কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
সেন্ত্রেল পুলগী মখাদা গেহু লৌশিনবগী থৌরাং খোঙজেল য়াঙখৎলক্লি
কুম অসিগী ওইনা থম্লিবা এল.এম.তি. ৪০০গী পান্দম ফংবা ঙমগনি হায়না পানরি
অথিংবা লৈরিঙৈ তাল্লক্তা ত্রেন লোদ ২০০০গী মশিং এফ.সি.আই.না লান্থোকখ্রে
চানবা চেং-হৱাই এম.তি. লাখ ৫৮.৪৪ পুবা ত্রেন লোদ ২০৮৭ লৈবাক শিনবা থুংনা থাখ্রে
27 APR 2020 7:36PM by PIB Imphal
গেহু লৌশিনবগী থৌরাং লৈবাকসিগী মরুওইবা লৌশিনফম স্তেৎ পুম্নমক্তা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। সেন্ত্রেল পুলগী ওইনা ২৬.০৪.২০২০ ফাওবদা গেহু মেত্রিক তন লাখ (এল.এম.তি.) ৮৮.৬১ লৌশিল্লে‍। মসিগী মনুংদা অয়াম্বা শরুক্তি পঞ্জাবতগী এল.এম.তি. ৪৮.২৭ অদুগা মথংদা হিয়ানাদগী এল.এম.তি. ১৯.০৭ লৌশিল্লে‍। হৌজিক চংশিল্লিবা খোংজেলসিগী মতুং ইন্না কুমসিগী ওইনা থম্লিবা এল.এম.তি. লাখ ৪০০গী পান্দম অদু ফংবা ঙমগনি হায়না পানরি‍। কোভিদ-১৯ শন্দোরকপা য়াবগী অকিবা অমা লৈরিবসিদা মিৎয়েং থমদুনা চেকশিন থৌরাং মতিক চানা লৌখত্তুনা অমদি কৈথেলশিংদা সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগা চৎনহন্দুনা লৌশিনবগী থবক পায়খৎলি‍। লৌমীশিংদা মখল অমত্তগী অৱাবা পীদনবা লৌখৎপা য়াবা থৌরাং খুদিংমক লৌখৎলি‍। চাথোক হেন্না লৈবা মফমশিংদগী ৱাৎপা মফমশিংদা পোৎলমশিং থাবগী থবক মখা চত্থরদুনা অথিংবা লৈরিঙৈ মরক্তা এফ.সি.আই.না ত্রেন লোদ ২০০০ হেন্না থাদোকখ্রে‍। ভারত লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী মখাদা মথৌ তাবা চান-থক্নবা পোৎলমশিং শিজিন্নবা কোন্ননবগীদমক ২৭.০৪.২০২০ ফাওবদা এম.তি. লাখ ৫৮.৪৪ পুবা অপুনবা ত্রেন লোদ ২০৮৭ থাদোকখ্রে‍। চাথোক ৱাৎপা স্তেৎশিংদা লৈবা মরুওইবা পোৎ থাফমশিং হোৎ স্পোৎ অমদি কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা লাওথোকখিবনা মরম ওইরগা থম্লিবা অকনবা অথিংবশিং লৈনা লৈনা হায়রিবা মতমসিগী মনুংদা এল.এম.তি. ৫৩.৪৭ পুবা রেক ১০৯০ থাখ্রে‍। কেন্দ্র অমদি স্তেৎ লৈঙাকশিংনা তপ্না তপ্না কোমথোরকপগা লোয়ননা লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা পোৎ থাবগী চাং অসি হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি‍। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)কী মখাদা থা অহুম চুপ্না (ইং ২০২০গী এপ্রিল দগী মে ফাওবা) মীওই অমদা চেঙ কে.জি. ৫গী চাংদা লেম্না য়েন্থোক্নবগীদমক চেঙ চিংবগী থবক চত্থরি অদুগা লদাখ অমসুং লক্সদ্বীপ য়ু.তি.শিংগী ওইনদি থা ৩ মক্কী চেঙ চিংথোকপগী থবক লোইখ্রে‍। অতোপ্পা স্তেৎ ৭ অমনা জুন থাগী চাকথুং চিংলি অদুগা স্তেৎ ২০ অমনা মে থাগী চাকথুং চিংলি‍। স্তেৎ ৮ অমদি এপ্রিল থাগী চাকথুং চিংলি অমদি চৎলিবা থা অসিনা লোইশিল্লকপদা লোইবা ঙমগনি হায়না পানরি‍। মথৌ তাবশিং শিন্নবা কোন্ননবা স্তেৎ খুদিংমক্তা স্তোক মতিক চাননা থনজিন্নবা এফ.সি.আই.না থৌরাং পায়খৎলে‍। থা অহুমগী অহেনবা চাকথুং চাউরাক্না এম.তি. লাখ ৯ রোম ওইবা ৱেস্ত বেঙ্গলগী মতাংদদি অতেনবা মতমগী মনুংদা চেঙ মরাং কায়না ফংহন্নবগা পান্দমদা তেলঙ্গনা, আন্ধ্র প্রদেশ, ছতিসগর অমসুং ওরিশা হায়রিবা স্তেৎ মরিসিদগী মতম অমত্তদা চেঙ ত্রেন লোদ ২২৭ চিংনবা থৌরাং য়াৎলে‍।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Wheat procurement under central pool gathers momentum
Target of 400 LMT for the season likely to be achieved
FCI crossed the 2000 number in terms of train loads dispatched during lockdown
2087 train loads carrying about 58.44 Lakh MT food grains dispatched across the country
27 APR 2020 7:36PM by PIB Delhi
Procurement of wheat is progressing at a very fast pace in all major procuring states of the country. A quantity of 88.61 Lakh Metric Tonnes (LMT) wheat has already been procured for the central pool till 26.04.2020. Out of this, major contribution has been from Punjab with 48.27 LMT followed by Haryana with 19.07 LMT. Going by the present pace of procurement, the target of 400 LMT kept for the season is likely to be achieved. Considering the looming threat of spread of COVID-19 virus, procurement is being undertaken after taking enough pre-cautions and ensuring social distancing in the mandis. Every effort is being made to ensure that the farmers are not put to any kind of distress. Continuing the healthy pace of dispatch of food grains from surplus to consuming regions, Food Corporation of India (FCI) crossed the 2000 number in terms of train loads dispatched during lockdown period. Till 27.04.20, a total number of 2087 of train loads carrying about 58.44 Lakh MT were dispatched to meet the requirements of food grains under various schemes of government of India. Unloading of 1909 rakes carrying 53.47 LMT stocks was also done during this period, despite severe constraints posed due to declaration of hotspots and containment zones in many of the key unloading centres in consuming states. It is expected that with gradual easing of restrictions by central and state governments, the pace of unloading will be enhanced further in the coming days. Lifting of free food grains to be distributed @ 5 Kg/person for 3 months (April to May 2020) under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) is progressing well with UTs of Ladakh and Lakshadweep already completing lifting of full quota for 3 months. Another 7 states are lifting June month quota whereas 20 states are currently lifting May month quota. 8 states are lifting April month quota, which is expected to be completed by month end. FCI has made arrangements to position adequate stocks in all states to meet the requirements. In the case of West Bengal, where additional allocation for 3 months is about 9 Lakh MT, plans have already been drawn to move about 227 train loads of rice to various parts of the state concurrently from 4 states i.e. Telangana, Andhra Pradesh, Chhattisgarh and Odisha to West Bengal to ensure availability of sufficient food grains in a short span of time.