ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ লকডাউনৰ সময়ত এপ্ৰিল, ২০২০ত ৫২ কোটি টকাৰ লেনদেনেৰে অভিলেখ ৰচিলে জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহে
03 MAY 2020 1:48PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ লকডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সংগ্ৰহ আৰু উপাদনত দেখা সমস্যা সত্ত্বেও প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহে (পিএমবিজেএকে) মাৰ্চ, ২০২০ৰ ৪২ কোটি টকাৰ তুলনাত এপ্ৰিল মাহত ৫২ কোটি টকা লেনদেনেৰে অভিলেখ ৰচনা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ উল্লেখ্য যে ২০১৯ৰ এপ্ৰিলত কেৱল ১৭ কোটি টকাৰ লেনদেন হৈছিল৷
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে সমগ্ৰ দেশে এক বৃহ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত ঔষধ আৰু চিকিসা সঁজুলিৰ চাহিদা ব্যাপক হাৰত বৃদ্ধি পাইছে৷ এই চাহিদা প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহে এপ্ৰিল মাহত দেশবাসীক অভিলেখ পৰিমাণৰ ৫২ কোটি টকা মুল্যৰ সুলভ তথা গুণগত মানসম্পন্ন ঔষধ যোগান ধৰিছে৷ এই কেন্দ্ৰসমূহত উপলব্ধ ঔষধৰ মূল্য যিহেতু বজাৰৰ অন্যান্য ঔষধৰ তুলনাত ৫০ৰ পৰা ৯০শতাংশ কম, সেয়েহে ইয়াৰ দ্বাৰা সাধাৰণ জনতাৰ প্ৰায় ৩০০ কোটি টকা ৰাহি হোৱাত অৰিহণা যোগাইছে৷
কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ন আৰু সাৰ মন্ত্ৰী ডি ভি সদানন্দ গৌড়া আৰু ৰসায়ন আৰু সাৰ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী মনসুখ মান্দাভিয়াই এই অভিলেখপূৰ্ণ লেনদেনৰ লগতে দেশৰ প্ৰয়োজনৰ সময়ত তথা দুৰ্যোগপূৰ্ণ পৰিৱেশৰ মাজতো অবিৰতভাৱে কৰা কামৰ বাবে জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহৰ পৰিচালকসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে৷ মন্ত্ৰী গৌড়াই প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহ(পিএমবিজেএকে)ৰ জৰিয়তে দেশবাসীক সুলভ মুল্যৰ ঔষধ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে যোগান ধৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে৷
ভাৰত চৰকাৰে ক’ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজত পিএমবিজেপিৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে ৯০০তকৈ অধিক মানসম্পন্ন জেনেৰিক ঔষধ আৰু ১৫৪ বিধ ছাৰ্জিকেল সঁজুলি তথা উপভোগ্য দ্ৰব্য সুলভ মুল্যত দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ যোগান ধৰি স্বাস্থ্য খণ্ডত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
ব্যুৰ’ অফ ফাৰ্মা পিএছইউ অফ ইণ্ডিয়া(বিপিপিআই)ৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শচীন কুমান সিঙে কয় যে বিপিপিআয়ে ‘জন ঔষধি সুগম ম’বাইল এপ’ৰ বিকাশ সাধন কৰি জনসাধাৰণক সমীপৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ তথা ইয়াত উপলব্ধ সুলভ ঔষধৰ দামৰ সৈতে জনাত সুবিধা কৰি দিছে৷ বৰ্তমানলৈকে ৩,২৫,০০০ লোকে এই এপ ব্যৱহাৰ কৰিছে৷ এনড্ৰইড আৰু আই-ফোন উভয়তে এই এপ উপলব্ধ৷
উল্লেখ্য যে দেশৰ ৭২৬খন জিলাত বৰ্তমান ৬,৩০০কৈ অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি কেন্দ্ৰ কাৰ্যক্ষম অৱস্থাত আছে৷ লকডাউনৰ সময়ত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে পিএমবিজেপিয়ে জনসাধাৰণৰ মাজত ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে সজাগতাও সৃষ্টি কৰিছে৷

Ministry of Chemicals and Fertilizers
During COVID-19 lockdown Janaushadhi Kendras achieved a record sales turnover of 52 crore rupees in April 2020
03 MAY 2020 1:48PM by PIB Delhi
In spite of problems in procurement & logistics due to COVID-19 lockdown, Pradhanmantri Bhartiya Jan aushadhi Kendras –PMBJAK ,achieved a record sales turnover of 52 crore rupees in the month of April 2020 compared to 42 crore rupees in March 2020. It was 17 crore in April 2019
As the entire country is facing a big challenge due to COVID-19 Pandemic, demand for medicines and medical equipment are very high and to cater this demand Jan aushadhi Kendras delivered a record Rs. 52 crore worth of affordable and quality medicines to the public during April 2020. This led to total savings of approximately 300 crore rupees of common citizens as Jan aushdhi Kendra's medicines are cheaper by 50 to 90 percent of the average market price.
Union minister of Chemicals and Fertilizers, Government of India, Shri DV Sadananda Gowda and MoS Chemicals & Fertilizers Shri Mansukh Mandaviya has congratulated the Janaushadhi store operators for achieving a record sales turnover and for working nonstop, tirelessly in the odd circumstances when the country needed it most.
Shri Gowda has ensured that his ministry through Pradhan Mantri Bhartiya Jan aushadhi Pariyojana (PMBJP) is committed to ensure uninterrupted availability of affordable medicines to people of the country.
In its Fight against COVID-19 Government of India is revolutionizing the face of healthcare system through notable schemes like PMBJP that have been providing over 900 quality generic-medecines and 154 surgical equipments & consumable at affordable prices for every citizen of the nation.
Bureau of Pharma PSUs of India (BPPI) CEO Sachin Kumar Singh has said BPPL developed ‘Jan aushadhi Sugam Mobile App’ to help people in a big way to locate their nearest Jan aushadhi Kendras and availability of affordable generic medicine with its price. Over 325000 people are using this App. They can avail a host of user-friendly options like direction guided through Google Map for location of the Janaushadhi kendra, search Jan aushadhi generic medicines, analyze product comparison of Generic and Branded medicine in form of MRP & overall Savings, etc. wth the help of this App.This App is available on both Android & I-phone platforms
Presently , more than 6300 PMJAKs are functioning across the nation covering 726 districts of the country. In the lockdown period PMBJP is also generating awareness through informational posts on their social media platforms to help people protect themselves from Coronavirus.