କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ; ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅବସର ବୟସସୀମା ହ୍ରାସ ପାଇଁ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉନାହିଁ
• ଏପରି ପ୍ରସ୍ତାବ ସମ୍ପର୍କରେ ପରିକଳ୍ପନା କିମ୍ବା ଆଲୋଚନା କରାଯାଇନାହିଁ : ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ
26 APR 2020 7:02PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅବସର ବୟସସୀମା 60 ବର୍ଷରୁ ହ୍ରାସ କରି 50ବର୍ଷ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯୋଜନା କରୁଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ମିଥ୍ୟା ଖବରକୁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଖଣ୍ଡନ କରାଯାଇଛି । ଅବସର ବୟସ ସୀମା ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉନାହିଁ ତଥା କୌଣସି ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ଏଭଳି ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପସ୍ଥାପନ କିମ୍ବା ଆଲୋଚନା କରାଯାଇ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଶେଷ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଉତତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳ ବିକାଶ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ, ପେନସନ ପ୍ରଶାସନ, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଓ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ।
ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେତେକ ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ସରକାରୀ ସୂତ୍ର କିମ୍ବା କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ବିଭାଗରୁ ସୂଚନା ପାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ କିଛି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ଓ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନାର ପ୍ରସାର କରୁଛନ୍ତି । ବାରମ୍ବାର ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମନରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ କରୋନା ମହାମାରୀ ଜନିତ ସଙ୍କଟଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ କେତେକ ନ୍ୟସ୍ତସ୍ୱାର୍ଥ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଖବର ଛାପି ସରକାରଙ୍କ ଭଲ କାମକୁ ନିନ୍ଦିତ କରିବାର ଅପଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହାର ବିପରୀତ, କରୋନା ସଂକଟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଏବଂ କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ବିଭାଗ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଲକଡାଉନ ଜାରି ହେବାର ଯଥେଷ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଅତି ଜରୁରି କାମ କରିବା ଲାଗି ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଯଦିଓ ଜରୁରି ସେବାକୁ କଟକଣାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଜରୁରି ସେବାରୁ ବାଦ ଦେବାକୁ ଡିଓପିଟି ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା ।
ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ ଜାରି କଟକଣାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅବଗତ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖକୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଆଇଏଏସ/ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ସାକ୍ଷାତକାର/ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରୀକ୍ଷା ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦେବାକୁ ୟୁପିଏସସି ପକ୍ଷରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ସେହିପରି ଏସଏସି ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦେଇଥିଲା ।
ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ମିଥ୍ୟା ଖବର କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଅପପ୍ରଚାର କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ସରକାର 30% ପେନସନ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବୟସ 80 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ହୋଇଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କ ପେନସନ ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯିବ । ମାତ୍ର ଏହାର ବିପରୀତ, 31 ମାର୍ଚ୍ଚ ଦିନ ଏମିତି ଜଣେ ହେଲେ ପେନସନଭୋଗୀ ନଥିବେ ଯାହାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପେନସନ ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇନଥିବ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯେଉଁଠି ଆବଶ୍ୟକ ଡାକ କର୍ମଚାରୀମାନେ ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପେନସନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ ।
କାର୍ମିକ ବିଭାଗ ସୂତ୍ରରୁ ମିଳିଥିବା ଖବର ଅନୁଯାୟୀ ଗତ 4 ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ମିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦେଶର 20ଟି ସହରରେ ପେନସନଭୋଗୀ ଓ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଏମ୍ସ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରଣଦୀପ ଗୁଲେରିଆଙ୍କ ଭଳି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରମାନେ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେହିପରି ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଓ ୱେବିନାର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
No move to reduce the retirement age of government employees, nor such a proposal discussed or contemplated at any level in the government: Dr Jitendra Singh
26 APR 2020 7:02PM by PIB Delhi
Strongly refuting the reports in a section of media that Government has moved a proposal for reducing the age of retirement of government employees to 50 years, Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh categorically stated here today that there is no such move to reduce the retirement age nor has been such a proposal discussed or contemplated at any level in the government.
Dr Jitendra Singh said, there are certain motivated elements which have been over the last few days, time and again planting such disinformation in a section of media and attributing it to the government sources or DoP&T. He said, each time a prompt rebuttal is sought to be made in order to clear the confusion in the minds of stakeholders. He said, it was unfortunate that at a time when the country is going through Corona crises and the entire world is praising Prime Minister Sh Narendra Modi for his proactive handling of the pandemic, there are certain elements and vested interests which try to underplay all the good work done by the Government by planting such media stories.
On the contrary, right from the beginning of the emergence of the Corona challenge, Government and the DoP&T have, from time to time taken prompt decisions to safeguard the interests of the employees. For example, he said, even before the lockdown was officially announced, DOPT had issued an advisory for the offices to work with “absolutely necessary or minimum staff”. Even though the essential services were exempted from this guideline, DOPT had issued directions to exempt the “Divyang employees even from the essential services”.
Considering the constraints of the lockdown, he recalled that DOPT had postponed the last date for filling of the Annual Performance Appraisal Report (APAR) by the government officials.
At the same time, he referred to the UPSC’s decision to reschedule the dates of IAS/Civil Services interview/personality test and also announced that the Civil Services Preliminary Test will be done after May 3rd. Similarly, on the same line, SSC has also postponed its process of recruitment.
As for the Department of Personnel in the Ministry of Personnel, Dr Jitendra Singh said that last week there was fake news that the government had decided to impose a 30% reduction in the pension and discontinue pensions for those who are above the age of 80. However, contrary to this, the truth is that on the 31st of March there was not a single pensioner whose pension did not deposit in his account. Not only this, services of the Postal Department were sought to deliver the pension amount at the residence of the pensioners, whenever required.
As for the Department of Personnel, in the last four weeks, the Ministry of Personnel has had Video Conference consultations for Pensioners and Senior Citizens across 20 cities where pulmonary advice was given by experts like Dr Randeep Guleria, Director (AIIMS). Similarly, Yoga Sessions on Webinar are also being organised.