PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
18 MAY 2020 6:33PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ভারত্তা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেস ৫৬,৩১৬ লৈরে, হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩৬,৮২৪না নাবা ফখ্রেI, ফগৎলকপগী চাং ৩৮.২৯ ওইখ্রে।
• কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ১৭.০৫.২০দা রাজ্যশিংদা রেদ/ওরেঞ্জ/গ্রীন জোনশিং খন্দোক্নবা অনৌবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে।রাজ্যশিংদা মখোয়গী ফিল্দ এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না দিস্ত্রিক্ত/ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং, নত্ত্রগা ৱরেন্তেদ সবদিবিজন/ৱর্দ নত্ত্রগা অতৈ এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎশিংবু রেদ/ওরেঞ্জ/গ্রীন জোন ওইনা খাইদোক্নবা খঙহনখ্রে।
• মে ৩১ ফাওবা লোকদাউন শাংদোক্লে; রাজ্যশিংনা তোঙান তোঙানবা জোনশিং অমসুং মফম অদুদা তৌগদবশিং লেপচগনি; লৈবাক অপুনবদা অথিংবা খরদি অদুম্মক থমখিগনি।
• MHAনা রাজ্যশিংদাঃ মসিগী গাইদলাইনশিং অসিদা য়াওরিবা অথিংবশিং অসি মহু চমহল্লোইদবনি।
• ক্সাস X অমসুং XIIকী CBSE এগজামগী তাং থোকখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী অনৌবা পাউ
হৌজিক হৌজিক ভারত্তা এক্তিব কেস ৫৬,৩১৬ লৈরি। হৌজিক ফাওবদা, কোবিদ-১৯দগী মীওই ৩৬,৮২৪ ফবা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা ২,৭১৫ ফখিবগী রিপোর্ত তৌখ্রে। হৌজিক ঐখোয়গী ফবগী চাং ৩৮.২৯% য়ৌরে। মী মশিং লাখ অমগী মনুংদা কনফর্ম তৌরবা কেসকী মতাংদা, ভারতনা হৌজিক ফাওবদা কেস মী মশিং লাখ অমদা চাউরাক্না ৭.১ ওইরি। মালেম পুম্বদা মী মশিং লাখ অমগী মনুংদা চাদা ৬০ ওইরি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ১৭.০৫.২০দা রাজ্যশিংদা রেদ/ওরেঞ্জ/গ্রীন জোনশিং খন্দোক্নবা অনৌবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। মসিগী গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংদা মখোয়গী ফিল্দ এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না দিস্ত্রিক্ত/ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং, নত্ত্রগা ৱরেন্তেদ সবদিবিজন/ৱর্দ নত্ত্রগা অতৈ এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎশিংবু রেদ/ওরেঞ্জ/গ্রীন জোন ওইনা খাইদোক্নবা খঙহনখ্রে। রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে মদুদি মখোয়না ক্নেন্তেনমেন্ত জোনশিংদা ক্নেন্তমেন্তকী থৌরাংশিং চেৎনা পাইখৎনবা খঙহনখ্রে। মখা তানা, অকোইবগী মফমশিংদা লাইনা শন্দোকপা ঙমদনবা ক্নেন্তমেন্ত জোন খুদিংমক্কী অকোইবদা, বফর জোন অমা লিংখৎকদবনি। হায়রিবা বফর জোনশিংদা, হকশেলগী খুদোংচাবশিংদা ILI/SARI কেসশিংগীদমক পাক শন্না য়েংশিনবগী থবক পাইখৎকদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624890
মে ৩১, ২০২০ ফাওবা লোকদাউন শাংদোকপা; স্তেৎশিংনা মখল কয়াগী জোনশিং অমসুং জোনশিং অসিদা চৎনগদবা থবক-থৌরমশিং অদু লেপচগনি; লৈবাক শিনবা থুংনা চৎথবা থবক-থৌরম কয়াদদি অদুমক অথিংবা লৈখিগনি
মে ২৪,২০২০দগী থমলকখিবা লোকদাউনগী খোঙথাংশিংনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ লাকশিনবদা চাউনা মতেং পাংলি। মসিনা মরম ওইরগা লোকদাউন অসি মখা তানা মে ৩১,২০২০ ফাওবা শাংদোকনবা ৱারেপ লৌখ্রে। অনৌবা চৎনা কাঙলোনশিংগী মখাদা, হকশেল মন্ত্রলয়না পীবা পেরামীতরশিং অদু ঙাকলগা স্তেৎশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং(য়ু.তি.শিং)না হৌজিক রেদ, গ্রীন অমসুং ওরেঞ্জ জোনশিং লেপথোক্লগনি। স্তেৎশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা লেপ্পগী মতুং ইন্না জোনশিং অদু দিস্ত্রিক্ত অমা, নত্ত্রগা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন/ম্যুনিসিপালিতী অমা, নত্ত্রগা সব-দিবিজন্নচিংবশিংগুম্বা হেন্না পীকপা এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎশিং ওইবা য়াই। রেদ অমদি ওরেঞ্জ জোনশিং মনুংদা মরী লৈনবা লোকেল ওথোরিতীনা হকশেল মন্ত্রলয়গী চৎনা কাঙলোনশিংগী মতুং ইন্না কন্তেনমেন্ত অমসুং বফর জোনশিং খায়দোক্কনি। কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুংদা ইসেন্সিএল এক্তিবিতীশিং খক্তমক অয়াবা পীগনি। লৈবাক শিনবা থুংনা অকক্নবা থবক থৌরমশিংদা অথিংবা অদুমক লৈখিগনি। নুমিদাংগী কর্ফ্যু অসি ৭ পি.এম.দগী ৭ এ.এম.গী মরক্তা লনাই মীওইশিংনা তঙাইফদবা থবক থৌরমশিং নত্তবগী চৎথোক চৎশিন তৌবদা মখা চৎথখিগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624763
লোকদাউন ৪.০-স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা এম.ঐচ.এ.গী চৎনা কাঙলোনশিংগী মখাদা থম্লিবা অথিংবশিং অসি শেমদোকপা য়ারোই; লোকেল লেবেল এসেসমেন্ত অমসুং হকশেলগী মন্ত্রালয়গী চৎনা কাঙলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা চৎনবখক য়াগনি: MHA
১৭.০৫.২০২০দা হোম মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লোকদাউনগী অথিংবশিংগী মতাংদা শেমদোক্লবা চৎনা কাঙলোনশিং থোকখ্রে। লোকদাউন অসি তাং ৩১.০৫.২০২০ ফাওবা শাংদোকখিবনা, অথিংবশিংদা পাক শন্না কোমথোক্লি। এম.ঐচ.এ..না স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা হঞ্জিন-হঞ্জিন হায়রি মদুদি শেমদোকলবা চৎনা কাঙলোনশিংগী মখাদা পীরিবা লোকদাউনগী অথিংবশিংদা পাক শন্না কোমথোকপশিং পীরবসু, স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা এম.ঐচ.এ..গী চৎনা কাঙলোনদা থম্লিবা অথিংবশিং শেমদোকপা য়ারোই। ফীফম অদু কুপনা য়েংশিল্লবা মতুংদা মথৌ তারবদি মখোয়না অতৈ অতোপ্পা থবক থৌরমশিংদা থিংজিনবা নত্ত্রগা অথিংবশিং থম্বা য়াই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624848
অনৌবা ইকোনোমিক রিফর্মশিং অসিনা ভারতকী শুন্দ্রং অমসুং এতোমিক্কী তৌবা ঙম্বশিংদা মখোয়গী পাঙ্গল মপুং ফানা খঙহনবদা তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লগনিঃ দা. জিতেন্দ্র সিংহ
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎকা মায়োক্ননবগীদমক লাওথোকখিবা লুপা করোর লাখ ২০গীইকোনোমিক পেকেজ অসি, অতৈ লমশিংদা নত্তনা মেদিকেল আইসোতোপ শিজিন্নদুনা কেন্সর হোংনা লায়েংবদা ইনোৎ পীবা অমসুং এতোমিক ইনর্জী দিপার্তমেন্ত (DAE)গী লমজিং মখাদা PPP (পব্লিক-প্রাইবেৎ-পার্তিসিপেশন) মোদতা অখন্নবা রিয়েক্তর অমা শেম শাবদা ইনোৎ হাপ্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624746
কোবিদ-১৯গা মায়োক্নবদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাংদা মতেং পাংনবগীদমক্তা TDBনা তেক্নোলোজীশিংগী অয়াবা পীখ্রে
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (DST)গী স্তেতুতরী বোদী অমা ওইরিবা তেক্নোলোজী অমসুং দিবেলপমেন্ত বোর্দ (TDB)না কোবিদ লাইচৎ অসিবু থিংনবা সাইন্তিস্তশিং, তেক্নোলোজিস্তশিং, ওন্ত্রপ্রিনরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েলিস্তশিংনা হোৎনরিবশিং অসিবু মপুং ফানা শৌগৎলি। মসিদা নত্তনা, TDBনা হেল্থ কেয়র ইমর্জেন্সীগী থৌরাং লৌখৎপদা লৈবাক অসিনা হোৎনরিবশিং অসি শৌগৎনবগীদমক অনৌবা পাম্বৈশিংসু থিজিল্লি। হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা TDBনা মখোয়গী ইভালুয়েসন প্রোসেসকী পাম্বৈনা, তোঙান তোঙানবা মফমশিংগা মরী লৈনবা পুখৎলকপা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনরি। হৌজিক ফাওবদা TDBনা কমর্সিয়েলাইজেসনগীদমক্তা প্রোজেক্ত তরুক্কী অয়াবা পীখ্রে, মদুগী মনুংদা থর্মেল স্কেনর, মেদিকেল দিভাইস, মাস্ক অমসুং দাইগ্নোস্তিক কিৎশিং য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624707
কোরোনাদগী পারাশিং তমহৌরগা অনৌবা খুহিং অমা হিংনবা উপ রাস্ত্রপতি শ্রী নাইদুনা ফোঙদোকখ্রে।
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভাগী চিয়র্মেন শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা কোরোনাগী মতমদা অনৌবা পুন্সি মহিং অমা হিংনবা লৌখৎপা মথৌ তারিবা পাম্বৈশিং অদু ফোঙদোকখ্রে অমসুং মসিগী নিউ নোর্মল অসিনা ভাইরস অসি লাকশিন্নবা, কোরোনাগী লাইচৎ অসিনা হৌজিক ফাওবদা তাক্লিবা পারাশিংদগী তমহৌবা য়াবা পোইন্ত ১২গী ফ্রেমৱর্ক অমা পুথোকখ্রে। ভাইরস অসি হান্না খন্নরম্বদগী হেন্না শাংথনা লৈরগনি হায়বা উবা ফংবগী চৈরক অসিদা মহাক্না পুন্সি অমসুং মীনুংশিগী মায়কৈদা অনৌবা মায়োলশিং লাকহনবা মথৌ তাই ফোঙদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624851
তুরিজম মন্ত্রালয়না “দেখো অপনা দেশ”কী মখাদা “উত্তরাখন্দ সিম্পলী হেবন” হায়না মিংথোনবা ২০শুবা ৱেবিনার শিনখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624849
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: পঞ্জাব সরকারনা লনাইগী স্কুলশিংদা ২০১৯-২০দা লৌখিবা স্কুল ফীশিং অদুদগী ২০২০-২১না হেনগত্তনবা খঙহল্লকখ্রে। মসিগী মতাংদা রাজ্য অদুগী লনাইগী অন-এদেদ সকুলশিংগী মেনেজমেন্ত/প্রিন্সিপালশিংদা চিথি অমা ইখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ ৪নিদা নোংমগী ওইবা কেসশিং থোরকপা হন্থরকপগী শরক অসিদা রাজ্য অসিদা মেগী ৩১ ফাওবা কর্ফ্যুগী মহুত্তা লোকদাউন ওইনা তৌনবা পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে, মরক অসিদা মেগী ১৮দগী নন-কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা অকক্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্ৎ থবক তৌবা হৌহনবা অমসুং কোমথোকপা য়াবামখৈ খোমথোক্নবা খঙহল্লকখ্রে।
• হরিয়ানা: হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী ফাইনান্স মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না লাউথোকখিবা কন্দ্রগী লুপা কোতি ২০গী ইকোনোমিক পেকেজকী অরোইবা শরুক অদুবু তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদিবু ২০২০-২১দা রাজ্য অসিগী শেল পুবগী চাং অদু গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রোদক্তকী চাদা ৩দগী চাদা ৫দা হেনগৎপগীদমক্তা তৌবিমল খংবা উৎখ্রে, মসিনা রাজ্য সরকারদা অহেনবা রিসোর্স পীরি।
• হিমাচল প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী ফাইনান্স মন্ত্রী নির্মলা সিতারামন্না আতমানির্ভর ভারত পেকেজগী ত্রাঞ্চ Vগী মখাদা লাউথোকখিবা অদুবু থমোয় শেংনা থাগৎখি।
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রনা নোংম খক্তদা খ‌্বাইদগী য়াম্বা অনৌবা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব ওইবগী কেস ২,৩৪৭ লৈখিবগী রিপোর্ৎ পীরকখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিগী তেলিদা ৩৩,০৫৩ য়ৌহনখ্রে। অনৌবা রিপোর্ৎকী মতুং ইন্না রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা এক্তিব কেস ২৪,১৬১ লৈরি, অদুগা হৌজিক ফাওবদা পেসেন্ত ৭৬৮৮ অমদি লাইনা অসিদগী নাবা ফখ্রে।
• গুজরাত: অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেসশিং রিপোর্ৎ তৌরকখ্রে, মসিনা পোজিতিব ওইবা পেসেন্তশিংগী তেলী অদু ১১,৩৭৯ য়ৌহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা নাবা ফখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৪৪৯৯ শুখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং অদু লেপ্তনা হেনগৎচরবসু ফখিবগী চাংসু হেনগৎলকখ্রে অমসুং রাজ্য অসিদা ৩৯.৫৩গী চাংদা নাবা ফবা হেনগৎলকখ্রে।
• রাজস্থান: ঙসিগী নুংথিলগী পুং ২ ফাওবদা অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস ১৭৩ রিপোর্ৎ তৌরকখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা পোজিতিব ওইবা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু ৫৩৭৫ য়ৌহনখ্রে। দঙ্গর্পুরনা ঙসি খক্তদা অনৌবা কেস ৬৪ রিপোর্ৎ তৌরকখ্রে।
• মধ্য প্রদেশঃ কোবিদ-১৯গী অনৌবা কোস ১৮৭ লাক্তুনা রাজ্য অসিদা পুন্না পোজিতিব কেস ৪৯৭৭ শুখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ফখ্রবা অনাবা মশিং অসি ২৪০৩নি। খ্বািদগী নৌবা পাউদা রাজ্য় অসিদা এক্তিব কেস ২৩২৬ লৈরি।
• গোৱাঃ ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৯ লাকখ্রে, গোৱাদা কোবিদ-১৯গী কেস পুন্না ২২ শুখ্রে। অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস অসিদগী ৮দি মখাগী লম্বীদা মহারাস্ত্রদগী লাকখিবনি, অমনা কর্নাতক্তগী লাকখিবনি। অনাবা লোইনমক ESI হোস্পিতালদা লায়েংলি।
• ছত্তিসগরঃ ছত্তিসগরদা অনৌবা কেস ১৯ রিপোর্ত তৌখ্রে রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ কেস পুন্না ৮৬ শুরে। রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওঅদুনা মীওই অমত্তা শিদ্রি।
• কেরলাঃ লোকদাউনগী কাংলোনশিং কোমথোকখ্রেঃ রেদ জোন নত্তনা অতৈ মফমশিংদা দিস্ত্রিক্ত মনুং খক্তদা অতেনবা মফমগী বস সর্বিসশিং অমসুং ওতো রিক্ষা চেনবা হৌরগনি। দিস্ত্রিক্ত লান্না চেনবগীদি থোরিতীশিংদগী পাস মথৌ তাগনি।
• তমিল নাদুঃ সরকারনা হায়খ্রে মদুদি রাজ্য অসিদা সাইক্লোন ‘অম্ফান’গী শাফু মায়োক্নরোই, অদুম ওইনমক ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তকা লোইননা ফিভম চাং নাইনা য়েংশিল্লি।
• কর্নাতকঃ ঙসি নুমিৎয়ুংবা পুং ১২ ফাওবদা অনৌবা কেস ৮৪ লাকখ্রে। অপুনবা তেল্লী অসি ১২৩১ য়ৌখ্রে, শিবনা ৩৭, ফখিবনা ৫২১. এক্তিব কেসনা ৬৭২ শুখ্রে।
• আন্ধ্র প্রেদশঃ রাজ্যদা কেন্দ্রগী গাইদলাইনশিং ইন্দুনা মে ৩১ ফাওবা লোকদাউন শাংদোকখ্রে। MSMEশিংগী তেংবাংগীদমক লুপা করোর ৯০৪.৮৯ পেকেজগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত মে ২২দা থাদোক্লগনি।
• তেলঙ্গনাঃ সরকারগী হোস্পিতাল খুদিংমক্তা থবক হৌরগনি; গান্ধী হোস্পিতাল, চেস্ত হোস্পিতালশিং নোদল কোবিদ সেন্তরশিং ওইনা থবক মখা চৎথখিগনি।
• অরুনাচল প্রদেশঃ দিস্ত্রিক্ত মনুং খক্তগী ওইনা ঙসিদগী স্তেৎ ত্রান্সপোর্ত বস চেনবা হৌরে। শুপ্নগী বস চাদা য়াঙ্খৈ খক লম্বীদা চেনখি।
• অসমঃ অসমদা, মুম্বাইদগী হল্লকপা কোবিদ-১৯ কেন্সরগী অনাবা অমাশিখ্রে, গোলাঘাত্তা মীওই অনি অমগা পোজিতিব ওইরে, পুন্না কেস ১০৪, এক্তিব কেস ৫৮ অমসুং শিখিবা ৩নি।
• মনিপুরঃ মনিপুরদা, মীওই ১২০৮ সরকারগী ক্বরেন্তাইন সেন্তরশিংদা লৈরি অমসুং মীওই মশিং ৪১৬৫না কম্যুনিতী ক্বরেন্তাইন সেন্তরশিংদা লৈরি।
• মেঘালয়ঃ মেঘালয়দা অমত্তা ঙাইরবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসকী অনিশুবা তেস্ত তৌখ্রে অমসুং তেস্ত নেগতিব ওইরে। CM কোনরাদ সঙ্গমানা হায়খ্রে অনাবা অদু ফরে হায়না লাওথোকপা য়ারে।
• মিজোরমঃ হৌজিক ফাওবদা মিজোরম অপুনবদা লোকদাউন/কর্ফ্যু থুগাইবগী থৌদোক ১৩১ রিপোর্ত তৌখ্রে। FIR ১৯ তৌখ্রে অমসুং মীওই ৮৭ ফাখ্রে।
• নাগালেন্দঃ সরকারনা ওর্দর থোকখ্রে মদুদি মেগী ১৮দগী রাজ্য অসিদা চংলকপা খুদিংমক্না নুমিৎ ১৪নি ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বরেন্তাইন তৌগদবনি অমসুং মতুংদা নুমিৎ ১৪নি হোম ক্বরেন্তাই শোইদনা তৌগদবনি।
• সিক্কিমঃ লৈবাক্কী মফম কয়াদা লৈরিবা সিক্কিমগী মীওইশিং পুথোরক্নবা থৌরাংগী খোংজেল য়েংশিনবা স্তেৎ তাস্ক ফোর্সকী মীফম অমা চীফ সেক্রেতরীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখ্রে।
• ত্রিপুরাঃ পন্দুনা লৈরম্বী মীওইশিং পুদুনা শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন চেন্নৈদগী অগরতালা থুংখ্রে। অতোপ্পা ত্রেন অমসু ঙসি বেঙ্গলোরদগী অগরতালা য়ৌরক্লগনি।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
18 MAY 2020 6:33PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
COVID-19 updates from the Ministry of Health and Family Welfare
India currently has 56,316 cases under active cases. So far, a total of 36,824 people have been cured of COVID-19. In last 24 hours a total of 2,715 patients are reported cured. We have presently a recovery rate of 38.29%.In terms of confirmed cases per lakh population, India has so far about 7.1 cases per lakh population vis a vis approx. 60 cases per lakh population for the world as a whole.
Union Ministry of Health has issued new guidelines on 17.05.20 to the States for categorization of red/orange/green zones. As per these guidelines states have been asked to categorize districts/ municipal corporations, or if warranted subdivision/ ward or any other administrative unit as red/orange/green zone as per their field assessment. This has to be done based on multifactorial analysis on the combination of the parameters shared by MoHFW, which are namely, total active cases, active cases per lakh population, doubling rate(calculated over 7 days period), case fatality rate, testing ratio and test confirmation rate.States have been asked to meticulously delineate the containment and buffer zones. States have been told to ensure stringent implementation of the containment plans in these containment zones. Further, around each containment zone, a Buffer zone has to be delineated so as to ensure that infection does not spread to the adjoining areas. In buffer zones, extensive surveillance for cases through monitoring ILI/SARI cases in health facilities has to be coordinated.
For details:
Extension of Lockdown up to May 31, 2020; States to decide various Zones and Activities to be allowed in these Zones; Certain activities to remain prohibited throughout the Country
Lockdown measures in place since March 24, 2020 have helped considerably in containing the spread of COVID-19. It has therefore been decided to further extend the lockdown till May 31, 2020. Under the new guidelines, States/UTs will now delineate Red, Green and Orange zones taking into consideration the parameters shared by the Health Ministry. The zones can be a district, or a municipal corporation/ municipality or even smaller administrative units such as sub-divisions, etc, as decided by States and UTs.Within the red and orange zones, containment and buffer zones will be demarcated by the local authorities, after taking into consideration the Health Ministry guidelines. Within the containment zones, only essential activities shall be allowed. A limited number of activities will continue to remain prohibited throughout the country.Night Curfew shall continue to remain in force on the movement of individuals, for all non-essential activities, between 7 pm and 7 am.
For details:
Lockdown4.0 - States/UTs cannot dilute restrictions imposed in MHA guidelines, can only make them stricter based on local level assessment and Health Ministry Guidelines: MHA
Union Ministry of Home Affairs, on 17.05.2020, issued the revised guidelines regarding lockdown restrictions, to contain COVID-19. As the lockdown was extended up to 31.05.2020, widespread relaxations were given in the restrictions.MHA has reiterated to the States/UTs that despite widespread relaxations given in lockdown restrictions under revised guidelines, States/UTs cannot dilute the restrictions imposed in MHA guidelines. They may prohibit certain other activities or impose restrictions, as deemed necessary on the basis of ground level analysis of the situation.
For details:
Union HRD Minister announces dates of remaining CBSE examinations for class X and XII
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' announced the dates of remaining examinations of CBSE Class X and XII in New Delhi today. The Minister said that the examinations of Class X will be conducted for the students of North East Delhi only, while the exams of class XII will be held for students across the country including North-east Delhi. All examinations will be between 10:30 am to 1:30 pm.
For details:
“One nation, one digital platform” and “one class one channel” will ensure reach of quality education to farthest corners of the country: HRD Minister
Union Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman announced several initiatives to boost education sector,on 17th May in New Delhi. HRD Minister Shri Ramesh Pokhriyal‘Nishank’ said that the “One nation , one digital platform” and “one class one channel” will ensure that quality education material will reach the students present in farthest areas of the country. He said that the initiatives will boost the access and equity in education and improve the gross enrolment ratio in the times to come. He also said that due consideration is being given to the Divyang children also and the measures will usher in a new paradigm in the creation of New India.
For details:
New economic reforms offer a unique opportunity to India's Space and Atomic capabilities to realize their full potential: DrJitendra Singh
Union Minister DrJitendra Singh has said that the 20 Lakh Crore economic package announced by Prime Minister ShNarendraModi in the wake of COVID pandemic, will, among other things, promote affordable cancer treatment using medical Isotopes and envisages to establish an exclusive reactor in PPP (Public-Private-Participation) mode, under the aegis of the Department of Atomic Energy (DAE).
For details:
TDB approves technologies to augment India’s efforts to combat COVID 19
Technology Development Board (TDB), a statutory body of the Department of Science and Technology (DST), is proactively supporting the efforts of the scientists, technologists, entrepreneurs, and industrialists towards preventing and containing the spread of the COVID 19 pandemic by providing financial support for commercialization of these technologies. In addition, TDB is also scouting for novel solutions for supporting the country’s efforts in tackling the health care emergency that the world is facing.In the last few weeks, TDB, through its evaluation process, has processed a large number of applications under various domains. Till date, TDB has approved six projects towards commercialization, which include thermal scanners, medical devices, masks, and diagnostic kits.
For details:
Vice President Shri Naidu calls for new ways of living with learning from corona lessons
Vice President of India and Chairman of RajyaSabhaShri M. Venkaiah Naidu has underlined the need to adopt new ways of living in corona times and suggested a 12 point framework for this new normal to deal with the virus, learning from the lessons so far taught by the corona pandemic. He stressed on the need for new attitudes towards life and humanity amidst indications of the virus likely to stay for longer than earlier expected.
For details:
Ministry of Tourism organises 20th webinar titled ‘Uttarakhand Simply Heaven’ under "DekhoApnaDesh" webinar series
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: The Punjab Government has advised private schools not to increase any school fees in 2020-21 over those charged in 2019-20. In this regard, a letter has been written to the Management/ Principals of all the Private Un-Aided Schools of the State.Amid a decline in the daily count of new cases over the past four days, Punjab Chief Minister announced replacement of the strict curfew with a lockdown till May 31 in the state, while indicating resumption of limited public transport and maximum possible relaxations in the non-containment zones from May 18.
• Haryana: Haryana Chief Minister while welcoming the final tranche of Centre's Rs. 20 lakh crore economic package, announced by the Union Finance Minister, Mrs. NirmalaSitharaman, expressed his special gratitude towards Prime Minister, Mr. NarendraModi for increasing borrowing limits of states from 3 per cent of Gross State Domestic Product to 5 percent in 2020-21, thereby giving extra resources to the State Government. This decision would certainly give a major boost to the efforts made by Haryana Government and help in expeditiously achieving the targets envisaged for various sectors that have been impacted due to COVID-19.
• Himachal Pradesh: Chief Minister has hailed the announcements made under the Tranche V under the Aatmanirbhar Bharat Package by the Union Finance Minister NirmalaSitharaman. While welcoming the decision of increasing the budgetary allocation under MGNREGA for the year 2020-21 by Rs. 40,000 crore from the existing provisions of Rs. 61,000 Crore, he said that this would go a long way in providing more assured employment to the people besides strengthening the rural economy. The Chief Minister also welcomed the decision of the Union Government for enhancing borrowings limit of the States from the existing 3 percent to 5 percent of the GSDP. He said that this would help the State in creating its own resources.
• Maharashtra: Maharashtra reported a new single day high of 2,347 Covid-19 positive cases, taking state’s tally to 33,053. While 24,161 active cases are there in the state presently, 7688 patients have also recovered till date, as per the latest report.The BEST Employees Action Committee has gone on agitation protesting insufficient facilities for its drivers, ferrying essential services workforce. The BEST administration has claimed that this agitation will not affect road transport as the state transport buses are still plying. Meanwhile, the APMC market in Navi Mumbai reopened today, after it had to be closed last Monday owing to spike in COVID-19 positive cases.
• Gujarat: 391 new COVID-19 cases were reported taking the tally of positive patients to 11,379. The total number of recovered patients till date to 4499. While COVID-19 cases in the state are constantly increasing, the recovery rate has also improved and gone up to 39.53 percent in the state.Chief Minister Vijay Rupani held a high-level meeting with the District Collectors, Municipal Commissioners, DDO, and various senior officials to obtain a detailed status of containment zones and non-containment zones in the state.
• Rajasthan: 173 new COVID-19 cases have been reported till 2 p.m. today, which takes the total number of positive patients in the state to 5375. Dungarpur has reported 64 of the new cases as on today. The number of patients recovered till date stand at 3072, while 2718 patients have been discharged till date.
• Madhya Pradesh: 187 new COVID-19 cases were reported taking the tally of positive cases in the state to 4977. The number total number of recovered patients till date to 2403. There are 2326 active cases in the state as per latest report.
• Goa: 9 new cases of COVID-19 were reported yesterday, taking the number of active COVID-19 cases in Goa to 22. Eight of these new COVID-19 patients had travelled to Goa by road from Maharashtra, while one came by road from Karnataka. All the patients are being treated at ESI Hospital.
• Chhattisgarh: 19 more cases were reported in Chhattisgarh taking the total number of Covid positive cases in the state to 86. The state has reported no Covid related death.
• Kerala: Lockdown norms relaxed: short distance bus services and auto rickshaws to be operated within districts except in red zones. Inter- district transportation would require a pass from the authorities. BEVCO beverage outlets, special counters at bars, and beer and wine parlors will open in the state from Wednesday; tokens to purchase liquor will be issued through a mobile app. Remaining SSLC and +2 state board examinations to be conducted in June. The first special train from Kottayam for migrant workers will leave for West Bengal this evening. Two flights from Abu Dhabi and Doha will arrive in the evening. As of now there are 101 Covid positive cases and 23 hot spots in the state.
• Tamil Nadu: Government says that State will not face the impact of cyclone 'Amphan' but it is constantly monitoring the situation along with the India Meteorological Department. State’s Covid tally crossed 11,000 on Sunday, with the State reporting 639 new infections and four deaths. The fresh cases included 81 returnees from other parts of the country. The overall case count reached 11,224, of which 6,971 were active cases of which 6750 was in Chennai.
• Karnataka: 84 new cases reported till 12pm today. Total tally reaches 1231; Deaths 37; Recovered 521; Active cases 672. State announces relaxation in lockdown norms : All KSRTC and BMTC buses to ply form tomorrow with 30% capacity, auto and cabs will also be allowed with two passengers, salons to open and parks will open from 7 to 9 in the morning and 5 to 7 in the evening. Restrictions for malls and public gathering, and night curfew to continue.
• Andhra Pradesh:State extends lockdown till May 31 following Centre’s guidelines; strict measures in red zones. First installment of Rs 904.89 crorepackage to aid MSMEs to be released on May 22nd. 52 new cases, no death reported with 94 discharged in the last 24 hours. Of the 150 positive cases noticed among returnees from other states 125 are active and 2 patients discharged after getting well. Total cases: 2282. Active: 705, Recovered: 1527, Deaths: 50. Districts leading in +ve cases: Kurnool (615), Guntur (417), Krishna (382).
• Telangana: All services to resume at govt. hospitals; Gandhi Hospital, Chest Hospital will continue to function as nodal Covid-19 centres. Seven more migrants test positive for Covid-19 in Mancherial district and two Mumbai returnees infected in Rajanna-Sircilla today. A total of 9 migrants tested positive today. Total positive cases till yesterday were 1551.
• Arunachal Pradesh: State Transport busses starts plying from today for inter district travel only. Only fifty percent buses will be on road.
• Assam: In Assam, one returnee from Mumbai who was COVID19 cancer patient died; two more people test positive at Golaghat; total cases at 104, active cases 58 and 3 deaths.
• Manipur: In Manipur, 1208 persons are in Government quarantine centre and 4165 number of persons are in Community quarantine centres.
• Meghalaya: Second retest of the lone COVID19 positive case in Meghalaya was done and the test has come out negative. The patient can be declared as recovered, said CM Conrad Sangma.
• Mizoram: 131 incidents of violation of lockdown /Curfew have been reported across Mizoram so far. 19 FIRs have been registered and 87 people arrested.
• Nagaland:Govt orders 14 days institutional quarantine and thereafter 14 days mandatory home quarantine for all persons entering the State from 18th May onwards. Dimapur DC requisitioned 5 more quarantine centers. The centers are Iddgah Madrassa, Jain Bhawan, Hindu Mandir community hall, Gurudwara Lodge &DurgaMandir Lodge.
• Sikkim: Chief Secretary chaired the State Task Force meeting to review the progress of evacuation of Sikkimese people from various parts of the country.
• Tripura: ShramikSpeacial train reached Agartala from Chennai with stranded citizens. Another train is expected to reach Agartala from Bangalore today.