ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰী চাকৰিয়ালৰ অৱসৰৰ বয়স কমোৱাৰ কোনো পদক্ষেপ লোৱা নাই, এনেকুৱা কোনো প্ৰস্তাৱ বা বিষয়ৰ ওপৰত চৰকাৰৰ কোনো পৰ্যায়তে কোনোধৰণৰ আলোচনা হোৱা নাইঃ ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং
26 APR 2020 7:02PM by PIB Guwahati
একাংশ সংবাদ মাধ্যমত চৰকাৰী চাকৰিয়ালৰ অৱসৰৰ বয়স ৫০ বছৰলৈকে কমোৱাৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা প্ৰকাশ পোৱাৰ ঘটনাক সম্পূৰ্ণৰূপে নস্যা কৰি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন, কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেন্সন, পাৰমাণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশ দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ) ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে আজিৰ তাৰিখত অৱসৰৰ বয়স কমোৱাৰ এনে কোনো পদক্ষেপ লোৱা নাই, আনকি এনেকুৱা কোনো প্ৰস্তাৱ বা বিষয়ৰ ওপৰত চৰকাৰৰ কোনো পৰ্যায়তে কোনোধৰণৰ আলোচনাও হোৱা নাই।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে কোনো অপশক্তিয়ে যোৱা কেইদিনমানৰপৰা কেইবাবাৰো একাংশ সংবাদ মাধ্যমৰ যোগেদি কিছুমান অপপ্ৰচাৰ চলাই আহিছে। প্ৰতিবাৰেই লগে লগে স্পষ্টীকৰণ প্ৰকাশ কৰি বিষয়ৰ লগত জড়িত ব্যক্তিসকলৰ মনত হোৱা আশংকা বা সন্দেহ নিৰ্মূলৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এইটো অতি দুখৰ বিষয় যে যি সময়ত ক’ৰোনাৰ বাবে সৃষ্টি হোৱা জটিল পৰিস্থিতিক অতি-সক্ৰিয়তাৰে নিয়ন্ত্ৰণৰ হকে যুঁজ দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক সমগ্ৰ বিশ্বই শলাগ লৈছে, সেই সময়তে একাংশ দুষ্কৃতিকাৰীয়ে চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে মনেসজা কাহিনীৰে চৰকাৰক বদনাম কৰিবলৈ অপচেষ্টা চলাই আছে।
আনহাতে দেশত ’ৰোনাৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰম্ভ হোৱাৰেপৰা চৰকাৰে কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশিক্ষণ বিভাগ (ডি অ’ পি টি)ৰ লগলাগি কৰ্মচাৰীৰ সকলো সমস্যা নোহোৱা কৰি তেওঁলোকক সুৰক্ষিত ৰাখিবৰ বাবে খৰতকীয়া প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। উদাহৰণস্বৰূপে, লকডাউনৰ আনুষ্ঠানিক ঘোষণাৰ আগতেই ডি অ’ পি টিয়ে কাৰ্যালয়ত কৰ্মচাৰীৰ উপস্থিতিৰ সংখ্যা যিমান সম্ভৱ কম কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছিল। যদিও অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহক লকডাউনৰ নিৰ্দেশনা অনুযায়ী ৰেহাই দিয়া হৈছিল ডি অ’ পি টিয়ে এই ক্ষেত্ৰতো দিব্যাঙ্গ কৰ্মচাৰীসকলক ৰেহাই দিয়াৰ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছিল।
লকডাউনৰ বাবে হ’বপৰা অসুবিধালৈ লক্ষ্য ৰাখি ডি অ’ পি টিয়ে চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ এনুৱেল পাৰ্ফৰ্মেন্স এপ্ৰেইজেল ৰিপোৰ্ট জমা কৰাৰ শেষ তাৰিখো পিছুৱাই দিছে।
একে সময়তে কেন্দ্ৰীয় লোকসেৱা আয়োগৰ মৌখিক পৰীক্ষাসমূহো পিছুৱাই দিছে। এচ এচ চিকে ধৰি এই সকলো পৰীক্ষা/ নিয়ুক্তি সম্পৰ্কীয় কাম কাজ ৩ মে’ৰ পিছতহে হাতত লোৱা হ’ব।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে যোৱা সপ্তাহতো উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ হৈছিল যে চৰকাৰে পেন্সনৰ নিৰিখ ৩০% হ্ৰাস কৰিছে আৰু ৮০ৰ উৰ্দ্ধৰ ব্যক্তিৰ পেন্সন বন্ধ কৰিছে। কিন্তু তাৰ বিপৰীতে সত্য কথাটো হৈছে, ৩১ মাৰ্চত এনে এজনো পেন্সনাৰ নোলাব য়াৰ বেংকৰ খাটাত পেন্সনৰ টকা জমা হোৱা নাই। কেৱল সেয়ে নহয়, কোনো কোনো ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজন অনুযায়ী ডাক বিভাগে ঘৰে ঘৰে গৈয়ো পেন্সনৰ টকা দি আহিছে।
কৰ্মচাৰী মন্ত্ৰালয়ে যোৱা চাৰি সপ্তাহত ২০ খন চহৰৰ পেন্সনাৰ তথা জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে শ্বাসজনিত ৰোগৰ পৰা হাত সৰাৰ বাবে পৰামৰ্শদান অনুষ্ঠান আয়োজিত কৰিছে য’ত এইমছৰ সঞ্চালক ড০ ৰণদীপ গুলেৰিয়াই পৰামৰ্শ দান কৰিছে। একেদৰে অনলাইন অনুষ্ঠানৰ যোগেদি যোগভ্যাস আদিৰো পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
No move to reduce the retirement age of government employees, nor such a proposal discussed or contemplated at any level in the government: Dr Jitendra Singh
26 APR 2020 7:02PM by PIB Delhi
Strongly refuting the reports in a section of media that Government has moved a proposal for reducing the age of retirement of government employees to 50 years, Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh categorically stated here today that there is no such move to reduce the retirement age nor has been such a proposal discussed or contemplated at any level in the government.
Dr Jitendra Singh said, there are certain motivated elements which have been over the last few days, time and again planting such disinformation in a section of media and attributing it to the government sources or DoP&T. He said, each time a prompt rebuttal is sought to be made in order to clear the confusion in the minds of stakeholders. He said, it was unfortunate that at a time when the country is going through Corona crises and the entire world is praising Prime Minister Sh Narendra Modi for his proactive handling of the pandemic, there are certain elements and vested interests which try to underplay all the good work done by the Government by planting such media stories.
On the contrary, right from the beginning of the emergence of the Corona challenge, Government and the DoP&T have, from time to time taken prompt decisions to safeguard the interests of the employees. For example, he said, even before the lockdown was officially announced, DOPT had issued an advisory for the offices to work with “absolutely necessary or minimum staff”. Even though the essential services were exempted from this guideline, DOPT had issued directions to exempt the “Divyang employees even from the essential services”.
Considering the constraints of the lockdown, he recalled that DOPT had postponed the last date for filling of the Annual Performance Appraisal Report (APAR) by the government officials.
At the same time, he referred to the UPSC’s decision to reschedule the dates of IAS/Civil Services interview/personality test and also announced that the Civil Services Preliminary Test will be done after May 3rd. Similarly, on the same line, SSC has also postponed its process of recruitment.
As for the Department of Personnel in the Ministry of Personnel, Dr Jitendra Singh said that last week there was fake news that the government had decided to impose a 30% reduction in the pension and discontinue pensions for those who are above the age of 80. However, contrary to this, the truth is that on the 31st of March there was not a single pensioner whose pension did not deposit in his account. Not only this, services of the Postal Department were sought to deliver the pension amount at the residence of the pensioners, whenever required.
As for the Department of Personnel, in the last four weeks, the Ministry of Personnel has had Video Conference consultations for Pensioners and Senior Citizens across 20 cities where pulmonary advice was given by experts like Dr Randeep Guleria, Director (AIIMS). Similarly, Yoga Sessions on Webinar are also being organised.