বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
দেশজোৰা লকডাউন সত্ত্বেও SCTIMST য়ে গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, প্রযুক্তি তথা উদ্ভাৱনমূলক পদ্ধতিৰে সাজু হৈছে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে মোকাবিলা কৰিবলৈ
29 APR 2020 12:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তি বিভাগৰ অধীনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ প্রতিষ্ঠান শ্রী চিত্রা তিৰুনাল ইন্সটিটিউট ফৰ মেডিকেল ছায়েন্সেজ এণ্ড টেকন’ল’জী চমুকৈ SCTIMST য়ে ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে চলাই থকা সংগ্ৰামখনত গৱেষণা, প্রযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনমূলক পদ্ধতি সংযোজনৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। দেশৰ এই অগ্রণী প্রতিষ্ঠানটোৰ একাধিক কর্মী কোৰেণ্টাইনত থকা সত্ত্বেও ক’ভিড-১৯ জনিত ৰোগৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে একাধিক প্রযুক্তিগত সমাধানসূত্র আৱিষ্কাৰ কৰি উলিয়াইছে। উল্লেখ্য যে এই প্রতিষ্ঠানৰ এগৰাকী চিকিৎসকৰ নমুনাত ক’ভিড-১৯ ৰ সংক্রমণ ধৰা পৰাৰ পিছতেই ইয়াৰ অধিকাংশ কর্মীকে কোৰেন্টাইনলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
এনে এক জটিল পৰিস্থিতিত ক’ভিড-১৯ ৰ মোকাবিলা কৰিবৰ বাবে এই প্রতিষ্ঠানে এনেধৰনৰ এক নমুনা পৰীক্ষাৰ কিট আৱিষ্কাৰ কৰি উলিয়াইছে, যিটোৱে দেশত ৰেপিড টেষ্টিং বা ক্ষীপ্ৰতাৰে নমুনা পৰীক্ষাৰ চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। এই নমুনা পৰীক্ষা কিটৰ সহায়ত ১০ মিনিটৰ ভিতৰত ক’ভিড সংক্রমণ হৈছে নে নাই সেয়া জনাতো সম্ভৱ, তাৰ সমান্তৰালকৈ মান্ত দুঘণ্টাৰ ভিতৰত এই পৰীক্ষাৰ ফলাফলো জানিব পৰা যায়। প্রতিবাৰতে একেসময়তে এটা কিটৰ যোগেদি মুঠ ৩০ নমুনা পৰীক্ষা কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ ফলত, ক্ষীপ্ৰতাৰে নমুনা পৰীক্ষা সম্পন্ন হোৱা বাবে যথেষ্ট সময় ৰাহি হোৱাৰ উপৰি একেখিনি কিটেৰেই অতি কমখৰচতে বহু সংখ্যক নমুনা পৰীক্ষা কৰিব পৰা যাব। ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এই প্রতিষ্ঠানটোৱে এনেদৰেই এক ধৰণৰ আল্ট্রা ভায়োলেট ৰশ্মি বিকিৰণকাৰী ফেচমাস্কৰ ডিছপোজেল বিনো প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে। উল্লেখ্য যে এই বিশেষ বিনটো চিকিসালয়সমূহত স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলে ব্যৱহাৰ কৰা ফেচমাস্কৰ পৰা সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা নাইকিয়া কৰিব পাৰে। এই দুটা সৃজনশীল উদ্ভাৱনৰ সমান্তৰালকৈ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ক’ভিড-১৯ ত সংক্রমিত ব্যক্তিৰ নিশ্বাসৰ সময়ত নাকৰ পৰা যি জীৱাণুযুক্ত তৰল বাহৰলৈ ওলাই আহে সেয়া শোষণ কৰি তাক কঠিন ৰূপ দিয়াৰ বাবে এক অতিশোষক পদার্থ উদ্ভাৱন কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ক’ভিড-১৯ ৰোগী আৰু তেওঁ সংস্পৰ্শলৈ অহা অইন লোকৰ দেহ জীৱাণুমুক্ত কৰি ৰখাটো সম্ভৱ হয়। ইয়াৰ উপৰিও, এই প্রতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা টেলিফোন বুথৰ দৰে নিসংক্ৰমণ পৰীক্ষা বুথ বা চাৰিওফাল বন্ধ এটা কক্ষৰ যোগেদি চিকিৎসকৰ সৈতে ৰোগীৰ প্ৰত্যক্ষ যোগসূত্র অবিহনেই চিকিৎসা পৰামর্শ দিয়াটো সম্ভৱ। এই ধৰণৰ পৰীক্ষা বুথে সংক্রমণ ৰোধৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূর্ণ ভুমিকা গ্ৰহণ কৰি আহিছে।
বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিভিত্তিক এই প্রতিষ্ঠানটোৱে গৱেষণা আৰু উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ বাবে বিশ্ববিদ্যালয়ৰো মর্যাদা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত, এই প্রতিষ্ঠানটোত গৱেষণাধর্মী কাম-কাজ তথা প্ৰশিক্ষণৰো সা-সুবিধা গঢ়ি উঠিছে। প্রতিষ্ঠানটোত আছে তিনিটাকৈ বিভাগ, য’ত ছুপাৰস্পেছিয়েলিটি হস্পিতাল ভৱনসহ এটা বায়োমেডিকেল টেকন’ল’জী বিভাগ আৰু এটা জনস্বাস্থ্য গৱেষণা ক্ষেত্রৰ শিক্ষাকেন্দ্র আছে। প্রতিষ্ঠানটোৰ এই তিনিওটাই শাখা হৃদৰোগ আৰু স্নায়ুৰোগৰ দৰে চিকিৎসা ক্ষেত্রত উন্নত মানৰ পদ্ধতি উদ্ভাৱনৰ কামৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে।
[সবিশেষ জানিবৰ বাবে অনুগ্ৰহ কৰি যোগাযোগ কৰক – শ্ৰীযুতা স্বপ্না বামাদেৱন, জনসম্পৰ্কৰক্ষী বিষয়া, SCTIMST, মোবাইল নং: 9656815943, ইমেইল: pro@sctimst.ac.in]

Ministry of Science & Technology
Amid lockdown, SCTIMST gears up to meet COVID 19 pandemic with R&D, technologies and products
29 APR 2020 12:30PM by PIB Delhi
Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) is an Institution of National Importance under the Department of Science and Technology, Govt. of India stood out with its research, technologies, and innovations to meet the need of the hour in India’s fight against COVID 19.
Even though the Institute had to quarantine a number of staff when a foreign-returned doctor was detected with COVID 19 much before the nationwide lockdown, SCTIMST rose up to the occasion to bring out several technologies and products that could be crucial to combat the diseases. It's one step confirmatory diagnostic kit for COVID 19 developed in three weeks could solve India’s urgent need for rapid testing. The other R&D work on the issue included a UV Based Facemask Disposal Bin which can be used by health workers in hospitals and in public places for decontamination of used facemask, overhead covers and face shields, a superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection for the safe management of infected respiratory secretions and a disinfected barrier-examination booth for examining COVID-19 patients.
The confirmatory diagnostic test which can detect COVD 19 in 10 minutes and sample to result in time (from RNA extraction in swab to RT-LAMP detection time) is less than 2 hours will be one of the world’s first few. A total of 30 samples can be tested in a single batch in a single machine, thus allowing rapid testing of samples at a low cost.
Description: SCTIMST Buildings
The Chitra UV Based Facemask Disposal Bin can decontaminate used materials like facemask and help break the infection chain, specially in hospitals. The know-how has been transferred to HMT Machine Tools, Ernakulam, Kerala. The superabsorbent material ‘Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System’ reduces the risk for the hospital staff, the need for personnel for disinfecting and cleaning the bottles and canisters for reusing them and makes the disposal safer and easier. The disinfected examination booth is a closed one like a telephone booth for examining the patient without direct contact with the doctor to prevent any transmission of infection.
To speed up its contribution to the country’s COVID 19 response, SCTIMST has invited expression of interest from manufacturers/startups/social groups who are interested to co-develop and manufacture medical devices on a fast track mode for the development of AMBU bag based Ventilator, Ventilator Sharing Kit, Battery Operated Assistive Breathing Unit, Isolation Pods, Disposable Safety Face Shield and Deployable Field Units to support the distressing situation the epidemic COVID 19 has created. SCTIMST has tied up with Wipro 3D, Bengaluru, to jointly build up on a prototype of an emergency ventilator system based on the Artificial Manual Breathing Unit (AMBU), developed by SCTIMST followed by its clinical trial and manufacture.
The Institute is armed with three Wings: a tertiary referral super specialty hospital complex, a biomedical technology wing and an academic center for public health research (the Achutha Menon Centre for Health Science Studies), and a Technical Research Centre for Biomedical Devices. It focuses on high quality, advanced treatment of cardiac and neurological disorders, indigenous development of technologies for biomedical devices and materials, and public health training and research. SCTIMST has the status of a university and offers excellent research and training facilities, which has on its rolls some of the best teams of professionals in the field. It has proved its mettle with the efficiency with which it has responded to the crisis situation despite the constraints that the country is facing.
[For more details, please contact: Ms. Swapna Vamadevan, PRO, SCTIMST, Mob: 9656815943, Email: pro@sctimst.ac.in]