PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
06 MAY 2020 6:44PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
So far, a total of 14,183 people have been cured. In the last 24 hours, 1457 patients were found cured. This takes the total recovery rate to 28.72%. The total number of confirmed cases is now 49,391. Since yesterday, an increase of 2958 has been noted in the number of COVID-19 confirmed cases in India.
For details:
Dr. Harsh Vardhan reviews preparedness and containment measures taken for COVID-19 management in Gujarat and Maharashtra
Dr. Harsh Vardhan, Minister of Health and Family Welfare held a high level meeting today with Health Ministers of Gujarat and Maharashtra to review the situation, actions being taken and preparedness for management of COVID-19 in both the States. Expressing concern regarding the high fatality rate due to COVID-19 in some districts of the States, Dr. Harsh Vardhan stated, “States need to focus on more effective surveillance, contact tracing and early diagnosis to reduce high fatality rate”.
For details:
PM chairs a meeting of the Task Force on Corona Vaccine Development, Drug Discovery, Diagnosis and Testing
The PM took a detailed review of the current status of India’s efforts in vaccine development, drug discovery, diagnosis and testing. Over 30 Indian vaccines are in different stages of corona vaccine development, with a few going on to the trial stages.The review by the PM took note of the extraordinary coming together of academia, industry and government, combined with speedy but efficient regulatory process. The PM desired that such coordination and speed should be embedded into a standard operating procedure. He emphasized that what is possible in a crisis should be a part of our routine way of scientific functioning.
For details:
Pradhan Mantri GaribKalyanPackage : Progress so far
Using the digital payment infrastructure, around 39 crore poor people have received financial assistance of Rs 34,800 crore under the Pradhan Mantri GaribKalyan Package, as on 5th May,2020. The progress so far includes:
• Rs 16,394 crore front loaded towards payment of the first installment of PM-KISAN to 8.19 crore beneficiaries.
• Rs 10,025 crore credited to 20.05 crore women Jan Dhan account holders as first installment. Rs. 2,785 crore credited to 5.57 crore women Jan Dhan account holders with second installment as on 5th May.
• Rs 1405 crore disbursed to about 2.82 crore old age persons, widows and disabled persons.
• 2.20 crore Building & Construction Workers received financial support amounting to Rs 3492.57 crore.
• 5.09 crore PMUYcylinders have been booked under this scheme so far and 4.82 crore PMUY free cylinders already delivered to beneficiaries.
• 9.6 Lakh members of EPFO have taken benefit of online withdrawal of non-refundable advance from EPFO account amounting to 2985 crore.
• 24% EPF contribution transferred to 44.97 Lakh employees account amounting to Rs 698 crore
For details:
SOPs issued for movement of Indian Nationals stranded outside the country, as well as, for those persons stranded in India who are desirous to travel abroad
Many Indian Nationals who had travelled to different countries before the lockdown, on various purposes such as employment, studies/ internships, tourism, business, etc., are stranded abroad. Due to their prolonged stay abroad, they are facing distress and are desirous of returning to India urgently. Apart from the above cases, there are other Indian Nationals who need to visit India in medical emergencies or death of a family member. Also, many persons are stranded in India who desirous to travel abroad urgently for various purposes. In order to facilitate the movement of such persons, the MHA has issued Standard Operating Protocols.
For details:
Indian Navy launches Operation “SamudraSetu”
Indian Navy has launched Operation “SamudraSetu” - meaning “Sea Bridge”, as a part of national effort to repatriate Indian citizens from overseas. Indian Naval Ships Jalashwa and Magar are presently enroute to the port of Malè, Republic of Maldives to commence evacuation operations from 08 May 2020 as part of Phase-1.
For details:
Grant of some Consular Services to Foreign Nationals, presently stranded in India due to COVID-19, for 30 days from date of lifting of Prohibition on International Air Travel of passengers from India
Regular visa, e-visa or stay stipulation, of such foreign nationals whose visas have expired or would be expiring during the period from 01.02.2020 (Midnight) till the date on which prohibition on international air travel of passengers from India is lifted by Government of India, would be extended on 'GRATIS' basis, on submission of an online application by the foreigners. Such extensions would be granted for a period up to 30 days from the date of lifting the prohibition on international air travel of passengers from India without levy of over stay penalty.
For details:
All existing Visas granted to Foreigners, except certain categories, to remain suspended till the Prohibition on International Air Travel of passengers from/to India is lifted
MHA has decided that all existing visas granted to foreigners except to those belonging to diplomatic, official, UN/international organizations, employment and project categories would remain suspended till prohibition on international air travel of passengers from/to India is lifted by the Government of India.
For details:
Right of Multiple entry Life-long Visa facility to visit India for OCI Cardholders, to remain in abeyance till Prohibition on International Air Travel of passengers from/to India is lifted
Ministry of Home Affairs has issued an order specifying that the right of multiple entry life-long visa facility for visiting India for any purpose granted to persons registered as Overseas Citizen of India cardholders would continue to be kept in abeyance till the prohibition on international air travel of passengers from/to India is lifted by the Government of India.
For details:
FCI stocks comfortable even after fulfilling extra commitments during the lockdown: Shri Ram Vilas Paswan
The Minister said that as per the report dated 04.05.2020, FCI currently has 276.61 LMT rice and 353.49 LMT wheat. About 60 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.The Minister informed that since the lockdown, about 69.52 LMT food grains have been lifted and transported through 2483 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 137.62 LMT has been transported.
For details:
Pulses, Oilseeds and Wheat procurement during Rabi Season 2020-21 in full flow
A quantity of 2,61,565 MT of Pulses and 3,17,473 MT of Oilseeds has been procured under Rabi 2020-21 season till 02.05.2020 at MSP value of Rs.2,682 crores benefitting 3,25,565 farmers. Of this, a quantity of 14,859 MT Pulses and 6706 MT of Oilseeds was procured on 1st and 2nd May, 2020 in six States namely Madhya Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Rajasthan, Uttar Pradesh and Haryana. Besides, in Rabi Marketing Season 2020-21, a total of 1,87,97,767 MT wheat arrived in FCI, out of which 1,81,36,180 MT has been purchased.
For details:
AarogySetu IVRS services implemented to cater to people having feature phone or landline
For including the citizens with feature phones and landline under the protection of AarogySetu, the “AarogySetu Interactive Voice Response System (IVRS)” has been implemented. This toll-free serviceis available across the country, where citizens are asked to give a missed call to number 1921 and they will get a call back requesting for inputs regarding their health.The questions asked are aligned with AarogySetu App, and based on the responses given, citizens will also get an SMS indicating their health status and also will get further alerts for their health moving forward.The service is implemented in 11 regional languages similar to the mobile application.
For details:
Phone call between Prime Minister ShriNarendraModi and H.E. Antonio Costa, Prime Minister of Portugal
Prime Minister ShriNarendraModi had a phone call with H.E. Antonio Costa, Prime Minister of Portugal.The two leaders discussed the state of COVID-19 pandemic and the steps being taken by both countries to control its health and economic impact. The Prime Minister commended PM Costa for his effective handling of the crisis. The leaders noted that proactive national measures were helpful in containing the spread of the virus. They offered all possible help to each other in dealing with the situation, and agreed to collaborate on research and innovation aimed at fighting COVID-19.
For details:
Conditional exemption to Government entities for COVID-19 related Drone/RPAS operations via GARUD portal
Ministry of Civil Aviation and DGCA have launched the GARUD portal for providing fast track conditional exemptions to government agencies for COVID-19 related RPAS (Remotely Piloted Aircraft System)/ drone operations.GARUD is an acronym for ‘Government Authorisation for Relief Using Drones’.
For details:
ShriGadkari assures Bus and Car Operators of full support in coming out of economic slowdown
Addressing the members of Bus and Car Operators Confederation of India, ShriGadkari said, opening of transport and highways will go a long way in instilling confidence among the public. He said public transport may open soon with some guidelines. The Minister informed that his ministry is looking at adopting the London model of public transport, where government funding is minimal and private investment is promoted.
For details:
465 flights operated under Lifeline Udan to deliver critical medical supplies across the country
465 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. Cargo transported till date is around 835.94 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,51,038 km. Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 5th May 2020 have carried 2.27 tons of cargo covering a distance of 7,729 kms.
For details:
EPFO introduces email mechanism to obtain e-Sign for easing the Process of EPF Compliance by Employers during Lockdown Period as employers were finding difficult to use digital or Aadhaar based e-Sign
For details:
Companies allowed to hold Annual General Meetings through VC or OAVM
On account of need for continuous adherence to the social distancing norms and restrictions placed on movement of persons, it has become necessary and hence it has been decided to allow companies to hold their annual general meeting (AGM) by Video Conferencing (VC) or other audio visual means (OAVM) during the calendar year 2020. Accordingly, the General Circular No: 20/2020 has been issued for this purpose.
For details:
Dr. Harsh Vardhan chairs high level review meeting on prevention and control of malaria,dengue, and chikungunya in Delhi
The Minister stressed on importance of innovative awareness drives, community participation and cooperation of all stakeholders in changed situation of COVID to prevent vector borne diseases.
For details:
54,292 Tonnes of consignments have been loaded in Parcel trains in Lockdown period; Total number of parcel trains crosses 2000
Railways has made railway parcel vans available for quick mass transportation by E-Commerce entities and other customers including State governments. Railways have decided to run time-tabled Parcel Special trains on select routes, to ensure uninterrupted supply of essential items.Zonal Railways are regularly identifying and notifying routes for these Parcel Special trains. Presently these trains are being operated on eighty-two (82) routes.
For details:
CSIR IGIB and TATA Sons sign an MoU for licensing KNOWHOW related to development of a kit for rapid and accurate diagnosis of COVID-19
It is a completely indigenous scientific invention and FELUDA for COVID-19 has been designed for mitigating the ongoing COVID-19 situation and cater to mass testing. Its main advantages are its affordability, relative ease of use and non-dependency on expensive Q-PCR machines
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Chandigarh Administrator has directed that more testing needs to be conducted in containment zones to arrest infection. Indian Council of Medical Research had agreed to provide additional testing kits to PGIMER. All testing centres are being directed to enhance the number of testing in the city. About 1.55 lakh cooked food packets have been distributed among the needy people in UT Chandigarh. 2,42,000 persons have already downloaded AarogyaSetu Applications in the city.
• Punjab: To ensure safety and well-being of its staff, Punjab Government has issued detailed guidelines and protocols for safe operation of government offices during Covid-19 pandemic, with appointment of Nodal Officers for each department to regularly monitor their health. The Government agencies and private Traders have procured 3,89,478 metric tonnes of wheat in Punjab on 20th day of procurement. The Government agencies procured 3,87,688 MT of wheat 1,790 MT has been procured by the private traders (arhtyias).
• Haryana: Haryana Government has decided that two dialysis machines in all District Hospitals and Medical Colleges of the state will be reserved exclusively for COVID-19 patients requiring dialysis. Besides, after reserving 100-150 beds for Covid patient in all the 11 exclusive Covid-19 hospitals, the remaining OPDs and wards will resume the normal work of treatment of all other patients.
• Himachal Pradesh: The Government would launch new programme 'Nigah' to properly sensitize and educate the family members of the people of the State coming from other States of the country, so that social distancing is effectively maintained. A team of ASHA workers, health workers and Anganwadi workers would visit the family members of persons arriving from other States to sensitize and educate them regarding importance of social distancing so that they could be saved from any possible infection. Chief Minister said that the ‘Himachal Model’ for containing the spread of COVID-19 pandemic has effectively succeeded in checking this pandemic.
• Kerala:State to change institutional quarantine period for the Keralites returning from abroad from 7 to 14 days. Tomorrow’s first two special flights as part of Vande Bharat mission will evacuate Keralites stranded in UAE. The first flight will reach Nedumbassery airport on Thursday night. Return of those stranded in UAE via ships will be delayed due to lack of entry permission. Liquor stores in the state not to open any time soon. Three trains will run from state today for migrant labourers.
• Tamil Nadu:Kitchen worker at Officers Training Academy in Chennai tests positive for Covid19. Chennai to face vegetable crisis after Koyambedu wholesale market shutdown. Liquor shops not to open in Chennai for now. 20-25 per cent of TN retailers may be out of business post lockdown, says traders' body .Total cases till yesterday: 4058, Active cases: 2537, Deaths: 33.
• Karnataka: 13 test positive for Covid19 in Bagalkot village as Karnataka tally rises to 692. State announces Rs 1,610 crore relief package. Govt hikes liquor tax by 17 per cent to support Covid19 relief. Karnataka stops migrant labourers, assures them of jobs, wages. State govt lays down SOPs for 10,823 international evacuees.
• Andhra Pradesh: State to provide Rs 10,000 financial aid to benefit a total of 1,09,231fishermen to compensate loss of job for three months. About 1,100 migrant workers belonging to Anantapur who were trapped in Mumbai following lockdown reached Guntakal today. 60 Covid +ve cases reported, 140 discharged and two deaths reported in the last 24 hours after testing 7782 samples. Total cases rise to 1777, Active cases: 1012, Deaths : 36.
• Telangana: More special trains for migrants are scheduled to leave from different railway stations located in Hyderabad outskirts.Liquor shops open after 42 days in the State. 1,750 Telangana workers set to return home from the Gulf region and other countries in the first batch from May 7 over a period of seven days. Total Covid cases till now 1096, Active cases: 439, Recovered: 628, Deaths: 29.
• Arunachal Pradesh: Itanagar administration allows movement of vehicles for transportation of construction materials and hardware items, movement of goods from outside permitted from 6 am to 8 am and 12 noon to 2 pm.
• Assam: 2 more COVID19 patients have been discharged after three repeated negative tests. Total positive cases stands at 44 now. Tweeted Asaam Health Minister HimantaBiswa Sarma.
• Manipur: State Cabinet decides to bear the rail cost of people coming back to North East from different parts of the country, and to shut down bigger markets of Imphal as a precautionary measure in view of the stranded citizens returning to the capital.
• Mizoram: Disclosing the identity of COVID-19 patients in any media is a punishable offence. Violators will be fined of Rs.5000 or imprisonment of 3 months.
• Nagaland: Longleng district administration in Nagaland & civil society organizations jointly give no objection to burial of COVID-19 victims in their jurisdiction.
• Maharashtra: State reported 984 coronavirus cases, taking the total number of positive cases in the state to 15,525; the state also recorded 34 fatalities, taking the Covid-19 death toll to 617. Of the total new cases reported, 635 were from Mumbai, which also saw 26 deaths on Tuesday. Mumbai's overall tally stands at 9,758. Meanwhile, the mortality rate in the state has come down to 4.0% from 7.2% a month ago.The national mortality rate hovers around 3.2 %.Maharashtra government has asked the Indian Army, Indian Navy, Indian Railways, ports and other Central organisations in the state to provide intensive care unit beds for COVID-19 patients. In a related development, Mumbai Municipal Commissioner has authorized all ward officers in the city to requisition additional beds/ wards/ facilities in private hospitals or clinics for Covid-19 patients.
• Gujarat: 441 new coronavirus cases were reported in Gujarat taking the total reported cases to 6,245. Among the total people infected as on date, 1,381 have recovered and 368 have passed away.
• Rajasthan: In Rajasthan, the number of COVID 19 infected persons has gone up to 3193, with 35 new persons found positive today. 22 cases reported from Jaipur taking total number of infected persons to 1069.
• Madhya Pradesh: The total number of Covid-19 cases in Madhya Pradesh has crossed 3,000 with 107 new infections being reported taking the state tally to 3,049. Around 1,000 people have since been discharged from hospitals after being cured. Indore, Bhopal and Ujjain are under strict observation for the spread of infection.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh has become the second state after Punjab to start home delivery of alcohol in Green Zone areas in an attempt to avoid crowding. The order can be placed online or through a mobile app, giving full details including Aadhar Card number.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
06 MAY 2020 6:44PM by PIB Imphal
(সিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লৈবাক অসিদা কনফার্ম কেস ৪৯,৩৯১ লৈবগী মনুংদা মীওই ১৪,৩৯১ নাবা ফখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯দগী ফগৎলকপগী চাং ২৮.৫২% য়ৌরে।
• ঙরাংদগী অনৌবা কোবিদ কেস ২৯৫৮ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা তিকা পুথোক্নবা হোৎনরিবা, হিদাক শাবা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং তেস্ত তৌবগী থবকশিং য়েংশিনখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিগী লাইরবা মীওই করোর ৩৯দা শেলগী মতেং লুপা করোর ৩৪,৮০০ ফংহনখ্রে।
• এফ.সি.আই.না লোকদাউনগী মনুংদা অহেনবা পান্দম কয়া ফংহনখ্রবসু মরাং কাইনা পৈশিন্দুনা লৈরি।
• অতোপ্পা লৈবাক্তা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং অমসুং মপান্দা চৎপা পাম্বশিংগী এস.ও.পি. অমা এম.ঐচ.এ.না থোকখ্রে; ইন্দিয়ন নেভীনা মপান্দা লৈবা ভারতকী প্রজাশিং ময়ুমদা হল্লকপা য়ানবা ওপরেসন "সমুদ্র সেতু" হৌদোকখ্রে।
• ফিচর ফোন নত্ত্রগা লেন্দলাইন লৈবা মীওইশিংগী আরোগ্য সেতু আই.ভি.আর.এস. সর্বিস হৌদোকখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী ওইবা অনৌবা পাউ
হৌজিক ফাওবদা, মীওই ১৪,১৮৩ নাবা ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ১৪৫৭ নাবা ফখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী নাবা ফবগী চাং ২৮.৭২% য়ৌবা ঙম্লে। হৌজিক লৈরিবা কনফার্ম তৌরবা কেস মশীং অসি ৪৯,৩৯১নি। ঙরাংদগী, ভারত্তা কোবিদ-১৯ কনফার্ম তৌরবা কেস ২৯৫৮ হেনগৎলকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621216
দা. হর্শ বর্ধন্না গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রাদা কোবিদ-১৯ থেংননবা লৌখৎলিবা থবকশিং অমসুং লাকশিন্নবা থৌরাংশিং য়েংশিনখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী দা. হর্স বর্ধন্না ঙসি গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রাগী হকশেল মন্ত্রীগা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোক্তুনা রাজ্য অনীসিদা কোবিদ-১৯গী ফিবম, পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে। রাজ্যশিং অসিগী জিল্লা খরদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা শিবগী চাং কা হেন্না ৱাংলিবসিদা নুংনাংবা ফোংদোক্লদুনা হর্স বর্ধন্না হায়, "রাজ্যশিংনা কান্নবা ফংগদবা সর্বিলিএন্স, কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং ঙন্না লাইওং খঙদোক্তুনা শিবগী চাং ৱাংলিবসি হন্থনবা হোৎনগদবনি।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621455
কোরোনাগী তিকা পুথোক্নবা, হিদাক পুথোক্নবা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবগী তাক্স ফোর্সকী মীফম অমা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাংথোকখ্রে
তিকা পুথোক্নবা, হিদাক পুথোক্নবা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবগী মতাংদা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম প্রধান মন্ত্রীনা কুপ্না অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে । কোরোনা তিকা পুথোক্নবা ভারতকী তিকা ৩০ হেন্না তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি লোয়ননা তিকা খরদি চাংয়েং তৌবগী থাক য়ৌরে । মতিক চাবা নিয়মশিংগা লোয়ননা য়াম্না য়াংনা ইন্সতিতুৎশিং,ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকার পুন্না চৎমিন্নবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা খঙজিনখি । অসিগুম্বা মতেং পীনবা অমসুং খোঙজেল অসি স্তেন্দার্দ ওপেরেতিং প্রোসিজর অমগী মখাদা থম্নিংবগী অপাম্বা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি । অসিগুম্বা অৱাবা মতম অসিদা ঐখোয়গী থবকশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা পাংথোক্নবা মহাক্না তকশিনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621317
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজ : হৌজিক ফাওবদা পায়খৎখ্রবা থবকশিং
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজ (পি.এম.জি.কে.পি.)গী মখাদা ২০২০গী মে ৫ ফাওবদা দিজিতেল পেমেন্তগী মচাক-মথুমশিং শিজিন্নদুনা চাউরাক্না লায়রবা মীওই করোর ৩৯ লুপা করোর ৩৪,৮০০গী শেন্থং ফংলে। হৌজিক ফাওবদা পায়খৎখ্রবা থবকশিং মখাদা পীরি :
• লৌমী করোর ৮.১৯দা পিএম-কিশানগী অহানবা ইন্সতোলমেন্তগী লুপা করোর ১৬,৩৯৪ ফংহনখ্রে।
• অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা জন ধন একাউন্ত হাংবা নুপী করোর ২০.০৫ (চাদা ৯৮.৩৩)দা লুপা করোর ১০,০২৫ ফংহনখ্রে। পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হাংবা নুপী করোর ৮.৭২ (চাদা ৪৪)না মখোয়গী একাউন্তশিংদগী শেন লৌথোকখি। অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা মে ৫দা জন ধন একাউন্ত হাংবা নুপী করোর ৫.৫ দা লুপা করোর ২,৭৮৫ ফংহনখ্রে।
• অহল, লুখ্রাবী অমসুং হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা মীওই করোর ২.৮২দা লুপা করোর ১৪০৫ য়েন্থোকখ্রে। বেনিফিসরী করোর ২.৮১২দা কান্নবশিং ফংহনখি।
• য়ুম-কৈ শাবা শিন্মী করোর ২.২০দা লুপা করোর ৩৪৯২.৫৭গী শেন্থং ফংহনখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বালা য়োজনা (পি.এম.য়ু.ৱাই.) সিলিন্দর করোর ৫.০৯ বুক তৌখি অমসুং কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংদা লেম্না পি.এম.য়ু.ৱাই. সিলিন্দর করোর ৪.৮২ ফংহনখ্রে।
• ইমপ্লোয়িজ প্রোবিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেসন (ই.পি.এফ.ও.) মেম্বর লাখ ৯.৬না ই পি এফ ও একাউন্তদগী লুপা করোর ২৯৮৫ ওনলাইন্দা নন-রিফন্দদেবল এদভান্স লৌথোকপগী খুদোংচাবা ফংলে।
• ই.পি.এফ. কন্ত্রিবুসনগী চাদা ২৪গী লুপা করোর ৬৯৮ শেনফম ইমপ্লোয়িজ লাখ ৪৪.৯৭গী একাউন্তদা হাপচিনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621319
লৈবাক অসিগী মপান্দা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং অমসুং ভারত্তা পন্দুনা লৈরিবা ময়ূমদা হন্নিংবা মীওইশিংগী চত্থোক-চৎশিন তৌবগী এস.ও.পি. থোকখ্রে
লোকদাউনগী মমাংদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা থবক্কী, লাইরিক লাইশু তম্বগী/ইন্তর্নসিপ, লম কোইনবগী, করবারনচিংবগী চৎলুরগা মপান্দা ভারত মচা কয়া পন্দুনা লৈরি। মখোয়না মপান্দা কুইনা লৈশিল্লকপনা, অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরকপদগী অথুবদা ভারত্তা হল্লক্নিংলি। মথক্তা পল্লিবা কেস অসিগী মথক্তা, অনা লাইয়েংগীদমক ভারত্তা লাক্তবা য়াদবা ভারত মচা কয়া লৈরি অমসুং ইমুং মনুং মীওই লৈতবদগী হল্লক্তবা য়াদবগী কেস লৈরি। অসিগীসু মথক্তা ভারত মীওই কয়া অতোপ্পা মফমদা চত্তবা য়াদবা ফিবমগা লোইননা পন্দুনা লৈরি। হায়রিবশিং অসি য়ানবগীদমক, এম.ঐচ.এ.না স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোতোকোল অমা ফোংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621290
ইন্দিয়ন নেভীনা ওপরেসন "সমুদ্র সেতু" হৌদোকখ্রে
ইন্দিয়ন নেভীনা মপান লমদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং লৌথোক্নবগীদমক ওপরেসন "সমুদ্র সেতু", ৱাহন্থোক্না "সমুদ্রগী থোং" হায়বা ওপরেসন অমা হৌদোকখ্রে। ইন্দিয়ন নেভেল সিপ জলাস্বা অমসুং মগরনা মালে, রিপব্লিক ওব মালদিবকী হিথাংফমদা চত্তুনা ওপরেসন অসি অহানবা তাংকক্কী ওইনা মে ৮, ২০২০দগী হৌরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621256
ভারত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরিবা মপান লৈবাক্কী মীওইশিংদা ভারত্তগী তোংগদবা ইন্তর্নেসনেল এয়র ত্রাবেলগী অথিংবা লৌথোকখিবা নুমিত্তগী নুমিৎ ৩০নি ফাওবা কন্সুলার সর্বিস খরা পীগদৌরি
ভিজা লোইরবা নত্ত্রগা ০১.১২.২০২০দগী হৌদুনা মপান লৈবাক্তা নোংথক্তা ইন্তর্নেসনেল ত্রাবেলদা অথিংবা থম্লিবসি ভারত সরকারনা কোম্থোক্ত্রিবফাওবদা ভারত্তগী চৎকদবা মীওইশিংগী লোইগদবগী ঙাইদুনা লৈরবা মহৌশাগী ভিজা, ই-ভিজা, নত্ত্রগা স্তে স্তিপুলেসন অসি "গ্রেতিস"তা য়ুম্ফম ওইরগা, ফোরেন্নরশিং অসিনা ওনলাইন এপ্লিকেসন অমা পীরকপগী মতুং ইন্না শাংদোক্কদৌরি। হায়রিবা শাংদোক্লিবা অসি ইন্তর্নেসনেল এয়র ত্রাবেলদা অথিংবা লৈরিবসি লৌথোকপা নুমিত্তগী নুমিৎ ৩০ ফাওবা অহেনবা তেক্স অমত্তা লৌদনা শাংদোক্কদৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621287
অকক্নবা কাংবুদা পীবা নত্তনা লেমহৌরিবা ভিজা পুম্নমক ইন্দিয়াদগী নত্ত্রগা ইন্দিয়াদা চৎখিবা নত্ত্রগা লাক্কদবা ইন্তর্নেসনেল ইয়র ত্রাবেলদা থম্লিবা অথিংবা অসি কোম্থোক্ত্রিবা ফাওবা অথিংবা থম্লগনি
এম.ঐচ.এ.না দিপ্লোমেতিক, ওফিসিএল, য়ু.এন./ইন্তর্নেসনেল ওর্গনাইজেসনশিং, ইমপ্লোইমেন্ত অমসুং প্রোজেক্তকী কাংলুপ নত্তবা লেমহৌরিবা ভিজা পুম্নমক ইন্দিয়াদগী নত্ত্রগা ইন্দিয়াদা চৎখিবা নত্ত্রগা লাক্কদবা ইন্তর্নেসনেল ইয়র ত্রাবেলদা থম্লিবা অথিংবা অসি ভারত সরকারনা কোম্থোক্ত্রিবা ফাওবা অথিংবা থম্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621285
ও.সি.আই. কার্দ পায়বশিংগী মলতিপল এন্ত্রী লাইফ লোং ভিজাগী খুদোংচাবা খুদিংমক ইন্দিয়াদগী নত্ত্রগা ইন্দিয়াদা চৎখিবা নত্ত্রগা লাক্কদবা ইন্তর্নেসনেল ইয়র ত্রাবেলদা থম্লিবা অথিংবা অসি কোম্থোক্ত্রিবা ফাওবা মতম খরগী ওইনা লেপখিগনি
য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না ওভরসিজ সিতিজেন ওব ইন্দিয়া কার্দ পায়রবা ভারত্তা লাকপদা অথিংবা লৈত্রবশিংগী মলতিপল এন্ত্রী লাইফ লোং ভিজাগী খুদোংচাবশিং মতম খরগী ওইনা ইন্দিয়াদগী নত্ত্রগা ইন্দিয়াদা চৎখিবা নত্ত্রগা লাক্কদবা ইন্তর্নেসনেল ইয়র ত্রাবেলদা থম্লিবা অথিংবা অসি কোম্থোক্ত্রিবা ফাওবা মতম খরগী ওইনা লেপখিগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621283
এফ.সি.আই.না লোকদাউনগী মনুংদা অহেনবা পান্দম কয়া ফংহনখ্রবসু মরাং কাইনা পৈশিন্দুনা লৈরিঃ রাম বিলাস পাস্বান
তাং ০৪.০৫.২০২০দা ফংখিবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না, এফ.সি.আই.দা হৌজিক হৌজিক, মেত্রিক তন লাখ ২৭৬.৬১গী চেঙ অমসুং মেত্রিক তন লাখ ৩৫৩.৪৯গী গেহু লৈরি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। নফদা অমসুং অতোপ্পা য়াইফ-থৌরাংশিংগীদমক হৱাই-চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৬০ মথৌ তারি। মন্ত্রীনা লোকদাউন লৈখিবদগী, হৱাই-চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৬৯.৫২দি রেল রেক ২৪৮৩দা পুরকখ্রে। রেল রুত অসিগী মথক্তা, কংফাল লম্বী অমসুং ঈশিংগী লম্বীদা পুরকখি। অপুনবা মেত্রিক তন লাখ ১৩৭.৬২ পুথোক-পুশিন তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621259
রবি কুম ২০২০-২১গী হৱাই চেঙৱাই, থা শুংবা য়াবা মরু অমসুং গেহু লৈশিনবগী থবক ফজনা চত্থরি
রবি কুম ২০২০-২১গী ওইনা ০২.০৫.২০২০ ফাওবদা লুপা করোর ২,৬৮২গী ওইগদবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন ২,৬১,৫৬৫ অমসুং থাও শুংবা য়াবা মরু মেত্রিক তন ৩,১৭,৪৭৩ এম.এস.পি.দা লৈশিন্দুনা লৌমী ৩,২৫,৫৬৫দা কান্নবা ফংহনখ্রে। মসিগী মনুংদগী, হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন ১৪,৮৫৯ অমসুং থাও পুথোকপা য়াবা মরু মেত্রিক তন ৬৭০৬না মে ১ অমসুং ২, ২০২০দা রাজ্য তরুক্তা, মমিং ওইনা পল্লবদা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, করনাতকা, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাদা লৈশিনখি।
মসিগী মথক্তা, রবিগী মার্কেতিং কুম ২০২০-২১দা, অপুনবা গেহু মেত্রিক তন ১,৮৭,৯৭,৭৬৭ এফ.সি.আই.দা য়ৌরখ্রে, মসিগী মনুংদগী মেত্রিক তন ১,৮১,৩৬,১৮০ লৈখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621222
ফিচর ফোন নত্ত্রগা লেন্দলাইন পাইবা মীওইশিংদা শিজিন্নবা য়ানবা আরোগ্য সেতু আই.বি.আর.এস. সর্বিস হাপখ্রে
ফিচর ফোন নত্ত্রগা লেন্দলাইন শিজিন্নবা মীয়াম্বুসু আরোগ্য সেতুগী মখাদা কোনশিনবা য়ানবগীদমক, "আরোগ্য সেতু ইন্তরেক্তিব ভোইস রেস্পোন্স সিস্তেম (আই.ভি.আর.এস.)" হাপখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংনা ফংলিবা তোল ফ্রী সর্বিস অসিনা মীয়ামদা ১৯২১ হায়বা নম্বর অসিদা মিস কোল অমা পীননবা খঙহল্লি অমসুং মখোয়গী হকশেলগী মরমদা করিগুম্বা খরা নম্নবা খঙহন্দুনা হন্না কোল তৌরক্কনি। হায়রিবা ৱাহংশিং অসি আরোগ্য সেতু এপকা মরী লৈনগনি অমসুং মখোয়না খুম্লকপা পাউখুমগী মতুং ইন্না মখোয়গী হকশেলগী ফিবমগী অতাংদা এস.এম.এস. অমা ফংগনি অমসুং মখা তানা মখোয়গী হকশেলগী মতাংদা এলর্তশিং লাক্কনি। হায়রিবা সর্বিস মোবাইল এপ্লিকেসনগা মান্নবা মওংদা লম ১১গী লোলদা হাপ্লে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621368
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং পোর্তুগলগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী এন্তোনিয়ো কোস্তাগী মরক্তা ফোন্দা ৱারী শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পোর্তুগলগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী এন্তোনিয়ো কোস্তাগা লোয়ননা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। লুচিংবা অনিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিভম অমসুং মসিগী হকশেল অমসুং ইকোনোমিক ইম্পেক্ত কন্ত্রোল তৌনবা লৈবাক অনিমক্না লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং খন্ন-নৈনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ক্রাইসি অসি এফেক্তিব ওইনা হেন্দ তৌবগীদমক প্রধান মন্ত্রী কোস্তাবু থাগৎখি। লুচিংশিংনা ফোংদোকখি মদুদি ভাইরস অসি শন্দোকপা থিংবদা প্রোএক্তিব নেস্নেল খোংথাংশিং মতেং ওইরি। মখোয়না ফিভম অসি লাকশিংনবদা অমনা অমদা পীবা য়াবা তেঙবাং পুম্নমক ওফর তৌখি অমদি কোবিদ-১৯ থেংননবা পান্দমদা রিসর্স অমসুং ইনোবেসনদা পুন্না থবক তৌমিন্নবদসু য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621248
গরুর পোর্তেলগী মখাদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা সরকারনা মশক খঙলবা দ্রোন/আর.পি.এ.এস. শিজিন্নবদা অখন্নবা একজেমসন থম্লে
সিবিল এবিএসন অমসুং দি.জি.সি.এ. মন্ত্রালয়না গরুর পোর্তেল হাংদোক্তুনা সরকারগী এজেন্সীশিংদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা আর.পি.এ.এস. (রিমোতলি পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেম)/দ্রোন শিজিন্নবদা অথুবগী ওইনা অখন্নবা একজেমসনশিং পীখ্রে। গরুর হায়বসি 'গবর্নমেন্ত ওথোরাইজেসন ফোর রিলিফ য়ুজিং দ্রোন' হায়বনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621250
শ্রী গদকারীনা বস অমসুং কার ওপরেতরশিংদা শেন্মিৎলোন তপথরক্কদবসিদা মপুং ফানা শৌগৎকনি হায়না থাজবা পীখ্রে
ভারতকী বস অমসুং কার ওপরেতর্স কনফিদরেসনগা ৱারী শান্নবদা শ্রী গদকারীনা হায়খি, ত্রান্সপোর্ত অমস্নগ হাইৱে অমুক নৌনা হাংদোকপা হায়বসি মীয়ামদা থাজবা অমা পোকহন্নবা হোৎনবদা মতম কুইনা চংগনি। মহাক্না হায়, পব্লিক ত্রান্সপোর্ত অসি কাংলোন খরগী মখাদা অথুবদা হাংদোক্লবা য়ারি। মহাক্কী মন্ত্রালয়না পব্লিক ত্রান্সপোর্তপু সরকারগী শেন্থংনা য়ামহন্দনা প্রাইবেতকী শেন্থংনা হেনগৎহন্দনা লন্দন মোদেলগী মওংদা চলাইরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621376
কোবিদ-১৯ লোকদাউন মতম মনুংদা মরুওইবা হিদাক লাংথকশিং পুথোক- পুশিন তৌনবা লাইফলাইন উরানগী মখাদা ফ্লাইৎ ৪৬৫ ওপরেৎ তৌরি
লাইফলাইন উরানগী মখাদা এয়র ইন্দিয়া, এলাইন্স এয়র, আই.এ.এফ. অমসুং প্রাইভেৎ কেরীয়রশিংনা ফ্লাইৎ ৪৬৫ ওপরেৎ তৌরি। হৌজিক ফাওবদা পুথোক-পুশিন তৌখ্রবা কার্গো অসি তন ৮৩৫.৯৪নি। ঙসি ফাওবদা লাইফলাইন উরান ফ্লাইৎশিংনা পাইখিবা নোংথক্কী অরাপ্পা অসি কিলোমীতর ৪,৫১,০৩৮নি। মরুওইবা মেদিকেল কার্গো অমসুং অনাবশিং ত্রান্সপোর্ত তৌনবগীদমক পৱন হন্স লিমিতেদ য়াওনা হেলিকোপ্তর সর্বিসশিংনা জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লাদাখ, অৱাং-নোংপোক অমসুং অতোপ্পা ইথৎ লমদমশিংদা ওপরেৎ তৌরি। ২০২০গী মে ৫ ফাওবদা পৱন হন্সনা কার্গো তন ২.২৭ পুদুনা কিলোমীতর ৭,৭২৯গী অরাপ্পা পাইখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=16213409
ই.পি.এফ.ও.না ই.পি.এফ.কী কমপ্লাইয়েন্সশিং লোকদাউন মনুংদা ইমপ্লোয়রশিংনা দিজিতেল নত্ত্রগা আধারদা য়ুম্ফম ওইবা ই-সাইন শিজিন্নবদা খুদোংচাদবা লৈবনা ই-সাইন লৌনবা ইমেল মেকানিজম অমা হৌদোক্লে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621380
কম্পেনীশিংদা ভিদিও কনফরেন্স নত্ত্রগা ও.এ.ভি.এম.গী খুত্থাংদা চহীগী জেনরেল মীফম পাংথোকপগী অয়াবা পীরে
সোসিএল দিস্তেন্সিং অমসুং মী চত্থোক-চৎশিন্দা অথিংবা লৈরিবসি ঙাকপগী তঙাইফদবা লৈরিবসি য়েংদুনা কম্পেনীশিংনা মখোয়গী চহীগী ফমগদবা জেনরেল মীফম (এ.জি.এম.) অদু ২০২০ ফাওবদা ভিদিও কনফরেন্সিং (ভি.সি.) নত্ত্রগা অতোপ্পা ওদিও ভিজুৱেল মীন্স (ও.এ.ভি.এম.)গী খুত্থাংদা পাংথোকপগী অয়াবা পীরি। মসিগী মতুং ইন্না, ঙসি জেনরেল সার্কুলার নম্বর ২০/২০২০ থোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621265
দা. হর্স বর্ধন্না দিল্লীদা মলেরিয়া,দেঙ্গু, অমসুং চিকনগুন্যা থিংনবা অমসুং লাকশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী ফিবমদা অহোংবা লাক্তুনা কাঙনা শন্দোকপা লাইনাদগী ঙাকথোক্নবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা অনৌবা মখলগী খোংথাংশিং লৌখৎপা, মীয়াম পুম্নমক শরুক য়াহনবা, অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা চৎমিন্নবগী তঙাইফদবা লৈরিবসি মরুওইনা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621267
লোকদাউনগী মনুংদা পার্সেল ত্রেন্দা তন ৫৪,২৯২গী পোৎচৈ পুখি; অপুনবা পার্সেল ত্রেন ২০০০ লানখ্রে
রেলৱেনা রাজ্য সরকার য়াওনা ই-কমর্সশিং অমসুং অতোপ্পা মীওইশিং অপুনবা ওইনা পুথোক-পুশিন তৌনবা চিথি পুবা ভেনশিং ফংহনখ্রে। রেলৱেনা তাইম তেবল্দ পার্সেল স্পেসল ত্রেনশিং অখন্নবা লম্বীদা তঙাইফদবা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা শিজিন্ননবা লেপখ্রে। হায়রিবা পার্সেল ত্রেনশিং অসিগী লম্বীশিং খঙদোক্নবা জোনেল রেলৱেশিংনা চাং নাইনা হোৎনরি। হৌজিক হৌজিক, মসিগী ত্রেনশিং অসি লম্বী ৮২দা চেল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621440
সি.এস.আই.আর. আই.জি.বি. অমসুং তাতা সন্সনা য়াম্না থুবা অমসুং মরীক চুম্বা কোবিদ-১৯গী লাইওং পীবা ঙম্বা কিৎ অমা পুথোক্নবা মেমোরেন্দম ওব অন্দর্স্তেন্দিং অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
হায়রিবসি তশেংনমক য়েলহৌঙৈগী ওইবা সাইন্তিফিক ইনবেন্সন্নি অমসুং কোবিদ-১৯গী ফেলুদা অমা হৌজিক-হৌজিক ওইরিবা ফিবম লাকশিন্নবা অমসুং পাকশন্না তেস্ত তৌনবা পুথোকখ্রে। মসিগী খ্বাদগী খুদোংচানিঙাই ওইবা মশকশিংদি হোংনা ফংবা, শিজিন্নবদা লাইবা, অমসুং মমল তাংবা ক্যু-পি.সি.আর. মছিনশিংদা তাংজদবা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1621254
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংগী ফংবা পাউ
• চন্দীগরঃ কন্তেনমেন্ত জোন মনুংদা তেস্ত মশীং হেন্না তৌদুনা লায়না শন্দোকপা থিংনবগীদমক চন্দীগরগী লৈঙাক্লোইনা ৱারোল অমা থোকখ্রে। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চনা পি.জি.আই.এম.ই.আর.দা অহেনবা তেস্তিং কিৎ পীনবা য়াখ্রে। তেস্তিং তৌফম খুদিংমক্তা তেস্ত তৌবগী মশীং হেনগৎহন্নবা হায়খ্রে। য়ু.তি. চন্দীগরগী মনুংদা লৈবা লৈত লাইরশিংদা থোংদোক্লবা চাক্কী পেকেৎ লাখ ১.৫৫ য়েন্থোকখ্রে। শহর অসিগী মীওই ২,৪২,০০০না আরোগ্য সেতু এপ দাউনলোদ তৌখ্রে।
• পঞ্জাবঃ পঞ্জাব সরকারনা মখোইগী থৌমীশিংবু কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংশিদা তেক্ত কাইদনা লৈহন্নবা হায়দুনা বিভাগ খুদিংগী হকশেল য়েংশিন্নবা নোদেল ওফিসার অমমম হাপতুনা সরকারগী লোইশঙশিংনা ইনগদবা চৎন-কাংলোন কয়া পীখ্রে। সরকারগী এজেন্সিশিং অমসুং লন্নাইগী ললোন ইতিক তৌবা মীওইশিংনা পঞ্জাবতা লৈশিনবগী ২০শুবা নুমিত্তা গেহু মেত্রিক তোন ৩,৮৯,৪৭৮ লৈখ্রে। সরকারগী এজেন্সিশিংনা গেহুগী মেত্রিক তোন ৩,৮৭,৬৮৮ লৈখি অমসুং লন্নাইগী ললোন ইতিক তৌবশিং (অরহতিয়াস)না মেত্রিক তোন ১,৭৯০ লৈখি।
• হরিয়ানাঃ হরিয়ানা সরকারনা জিলাগী অনা লায়েংশং অমসুং মেদিকেল কোলেজ খুদিংদা লৈবা দাইলাইসিস তৌনবা মেছিন অনি অনিদি দাইলাইসিস তৌবগী তঙাইফদবা লৈবা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগী ওইনা থমগদবনি হায়খ্রে। কোবিদ-১৯ খক্তগী ওইবা অনা লায়েংশং ১১দা কোবিদকী অনাবগী ফমুং ১১০-১৫০ তোঙান্না থমখ্রবা মতুংদা অতোপ্পা অনাবশিংবু লায়েংবা হৌনবা হায়দুনা ও.পি.দি. অমসুং ৱার্দশিংসু হাংবা হৌখ্রে।
• হিমাচল প্রদেশঃ লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপা মীওইশিংগী ইমুং মনুংশিংদা সোসিএল দিস্তেন্সিং ফজনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা নিংথীনা সেনিতাইজ তৌহন্নবা অমসুং তাকপী তম্বীনবা হায়দুনা ‘নিগাহ’ কৌবা অনৌবা থৌরম অমা সরকারনা হৌদোকখ্রে। আশাগী থৌমী কাংলুপ অমা, হকশেলগী থৌমীশিং অমসুং অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিংনা অতোপ্পা লমদগী লাকপা মীওইশিংগী ইমুং মনুংদা চত্তুনা মখোইবু লায়না চংবা য়াবা কয়াদগী কন্নবা হায়দুনা সোসিএল দিস্তেন্সিং ফজনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা নিংথীনা সেনিতাইজ তৌহন্নবা অমসুং তাকপী তম্বীনবা ইমুংশিং অদুদা চৎলগনি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ শন্দোকপা থিংনবা ‘হিমাচল মোদেল’ অসি য়াম্না মায় পাকপা অমা ওইরে হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
• কেরলাঃ অতোপ্পা লৈবাক্তগী লাকপা মীওইশিং ইন্সতিত্যুসন্দা ক্বারেন্তাইন তৌবগী মতম অসি নুমিৎ ৭নিদগী নুমিৎ ১৪নিদা রাজ্য সরকারনা ওন্থোকখ্রে। হয়েং বন্দে ভারত মীসনগী শরুক ওইবা অখন্নবা ফ্লাইৎকী অহানবা ফ্লাইৎ অনিনা য়ু.এ.ই.দা পন্দুনা লৈরিবা কেরলা মচাশিং পুরক্লগনি। অহানবা ফ্লাইৎ অদু শগোলশেলগী অহিংদা নেদুম্বাসি এয়রপোর্ত্তা থুংগনি। জহাজ তোংদুনা লাক্কদৌরিবা য়ু.এ.ই.দা পন্দুনা লৈরিবশিং অদুদি অয়াবা ফংদবদগী খরা থেংথরগনি। রাজ্য অসিগী য়ুগী দুকানশিংসু য়াম্না থুনা হাংলগনি। রাজ্য অসিদা ঙসিদগী মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং পুননবা ত্রেন অহুম চেনবা হৌরগনি।
• তমিল নাদুঃ ওফিসার ত্রেনিং একাদমিগী চাকখুমদা থবক তৌবা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। কোয়াম্বেদুগী হোলশেল কৈথেল থিংখিবদগী চেন্নাইদা মনা মশীং ফংদবগী খুদোংচাদবা থোক্লবা য়াই। হৌজিক্কী ওইনা য়ুগী দুকান হাংখিরোই। লোকদাউনগী মতুংদা তমিল নাদুগী রিতেলর চাদা ২০-২৫দি কারবার তোকপা য়াই হায়না ত্রেদরগী কাংলুপ্না হায়রি। ঙরাংফাওবগী কেসঃ ৪০৫৮, এক্তিব কেসঃ ২৫৩৭, অশিবাঃ ৩৩।
• করনাতকাঃ বাগালকোৎ খুঙ্গংদা মীওই ১৩ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইদুনা রাজ্যগী অপুনবা কেস ৬৯২ য়ৌরে। রাজ্যনা তেংবাংগীদমক লুপা কোতি ১,৬১০গী পেকেজ লাউথোকখ্রে। কোবিদ-১৯গী ইরাং অসিদা মতেং পাংনবা হায়দুনা সরকারনা য়ুগী তেক্স চাদা ১৭ হেনগৎখ্রে। করনাতকানা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং চৎপা থিংখ্রে অমসুং মখোইদা থবক অমসুং নোংমগী থবক্কী শেল পীগনি হায়বগী থাজবসু পীখ্রে। সরকারনা মালেমগী অতৈ মফমশিংদগী লৌথোক্কদবা মীওই ১০,৮২৩গী এস.ও.পি. শেমখ্রে।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্যনা ঙামী ১,০৯,২৩১দা থা অহুম্মুক থবক শুবা ফংখিদবগী খেতি পুরোন ওইনা শেলগী তেংবাং লুপা ১০,০০০ পীরগনি। মুম্বাইদা পন্দুনা লৈবা অনন্তপুরগী মাইগ্রেন্ত শিন্মী চাউরাক্না ১,১০০ ঙসি গুন্তকাল য়ৌরকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৭৭৮২ তেস্ত তৌরবা মতুংদা কোবিদ পোজিতিব কেস ৬০ লাক্লে, ১৪০ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ২ শিখ্রে। অপুনবা কেস মশীং ১৭৭৭ য়ৌখ্রে, এক্তিব কেসঃ ১০১২, অশিবাঃ ৩৬।
• তেলঙ্গানাঃ হাইদ্রবাদকী মপান্দা লৈবা স্তেসনশিংদগী মাইগ্রেন্ত পুদুনা চৎনবা অখন্নবা ত্রেন খরগী মশীংসু হেনগৎখ্রে। রাজ্য অসিদা নুমিৎ ৪২নিগী মতুংদা য়ুগী দুকান হাংলগনি। গল্ফ অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পন্দুনা লৈবা তেলঙ্গানাগী শিন্মী ১,৭৫০ অহানবা তাংকক্কী ওইনা মে ৭ তগী নুমিৎ ৭নি চংনা য়ুমদা পুথোরক্নবা শেম শাবা লোইখ্রে। ঙসিফাওবগী কোবিদকী অপুনবা কেসঃ ১০৯৬, এক্তিব কেসঃ ৪৩৯, রিকোবর্দঃ ৬২৮, অশিবাঃ ২৯।
• অরুনাচল প্রদেশঃ ইতানগরগী লৈঙাক্লোইশিংনা য়ুম শাবগী পোৎ-চৈশিং অমসুং হার্দৱেয়রগী পোৎ-চৈশিং পুথোক পুশিন তৌবা গারি চৎপা য়াহনখ্রে। মপান্দগী লাকপা গারিশিংনা অয়ুক পুং ৬-৮ অমসুং নুংথিল পুং ১২-২ ফাওবগী মনুংদা চৎথোক চৎশিন তৌবা য়াগনি।
• অসমঃ কোবিদ-১৯গী অনাবা অনি হঞ্জিন হঞ্জিন্না অহুম্লক তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইবদগী দিসচার্জ তৌখ্রে। পোজিতিব ওইবা অপুনা কেস মশীং ৪৪ ওইরে হায়না হকশেল মন্ত্রী হিমন্তা বিস্বা সরমানা ত্বিৎ তৌখ্রে।
• মনিপুরঃ লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী অৱাং নোংপোক্কী মফমদা লাকপা মীওইশিংগী অচংবা ত্রেনগী শেনফম পুথোক্কনি হায়না রাজ্যগী কেবিনেৎনা হায়খ্রে অমসুং রাজ্যগী কোনুং অসিদা পন্দুনা লৈরুরবা মীওইশিংনা লাক্কদৌরিবা অসি য়েংলগা চেকশিন থৌরাং ওইনা ইম্ফালগী অচৌবা কেথেলশিং থিংজিনখ্রে।
• মিজোরমঃ মীদিয়া অমত্তদা কোবিদ-১৯না নাবা মীওইগী মশক মমীং তাকপা অসি চৈরাক পীবা য়াবা অরানবা অমনি। মসিগী ৱাংমদা চৎপা মীওইশিং লুপা ৫০০০গী ফাইন তাগনি নত্ত্রগা থা ৩গী ফাদোক তাগনি।
• নাগালেন্দঃ নাগালেন্দগী লোংলেন জিলাগী লৈঙাক্লোই অমসুং সিবিল সোসাইতি লুপশিংনা মখোইগী লমদা কোবিদ-১৯দগী শিবা মীওইশিং ফুম্বা য়াহনখ্রে।
• মহারাস্ত্রাঃ রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ৯৮৪ লাক্তুনা অপুনবা কেস ১৫,৫২৫ য়ৌখ্রে, নৌনা মীওই ৩৪ শিদুনা অপুনবা মশীং ৬১৭ য়ৌখ্রে। নৌনা লাক্লিবা কেস অসিদগী ৬৩৫দি মুম্বাইদগীনি অমসুং লৈবাকপোকপা নুমিত্তা মীওই ২৬সু শিখি। মুম্বাইগী অপুনবা মশীং অসি ৯,৭৫৮ য়ৌরে। থা অমগী মমাংদা লৈরম্বা মোর্তেলিতী রেৎ ৭.২%দগী ঙসিদি ৪.০%দা হন্থরে। লৈবাক অসিগী মোর্তেলিতী রেৎ অসি ৩.২%গী ময়াদা লৈ। মহারস্ত্র সরকারনা আর্মি, ইন্দিয়ন নেভি, ইন্দিয়ন রেলৱেজ, হিথাংফম অমসুং রাজ্যসিদা লৈবা কেন্দ্রগী লুপশিংদা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগী ইন্তেন্সিব কেয়র য়ুনিৎ বেদ পীননবা হায়খ্রে। মসিগা মান্নবা অমদা, মুম্বাই ম্যুনিসিপাল কম্মিস্নরনা শহর অসিগী ৱার্দ ওফিসার খুদিংদা লন্নাইগী অনা লায়েংশংশিং নত্ত্রগা ক্লিনিকশিংদা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগী ওইনা অহেনবা ফমুং/ৱার্দ/ফেসিলিতিশিং থম্নবা হায়খ্রে।
• গুজরাতঃ কোরোনা ভাইরসকী অনৌবা কেস ৪৪১ লাক্তুনা অপুনবা কেস অসি গুজরাতকী ওইনা ৬,২৪৫ য়ৌখ্রে। ঙসি ফাওবগী ওইনা অপুনবা অনাবশিংগী মরক্তগী ১,৩৮১না নাবা ফখ্রে অমসুং ৩৬৮না লৈখিদ্রে।
• রাজস্থানঃ ঙসি মীওই ৩৫ নৌনা পোজিতিব ওইরবা মতুংদা রাজস্থান্দা কোবিদ-১৯না নারবা অপুনবা মীওই ৩১৯৩ শুখ্রে। জয়পুরদা কেস ২২ লাকপদগী অপুনবা অনাবা মশীং ১০৬৯ য়ৌখ্রে।
• মধ্য প্রদেশঃ মধ্য প্রদেশ্তা কোবিদ-১৯গী কেস অনৌবা ১০৭ লাকপদগী অপুনবা কেস ৩,০৪৯ য়ৌদুনা ৩,০০০গী থাক হেনখ্রে। নাবা ফরবা মতুংদা মীওই ১০০০মুক্তি দিসচার্জ তৌখ্রে। ইন্দোর, ভোপাল অমসুং উজেন্দা লায়না শন্দোরক্কনি হায়বগী অকিবা লৈবদগী অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎখ্রে।
• ছতিসগরঃ পঞ্জাবকী মতুংদা ছতিসগরনা গ্রীন জোন মনুংদা মী য়াম্না কুংনা পুনবা থিংনবা য়ুমদা য়ু থিনবগী থবক হৌবা অনিশুবা রাজ্য ওইখ্রে। মোবাইল এপ অমগী খুত্থাংদা আধার কার্দ নম্বর য়াওনা অকুপ্পা মরোলশিং পীদুনা ওনলাইন্দা ওর্দর তৌবা য়াই।
পি.আই.বি.গী ফেক্তচেক