PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
22 MAY 2020 6:49PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী কেস্ত ১,১৮,৪৪৭কী মনুংদগী মীওই ৪৮,৫৩৩ ফবা ঙমখ্রে, ৪০.৮৮%গী রিকোভরী রেৎ উৎখ্রে।
• ঙরাংদগী, লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেস ৬০৮৮ হেনগৎখ্রে।
• MHAনা রাজ্য/UTশিংদা মন্ত্রালয়গী গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ঙাক্নবা খঙহনখ্রে।
• RBIনা শেনমিৎলোনগী মপাঙ্গল কলহন্নবা অহেনবা পাম্বৈ মাপল লাওথোকখ্রে, শেন্দোইগী চাং ককথখ্রে।
• CBDTনা এপ্রিল ১,২০২০দগী মে ২১,২০২০ ফাউবদা এসেসী ১৬,৮৪,২৯৮দা লুপা কোতি ২৬,২৪২গী তেক্সকী রিফন্দশিং থাদোকখ্রে।
• ভারতকী রেলৱেনা ফেজ নাইবা মওংদা রিজর্ব তিকেৎশিং বুকিং তৌনবগীদমক রিজর্বেসন কাউন্তরশিং হাংদোক্লগনি।
• পেত্রোলিয়ম মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারতপু পাইপলাইনদা লৈরিবা প্রোজেক্তশিংগী খোঙহৌফম ওইহন্নবা ৱাফম থমখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পাউঃ ফগৎলকপগী চাং ৪০.৯৮%দা হেনগৎলে
ঙরাংদগী, ভারত্তা কোবিদ-১৯গী কনফার্ম তৌরবা কেস মশিং ৬০৮৮ হেনগৎখ্রে। অপুনবা কনফার্ম তৌরবা মশিং অসি হৌজিক ১,১৮,৪৪৭ শুরে। এক্তিব মেদিকেল সুপর্বিজন মখাদা লৈরিবা কেস অসি ৬৬,৩৩০নি। হৌজিক ফাওভদা, পুন্না মীওই ৪৮,৫৩৩ ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা, অনাবা ৩২৩৪ ফখ্রে। মসিনানা ঐখোয়গী অপুনবা ফগৎলকপগী চাং ৪০.৯৮% য়ৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626139
লৈবাক অসিদা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা MHAগী গাইদলাইনশিং থৌওইদ্রে
কোবিদ-১৯ শন্দোকপদগী থিংননবা সরকারগী গাইদলাইনশিংদা য়াওরিবা পাম্বৈশিং চেৎনা ঙাকপা অসি তঙাইফদে। অদুমওইনমক, লৈবাক অপুনবা অসিদা তোঙান তোঙানবা মফম খরদগী MHAগী গাইদলাইনশিং থৌওইদবগী পাউ লাক্লি। মসিগী মতাংদা হোম এফিয়র্স মিনিস্ত্রী (MHA)না রাজ্য/UTশিংদা ইখ্রে অমসুং মন্ত্রালয়গী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎননবা শাফু পীখি, লোইননা হায়খি মদুদি গাইদলাইনশিং থবক্তা ওন্থোকপা ঙম্ননবা রাজ্য/UT পুম্নমক্না অহকপা খোংথাং লৌখৎকদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625864
এম.ঐচ.এ.না ভিজা অমসুং চত্থোক চৎশিনদা কোবিদ থেংননবা থমখিবা অথিংবা কোমথোক্তুনা, মপান্দা পন্দুনা লৈরিবা ও.সি.আই. কার্দহোল্দর কাংলুপ খরবু ভারত্তা হল্লকপদা অয়াবা পীরে
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)না ভিজা অমসুং চত্থোক চৎশিনদা কোবিদ থেংননবা থমখিবা অথিংবা কোমথোক্তুনা, মপান্দা পন্দুনা লৈরিবা ওভরসিজ সিতিজন ওফ ইন্দিয়া (ও.সি.আই.) কার্দহোল্দর কাংলুপ খরবু ভারত্তা হল্লকপদা অয়াবা পীরে‍। মখাদা পীরিবা মখলগী ও.সি.আই. কার্দ পায়বা মপানদা পন্দুনা লৈরিবশিংবু ভারত্তা লাকপগী অয়াবা পীরে:-, ও.সি.আই. কার্দ পায়বা মপান্দা লৈবা ইন্দিয়া মচাগী চহী শুদ্রিবা অঙাংশিং, ও.সি.আই. কার্দ পায়বা ইমুংগী অশি-অনানচিংবা অথু-অকায় লৈবগীদমক ভারত্তা লাকপা পাম্বশিং, মতৈ-মনাও, অমনা ও.সি.আই. কার্দ পায়বা অদুগা অমনা ইন্দিয়া মচা ওইবা অমদি ভারত্তা মখোয়গী ময়ুম লৈবা, ও.সি.আই. কার্দ পায়বা (চহী শুদ্রিবা নত্তবা) য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোইশিং অদুবু মখোয়গী মমা মপাদি ভারত্তা লৈবা ইন্দিয়া মচা ওইগদবনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625864
RBIনা শেনমিৎলোন মপাঙ্গল কলহন্নবা অহেনবা পাম্বৈ মাপল লাওথোকখ্রে; শেন্দোইগী চাং ককথখ্রে
RBIগী গবর্নর শক্তিকান্ত দাসনা ঙসি কোবিদ-১৯নাওইহল্লিবা চিরবা তাঞ্জা অসিদা ফাইনান্সিয়েল স্তেবিলিতীদা লাইথোকহন্নবা অমসুং পলেপফম খঙদ্রবা মতম অসিদা ফাইনান্সিয়েলগী তংদু লৈতাবা পুরক্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ মাপল অমগা লাওথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626058
ইন্দিয়ন রেলৱেনা কমন সর্বিস সেন্তরশিং (সি.এস.সি.শিং) অমসুং এজেন্তশিংগী থোংদা রিজর্বেসন কাউন্তরশিং অমসুং বুকিং অমুক হন্না হাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে
ইন্দিয়ন রেলৱেনা রিজর্ব তিকেৎশিং বুক তৌনবগীদমক ফেজ নাইনা রিজর্বেসন কাউন্তরশিং হাংদোক্লগনি। জোনেল রেলৱেশিংবু মফম অদুগী মীওইশিংগী দরকার ওইবশিং অমসুং ফিভমশিংগী মতুং ইন্না রিজর্বেসন কাউন্তরগী মফম অমসুং মতমগী মতাংদা পাউ খঙহনবগা লোয়ননা হাংদোক্নবা খঙহনখ্রে। মসিগী রিজর্বেসন কাউন্তরশিং অসি লোয়ননা মফম অদুগী মীওইশিংগী দরকার ওইবশিং অমসুং ফিভমশিংগী মতুং ইন্না রিজর্বেসন কাউন্তরগী মফম অমসুং মতমগী মতাংদা পাউ খঙহনবগা হয়েংদগী ফেজ নাইনা হাংদোক্লগনি। ইন্দিয়ন রেলৱেনা ইরাই নুমিত্তগী হৌরগা কমন সর্বিস সেন্তরশিং (সি.এস.সি.শিং) অমসুং এজেন্তশিংগী থোংদা রিজর্বেসন কাউন্তরশিং অমসুং বুকিং অমুক হন্না হাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625892
আর.পি.এফ.না দলালশিং মশক খঙদোক্নবা অমদি মখোয়গী মায়োক্তা খোঙথাং লৌখৎনবা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে
ইন্দিয়ন রেলৱেনা ২০২০গী মে ১২দা এ.সি. স্পিসিয়েল ত্রেন পুংবা ১৫ হৌদোকখিবা অমদি ২০২০গী জুন ১দগী অহেনবা ত্রেন পুংবা ১০০ চেন্নবা লাউথোকখিবদগী ই-তিকেৎশিংগী দলালশিংগা মরী লৈননা ৱাকৎশিং লাকপা হৌখি মদুদা মল্তিপল পর্সোনেল আই.দি.শিং শিজিন্নরি অমদি স্পিসিয়েল ত্রেনশিং অসিদা রিজর্ব বর্থশিং কোন্সিন্দুনা থম্লি। মসিমসু চিংনবা লৈরি মদুদি অমুক্তং ত্রেন পুংবা ১০০ অসিগীদমক ২১.০৫.২০২০দা রিজার্বেসন হৌখ্রবা মতুং, দালশিং অসিনা মীচম প্রজাদা কনফর্ম ত্রেন রিজার্বেসন ফংহনবদা অয়েৎপা পীগনি। মথক্কী অসি য়েংলগা, আর.পি.এফ.না দলালশিং মশক খঙদোক্নবা অমদি মখোয়গী মথক্তা অকনবা খোঙথাং লৌখৎনবা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে। গ্রাউন্দ ইন্তেলিজেন্সকা লোয়ননা প্রবল মোদুল ক্লববেদকী থোংদা পি.আর.এস. দেতা এনালাইজ তৌবনা মখোয়বু শক খঙদোকপা অমসুং ফাগৎনবা শিজিন্নরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625862
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা আত্মনির্ভর ভারতপু পাইপলাইনদা লৈরিবা প্রোজেক্তশিংগী খোঙহৌফম ওইহন্নবা ৱাফম থমখ্রে
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমদি স্তীল মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না শগোলশেন নুমিত্তা থাও অমসুং গ্যাস কম্পেনীশিংনা পায়খৎলিবা তাঙ্কক কয়াদা লৈরিবা লুপা করোর ৮০০০রোমগী পাইপলাইন প্রোজেক্তশিং য়েংশিনখ্রে‍। আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাফম থম্লদুনা মন্ত্রী প্রধাননা হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিবু মপুং ফানা লমদমসিগী পোত্থোক ওইহন্নবা ৱাফম থমখ্রে‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626031
সাইক্লোন অম্ফান্না শোকহল্লবা ফিভমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626042
ভারতনা বাইওদাইভর্সিতী য়োকখৎপদা মহাক্কী খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমদি থেংনরকপশিং মালেম পুম্বদা য়েনথোক্কনি: কেন্দ্রগী এনভাইরনমেন্ত মন্ত্রী
মালেমগী বাইওলোজিকেল দাইভর্সিতী নুমিৎ ২০২০গী থৌরমদা কেন্দ্রগী এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মন্ত্রী প্রকাশ জাবরেকরনা বাইওদাইভর্সিতী কন্নববগী লমদা পায়খৎকদবা থৌরাং মঙা হৌদোকখ্রে‍। চহী অসিগী নুংগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা ৱাফম ফোঙদোক্লদুনা শ্রী জাবরেকরনা “ঐখোয়গী পাউখুম মহৌশাদা য়াওজদুনা লৈরে” হায়রদুনা শা-ঙাদগী শন্দোরকপা লায়নাশিংনা থোকহনবা অমাঙ-অতাশিংদগী মহৌশানা ঐখোয়বু ঙাকথোক্তুনা থমবা মরম্না ঐখোয়না মরুওইনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ ১৯গী ফীভমসিদা য়েংলগা ঐখোয়গী মহৌশাগী ফীভমবু ঙাকথোকপা হায়বসি য়াম্নমক মরুওইবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626054
দা. হর্শ বর্ধন WHOগী এগজিক্যুতিব বোদীগী চেয়র ওইনা খনখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী ২০২০-২১গী এগজিক্যুতিব বোদীগী চেয়র ওইনা খনখ্রে। এগজিক্যুতিব বোদীগী চেয়র ওইনা থৌ ফম পাইবগী অয়াবা ফোংদোক্লদুনা অহানবদা দা. হর্শ বর্ধন্না মালেমদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা থৱাই থাখ্রবশিং মীওই লাখ কয়াগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি। মহাক্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা ইকাই খুম্নরবা অখঙ-অহৈ পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি মমাং থংবা পরেংদা লেপ্লিবা হকশেলগী থৌমী পুম্নমক অমসুং অতৈ কোবিদ ৱরিয়রশিংগী কৎথোকপা, থৌনা অমদি অচেৎপা পুকচেল অদুগীদমক মখোয়দা সেলুৎ তৌবীয়ু।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626111
অৱাংবা থাক্কী মহৈ লোয়শঙশিংনা শেন-থুম ফজনা শিজিন্নবা য়াম্না মরু ওই – নীতিন গরকরী
শ্রী নীতিন গরকরীনা হায়খ্রে মদুদি অৱাংবা থাক্কী মহৈ লোয়শঙশিংনা শেন-থুম ফজনা শিজিন্নবা য়াম্না মরুওই । হায়রিবা মহৈ লোয়শঙশিং অসিনা মগুন হন্থহন্দনা মখোয়গী চাদিং হন্থহনবা দরকার ওই । তুংদা ওইরক্কদবা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী মতাংদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা এম.আই.তি এ.দি.তি. য়ুনিভর্সিতীগী মীহুৎশিংগা উনবা অমদা মহাক্না ৱা ঙাংখি । মিনিস্তরনা হায়খি, য়ুনিভর্সিতীশিং ফগৎহনবা দরকার ওই অমসুং খুন্নাইদা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইসু তম্বগী থবক ফগৎহনগদবনি । ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী থৌনাশিং অমসুং অশোনবশিং খঙগদবনি অমসুং মখোয়না থেংনরিবা অৱাবশিং অদু খুদোংচাবশিং ওন্থোকপা ঙমগদবনি । তাঞ্জা অসিদা লৈবাক অসিগী ওইনা নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625827
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা কোরোনা সেম্পল তেস্তিং প্রোসিজরদা কোংজেল য়াংশিন্নবা খন্নখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা জম্মু অমসুং কশ্মীরদা কোরোনা সেম্পল তেস্তিং প্রোসিজরদা খোংজেল য়াংশিন্নবা থাংজিল্লিবা খোংথাংশিংগী মরমদা খন্নখ্রে। জম্মু অমসুং কশ্মীরগী হকশেল বিভাগকী সেনিয়র ওফিসরশিংদা নত্তনা সরকারগী মেদিকেল কোলেজ অমসুং SKIMSগী হেদ দিপার্তমেন্তশিংগা লোইননা পুং অমা মখাই চংনা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা তেস্ত তৌবগী অপাম্বা অদু মপুং ফাহনবগী তঙাইফদবদা শাফু পীখি। মসিগা লোইননা মহাক্না মখোয়গী সেম্পল পীরকপা মীওইশিংদা থেংথবা তৌহল্লোইদবনি। মহাক্না মীচমদগী ফোর্ম মেনবা মতমদা মিং, মোবাইল নম্বর অসিনচিংবা অচুম্বা ৱারোল লৌননবা অপীল তৌখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1625854
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস ২,৩৪৫ রিপোর্ত তৌরক্লি, মদুনা মরম ওইরগা রাজ্যদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৪১,৬৪২ শুরে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ২৮,৪৫৪ লৈরি, ১১,৭২৬ নাবা ফখ্রে। হোৎস্পোৎ মুম্বাইদগী অনৌবা কেস ১৩৮২ রিপোর্ত তৌরক্তুনা শহর অসিদা পুন্না ২৫,৫০০ শুরে।
• গুজরাত: অনৌবা ইনফেক্সন রিপোর্ত ৩৭১ রিপোর্ত তৌরকপগা লোয়ননা কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং ১২,৯১০ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা শিখিবা ৭৭৩ য়ৌখ্রে। অহমেদাবাদতা কোবিদ-১৯ কেস হেঙ্গৎলক্লি। হৌজিক ফাওবদা শহর অসিদা কোরোনা ভাইরস কেস ৯,৪৪৯ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
• রাজস্থান: ঙসি নুংথিল পুং ২ ফাওবদা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সনগী অনৌবা কেস ১৫০ রিপোর্ত তৌরক্তুনা অপুনবা পোজিতিব কেস ৬,৩৭৭ য়ৌখ্রে। অনাবা ৩৫৬২ নাবা ফখ্রে, মখোয়গী মনুংদা ৩১৮৭ তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে। থা ২গী মতুংদা রজস্থান রোদৱেজ বসশিংনা খনগৎলবা রুৎ ৫৫দা হয়েংদগী চেনবা হৌরগনি।
• মধ্য প্রদেশ: কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৪৮ রিপোর্ত তৌরক্তুনা রাজ্যগী অপুনবা মশিং ৫,৯৮১ শুখ্রে। অনৌবা ইনফেক্সন কেসশিং অসিগী মনুংদা ৫৯না হোৎস্পোৎ ইন্দোরদগীনি, কেস ৬১না উজেনদগী রিপোর্ত তৌরক্লি। এপ্রিল ১দগী কোরোনা ক্রাইসিস মনুংদা MGNREGSকী মখাদা লেবর লাখ ৩৫.৪৫ হেনবদা ইমপ্লোইমেন্ত ফংহনখ্রে। মখোয়গী মনুংদা চাদা ৪২.২দি নুপীশিংনি।
• ছতিসগর: অনৌবা কেস ১৭ রিপোর্ত তৌরকপগা লোয়ননা পোজিতিব কেসকী অপুনবা মশিং ১৩২ য়ৌখ্রে। লোকদাউন্না মরম ওইদুনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পন্দুনা লৈরম্বা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং হৌজিক ছতিসগরদা হলক্লে।
• চন্দীগর: চান্দিগরগী দিপুতী কমিস্নারনা খংহল্লি মদুদি কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা কনফাইন্দ তৌদুনা লৈরিবা মীওইশিংদা মরুওইবা পোৎলমশিং ফংহল্লি। মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি শহরগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা দরকার ওইবশিংদা থোং-থাক্লবা চিঞ্জাক পেকেৎ ৬৯,০৮৮ য়েন্থোকখ্রে অমদি চান্দিগরদা মীওই ২,৯৪,৫৯২না আরোগ্য সেতু এপ্লিকেসন দাউনলোদ তৌখ্রে।
• পঞ্জাব: কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা শোক্নরিবা লান্দা মথংগী স্তেজকীদমক পঞ্জাব সরকারনা এমপ্লোই চাউরাক্না ২২০০০ তোঙান-তোঙানবা রোল-স্পেসিফিক ত্রেনিং মোদুলশিংগা লোয়ননা ইক্বিইপ তৌরি।
• হরিয়ানা: ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্ত বিভাগনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈননা চাইল্দ প্রোতেক্সন ইন্সতিত্যুৎ ৮২দা লৈরিবা অঙাং ২৩৭৫গী মরক্তা এৱারনেস শাগৎনবা পান্দম থম্লি।
• তমিল নাদু অমসুং পুদুচেরী: পুদুচেরীদা নুপী অনি অমগা পোজিতিব ওইরবা মতুং কোবিদ কেস ১৯ য়ৌখ্রে। রাজ্যনা চেন্নাই অমদি কন্তেনমেন্ত জোনশিং নত্তনা মে ২৩দগী তামিল নাদু পুম্বদা ওতো-রিক্সোশিং চেনবদা অয়াবা পীখ্রে। ঙরাং অনৌবা পোজিতিব কেস ৭৭৬কা লোয়ননা তমিলনাদুদা অপুনবা মশিং ১৩,৯৬৭ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেস: ৭৫৮৮, শিখিবা : ৯৪, দিসচার্জ: ৬২৮২, চেন্নাইদা এক্তিব কেস ৫৬৮১
• •কর্নাতকা; ঙসি নুংথিল পুং ১২ ফাওবদা রাজ্যদা অনৌবা কেস ১০৫ অমদি দিসচার্জ তৌখিবা ১৭, মসিগা লোয়ননা অপুনবা কেস ১৭১০ য়ৌরে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১০৮০ অমদি ৫৮৮ নাবা ফখ্রে। শিখিবা মশিং ৪১ শুরে।
• আন্ধ্র প্রদেশ: বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা ঙসি কুৱেৎতগী তিরুপতি ইন্তরনেস্নেল এয়ারপোর্ত্তা পেসেঞ্জর ১৪৭কা লোয়ননা অঙাং অমা থুংলখি। সাউথ সেন্ত্রেল রেলৱেনা জুন ১দগী চেনবা হৌগদৌরিবা ত্রেন সর্বিসকীদমক আন্ধ্র প্রদেশতা তিকেৎ ইসু তৌনবা ওনলাইন রিজার্বেসন সেন্তর ৪৪ লিংখৎলে। রিস্তার্ত পেকেজকী শরুক ওইনা রাজ্যনা এম.এস.এম.ই.শিংদী লুপা করোর ১১১০ কায়থোকখ্রে। হৌখিবা পুং ২দা অনৌবা কেস ৬২, অমা শিখিবা অমসুং ৫১ দিসচার্জ তৌখিবগী রিপোর্ত তৌরি। অপুনবা কেস ২৫১৪, এক্তিব ৭২৮, নাবা ফখিবা ১৭৩১, শিখিবা ৫৫, অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হলকখিবশিংগী মরক্তা পোজিতিব কেস ১৫৩গী মনুংদা ১২৮ এক্তিব ওইরি।
• তেলঙ্গনা: ইরাই নুমিৎতা তেলঙ্গনাগী ৱারেঙ্গল তাউন্দগী মনাক্তা লৈবা গুহা অমদা মাইগ্রেন্ত নিপাল য়াওনা হকচাং মাপ ফংখি। মে ২২দা তেলঙ্গনাদা অপনবা পোজিতিব কেস ১৬৯৯ শুরে। ঙরাং ফাওবদা পোজিতিব ওইখিবা মাইগ্রেন্ত ৯৯ শুখ্রে।
• অরুনাচ প্রদেশ: অরুনাচ প্রদেশতা ২০২০গী এপ্রিলদগী ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদনা রাজ্য অসিদা ফ্রী এল.পি.জি. সিলিন্দর ৪৪২০৯ রিলিজ তৌখ্রে।
• অসম: অসমদা, তেজপুর ক্বরেন্তিন সেন্তরদগী মীওই তরুক কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। অপুনবা পোজিতিব কেস হৌজিক ২২২ শুরে হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়রি।
• মনিপুরদা: মনিপুরদা, দিল্লীদগী মখাগী লম্বীদা হলকখিবা মীওই অমগা পোজিতিব ওইরে। হৌজিক রাজ্যদা অপুনবা এক্তিব কেস ২৪ শুরে। মনিপুর স্তেত হেল্থ দিপার্তমেন্তনা প্রোসেস থুগৎহন্নবা ক্বরেন্তিন সেন্তরশিংদগী সেম্পলশিংগী ওপন স্পেস কলেক্সন হৌখ্রে।
• মিজোরম: ঙসি আইজোলগী লেংপুই এয়ারপোর্ত্তা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা থেংননবা সপ্লাইশিং অমদি ইক্বুইপমেন্তশিং য়ৌরকখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, মপান্দা পন্দুনা লৈরুবা মীওই ১০০ রাজ্যদা য়ৌরকখ্রে। মখোয় পুম্নমক ক্বরেন্তিন সেন্তরশিংদা থাখ্রে। নাগালেন্দ প্লানিং মিনিস্তরনা হলকপশংবু তরাম্না ওক্নবা অপীল তৌখ্রে।
• সিক্কিম: মথংগী নুমিৎ ৩-৪ অসিদা মপান্দা পন্দুনা লৈরুবা সিক্কিম মচা ৩০০০গী ময়া থুংলবা য়াবনা সিক্কিম স্তেত ওথোরিতীনা ক্বরেন্তিন সেন্তরশিং অমসুং স্ক্রীনিং ফেসিলিতীশিং হেঙ্গৎহনখ্রে।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
22 MAY 2020 6:49PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
UPDATES ON COVID-19 FROM THE MINISTRY OF HEALTH AND WELFARE; RECOVERY RATE IMPROVES TO 40.98%
Since yesterday, an increase of 6088 has been noted in the number of COVID-19 confirmed cases in India. The total number of confirmed cases is now 1,18,447.The number of cases under active medical supervision is 66,330.So far, a total of 48,533 people have been cured. In the last 24 hours, 3234 patients were found cured. This takes our total recovery rate at 40.98%.
For details:
Violations of MHA Guidelines being reported at various places across the country
Strict Implementation of all measures in Government guidelines is essential to contain the spread of COVID-19. However, violations in the implementation of MHA Guidelines are being reported at various places across the country. Taking note of this the Union Ministry of Home Affairs (MHA) has written to all States/UTs and emphasised that the Ministry’s guidelines should be strictly implemented, and all authorities in States/UTs should take necessary steps to ensure the same.
For details:
MHA relaxes Visa and Travel restrictions imposed in response to COVID -19, permitting certain categories of OCI cardholders stranded abroad, to come back to India
Ministry of Home Affairs has relaxed Visa and Travel restrictions imposed in response to COVID -19, permitting certain categories of Overseas Citizen Of India (OCI) cardholders, who are stranded abroad, to come to India.Following categories of OCI Cardholders stranded abroad, have been permitted to come to India: Minor children born to Indian nationals abroad and holding OCI cards; OCI cardholders who wish to come to India on account of family emergencies like death in family; Couples where one spouse is an OCI cardholder and the other is an Indian national and they have a permanent residence in India; University students who are OCI cardholders (not legally minors) but whose parents are Indian citizens living in India.
For details:
RBI announces nine additional measures for strengthening the Economy; Cuts interest rates
RBI Governor Shaktikanta Das today announced yet another set of nine measures to smoothen the flow of finance and preserve financial stability in the turbulent and uncertain times ushered in by the COVID-19 pandemic.These include Repo rate reduced by 40 basis points; Refinance Facility to SIDBI extended for another 90 days; Relaxation of Rules for Foreign Portfolio Investment under Voluntary Retention Route; Exporters can now Avail Bank Loans for Higher Period; Loan facility to EXIM Bank; More time for Importers to Pay for Imports; Extension of Regulatory Measures by another 3 Months; Provision to convert Interest on Working Capital into Interest Term Loan; Increase of Group Exposure Limit to Increase Fund Flow to Corporates. States have been allowed to borrow more from Consolidated Sinking Fund. He said that GDP growth in 2020-21 is estimated to remain in negative territory, with some pick-up in growth impulses from H2: 2020-21 onwards.
For details:
Refunds amounting to Rs. 26,242 crore issued since 1st April, 2020
Central Board of Direct Taxes (CBDT) has issued tax refunds worth Rs. 26,242 crore to 16,84,298 assessees since 1st April, 2020 to 21st May, 2020.Income Tax refunds amounting to Rs. 14,632 crore have been issued to 15,81,906 assessees and corporate tax refunds amounting to Rs. 11,610 crore have been issued to 1,02,392 assessees during this period.
For details:
Indian Railways green lights re-opening of reservation counters & booking through Common Service Centers (CSCs) and Agents
Indian Railways is going to open reservation counters for booking of reserved tickets in a phased manner.Zonal Railways have been instructed to decide and notify opening of reservation counters as per local needs and conditions. These reservation counters will open from tomorrow in a phased manner, along with dissemination of information about their respective locations and timings as per the local needs and conditions.Indian Railways has also allowed booking of Reservation Tickets through the Common Service Centers and Ticketing agents w.e.f Friday.
For details:
RPF starts nation-wide efforts to identify and act against touting activity
As Indian Railways has started 15 pairs of AC Special trains on 12th May,2020 and announced 100 pairs of additional trains w.e.f 01 June 2020, complaints had started to pour in regarding touts of e-tickets using multiple personal Ids and cornering reserved berths in these special trains. In view of the above, RPF has started concerted nationwide efforts to identify and act against these touts. Analysis of PRS data through PRABAL module clubbed with ground intelligence is being used to identify and bring them to book.
For details:
Shri Dharmendra Pradhan pitches for making Aatmanirbhar Bharat a cornerstone in pipeline projects
Minister of Petroleum and Natural Gas &Steel Shri Dharmendra Pradhan on Thursday reviewed pipeline projects worth approx. Rs. 8000 Crore, under various stages of implementation by oil and gas companies. Pitching for Aatmanirbhar Bharat, Minister Pradhan called for complete indigenisation in these projects.
For details:
PM's address on the situation in the wake of Cyclone Amphan
For details:
India will share its best practices and experiences in conserving biodiversity with the rest of the world: Union Environment Minister
International Day for Biological Diversity 2020, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar today launched five key initiatives towards conservation of biodiversity.Stressing on this year’s theme Shri Javadekar stressed that “OUR SOLUTIONS ARE IN NATURE” and therefore, protecting our nature is very important especially in the present context of COVID 19 as it shields us from various catastrophe including zoonotic diseases.The Environment minister laid emphasis on the need to limit our consumption and promote a sustainable lifestyle.
For details:
States should ensure distribution of food grains among beneficiaries, so that no one goes hungry: Shri Ram Vilas Paswan
Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan held a review meeting with State/UTs Food & Public Distribution Ministers and Food Secretaries in a video conference today.Shri Paswan said they should ensure distribution of foodgrains so that no one goes hungry.The Minister emphasizedthat states like Odisha and West Bengal,affected byCyclone ‘Amphan’,should also take care of those affected by the cyclone.The Minister said that FCI has become the lifeline of food distribution and food grains and pulses are being distributed across the country by road, rail and air. The Minister took stock of the distribution of food grains and pulses in the states and UTs.
For details:
Dr. Harsh Vardhan elected as Chair of Executive Board of WHO
Union Minister of Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan has been elected as Chair of the Executive Board of World Health Organization for the year 2020-21. Accepting the Chair of the Executive Board, Dr Harsh Vardhan paid tribute to the lakhs of people who have lost their lives due to the global COVID-19 pandemic.He requested all dignitaries present on the occasion to give a standing ovation to all the frontline health workers and other COVID Warriors by saluting their dignity, determination and dedication.
For details:
Economic viability is crucial for higher educational institutions- Shri Nitin Gadkari
Shri Nitin Gadkari has said that economic viability is crucial for higher education institutions. These institutions need to reduce their operating cost without compromising on quality.He was addressing a meeting via video conferencing with the representatives of MIT ADT University on future of higher education.The Minister said that upgradation of universities is required, and value based education is the strength of the society. He further shared that our youth should understand their strengths and weaknesses and problems faced by them can be converted into opportunities. He added that enhancing capability of the youth is critical for the country at this stage.
For details:
Union Minister Dr Jitendra Singh discusses steps to expedite the Corona sample testing procedure in Jammu & Kashmir
Union Minister Dr Jitendra Singh has discussed steps to expedite the Corona sample testing procedure in Jammu & Kashmir. In a meeting with senior officers of Jammu & Kashmir Health Department as well as Heads and faculty members of Government Medical Colleges and SKIMS, Dr Jitendra Singh emphasised the need to respond to the popular demand to make the Corona sample testing more time bound and to reassure the people offering their samples that they would not be subject to any unwarranted delay or inconvenience.
For details:
Japanese companies invited to invest in Indian Pharmaceutical and Medical Devices industry
A webinar on ‘Medical Devices and API sector: Challenges & Emerging Opportunities’ was held on 22nd May, 2020 at 11.30 am for business and trade collaboration between India and Japan in the post COVID-19 scenario. The webinar was organized by the Embassy of India, Tokyo in partnership with the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers, Govt. of India.
For details:
RNA extraction kit Agappe Chitra Magna launched commercially for detection of COVID 19
Inexpensive, fast, and accurate testing for COVID-19 virus is the cornerstone of containing its spread and providing appropriate help to the infected. The Chitra Magna, an innovative RNA extraction kit developed by SCTIMST was transferred to Agappe Diagnostics in April 2020, and will now be available in the market as Agappe Chitra Magna RNA Isolation Kit. This product has been independently validated at National Institute of Virology for Covid19 RNA isolation.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: 2,345 news cases have been reported in Maharashtra, thereby taking the state tally of COVID-19 positive cases to 41,642. While 28,454 active cases exist in the state, 11,726 have also recovered. 1382 new cases have been reported from hotspot Mumbai taking the city total to 25,500. The Maharashtra Government has come out with three slabs on per day charges on treatment of COVID-19 patients in private and charitable hospitals and also decided to regulate rates for 80 per cent of the operational bed capacity in these medical facilities. Fresh guidelines issued by the State Government today said, the fee regulation decision applies to both isolation and non-isolation beds in private and charitable hospitals.
• Gujarat: With 371 new infections reported, the total number of COVID-19 cases rose to 12,910. The death toll in the state also jumped to 773. The rapid surge in COVID-19 cases continues in Ahmedabad. The city has reported 9,449 Corona virus cases so far, making it the second worst hit city after Mumbai.
• Rajasthan: 150 new cases of COVID-19 infection have been reported till 2 p.m. today, taking the tally of positive cases to 6,377. While 3562 patients have recovered, 3187 of them have been discharged from various hospitals across the state. Rajasthan Roadways buses will start plying from tomorrow on selected 55 routes, after a gap of 2 months.
• Madhya Pradesh: 248 new cases of COVID-19 have been reported, taking the state tally to 5,981. While 59 of these new infection cases are from hotspot Indore, 61 cases have been reported from Ujjain. Since April 1, more than 35.45 lakh labourers have been provided employment under MGNREGS during the Corona crisis. 42.2 per cent of them are women.
• Chhattisgarh: The total number of positive cases rose to 132 with the reporting of 17 new cases. Migrant workers stranded in other states due to the lockdown are now returning to Chhattisgarh. These returning migrants have to be in quarantine for 14 days at the centres set up in Gram Panchayats of various districts.
• Chandigarh: Deputy Commissioner, UT Chandigarh informed that essential items are being provided to the people confined in containment zones. He further mentioned that 69,088 cooked food packets have been distributed among the destitute and needy persons in various parts of the city and 2,94,592 persons have downloaded Aarogya Setu App in UT, Chandigarh.
• Punjab: Gearing up for the next stage in the fight against corona virus, the Punjab Government has equipped nearly 22000 employees with various role-specific training modules on iGOT platform to fight COVID-19 pandemic. The course details and relevant instructions on registration and accessing online training module have been circulated to all Heads of the Departments, Deputy Commissioners & Managing Directors of Boards and Corporations in the state, with directions to all the state government employees to take role-specific iGOT training on https://igot.gov.in/igot/, an initiative by the Union Ministry of Personnel.
• Haryana: Women and Child Development Department aims to create awareness among 2375 children living in 82 Child Protection Institutions regarding the COVID-19 pandemic and to engage them in constructive work during this period. Various online competitions are organized under the title 'Safe Rahona- Fight Corona'. All the District Child Protection Officers have been directed to take special care to follow social distancing norms, wear masks, clean hands repeatedly with soap or sanitizer to prevent COVID-19 and encourage children to do the same.
• Kerala: As the State Covid tally keeps rising with new cases being reported among returnees from affected States, Kerala Health Minister said monitoring systems of those under the observation of Covid19 will be made stricter. The Minister also said that those who are coming in domestic flights will also be quarantined for 14 days. There has been widespread violation of home quarantine and social distancing norms in many parts of the state today, prompting the Police to take action. Five Keralites who attended the funeral rites of a native of Kayamkulam, in Hyderabad have been confirmed of Covid19. Three flights from Gulf are to arrive later today. There was one death and 24 new positive cases in the state yesterday.
• Tamil Nadu and Puducherry: Covid cases rise to 19 in Puducherry after two more women test positive. State to allow auto-rickshaws to ply across Tamil Nadu from May 23 except in Chennai and containment zones. State govt. embarks on massive cost cutting measures in the wake of huge short fall in the revenue receipts due to the pandemic. With 776 new positive cases yesterday total tally reached 13,967 in Tamilnadu. Active cases: 7588, Deaths: 94, Discharged: 6282, Active cases in Chennai 5681.
• Karnataka: 105 new cases and 17 discharges in the State till 12pm today; with this total number of cases have gone up to 1710. Active cases now in the State is 1080 and 588 have recovered so far. Total Death toll till now is 41. Chief Minister held review meeting of primary and secondary schools and instructed to take all precautionary measures during upcoming 10th standard (SSLC) exams, which is scheduled to start from June 25, 2020.
• Andhra Pradesh: 147 passengers plus one infant arrived at Tirupati international airport today from Kuwait under Vande Bharat Mission. South Central Railways sets up 44 online reservation centers for issuing tickets in AP for train services commencing from June 1. State sanctions Rs. 1110 crore to MSMEs as part of restart package. 62 new cases, one death and 51 discharges reported in the last 24 hours. Total cases: 2514. Active: 728, Recovered: 1731, Deaths: 55. Of the 153 positive cases among returnees from other states, 128 are active.
• Telangana: Nine bodies including eight of migrants were found in a well near Warangal town in Telangana on Friday. The dead include six members of a migrant family from West Bengal, two workers from Bihar and a local resident. Over 3 lakh migrants applied online to the Telangana police and other authorities to allow them to go back to their native states. Total positive cases in Telangana as on 22nd May are 1699. Migrants tested positive till yesterday 99.
• Arunachal Pradesh; In Arunachal Pradesh, since April 2020, the Indian Oil Corporation Ltd has released a total of 44209 free LPG cylinders in the state.Arunachal State Transport Department declares all staff (driver and conductors) engaged in ferrying returnees from designated check points to quarantine centres as COVID19 Frontline Workers.
• Assam: In Assam, six persons from Tezpur quarantine centre tested COVID19 positive. Total positive cases rise to 222 now, State Health Minister said.
• Manipur: In Manipur, one more person tests positive who had returned from Delhi by road. Total active cases in the state are now 24. Manipur State Health Department has started open space collection of samples from the quarantine centres to hasten the process and to do away with dependence on the sole collection kiosk located at the district hospital.
• Mizoram: Supplies and equipment to fight against COVID19 arrived at Lengpui Airport, Aizawl today.
• Nagaland: In Nagaland, around 100 persons stranded outside arrived in the state; all sent to quarantine centers. Nagaland Planning Minister appeals to people to warmly welcome returnees. Says obstruction may invite penal action.
• Sikkim: State Education Department mulling over conducting exams in Sikkim itself for students studying outside the State as CBSE announces remaining class XII board examinations from July 1, 2020. Quarantine centres and screening facilities enhanced by Sikkim State authorities as around 3000 stranded Sikkimese expected to reach in the next 3-4 days.