ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
26 APR 2020 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ, ପ୍ରାକ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ପରିଚାଳନାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେଗ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା ତଥା ପରିଚାଳନା କରାଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଆଜି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (ଏମ୍ସ)ର ଟ୍ରମା ସେଣ୍ଟର ଗସ୍ତ କରିବା ସହ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସଂପର୍କୀତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସଂପର୍କରେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଏହି ଗସ୍ତ ବେଳେ, ସେ ଡାକ୍ତରଖାନାର ବିଭିନ୍ନ ୱାର୍ଡ଼ ବୁଲିବା ସହ ସେଠାରେ କୋଭିଡ-19 ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆଇସୋଲେସନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଫୋନ୍ ଜରିଆରେ ଭିଡ଼ିଓ କଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କେତେକ ରୋଗୀଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ବିଭିନ୍ନ ୟୁନିଟର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ-19ରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସକାଶେ ଏମ୍ସରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ଏମ୍ସ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଡ଼ିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଭିଡ଼ିଓ / ଭଏସ୍ କଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଡକ୍ଟର ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେନଦ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକଡାଉନକୁ ସେମାନେ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତୁ । କାରଣ ତାହା କୋଭିଡ-19ର ଚେନକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ର । ଭାରତରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା କରୋନା ହଟସ୍ପଟର ସ୍ଥିତିରେ ଏବେ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଧୀରେଧୀରେ ଅଣ ହଟ୍ ସ୍ପଟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଛି ।
ଆଜି କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ମଧ୍ୟ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଯୋଗ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ତ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନସଚିବ ଏବଂ ଡ଼ିଜିପିମାନଙ୍କର କୋଭିଡ-19 ସଂପର୍କୀତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ମୁକାବିଲା ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଚନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନାବେଳେ ସେ ଲକଡାଉନର ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ କାୟମନୋବାକ୍ୟରେ ପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ସଫଳ ହୋଇପାରିବ । ରାଜ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମେଡ଼ିକାଲ ସଂସାଧନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ ଆଇସୋଲେସନ୍ ବେଡ଼ ତଥା ଆଇସିୟୁ ମହଜୁତ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏବେସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 5804 ଜଣ କରୋନା ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସା ପରେ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ବେଳେ ଆରୋଗ୍ୟଙ୍କ ମାତ୍ରା 21. 90% ଛୁଇଁଛି । ସେହିଭଳି ମୋଟ 26,496ଜଣ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 824ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସଂପର୍କୀତ ସଠିକ୍ ତଥ୍ୟ ସୂଚନା, ଟେକ୍ନିକାଲ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଗାଇଡ଼ଲାଇନ ତଥା ଉପଦେଶିକା ନିମନ୍ତେ ଦୟାପୂର୍ବକ ନିୟମିତ ଭାବେ https://www.mohfw.gov.in/ ଭିଜିଟ କରନ୍ତୁ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
26 APR 2020 5:13PM by PIB Delhi
Through a graded, pre-emptive and pro-active approach, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for prevention, containment and management of COVID-19. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
The Union Minister for Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan today visited Trauma Centre of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), to take stock of preparedness to overcome COVID-19. During his visit, he visited various wards in the state-of-the-art building having isolation facility for COVID-19 patients. During his visit he spoke to some COVID-19 affected patients through video call over phone, handled by Robot at the patient’s end and enquired about their well being. He also sought their feedback about the facilities available in AIIMS, so that necessary improvements can be made.
After a detailed review, Dr Harsh Vardhan expressed satisfaction at the working of the various units. He also appreciated AIIMS, for ensuring 24X7 monitoring the wellbeing of COVID-19 confirmed and suspected patients using digital platforms and video/ voice call technologies. Dr Harsh Vardhan urged the people of India to observe the lockdown 2.0 in letter and spirit and to treat it as an effective intervention to cut down spread of COVID-19. He stated that the situation is improving in India as Hot Spot Districts (HSD) are moving towards being Non Hot Spot Districts (NHSD).
Today, Cabinet Secretary had a detailed VC with all the Chief Secretaries and DGPs of the States/UTs to review the preparedness for COVID-19 response. He highlighted that states which are having high cases loads should focus on effective implementation of lockdown measures and containment strategy. States also need to focus on medical infrastructure which includes adequate availability of isolation beds, ICU beds, ventilators etc.
As of now, 5804 people have been cured with a recovery rate of 21.90%. Also, a total of 26,496 people have been confirmed positive for COVID-19 with a total number of 824 deaths have been reported in India of now.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.