Prime Minister's Office
Text of PM’s Speech on the occasion of Vesak-Buddha Purnima
07 MAY 2020 12:34PM by PIB Delhi
Namskar !!!
A Very Happy Buddha Purnima, Many happy Vesak celebrations to all of you and followers of Lord Buddha spread all over the world !
It is my good fortune that on this sacred day, I meet you and seek blessings from all of you. I got many such opportunities on earlier occasions. I was a part of the celebrations with you in 2015 and 2018 in Delhi, and in 2017 in Colombo.
However, the circumstances this time are quite different. So we are unable to meet face to face.
Friends, Lord Buddha said-
मनो पुब्बं-गमा धम्मा,
मनोसेट्ठा मनोमया, It means, Dhamma (or the religion exists in the mind, Mind is supreme. It leads all actions. It is the mind that connects me with you. That is why, the lack of physical presence is not so felt. It would be a great pleasure to be among you, but now the circumstances are not favorable.
So, though remotely located, with the help of technology, we are getting an opportunity to interact with each other, and I should say that this is satisfying enough.
Friends, International Buddhist organization deserve praise for organizing a virtual Vesak Buddha Purnima Day in these difficult circumstances of lockdown. Due to your innovative efforts, millions of followers from all over the world are joining each other in this event.
Besides Lumbini, Bodh Gaya, Sarnath and Kushinagar, the integration of ceremonies taking place at Sri Anuradhapura Stupa and Vaskaduwa Temple in Sri Lanka, are really very beautiful.
Online streaming of worship programs being held everywhere is in itself an amazing experience. You have pledged to celebrate this event as a prayer week for the frontline warriors from all over the world who are fighting the Corona global epidemic. I commend you for this compassionate initiative.
I am fully confident that with such organized efforts, we will be able to get humanity out of this difficult challenge and reduce the troubles of the people. Friends, the message and resolve to remove the difficulty of every life have always shown direction to India's civilization, culture. Lord Buddha has further enriched this culture of India.
Lord Buddha in his life’s after enlightenment also enriched the lives of many others as well. His message is not limited to any one circumstance, or to any one subject.
For many centuries, before and after Siddhartha's birth, after the turning of Siddhartha into Gautama, the cycle of time continues to rotate taking us through many situations and circumstances.
Time changed, the situation changed, the functioning of society changed, but the message of Lord Buddha has been continuously flowing in our lives. It was possible only because Buddha is not just a name, but also a sacred thought, a thought that beats in every human heart, guides humanity. Buddha is the limit to renunciation and penance.
Buddha is synonymous with service and dedication. Buddha, with a strong will power, is the climax of social change. Buddha is the one who is devoted to perseverance, self-sacrificing, and spreading joy all over the world. And look at the good fortune of all of us, at this time we are seeing many people around us, who serve others, treat a patient, feed a poor person, clean a hospital, to maintain law and order on a road, they all working round the clock. In India, outside India, every such person deserves a salute, a tribute.
Friends, at a time when there is turmoil in the world, many times the feeling of sadness, despair and frustration is seen very much, then the learning of Lord Buddha becomes even more relevant. He used to say that human beings should constantly strive to overcome difficult situations, get out of them. Getting tired and tired is not an option. Today, all of us are also constantly working together to get out of a difficult situation.
Four truths told by Lord Buddha-
Mercy,
Compassion,
Non-Chalance either in happiness and sorrow, and accepting someone with its all virtues and faults- These truths continue to be the inspiration of the land of India.
You are also seeing today that India is standing firmly in selflessness, without any distinction, with the person in distress, both in the country and throughout the world.
Beyond the profit and loss, able and unable, for us this hour of crisis is to help others, as much as possible to forward the hand of help.
This is the reason why many countries of the world have remembered India in this difficult time and India has left no stone upturned to reach every needy.
Today, India is making every effort to save the life of every Indian, and is following its global obligations equally seriously.
Friends, each and every word, each and every discourse of Lord Buddha reinforce India's commitment to serve humanity. The Buddha symbolizes both the Enlightenment of India and the Self-Realization of India. With this self-realization, India is and will continue to work for the benefit of the entire humanity, the whole world. India's progress will always be helpful in the progress of the world.
Friends, both our scales and goals of success will change over time. However, the thing we always have to keep in mind is that our work should be done with continuous service. When there is compassion for others, compassion and a sense of service, these feelings make us so strong that you can overcome the biggest challenge.
सुप्प बुद्धं पबुज्झन्ति, सदा गोतम सावका, that is, those who are engaged in the service of humanity at all times, day and night, are the true followers of Buddha. This spirit keeps illuminating our lives, keeps it moving.
With these wishes I would like to thank all of you. In this difficult situation, take care of yourself, your family, and the country whichever you live in, protect yourself and help others as much as possible.
May everyone's health be good, with this wish I end my speech.
Thank you!! Sarv Mangalam!!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বেসক-বুদ্ধ পুর্নিমাগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
07 MAY 2020 12:34PM by PIB Imphal
পুম্নমকপু খুরুমজরি!!!
মীয়াম পুম্নমক্তা অমসুং মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা ভগবান বুদ্ধগী মনাইশিংদা বেসক্কী হরাউ তয়াম্বা কয়া অমগা লোইননা বুদ্ধ পুর্নিমাগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্না লাইবক ফবা অমা ওইরুবনা অসিগুম্বা শেংলবা নুমিৎ অসিদা মীয়ামগা উনজদুনা ময়াম পুম্নমক্তগী য়াইফ-থৌজাল নীবা ফংজবনি। মমাংগী থৌরম কয়াদসু অসিগুম্বা খুদোংচাবসি ফংজখি। ২০১৫ অমসুং ২০১৮দা দিল্লীদা ময়ামগা লোইননা কুম্হৈ শরুক য়াবা ফংজখি অমসুং কোলম্বোদনা ২০১৭তা ফংজখি।
অদুম ওইনমক, হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদি হান্নগা য়াম্না খেন্নরে। ঐখোয় শক্কা-শক্কা উনবা ফংদ্রে।
মরূপশিং, ভগবান বুদ্ধনা অসুম্না হায়বীরমই-
মনো পুব্বং-গমা ধম্মা,
মনোসেত্থা মনোময়া, মসিনা হায়রি, ধম্মা (নত্ত্রগা ৱাখলদা লৈবা ধর্ম), ৱাখল হায়বসিনা পুম্নমক্তগী হেনবনি। মসিনা থবক পুম্নমক্কী হৌরকফম্নি। ৱাখলগী মতেংননি ঐগা নহাক্কা শম্নহল্লিবসি। হকচাংগী মরু ওইবা লৈরক্ত্রিবসি মসিগী মরম অসিননি। অদোমগী মরক্তা লৈবা ফংজবসি ঐগীদি খ্বাইদগী লাইবক ফবনি, অদুবু হৌজিক্তি ফিবম য়াম্না চাদ্রে।
লৈফম্না লাপ্নরবসু, তেক্নোলোজীগী মতেংনা, ঐখোয় পুম্নমক্না অমগা অমগা ৱারী শানবদি ফংহল্লি, অমসুং মসিনা অপেনবা হায়বদু ওইহল্লে হায়না ঐহাকনা লৌই।
মরূপশিং, ইন্তর্নেসনেল বুদ্ধিস্ত ওর্গনাইজেসন্না লোকদাউনগী খুদোংচাদ্রবা মতম অসিদা ভর্চুএল বেসক পুর্নিমা দে পাংথোকপীবগীদমক থাগৎফম থোকই। অদোমগী অনৌবা থৌরাং অসিনা, ঙসিগী থৌরম অসিদা মালেম পুম্বদা লৈরিবা মীওই মিলিয়ন কয়ানা শরুক য়াবা ফংজরে।
লুম্বিনীগী মথক্তা, বোধ গয়া, সর্নাথ অমসুং কুশিনাগরগী শ্রী অনুরধাপুর স্ত্যুপাদা পাংথোক্লিবা অপুনবা থৌরম অমসুং শ্রী লঙ্কাগী ভাস্কাদুৱাদা পাংথোক্লিবা থৌরমশিং অসি অদুক্কী মতিক ফজখ্রে।
মফম খুদিংমক্তা পাংথোক্লিবা খুরমজবগী থৌরম্বু ওনলাইন্দা উহল্লিবসি অঙকপা অমনি। নহাক্না মসিগী থৌরম অসিবু মালেম শিনবা থুংনা কোরোনা মালেমগী লাইচৎ অসিদা মমাং থাদুনা লান্থেংনরিবা মীওইশিংগীদমক থৌনীজবা ওইনা পাংথোক্কনি হায়না লেপখিবা। ঐহাক্না অসিগুম্বা মীনুংশিগী ওইবা থৌরাং অমা পাইখৎপীরিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অসিগুম্বা মপুং ফানা শিন-লাংদুনা হোৎনরিবসিনা হৌজিক ওইরিবা শিংনবা অসিদগী নান্থোক্তুনা মীয়াম পুম্নমক্কী অৱাবা কোকহনবা ঙমগনি হায়বসি ঐগী অচেৎপা থাজবনি। মরূপশিং, পুম্নমক্কী অৱাবা কোক্নবা পাউজেল অমসুং অরেপ্পনা ভারতকী চাউখৎলোনগী মশক তাক্লি। মসিগী কলচর অসিবু ভগবান বুদ্ধনা অমুক্কা হেন্না ময়েক শেংহনবীরমই।
ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী পুন্সিবু মঙাল ফংদুনা মশক খঙজখ্রবা মতুংদা অতোপ্পা পুন্সি কয়াগীসু মঙাল ফংনবা হোৎনবীরমই। মহাক্কী পাউজেলদি কনাগুম্বা অমদা নত্ত্রগা করিগুম্বা হীরম অমদা লোইবা নাইদে।
চহী চা কয়া অসিদা, সিদ্ধার্থ পোক্লবা মতুংদা, সিদ্ধার্থনা বুদ্ধ ওইরবা মতুংদা, মতমগী খোংজেলনা ঐখোয়বু থৌদোক ৱাথোক কয়া অমদা পুরকখ্রে।
মতম কয়া হৌখ্রে, ফিবম কয়াসু অহোংবা লাকখ্রে, খুন্নাইগী থবক থৌরম কয়া হোংখ্রে, অদুবু ভগবান বুদ্ধগী পাউজেলদি ঐখোয়গী পুন্সিদা লোইনদুনা লৈহৌরি। পুম্নমকসিগী মরমদি, বুদ্ধ হায়বসে অচম্বা মিং অমখক নত্তে, মসি অশেংবা, অচুম্বা ৱাখল্লোন অমনি, মীওইবা জাতিবু পুদুনা চৎলিবা মীওইবা পুম্নমক্কী মিহুলদা য়াওবা ৱাখল্লোন্নি। বুদ্ধ হায়বসি হৌখ্রবা পুন্সিদা তৌখিবা অরানবা কয়া কোকহনবা অমসুং পুম্নমকপু থাদোকপা ঙম্নবগী হৌরকফম্নি।
বুদ্ধ হায়বসি সেবা তৌবা অমসুং কত্থোকপগা ৱাহন্থোক মান্নবনি। অচেৎপা ৱারেপ অমগা লোইননা, বুদ্ধ হায়বসে খু্ন্নাই অমা হোংনবগী হৌরকফম্নি। বুদ্ধদি খাংবা কনবা, কত্থোকপা অমসুং মালেম পুম্বদা নুংঙাইবা শন্দোক্নবা হোৎনবদা পুক্নিং লুপখিবা অমনি। ঐখোয়দা লৈরিবা খুদোংচাবা কয়া অসি য়েংসি, অতোপ্পা কনাগুম্ববু সেবা তৌবা, অনাবা য়েংবা, লাইরবা অমবু পীজবীবা, হোস্পিতাল শেংবা, লম্বীদা আইন ঙাক্লিবা মখোয় পুম্নমকনা পুংজা খুদিংগী সেবা তৌরিবা কয়া অমা উরে। ভারত্তা, ভারতকী মপান্দা, মখোয় পুম্নমক অসি ইকাই খুম্নফম থোকই।
মরূপশিং, মালেম পুম্বদা খুদোংথীবা কয়া অমা লৈরবদা, অৱাবা ৱাখল, নীংহন্নবা অমসুং খোইশাওনবা লাকপা মতমদা বুদ্ধনা তাকপীরম্বা কয়া চান্নহল্লক্লি। মহাক্না মতম চুপ্পদা অৱা-অনা তারবা মিৎকুপশিংবু ঐখোয়না ঙম্না চৎনবা অমসুং মখোয়বু লাকশিন্নবা তাকপীরমই। ৱাদুনতা লৈগদবা নত্তে। ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্না খুদোংথীবা ফিবম অমদগী নান্থোক্নবা হোৎনরি।
ভগবান বুদ্ধনা তাকপীরম্বা অচুম্বা লম্বী মরি-
মীনুংশি
নুংশিবা
নুংঙাইবা মিৎকুপ নত্ত্রগা অৱাবা মীৎকুপ্তা ইথক হৌদনা ইংনা তপ্না লৈবা, মী অমবু মাগী অরানবা অমসুং মগুনগী ৱাংমদা য়াবা- হায়রিবা অচুম্বশিং অসি ভারতকী লৈমাইদা মতম চুপ্পদা ইথিল পীদুনা লাক্লি।
ঙসিসু ভারতনা মশাগীতা য়েংদনা, খেন্নবা থমদনা অৱাবা তারবশিংগা লোইননা, লৈবাকসিগী অমসুং মালেম পুম্বগী ওইনা লেপ্লি হায়বসি উরে।
মাংবা অমসুং তোংবা, তৌবা ঙম্বা নত্ত্রগা ঙমদবা থিদনা হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা ঐখোয়না অঙম্বা থাক্তা মতেং পাংবা হায়বদুনা মাংদা থমদুনা অতোপ্পগী মতেং পাংগদবনি।
মসিগী মরম অসিননি, খুদোংচাদ্রবা মতম অসিদা মালেমদা লৈরিবা লৈবাক কয়ানা ভারতপু নীংশিংনরিবা অমসুং লৈজদ্রবা পুম্নমক্তা ভারতনা মতেং পাংনবা হোৎনবদা হালেংবা লৈত্রি।
ঙসিদি, ভারতনা ভারত মচা পুম্নমক্কী পুন্সি কন্নবা হোৎনরি, অমসুং মালেমগী থাক্তা তৌগদবা থবকসু চপ মান্ননা য়েংদুনা তৌরি।
মরূপশিং, ভগবান বুদ্ধগী ৱাহৈ খুদিংমক, মানা লীবীরম্বা ৱারী খুদিংমক্না ভারতনা মীওইবা খু্ন্নাইগী সেবা তৌনবা হোৎনরিবা অসিবু থৌনা হাপ্লি। বুদ্ধনা ভারতকী মঙাল অমসুং ভারত পুম্ববু ইশানা ইশাবু খঙজবগী মগুন তাক্লি। ইশানা ইশাবু খঙজবসিনা, ভারতনা হৌজিকসু মীওইবা খু্ন্নাই অমসুং মালেম পুম্বনা ফগৎলক্নবগীদমক হোৎনরি অমসুং তুংদসু হোৎনখিগনি। ভারতকী চাউখৎপনা মালেম পুম্বগী চাউখৎলোন্দা মতেং পাংগনি।
মরূপশিং, ঐখোয়গী পান্দম অমসুং মাই পাকপগী পথাপ অসি মতমগী মতুং ইন্না হোংলকখিগনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখলদা থমগদবদি, ঐখোয়না লেপ্পা নাইদনা হোৎনগদবনি হায়বসিনি। অতোপ্পবু নুংশিরবদি, তৌরিবা থবক্তুবু নুংশিনা লোইনরবা, ঐখোয়গী মাংদা লৈবা খ্বাইদগী শাথীবা শিংনবা ফাওবা মাইয়োক্নবা ঙমগনি।
সুপ্প বু্নদ্ধ পবুজ্ঝন্তি, সদা সাৱকা, মসিনা হায়রি, মীওইবা খুন্নাইগীদমক অয়ুক নুংথিল নাইদনা হোৎনরিবশিং অসে, বুদ্ধগী অশেংবা মনাইনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা মঙাল পীরি অমসুং মাংজিল থানা চৎহল্লি।
মসিগী য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অসিগুম্বা খুদোংচাদ্রবা মিৎকুপ অসিদা, চেকশিন্না লৈবীয়ু, ইমুং মনুং অমসুং নহাক্না লৈরিবা লৈবাক অদুবু চেকশিনবীয়ু, ইশাবু ঙাক শেন্দুনা লৈবীয়ু অমসুং অতোপ্পবুসু অঙম্বা থাক্তা মতেং পাংবীয়ু।
পুম্নমক্কী হকশেল তেক্ত-কাইদবা ওইরসনু, য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা ঐহাক্কী ৱারোল মতাং অসিদা লোইশিঞ্জরগে।
পুম্নমকপু থাগৎচরি!! সর্ভ মঙ্গলম!!