. Capacity has been increased by augmenting number of labs, shifts, RT-PCR machines and manpower. As of today, India has 612 total labs, 430 run by ICMR and 182 in the private sector to test the population for COVID-19 infection. Guidelines have been issued to States/UTs advising immediate testing for symptomatic and home quarantine for asymptomatic migrant workers. Most States/UTs have been working with National Tuberculosis Elimination Program (NTEP) to deploy TrueNAT machines for COVID-19 testing. Indigenous manufacturers of RT-PCR-kits, VTM, swabs & RNA extraction kits have been identified and their production facilitated in the last few months.
Recovery rate in the country continues to improve and presently it is 41.61%. A total of 60,490 patients have so far recovered from COVID-19. The case fatality rate in the country is also showing a downward trend from 3.30% (as on 15th April) to around 2.87% at present which is amongst the lowest in the world. The global average for case fatality is presently around 6.45%.
An analysis of case mortality per lakh population indicates that India has about 0.3 deaths per lakh population which is amongst the lowest in the world against the statistics of 4.4 deaths per lakh population for the world. The relatively low death figures, both in terms of mortality per lakh population and case fatality rate, represent timely case identification and clinical management of the cases.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .