লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
অথিংবা মরকসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা গেহু লোকপগী থবক য়াঙনা চঙশিল্লি
রবী কুম ২০২০-২১গী ওইনা হৱাই অমসুং থাও মরু লৌশিনবগী থবকসু চত্থরি
28 APR 2020 1:34PM by PIB Imphal
অথিংবা মরকসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা গেহু লোকপগী থবক য়াঙনা চঙশিল্লি‍। খরিফ লৌরোক ২০২০গী মনুংদা মহৈ মরোং লোকপা অমদি য়ৈবগী থবক থৌরমশিংগা মরী লৈনবা এস.ও.পি. লৌমী অমদি শিন্মীশিংনা নীংথিনা ঙাক্লি‍। লৌমীশিং অমদি লৌফমদা থবক শুরিবা শিন্মীশিংগী মশা ঙাকথোক্নবগীদমক অমদি কোরোনাভাইরস শন্দোরকপা থিংনবগীদমক ঙাক্না চৎকদবা এস.ও.পি. ভারত লৈঙাক্কী লৌউ শিংউ, তেংবাং অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী লোয়শঙনা স্তেৎশিংদা চাইথোকখ্রে‍।
স্তেৎশিংনা পীখৎলকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না মধ্য প্রদেশতা গেহু চাদা ৯৮-৯৯, রাজস্থানদা চাদা ৯২-৯৫, উত্তর প্রদেশতা চাদা ৮৫-৮৮, হরিয়ানাদা চাদা ৫৫-৬০, পঞ্জাবতা চাদা ৬০-৬৫ অমদি অতোপ্পা স্তেৎশিংদা চাদা ৮৭-৮৮ ফাওবদগী চাংদা লোকশিল্লে‍।
কর্নাতকা, আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, রাজস্থান, মহারাস্ত্রা, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়া‍নাদা রবী লৌরোক ২০২০-২১গী ওইনা প্রাই সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)গী মখাদা এম.এস.পি.দা হৱাই অমসুং থাও মরূ লৌশিনবগী থবক চংশিল্লি‍। অথিংবা লৈরিঙৈ মতমদা পোৎলমশিংসি লৌশিনবগী লৈরিব ফিভম মখাদা পীরিঃ
চনা এম.তি. ৭২,৪১৫.৮২ স্তেৎ মঙা মমিং ওইনা পল্লবদা আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, রাজস্থান, মহারাস্ত্রা অমদি উত্তর প্রদেশতগী লৌশিল্লে‍।
হৱাই কাংতক এম.তি. ১,২০,০২৩ স্তেৎ তরেৎ মিং ওইনা পল্লবদা তমিল নাদু, তেলঙ্গনা, আন্ধ্র প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, কর্নাতকা, গুজরাত অমদি ওরিশাদগী লৌশিল্লে‍।
হঙ্গাম এম.তি. ১,৮৩,৪০০.৮৭ স্তেৎ অহুম মীং ওইনা পল্লবদা রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ অমদি হরিয়ানাদগী লৌশিল্লে‍।
তাল্লক অসিদা, নেস্নেল হোর্তিকলচর বোর্দ (এন.ঐচ.বি.)না লৈবাক শিনবা থুংবদগী এন.ঐচ.বি.না শকখঙলবা নর্সরী ৬১৮দগী উহৈ অমদি মনা মশিংগী “থানবা ফংবা মচাকশিং”গী ওইবা ইনফোর্মেসন খোমজিল্লে‍। ইনফোর্মেসন অসি কনফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন হোর্তিকলচর (সি.আই.ঐচ.), কোম্মোদিতী-বেজ গ্রোৱর্স এসোসিএসনশিং, স্তেৎ হোর্তিকলচর মিসনশিং, এন.ঐচ.বি. স্তেৎ লোয়শঙশিং অমদি অতৈ মরী লৈনবশিংদা শন্দোকখ্রে‍। লৌমীশিংদা লাক্কদৌরিবা কুম অসিগী ওইনা মখোয়না অপাম্বা থানবগী মচাকশিং লৌজবা য়াহন্নবা ইনফোর্মেসন অসি এন.ঐচ.বি.না ৱেবসাইত্তা (www.nhb.gov.in) থাগৎলে‍।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Wheat harvesting across the country continues briskly amidst the lockdown
Procurement of Pulses & Oilseeds in Rabi 2020-21 season also in progress
28 APR 2020 1:34PM by PIB Delhi
Wheat harvesting across the country is continuing at a brisk pace amidst the lockdown. SOP related to crop harvesting & threshing during Kharif 2020 are being adhered to by the farmers and workers. The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India has circulated the SOP to the States for compliance in order to protect health of farmers and farm workers and to contain the spread of Corona Virus.
As reported by the States about 98-99% of wheat crop has been harvested in Madhya Pradesh, 92-95% in Rajasthan, 85-88% in Uttar Pradesh, 55-60% in Haryana, 60-65% in Punjab and 87-88% in other States.
The procurement of Pulses & Oilseeds at MSP from farmers under the Price Support Scheme (PSS) scheme in Rabi 2020-21 season is currently in progress in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Maharashtra, Uttar Pradesh and Haryana. The Procurement Status of these crops during lockdown period is as below:
• 72,415.82 MT Gram (Chana) has been procured from 5 States namely Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Maharashtra and Uttar Pradesh.
• 1,20,023.29 MT Toor Dal has been procured from 7 States namely Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Gujarat and Odisha.
• 1,83,400.87 MT Mustard has been procured from 3 States namely Rajasthan, Uttar Pradesh and Haryana.
Meanwhile, the National Horticulture Board (NHB) collected information on “Available Planting Material” of fruits and vegetables from 618 NHB-accredited nurseries across the country. This information has been disseminated to Confederation of Indian Horticulture (CIH), Commodity-based Growers’ Associations, State Horticulture Missions, NHB State Offices and all the related stakeholders. In order to facilitate the farmers to procure choice planting material for the ensuing planting season, the NHB has uploaded this information on the website (www.nhb.gov.in).