ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକ ଡାଉନ ସମୟରେ ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ସାରବିକ୍ରି
28 APR 2020 5:08PM by PIB Bhubaneshwar
କରୋନା ମୁକାବିଲା ଜନିତ ଲକ ଡାଉନ ଜାରି ସମୟରେ ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ରାସାୟନିକ ସାର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଏପ୍ରିଲ 1ରୁ 22 ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସାର ମଧ୍ୟରୁ ଚାଷୀମାନେ 10.63 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଉର୍ବରକ କିରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ମୋଟ 8.02 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସାର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା ।
ଏପ୍ରିଲ 1 ରୁ 22 ମଧ୍ୟରେ ଡିଲରମାନେ 15.77 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ସାର କିଣିଥିଲେ । ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା 46୬ ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ସେମାନେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ 10.79 ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସାର କିଣିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ ଜନିତ ଲକଡାଉନ ଲାଗୁ ହେବା ଫଳରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପରିବହନ ଓ ଲୋକଙ୍କ ଚଳାଚଳ ବହୁଳଭାବେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେବା ସତ୍ୱେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଖରିଫ ଚାଷ ପାଇଁ ଯେପରି ସାରର ଅଭାବ ନରହେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରା ସବୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରେଳବାଇ, ରାଜ୍ୟସରକାର, ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମିଳିତ ସହଯୋଗ ଓ ତତ୍ପରତା ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଅବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ସାର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବା ଅସୁବିଧା ନାହିଁ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାରମନ୍ତ୍ରୀ ଡି.ଭି ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ସାରର ଉତ୍ପାଦନଯୋଗାଣ ଓ ଉପଲବ୍ଧତା ଜନିତ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନାହିଁ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ମହଜୁଦ ରହିଛି । ସବୁ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ନିମ୍ନମିତ ଯୋଗାଯୋଗ ରହିଛି । ବୁଣାବୁଣି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଚାଷୀ ଯେପରି ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାର ପାଆନ୍ତି ସେଥି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଏପ୍ରିଲ 17 ରେ 41 ରେକ୍ ସାର କାରଖାନାରୁ ବନ୍ଦରକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା । ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏହା ସର୍ବାଧିକ ସାର ପରିବହନ ଗୋଟିଏ ରେକରେ 3000 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ସାର ପରିବହନ ହୋଇଥାଏ । ସବୁ ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କଂପାନୀମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ଣ୍ଣଦକ୍ଷତା ଅନୁସାରେ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ବଳରେ ସାର କାରଖାନାଗୁଡିକୁ ଉତ୍ପାଦନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ସାର ଅଭାବ ଯେପରି ନପଡେ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ସାର କାରଖାନା, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଓ ବନ୍ଦରରେ ସାରର ବୋଝେଇ ଖଲାସ କାମ ପୁରାଦମରେ ଚାଲିଛି । ତେବେ ଏହି କାମ ବେଳେ କରୋନା ସତର୍କତାକୁ କଡାକଡି ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରମିକ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବଧାନ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ମାସ୍କ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଧାନ ସମସ୍ତେ ପିନ୍ଧୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Record fertilizer sales during lockdown period
28 APR 2020 5:08PM by PIB Delhi
Amid National level covid -19 lockdown, Department of Fertilizers, Ministry of Chemicals and Fertilizers has had a record sale of Fertilizers to farmer community.
During 1 - 22 April 2020 POS sale of fertilizers to farmers was 10.63 lakh MT which is 32 percent higher than the last year sale of 8.02 lakh MT during the same period.
During 1-22 April dealers purchased 15.77 lakh MT fertilizers which is 46 percent higher than last year sale of 10.79 lakh MT during the same period.
Despite lot of movement restrictions due to National level COVID-19 lockdown, with the concerted efforts of Department of Fertilizers, Railways, States and Ports, production and supply of fertilizers in the country is going on without hindrance.
This is in line with the commitment made by the Ministry of Chemicals and Fertilizers to ensure availability of fertilizers to farmers for the upcoming Kharif season.
Union Minister of Chemicals and Fertilizers, Shri D V Sadananda Gowda has said, there is no problem of Fertilizers. State Government have Sufficient stock of the Fertilizers. He said we are in touch with State Agriculture Ministers. Shri Gowda said his Ministry is committed to ensure availability of fertilizers to the farmer community before sowing time.
On 17th April, 41 Fertilizer Rakes moved from plants & ports. This is the highest movement of fertilizers during lockdown period in a day. One Rake carries 3000 MT of load at a time. production in fertilizer companies is going on in full capacity.
Government of India , Under Essential Commodities Act has allowed operation of Fertilizers plants in the country so that agriculture sector may not feel the heat of lockdown.
As loading and unloading of fertilizers are in full swing at fertilizer plants, railway stations and ports, no compromise is made with precautions to avoid COVID-19. Masks and all other preventive equipments are provided to labours and all other working staff.