গৃহ মন্ত্ৰালয়
লকডাউন ৪.০ - ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাত উল্লেখ থকা বাধ্যবাধকতাৰ ক্ষেত্ৰত শিথিলতা আনিব নোৱাৰিব, তেওঁলোকে স্থানীয় পৰিমাপ তথা স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত ইয়াক অধিক কঠোৰ কৰিব পাৰিব
18 MAY 2020 1:43PM by PIB Guwahati
’ভিড-১৯ ৰ বাবে ঘোষণা কৰা লকডাউনৰ ক্ষেত্ৰত ১৭.০৫.২০২০ তাৰিখে কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে লকডাউনৰ বাধ্যবাধকতা সম্পৰ্কে এখন সংশোধিত নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰিছে। ৩১.০৫.২০২০ তাৰিখলৈকে লকডাউন বঢ়াই দিয়া হৈছে আৰু লকডাউনৰ বাধ্যবাধকতা বহুখিনি কমাই দিয়া হৈছে।
আজিৰপৰা প্ৰযোজ্য হোৱা এই নিৰ্দেশনা অনুসৰি কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ১৭.০৫.২০২০ তাৰিখে প্ৰকাশ কৰা নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত ৰে’ড, অ’ৰেঞ্জ আৰু গ্ৰীণ জ’নৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰিব। ৰে’ড আৰু অ’ৰেঞ্জ জ’নৰ ভিতৰত স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষই প্ৰযুক্তিগত নিৰ্দেশ আৰু স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত কন্টেইনমেন্ট আৰু বাফাৰ জ’ন চিনাক্ত কৰিব।
কন্টেইনমেন্ট জ’নৰ ভিতৰত আগৰদৰেই কঠোৰ পৰিসীমা মানি চলা হ’ব আৰু কেৱল অত্যাৱশ্যকীয় কাম-কাজৰ বাবেহে তাত অনুমতি থাকিব। কেইটামান ক্ষেত্ৰৰ কাম-কাজ সমগ্ৰ দেশতে নিষিদ্ধ হৈয়ে থাকিব। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাত বিশেষভাৱে নিষিদ্ধ বুলি উল্লেখ থকা ক্ষেত্ৰৰ বাদে আন সকলো কাম-কাজ চলাই নিয়াৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে।
এইক্ষেত্ৰত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পুনৰ দোহাৰিছে যে সংশোধিত নিৰ্দেশনাত লকডাউনৰ বাধ্যবাধকতা বহুখিনি কমাই দিয়া হৈছে যদিও ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাত উল্লেখ থকা বাধ্যবাধকতাৰ ক্ষেত্ৰত শিথিলতা আনিব নোৱাৰিব। তেওঁলোকে পৰিস্থিতিৰ স্থানীয় পৰ্যায়ৰ বিশ্লেষণৰ আধাৰত যদি প্ৰয়োজন বুলি ভাৱে, ইয়াক অধিক কঠোৰ কৰিব পাৰিব আৰু কোনো নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰত বাধা আৰোপ কৰিব পাৰিব।
লগতে এইকথাও উল্লেখ কৰা হয় যে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে স্থানীয় পৰ্যায়ত জ’নসমূহ চিনাক্ত কৰাৰ সময়ত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰকাশ কৰা সংশোধিত নিৰ্দেশনাত উল্লেখ থকা মাপকাঠি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ এই নিৰ্দেশনাসমূহ জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ্থে স্থানীয় পৰ্যায়ত বহুলভাৱে প্ৰচাৰ কৰিবলৈও আহ্বান জনোৱা হয়।
Click here to see the Official communication to States/UTs

Ministry of Home Affairs
Lockdown4.0 - States/UTs cannot dilute restrictions imposed in MHA guidelines, can only make them stricter based on local level assessment and Health Ministry Guidelines: MHA
18 MAY 2020 1:43PM by PIB Delhi
Union Ministry of Home Affairs (MHA), on 17.05.2020, issued the revised guidelines regarding lockdown restrictions, to contain COVID-19. As the lockdown was extended up to 31.05.2020, widespread relaxations were given in the restrictions.
Under the new guidelines effective from today, States and UTs would now delineate the Red Orange and Green zones, taking into consideration the revised guidelines issued by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) on 17.05.2020. Inside the red/orange zones, containment and buffer zones would be identified by the local authorities, based on local level technical inputs and Health Ministry guidelines.
Within containment zones, strict perimeter would be maintained as earlier and only essential activities would be allowed. Limited activities would continue to be prohibited throughout the country. All other activities would be permitted except the ones that are specifically prohibited under MHA guidelines.
In view of these points, MHA has reiterated to the States/UTs that despite widespread relaxations given in lockdown restrictions under revised guidelines, States/UTs cannot dilute the restrictions imposed in MHA guidelines. They may prohibit certain other activities or impose restrictions, as deemed necessary on the basis of ground level analysis of the situation.
Further, it has been communicated that States/UTs must take into consideration the benchmarks/thresholds indicated in the revised guidelines issued by MoHFW, while delineating zones at local level. It has also been urged to give wide publicity to the Centre and respective State guidelines at local level for the convenience of the public.
Click here to see the Official communication to States/UTs