কৃষি মন্ত্ৰালয়
লকডাউনৰ মাজতো সমগ্ৰ দেশত তৎপৰতাতে অব্যাহত ৰখা হৈছে ঘেঁহু চপোৱাৰ কাম
২০২০-২১ ৰবি বৰ্ষৰ মাঁহজাতীয় শস্য আৰু তৈজবীজ সংগ্ৰহৰ কামৰো অগ্ৰগতি
28 APR 2020 1:34PM by PIB Guwahati
লকডাউনৰ মাজতো সমগ্ৰ দেশত তৎপৰতাতে অব্যাহত ৰখা হৈছে ঘেঁহু চপোৱাৰ কাম৷ কৃষক আৰু শ্ৰমিসকলে খাৰিফ ২০২০ৰ সময়ত শস্য চপোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ পৰিচালন পদ্ধতিৰ সহায় লৈছে৷ ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি, সহযোগিতা আৰু কৃষক কল্যান বিভাগে ৰাজস্যসমূহৰ কৃষক আৰু কৃষি শ্ৰমিকসকলৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ স্বাৰ্থত তথা ক’ৰোনা ভাইৰাছ প্ৰতিৰোধৰ লক্ষ্যৰে বিশেষ পৰিচালন পদ্ধতিৰ ব্যাপক প্ৰচলন কৰিছে৷
ৰাজ্যসমূহৰ পৰা পোৱা তথ্যমতে মধ্যপ্ৰদেশত ৯৮-৯৯%, ৰাজস্থানত ৯২-৯৫%, উত্তৰপ্ৰদেশত ৮৫-৮৮%, হাৰিয়ানাত ৫৫-৬০%, পাঞ্জাৱত ৬০-৬৫% আৰু অন্যান্য ৰাজ্যসমূহত ৮৭-৮৮% ঘেঁহু চপোৱাৰ কাম সম্পন্ন হৈছে৷
ইফালে, ২০২০-২১ ৰবি বৰ্ষত মুল্য সমৰ্থিত আঁচনিৰ অধীনত কৃষকৰ পৰা ন্যূনতম সমৰ্থিত মুল্যত মাঁহজাতীয় আৰু তৈলবীজ সংগ্ৰহৰ কাম কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু হাৰিয়ানাত চলি আছে৷ সেই হিচাপে ৫খন ৰাজ্য ক্ৰমে- অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু উত্তৰপ্ৰদেশত ৭২,৪১৫.৮২ মেট্ৰিক টন বুট সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ একেদৰে, ৭খন ৰাজ্য ক্ৰমে-তামিলনাডু, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, গুজৰাট আৰু ওডিশাত ১,২০,০২৩.২৯ মেট্ৰিক টন ৰহৰ দাইল সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ ৩খন ৰাজ্য ক্ৰমে ৰাজস্থান, উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু হাৰিয়ানাত ১৮৩,৪০০.৮৭ মেট্ৰিক সৰিয়হৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানশস্য পৰিষদে(এনএইচবি)ও দেশৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ৬১৮খন নাৰ্ছাৰীৰ পৰা ফলমুল আৰু শাক-পাচলিৰ পুলি সংগ্ৰহ কৰি ভাৰতীয় উদ্যানশস্য সংঘ, সামগ্ৰীভিত্তিক খেতিয়ক সংস্থা, ৰাজ্যিক উদ্যান অভিযান, এনএইচবিৰ ৰাজ্যিক কাৰ্যালয় আৰু সকলো অংশীদাৰলৈ ৰোপণ কৰাৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰিছে৷ এই সম্পৰ্কে এনএইচবিৰ ৱেবছাইটত (www.nhb.gov.in) সকলো তথ্য আপলোড কৰা হৈছে৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Wheat harvesting across the country continues briskly amidst the lockdown
Procurement of Pulses & Oilseeds in Rabi 2020-21 season also in progress
28 APR 2020 1:34PM by PIB Delhi
Wheat harvesting across the country is continuing at a brisk pace amidst the lockdown. SOP related to crop harvesting & threshing during Kharif 2020 are being adhered to by the farmers and workers. The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India has circulated the SOP to the States for compliance in order to protect health of farmers and farm workers and to contain the spread of Corona Virus.
As reported by the States about 98-99% of wheat crop has been harvested in Madhya Pradesh, 92-95% in Rajasthan, 85-88% in Uttar Pradesh, 55-60% in Haryana, 60-65% in Punjab and 87-88% in other States.
The procurement of Pulses & Oilseeds at MSP from farmers under the Price Support Scheme (PSS) scheme in Rabi 2020-21 season is currently in progress in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Maharashtra, Uttar Pradesh and Haryana. The Procurement Status of these crops during lockdown period is as below:
• 72,415.82 MT Gram (Chana) has been procured from 5 States namely Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Maharashtra and Uttar Pradesh.
• 1,20,023.29 MT Toor Dal has been procured from 7 States namely Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Gujarat and Odisha.
• 1,83,400.87 MT Mustard has been procured from 3 States namely Rajasthan, Uttar Pradesh and Haryana.
Meanwhile, the National Horticulture Board (NHB) collected information on “Available Planting Material” of fruits and vegetables from 618 NHB-accredited nurseries across the country. This information has been disseminated to Confederation of Indian Horticulture (CIH), Commodity-based Growers’ Associations, State Horticulture Missions, NHB State Offices and all the related stakeholders. In order to facilitate the farmers to procure choice planting material for the ensuing planting season, the NHB has uploaded this information on the website (www.nhb.gov.in).