Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's remarks after aerial survey of Odisha
22 MAY 2020 7:52PM by PIB Delhi
The world is fighting a war to save lives from the corona virus on one side. In the hour of such a crisis - be it the central government or the state governments - all the departments and all the citizens have been engaged in the fight against corona virus for the last two-and-a-half months.
At such a time, another major crisis in the form of a Cyclone - a Super-Cyclone - was a matter of great concern. How much damage would it cause to Odisha while moving towards Bengal also remained a matter of concern! Odisha has been able to achieve a great success in saving the lives of the citizens here with the help of the arrangements that have been institutionalized here and with the knowledge of what should be done by the citizens in the villages. And many congratulations to the citizens of Odisha, the administration and the Chief Minister of Odisha, Shri Naveen Babu and his entire team.
But when such a big natural disaster comes, then there is an extensive loss of property. The loss in Odisha has not been much as compared to that of West Bengal, but even while crossing the state it has left its trail. It is such a crisis. And so I have fully reviewed the damage that has been caused to the housing, agriculture, power, communication and infrastructure today. The state government has also placed all the preliminary details in front of me.
The central Government will soon receive the report from the state government after assessment. A central government team will also reach here at the earliest and after reviewing the whole situation, work and help related to long-term relief, restoration and rehabilitation would be provided. The work will be carried forward, giving priority to all these things.
But keeping in mind the immediate needs, we have decided to give 500 crore rupees as an advance arrangement on behalf of the Government of India. And once the rest of the requirements are completed and the complete planning for rehabilitation is in place, the Government of India will work shoulder to shoulder with the State government in the journey of development in Odisha and help the State to come out of this crisis.
Thanks a lot!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিশাগী এরিএল সর্ভেগী মতুংদা পী.এম. মোদীনা পীখিবা ৱারোলগী ইংলিশকী ৱাহন্থোক
22 MAY 2020 7:52PM by PIB Imphal
নাকন অমদা মালেম অসিনা কোরোনা ভাইরসতগী পুন্সি কন্নবা লান্থেংনরি। হায়রিবা অৱাবগী পুংফম অসিদা কেন্দ্র সরকারনা স্তেৎ সরকারশিংগী বিভাগ পুম্নমক অমসুং মীয়াম পুম্নমক হৌখিবা থা অনি মখায় অসিদা কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা শরুক য়ারি।
হায়রিবা পুংফম অসিদা সাইক্লোনগী মওং অমদা য়াম্না চাউবা অৱাবা অমা কাহেন্না শাথিবা সাক্লোন অমা মিৎয়েং চংগদবা ৱাফম অমা ওইরি। মসিনা বঙ্গালদগী হুমজিন্দ্রিঙৈদা অমাং অতা কয়াম থোকহনখ্রবগে হায়বা অসিসু মিৎয়েং চংগদবা ৱাফম অমা ওইরি। ওরিশা অসি ইন্সতিত্যুসনেলাইজ তৌরবা শিল-লাংবশিংগী মতেংনা অমসুং খুঙ্গংশিংদা মীয়াম্না করি তৌগদগে হায়বা ৱাখল লোনগী মতেংনা থৱাই কয়ামরুম কনবদা চাউনা মায় পাকখ্রে। ওরিশাগী মীয়াম, এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং ওরিশাগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী নবিন বাবু অমসুং মহাক্কী তীম্বু হন্না হন্না থাগৎপা ফোংদোক্লি।
অদুম ওইনমক অসিগুম্বা মহৌশাগী ওইবা অচৌবা অমাং অতা অমা লাকপদা লন্থুম কয়ামরুম মাংই। ওরিশাগী অমাং অতা অসি নোংচুপ বঙ্গালগা চাংদম্নবদা কাহেনবা অমদি ওইদ্রে অদুবু মসিনা স্তেৎ লান্থোকখিবদা অকায় অতোই কয়া থম্লম্মি। মসি অৱাবা অমনি। অদুগা য়ুম-কৈ, লৌউ শিংউ, পাৱর, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মাংহন তাকহনবা অদু ঐনা মপুংফানা ঙসি য়েংশিল্লি। স্তেৎ সরকারনসু ঐগী মমাংদা হান্না ফংবা অকুপ্পা ৱারোল পুম্বা পুখৎলকখ্রে।
এসেসমেন্তকী মতুংদা কেন্দ্র সরকারনা অথুবদা স্তেৎ সরকারদগী রিপোর্ত ফংলগনি। কেন্দ্র সরকারকী তীম অমসুং মফম অসিদা থুনা য়ৌরক্লগনি অমসুং ফিভম পুম্বা য়েংশিল্লবা মতুংদা থবক অমসুং মতম কুইনা চৎকদবা তেংবাংগা মরী লৈনবা মতেংশিং, রেস্তোরেসন অমসুং রিহেবিলিতেসন পীরগনি। হায়রিবশিং অসিদা অহানবা মিৎয়েং চংলগা থবক পাইখৎপা হৌরগনি।
খুদক্কী ওইবা মতেংশিং লৈ হায়বা পুক্নিংদা থম্লগা ভারত সরকারগী মায়কৈদগী এদভান্স ওইনা লুপা করোর ৫০০ পীনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। অদুগা লেমহৌরিবা মথৌ তাবশিং অসি লোইশিল্লবা মতুংদা রিহেবিলিতেসনগী মপুংফাবা থৌরাং পাইখৎলগনি, ভারত সরকারনা স্তেৎ সরকারগা খুৎশম্নরগা ওরিশাগী চাউখৎ খোংথাংগী লম্বীদা অমসুং স্তেৎ অসিনা অৱাবা অসিদগী কোক্নবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি।