ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19ର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ ବୋର୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା
28 APR 2020 3:17PM by PIB Bhubaneshwar
କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ବୋର୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ସମୂହ ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ (ଡିପିଏସୟୁ) କରୋନାର ଚିକିତ୍ସା ଓ ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ କେତେକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକାରର ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିବାରୁ ଏହି କୌଶଳ ଓ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଉଦ୍ୟୋଗର କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ଦୁର୍ଦ୍ଦିନରେ ସଂପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମୂହ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ନାନା ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଲକଡାଉନ ଉଠିଯିବା ପରେ ପୁଣି ନିଜନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଠିକ୍ ଭାବେ ସଂପାଦନ କରିବାକୁ କଂଟିଜେନ୍ସି ତିଆରି କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଲକଡାଉନ ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ଉଦ୍ୟୋଗର ଯେଉଁ ନଷ୍ଟ ସମୟ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ଭରଣା କରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ । ଲକଡାଉନ ପରେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ସାକାର କରିବା ସହ ଅର୍ଥନୈତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକ ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପିଏମ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠିକୁ 77 କୋଟି ଟଙ୍କା ଦାନ ଆକାରରେ ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏଥିରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଦିନର ବେତନ ଓ ସିଏମଆର ପାଣ୍ଠିର ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଚଳିତ ମାସରେ ଡିପିଏସୟୁ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ବୋର୍ଡ (ଅର୍ଡିନାନ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ବୋର୍ଡ) ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ, ଏହାର 41ଟି କାରାଖାନାରେ ଜଣେ ହେଲେ ବି କରୋନାରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇ ନାହାନ୍ତି । କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସମୟରେ ଏହି ସଂସ୍ଥାର କର୍ମଚାରୀମାନେ 100ରୁ ଅଧିକ ଭେଂଟିଲେଟର, ମରାମତି କରିବା ସହ ଚିକିତ୍ସାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା 12,800 ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୋଷାକ, ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୋଷାକର ମାନ ପରଖିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମେସିନ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ବୋର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ 6.35 ଲକ୍ଷ ମାସ୍କ ତିଆରି କରି ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବୋର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ କୋଭିଡ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 340 ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଧରଣର ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ସହ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ସାନିଟାଇଜର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବଂଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବିଭିନ୍ନ ହସପିଟାଲରେ 250 ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଏରୋନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ କୋଭିଡ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ 93ଟି ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ଭାରତ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ ଆସନ୍ତା ମେ ମାସରେ 12 ହଜାର ଭେଂଟିଲେଟର ତିଆରି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି । ଜୁନରେ ଆଉ 1800 ଭେଂଟିଲେଟର ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରିବାକୁ କାମ ଚାଲିଛି । ଏହି ଭେଂଟିଲେଟର ସବୁକୁ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବକ ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାକୁ 3000 ଇଂଜିନିୟର ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଏରୋନଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ହାଲ) 300 ଏରୋସଲ କ୍ୟାବିନେଟ ତିଆରି କରି ବିଭିନ୍ନ ହସପିଟାଲକୁ ପଠାଇଛି । ଏହି ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ 56 ହଜାର ମାସ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଂଟିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଛି । ନିଜର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ପରିସରରେ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ 93 ଆଇସୋଲେସନ ବେଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି । ଏହି ସଂସ୍ଥାର କୌଣସି କର୍ମଚାରୀ କରୋନା ଦ୍ୱାରା ଏ ଯାଏ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇନଥିବା ଅଧିକାରୀମାନେ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସେହିପରି ଭାରତ ଡାଇନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ ଭେଂଟିଲେଟର ଡିଜାଇନ ଓ ମଡେଲ ତିଆରି ଚୂଡାନ୍ତ କରିବାରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗଦେଇ କାମ କରୁଛି । ମାଜିମାଓଁ ଡକ୍ ସିପବିଲଟର୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଏମଡିଏଲ) ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ନାରାଲ କ୍ୱାରାନ୍ଟାଇନ ସେଂଟରକୁ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଔଷଧ ଓ ପିପିଇ ପଠାଇଛି ଏହାଛଡା ଏହି ସଂସ୍ଥା ପକ୍ଷରୁ 400 ଲିଟର ସାନିଟାଇଜର ବଂଟାଯାଇଛି ।
ଦେଶର ଅଣ ସଂକ୍ରମିତ ଅଂଚଳରେ ଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ କାରାଖାନାଗୁଡିକରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରୁ ଜଣାପଡିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦାରିତ ନିୟମ ପାଳନ କରି କର୍ମଚାରିମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା ନିୟମ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଲକଡାଉନ ଉଠିବାପରେ ସବୁ ୟୁନିଟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ କାମ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ସଚିବ ରାଜକୁମାର, ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ, ଡିପିଏସୟୁ ଓ ଓଏଫବି ତଥା ଅନ୍ୟ ସାମରିକ ଉଦ୍ୟୋଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviews contribution of DPSUs and OFB to mitigate COVID-19 and their operational plans post lock-down
28 APR 2020 3:17PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviewed contribution of Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and Ordnance Factory Board (OFB) to fight COVID-19 and their operational plans through video conference here today.
Shri Rajnath Singh appreciated the innovative skills displayed by the DPSUs in devising manufacture of new products to fight COVID-19 and also their assistance rendered to the local administration in several forms.
Raksha Mantri directed them to prepare contingency plans for resumption of operations after the lifting of lock down to compensate for the lost working time to the extent possible and ramp up production.
Referring to Prime Minister Shri Narendra Modi’s plans to revive the economy post-lock down, Shri Rajnath Singh said DPSUs along with private defence industry could play a major role in the economic revival.
Raksha Mantri appreciated the monetary contribution of about Rs. 77 crores made by the Department of Defence Production (DDP), Ministry of Defence (MoD), OFB and DPSUs to the PM CARES Fund, generated from Corporate Social Responsibility (CSR) funds and one day salary contribution. It was intimated that more contribution to PM CARES Fund from the DPSUs is expected during April 2020.
During the conference, Ordnance Factory Board has reported that there was no COVID 19 positive case in any of its 41 manufacturing locations. OFB’s contribution in fighting COVID 19 included repair of more than 100 ventilators, manufacture 12,800 Coveralls, development of spcialised machines for testing of PPEs, supply of 6.35 lakh masks to local authorities, supply of 340 specialised tents to Arunachal Pradesh for COVID 19 patients, distribution of 1 lakh litres of hand sanitizer, etc. OFB has earmarked 280 isolation beds at its hospitals in 10 locations. In addition, HAL has also earmarked 93 isolation beds in Bangalore for COVID-19 patients.
Bharat Electronics Ltd (BEL) has made arrangements to manufacture 12,000 ventilators in the month of May 2020 and another 18,000 in June 2020. Around 3,000 engineers will also participate in training of the health professionals in operationalising these ventilators.
Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) has manufactured 300 aerosol cabinets and supplied them to various hospitals. It has also distributed 56,000 masks and extended support to migrant labourers. In addition, Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has also earmarked 93 isolation beds in Bangalore for COVID-19 patients. No positive COVID-19 case has been recorded among HAL employees.
Bharat Dynamics Ltd (BDL) is also working with eminent scientists for finalisation of design for ventilators and to make the prototype.
Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) provided PPE and medicines worth Rs Five lakh to Naval Quarantine Centre, Mumbai and distributed 4,000 litres of sanitiser.
Several Units of OFB and DPSUs which are located in non-red zones have already started operations. Almost all DPSUs have made contingency plans to ramp up production after the lockdown is lifted by drawing up plans to work in three shifts and extending the work days from five to six days a week. Work will be carried out by observing social distancing and other relevant health guidelines.
Secretary, (Department of Defence Production) Shri Raj Kumar, senior officials of Department of Defence Production, MoD, senior officials of OFB, BEL, HAL, MDL, Bharat Earth Movers Ltd (BEML), Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd (GRSE), BDL, Hindustan Shipyard Ltd. (HSL), Midhani Mishradhatu Nigam Ltd (MIDHANI) and Goa Shipyard Ltd participated in the video conference.