অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ভারতকী ওইনা কোবিদকী লান লোইরবা মতুংদা ৱাগী চাউরবা রিসোর্সশিংনা শেনমিৎলোন্দা মতেং চাউনা পাংবগী খুদোংচাবা অমা লৈরেঃ দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
03 MAY 2020 5:07PM by PIB Imphal
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিবেন্সেস অমসুং পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্র মন্ত্রী (মনীংতম্বা) দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ৱা অসি ভারতকী কোবিদকী মতুংগী শেনমিৎলোন্দা য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিগী মতেংনা ভারতনা শেনমিৎলোনগী শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইরকপা য়াবগী খুদোংচাবা লৈ হায়না হায়খ্রে।
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর) মন্ত্রালয়, লৌউ শিংউবগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং সেক্তর কয়া অমগী স্তেকহোলদর্শিংনা শরুক য়াখিবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা বেম্বু কনক্লেব অমদা দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ভারতকী ওইনা ৱাগী রিজর্ব ৬০% লৈ অমসুং হৌখিবা চহী তরুক্তগী লমদম অসিগী চাউখৎনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরকারনা কন্না হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা ভারতনা নীংতম্বা ফংলকপদগী ৱাগী সেক্তর অসি য়েংশিল্লক্তনা লাকপদু হৌজিক্তি সেক্তর অসিদা মিৎয়েং চংদুনা হেন্না চাউখৎনবা হোৎনরিবা অসি য়াম্না কান্নবনি হায়না হায়খি। মসিগী মতাংদা মোদী সরকারনা ২০১৭তা চহী ১০০ শুরবা ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত অসিদা অহোঙবা পুরকখিবা অদুবু পল্লদুনা ৱাগী খুত্থাংদা পুন্সি মহিং ফগৎহনবা য়ানবা হায়দুনা এক্ত অসিদা য়ুমদা হৌবা ৱা পাম্বী য়াওহনখিদবা অদুগী মতাংদসু হায়খি।
য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না এপ্রিল ১৬তা থোকখিবা ৱারোল অমদা লোকদাউন মনুংদা কোমথোকপা তোঙান তোঙানবা সেক্তরগী থবকশিংগী মনুংদা ৱা থাবা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবক কয়া পাংথোকপা য়াহনখিবা অসি মোদী সরকারনা ৱাগী সেক্তর খুমাং চাউশিনববু কয়া য়াম্না লুনা লৌবগে হায়বদু তাক্লবনি হায়না দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি।
ভারতকী চহীগী ওইনা তঙাইফদনা চংবা “অগরবত্তী” অসি চাউরাক্না ২,৩০,০০০নি অমসুং মসিগী কৈথেলগী ওইবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৫০০০নি অমসুং মসিগা তাইওন্ননা ভারতনা য়াম্লবা ৱাশিং অসি চাইনা অমসুং ভিয়েৎনামগুম্বা লৈবাক্তগী ইম্পোর্ত তৌদুনা লাক্লি হায়না দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। কোবিদকী মতম অসিগী মতুংদদি অৱাং নোংপোক্কী লমদমশিংনা হৌজিক ওইরক্লিবা অনৌবা অহোংবা কয়া অসিগী মতেংনা ভারতপু ৱাত্ত-পাদবা অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা ঙমহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
দাক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খিবগী মতুং ইন্না অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না ইকুই কুইদনা ৱাগী পোত্থোকশিং শাবা অমসুং য়োন্নবা অখন্নবা মতমগী মনুংদা পাংথোক্কদা থবক থৌরম পরেং অমা শিল্লগনি অমসুং সেক্তর অসিদা পব্লিক প্রাইবেৎ পার্ত্নর্শিপ (পি.পি.পি.)গী খুদোংচাবা লৈহনবা য়ানবসু হোৎনরগনি। ৱা অসিদগী বাইও-দীজল অমসুং গ্রীন ফুএল, ৱুদন লম্বর অমসুং প্লাইৱুদনচিংবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা পোত্থোকশিং শেমদোক শাদোকপা য়াই অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী শেনমিৎলোন্দা অনৌবা শক্তম অমা পীরগনি অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদসু ইম্প্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা ময়াম অমা পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
দোনর মন্ত্রালয়গী স্পিসিএল সেক্রেতরী ইন্দিবর পান্দে, লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী অলকা ভার্গব, দোনরগী জোইন্ত সেক্রেতরী রামবীর সিংহ, শৈলেন্দ্র চৌধরী, এম.দি. সি.বি.তি.সি. অমসুং নোর্থ ইস্ত হেন্দিক্রাফত অমসুং হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.) অমসুং হান্নগী মন্ত্রী ওইরম্বা অমসুং হৌজিক্না নেস্নেল বেম্বু মিসনগী মেম্বর অন্না সাহেব এম.কে. পাতিল য়াওনা কনক্লেব অদুদা ৱা ঙাংখি। কনক্লেব অদু সনজয় গঞ্জু, দাইরেক্তর জেনেরেল, ইন্দিয়ন ফেদেরেসন ওফ গ্রীন ইনর্জী (আই.এফ.জি.ই.)না ৱাতেম্বীখি।

Ministry of Development of North-East Region
Post- COVID situation provides an opportunity for India to boost its economywith the support of vast Bamboo resources: Dr Jitendra Singh
03 MAY 2020 5:07PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances,Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that Bamboo is vital to India's Post- COVID economy and will provide an opportunity for India to emerge as an economic power with the support of its Bamboo resources.
Addressing a Bamboo Conclave through Video Conference here, in which representatives of Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), the Union Ministry of Agriculture and stakeholders from different sectors participated, Dr Jitendra Singh said, Northeast consists 60% of India’s reserve of Bamboo and it is a great advantage that under Prime Minister Sh Narendra Modi, while this government has over the last six years accorded highest priority to the development of the North Eastern region, it has at the same time given the Bamboo sector the kind of boost which it had never received since independence. In this regard, he referred to the amendment in the 100 year old Indian Forest Act brought about by the Modi government in 2017, as a result of which, home grown bamboo has been exempted from it in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
The sensitivity with which the Modi government views the importance of the promotion of Bamboo, said Dr Jitendra Singh, is evident from the fact even during the lockdown period, the Ministry of Home Affairs on April 16th, while allowing limited activities in different sectors, also allowed the functioning of bamboo related activities like planting, process etc.
It is an irony, said Dr Jitendra Singh, while the total requirement of “Agarbatti” in India is about 2,30,000 per annum and the market value of it is up to Rs 5000 crore, we have been importing a large bulk of it from countries like China and Vietnam. In the Post - COVID era, it is an opportunity for the North Eastern region to help India become world competitive and self-sufficient in the changed scenario, he said.
In the near future, Dr Jitendra Singh said, the Ministry of North East will try to work out a time bound plan for promotion of bamboo manufacturing and trade, and also work out feasibility of Public Private Partnership (PPP) in this sector. He said, bamboo can be processed into multiple products, including bio-diesel and green fuel, wooden lumbers and plywood, which can change the entire face of the economy and create employment opportunities in multiple sectors.
Among those who spoke in the Conclave included Indever Pandey, Special Secretary Ministry of DoNER, AlkaBhargav Additional Secretary union Ministry of Agriculture, Ramvir Singh Joint Secretary DoNER, ShailenderChoudhary MD CBTC and North East Handicraft & Handloom Development Corporation (NEHHDC) and Anna Sahab M K Patil, Member, National Bamboo Mission and former Minister. The Conclave was moderated by Sanjay Ganjoo, Director General, Indian Federation of Green Energy (IFGE).