PIB Headquarters
কোভিদ-১৯ গী মতাংদা পি আই বীগী নুমিৎ খুদিংগী বুল্লেতিন
21 APR 2020 6:53PM by PIB Imphal
(প্রেস রিলিজশিং অসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোভি-১৯গা মরী লৈনবশিং,ফিল্ড ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, সোসিয়েল মেদিয়াগী থবকশিং অমসুং পি আই বীগী ফেক চেকশিং য়াওরি )
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিদগী কোভিদ-১৯গী অনৌবা পাউ
লৈবাক অসিদা অপুনবা কোভিদ-১৯ কেস ১৮,৬০১ য়ৌরে । অপুনবা কেসকী চাদা ১৭.৪৮ হায়বদি মীওই ৩২৫২ অনাবা ফবদগী দিসচার্জ তৌখ্রে । কোভিদ-১৯না হৌজিক ফাওবদা মীওই ৫৯০ শিহল্লে । হৌখিবা নুমিৎ ১৪দা রাজ্য/য়ুতি ২৩গী অহেনবা জিলা ৬১দা অনৌবা কেস অমতা থেংনদ্রে । কোভিদ-১৯ অনাবা মীওইশিং শিবগী চাং হন্থহন্নবা সি এস আই আরনা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েল অমা পাংথোকপা হৌরে । ব্লদ বেঙ্কশিংদা ঈ মরাং কাইনা ফংহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু তিশিংগী হেল্থ দিপার্তমেন্তশিংদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভরধন্না অইবা চেরোল থাদুনা খঙহনখ্রে ।
কোভিদ-১৯গী মতাংদা মীয়াম্না ই-পাউ লৌনবা প্লেতফোর্ম ‘কোভিদ ইন্দিয়া সেবা’ দোক্তর হর্স ভরধন্না হৌদোক্লে
অরোনবা লৈতনা ই-গভর্নান্স পাংথোকপা ঙম্নবা অমসুং মীয়ামগী ৱাহংশিং পাউখুম পীনবা থৌরাং অসিনা পান্দম থম্লি । মসিগী খুৎথাংদা মীয়াম্না @CovidIndiaSeva দা ৱাহং হংবা য়াগনি অমসুং মতম চপ চানা পাউখুম ফংগনি । মশিং য়াম্লবা তুইতশিং পাউখুম পীবা য়ানবা @CovidIndiaSeva অসি দাসবোর্দ অমদা থবক তৌরি অমসুং মরি লৈনবা ওথোরিতিদা ৱারেপ লৌনবা শীন্নরি ।
রাজ্য অদুদা কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা অথিংবা থম্বগী থবকশিং অসি য়েংশিন্নবা থবক তৌরিবা কেন্দ্রগী কাংবুদা অপনবা পীদনবা কেন্দ্র সরকারনা নোংচুপ বেঙ্গলদা খঙহল্লি
রাজ্য অদুদা কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা অথিংবা থম্বগী থবকশিং অসি য়েংশিন্নবা থবক তৌরিবা কেন্দ্রগী কাংবুদা অপনবা পীদনবা কেন্দ্র সরকারনা নোংচুপ বেঙ্গলদা খঙহল্লি । রাজ্য সরকার অমসুং লোকেল ওথোরিতিনা কোলকাতা অমসুং জলপাইগুরিদা লৈরিবা ইন্তর-মিনিস্তরিয়েল সেন্ত্রেল তিমশিংদা পাংফম থোকপা মতেং পাংদ্রে হায়বা এম ঐচ এনা খঙলে । অশেংবা ওইরিবা ফিবম য়েংশিনবা, দোক্তরশিং উনবা অমসুং মফম অমদা হেক্ত চৎপদা মখোয়না অপনবা পীরে হায়বা খঙলে ।
ভারতনা কোভিদ-১৯ লান্থেংনরিবা অসিদা সিবিল সর্ভেন্তশিংনা মীয়ামগী পাংথোক্লিবা অফবা থবকশিং সিবিল সর্বিস নুমিৎ লাকপদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা থাগৎলি
ভিদিও কনফরেন্স অমদা দোক্তর সিংহনা সিবিল সর্ভেন্তশিংনা সরকারনা কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং মতেং পাংবা ওইনা মখোয়গী নোংমগী তোলোব পি এম-কিয়ারস ফন্দদা কৎপগীদমক থাগৎখি । মহাক্না হায়খি কোভিদ-১৯ লাইচৎগী মায়োক্ত শোক্নরিবা লাল অসিদা দি সিশিংনা মাংজিল থারি অমসুং ভারতনা লাইচৎ অসি লাকশিনবগী থাজবা সিবিল সর্ভেন্তশিংগী মখুৎতা লৈরে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯গী অথিংবা থম্লিবা অসিনা অপনবা পীবদগী আর ই প্রোজেকশিং অথিংবা লোইরবা মতুং নুমিৎ ৩০গী মখা শাংদোকপগী অয়াবা এম এন আর ইনা পীরে
নিউ অমসুং রিনিউয়েবল মিনিস্ত্রিনা হায়রি রিনিউয়েবল ইনর্জি পায়খৎলিবা এজেন্সিশিংনা কোভিদ-১৯গী অথিংবা থম্লিবা অসিনা অপনবা পীবদগী আর ই প্রোজেকশিং অথিংবা লোইরবা মতুং নুমিৎ ৩০গী মখা শাংদোকপগী অয়াবা পীরে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
সেন্ত্রেল এদমিনিস্ত্রেতিব ত্রাইবুনেলগী বেঞ্জশিং থবক তৌবা ২০২০গী মে ৫ ফাওবা লেপ্লগনি
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
অথিংবা মনুংদা চানবা মহৈ-মরোং পীনবা এফ সি আইনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা জহাজ অনি অমসুং লাক্সদিব ইথৎশিংদা অপীকপা জহাজ ৭ হোনখি
হৌখিবা নুমিৎ ২৭ অসিগী মনুংদা অথিংবা মনুংদা আইনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং অমসুং লাক্সদিব ইথৎশিংদা লেপ্তনা চানবা ফংহন্নবা ফুদ কোরপোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা থবক মপুংফানা পায়খৎলি । হৌখিবা নুমিৎ ২৭ অসিদা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা চেং এম তি ৬৫০০ অমসুং লাক্সদিব ইথৎশিংদা এম তি ১৭৫০ য়ৌহনখি , মসি থাগী চাংচত্তগী শরুক অহুম হেনগৎলবনি ।
“কোভিদ-১৯ লান্থেংনবদা মীওই মশিং য়াম্না শরুক য়াহন্নবদা মতেং পাংনবা রোতারিয়ানশিংনা হোৎনসি” – দোক্তর হর্স ভরধন
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা রোতারিয়ানশিংগা ৱারি শানবদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি ঐখোয়না কোভিদ-১৯গী মায়োক্ত শোক্নরিবা লাল অসিদা অচৌবা মতেং অমা পাংবগীদমক ঐনা রোতারিয়ানশিং তশেংনা থাগৎলি । পি এম-কিয়ারস ফন্দদা মতেং পাংখিবা, হোস্পিতালশিংদা সেনিতাইজরশিং, চানবা, পি পি ই কিতশিং অমসুং এন৯৫ মাক্সশিং পীখিবা অসি থাগৎনিঙাইনি ।
কোভিদ-১৯গী মথৌ পাংথোক্লিবা দিল্লি পুলিসকী মীওইশিংদা নোংমদা ঈশিং বোত্তল ১০০০০ পীনবা রেলৱেজনা থৌরাং তৌরে
কালেনগী মৈশা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, রেলৱেজনা মসিগী পি এস য়ু আই আর সি তি সিগী মতেংগা লোয়ননা কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা লম্বী নাকলশিং অমসুং অতৈ মফমশিংদা মথৌ পাংথোকলিবা পুলিসকী মীওইশিংদা রেল নীর ঈশিং বোত্তলশিং পীবা হৌরে । হৌজিক ফাওবদা ঈশিং বোত্তল ৫০০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে , থৌরাং অসি মে ৩ ফাওবা চৎথগনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
পুনেগী মোবাইল এপ্প সাইয়ামনা ময়ুমদা ক্বারেনতাইন তৌরিবা মীওইশিং খোঙ্গুল লীরি
ময়ুমদা ক্বারেনতাইন তৌরিবা মীওইশিং ফজনা খোঙ্গুল লীনবা অমসুং তশেংনা মখোয় ময়ুমদা লৈরিবরা হায়বা খঙনবা , স্মার্দ সিতিস মিসনগী মখাদা পুনে মিউনিসিপাল কোরপোরেসন্না সাইয়াম কৌবা মোবাইল এপ্প অমা পুথোক্লে ।
নিউ দিবলপমেন্ত বেঙ্কগী বোর্দ ওফ গভর্নরশিংগী ৫শুবা চহিগী মীফমদা শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন শরুক য়াখি
নিউ দিল্লিদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা নিউ দিবলপমেন্ত বেঙ্কগী বোর্দ ওফ গভর্নরশিংগী ৫শুবা চহিগী মীফমদা ফাইনান্স অমসুং কোরপোরেত এফেয়ার্স মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন শরুক য়াখি । কোভিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা ভারত্ত দোল্লর বিল্লিয়ন ১গী মতেং য়াওনা ব্রিক্স লৈবাকশিং দোল্লর বিল্লিয়ন ৫গী শেন্থং পীবগীদমক এন দি বিগী থবকশিং ফাইনান্স মিনিস্তরনা থাগৎখি । মসিগী শেন্থং অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১০দা হেনগৎহন্নবা মহাক্না পাউতাক পীখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
পি এম-কিষানগী মখাদা অথিংবা মনুংদা লৌমী ক্রোর ৮.৮৯দা লুপা ক্রোর ১৭,৭৯৩ য়েন্থোকখি
পি এম-কিষানগী মখাদা অথিংবা মনুং হায়বদি মার্চ ২৪দগী ঙসি ফাওবদা লৌমী ক্রোর ৮.৮৯দা লুপা ক্রোর ১৭,৭৯৩ য়েন্থোকখ্রে । কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা চানবা ফংহন্নবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা ইমুংশিংদা হৱায় য়েন্থোক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে । রাজ্যশিংদা হৌজিক ফাওবদা হৱায় এম তি ১০৭,০৭৭.৮৫ য়েন্থোকখ্রে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা কোমথোক্লবা পি এফ ত্রস্তশিংনা মীওই ৪০,৮২৬দা লুপা ক্রোর ৪৮১.৬৩ য়েন্থোকখি
কোভিদ-১৯ লাইচৎ লাকপা অসিদা অৱাবা কোক্নবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা ই পি এফ স্কিমদগী অখন্নবা ওইনা শেন লৌথোকপা য়াহল্লে । কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা কোমথোক্লবা পি এফ ত্রস্তশিং মশিং হেনগৎলে । ২০২০গী এপ্রিল ১৭ ফাওবদা, পি এম মেম্বর ৪০,৮২৬দা লুপা ক্রোর ৪৮১.৬৩ য়েন্থোকখি ।
য়ু য়াওবা সেনিতাইজর শেম্নবা অমসুং পেত্রোলদা য়ান্নবা অহেনবা চেং ইথানোল ওন্থোক্লগনি
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মিনিস্তর ধরমেন্দ্র প্রধান্না লুচিংদুনা ঙসি এন বি সি সিগী মীফম অমা পাংথোক্তুনা ফুদ কোরপোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী অহেনবা চেং য়ু য়াওবা সেনিতাইজর শেম্নবা অমসুং পেত্রোলদা য়ান্নবা ইথানোল ওন্থোক্নবগী অয়াবা পীরে ।
পি এমনা সিবিল সর্ভেন্তশিং তরাম্না ওকখি, সিবিল সর্বিসেস নুমিৎতা সারদার পতেলদা ইকায়খুম্নবা উৎখি
সিবিল সর্বিসেস নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি সিবিল সর্বিসেস নুমিৎতা ঐনা সিবিল সর্ভেন্তশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং য়াইফ-পাউজেল পীরি । ভারতনা মাইপাক্না কোভিদ-১৯ থেংননবা পাংথোক্লিবা মখোয়গী থবকশিং ঐনা থাগৎলি । লায়রবশিং মতেং পাংনবা অমসুং মী খুদিংমক হকচাং ফনা লৈনবা মখোয়না অহিং-নুংথিল অনিমক থবক শুরি ।
পি এমনা হায়রি অমতা ওইবা অমসুং অপুনবা ৱারেপকা লোয়ননা ভারত অমসুং অফগানিস্থান্না কোভিদ-১৯ থেংনগনি
ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অমতা ওইবা অমসুং অপুনবা ৱারেপকা লোয়ননা ভারত অমসুং অফগানিস্থান্না কোভিদ-১৯ থেংনগনি । ভারতনা অফগানিস্থানদা হায়দ্রোজিক্লোরোকুইন , পেরাসিতামোল অমসুং অতৈ পোৎলমশিং পীরকপদা অফগানিস্থানগী প্রসিদেন্তনা হরাওবা ফোংদোক্তুনা তুইত অমা তৌরকপদা পি এম মোদীনা পাউখুম পীখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
সোলার পি ভি মোদুলশিং অমসুং সোলার পি ভি সেলশিংগী মোদেলশিং অমসুং মেনুফেকচররশিংগী অয়াবা পীরবা লিস্তশিং চৎনবা হৌনবা মতম ৩০-০৯-২০২০ ফাওবা শাংদোক্লে
নিউ অমসুং রিনিউয়েবল ইনর্জি মিনিস্ত্রিনা ওফিস মেমোরেন্দম অমা থোক্তুনা সোলার পি ভি মোদুলশিং অমসুং সোলার পি ভি সেলশিংগী মোদেলশিং অমসুং মেনুফেকচররশিংগী অয়াবা পীরবা লিস্তশিং চৎনবা হৌনবা মতম কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা ৩০-০৯-২০২০ ফাওবা শাংদোক্লে , মসি মমাংদা ২০২০গী মার্চ ৩১দা ওইরমবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
লৈবাক শীনবা থুংনা তন ৩৪১গী মেদিকেল কার্গো পুদুনা কোভিদ-১৯ থেংনবদা লাইফলাইন উরান্না মতেং পাংলি
কোভিদ-১৯গী মায়োক্ত ভারতনা শোক্নরিবা লাল অসি শৌগৎতুনা লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা তঙাইফদবা মেদিকেলগী পোৎলমশিং পুনবা সিবিল এবিয়েসন মিনিস্ত্রিগী মখাদা লাইফলাইন উরান ফ্লাইতশিং পাইরি । কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা লাইফলাইন উরানগী মখাদা এয়র ইন্দিয়া, এল্লাইন্স এয়র, আই এ এফ অমসুং লনাই এয়রলাইন্সশিংগী ফ্লাইত ৩১৬ না তন ৫৪১.৩৩গী কার্গো পুখি । হৌজিক ফাওবদা লাইফলাইন উরান ফ্লাইতশিংনা কিলোমিতর ৩,১৪,৯৫৬ পাইখ্রে । হিদাক অমসুং অনাবশিং পুনবা জে অমসুং কে, লাদাখ , ইথৎশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা পাৱান হান্স লিমিতেদ য়াওনা হেলিকোপ্তরশিং পাইখি । ২০২০গী এপ্রিল ২০ ফাওবদা তন ১.৯০গী কার্গো পুদুনা কিলোমিতর ৬৫৩৭ পাইখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
য়াংনা রিফন্দ তৌনবা ই-মেলশিং থারকপা অসি অৱাবা পীবনি হায়না লৌরোইদবনি : সি বি দি তি
ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্তনা স্তার্দ-অপশিংদগী শেন খোমগৎনবা থবকশিং অমসুং লেংবা য়াদবা পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা পীফম থোকপশিং খোমগৎনবা হোৎনরে হায়না সোসিয়েল মেদিয়াদা শন্দোরক্লিবা পাউ অদু অরানবা অমসুং অচুম্বশিং লান্না উহন্নবা হোৎনবনি হায়না সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দাইরেক্ত তেক্সসেসনা পাউখুম পীরক্লি ।
লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯ শন্দোরকপা লাকশিন্নবা জিলা অমসুং খুঙ্গং থাক্কী লৈঙাকশিংনা মখা তানা থবক কয়া পায়খৎলি
পায়খৎলিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা লৈকায়গী মীয়াম চাংয়েং তৌবা; মফম অমদা চংলকপা অমসুং থাদোকখিবা মীওইশিং মেদিকেল চেক তৌনবা চেক পোস্ত শেম্বা; মীয়াম তিনবা মফমশিং চাংনাইনা হিদাক কাপথোকপা অমসুং ক্বারেনতাইন সেন্তরশিং শেমগৎপা অমসুং কৈথেলশিং য়েংশিনবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
কোভিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদগী ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ঙাকথোক্নবা থবক কয়া পায়খৎলে
ত্রাইবেলশিং কোভিদ-১৯ লাইচৎতগী কন্নবা থৌরাংগী শরুক অমা ওইনা ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ঙাকথোক্নবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং কোভিদ-১৯ লাইচৎ মতুংদা শেন-থুমগী ফিবম হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা হোৎনরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
য়ুনিয়ন ঐচ আর দি মিনিস্তরনা লুচিংদুনা শ্বায়াম অমসুং শ্বায়াম প্রভা অমুক হন্না য়েংশিনবগী মীফম পাংথোকখ্রে
লৈবাক অসিগী ওনলাইন ইজুকেসন প্লেতফোর্ম শ্বায়াম অমসুং দি তি ঐচ তেলিবিজন ইজুকেসন চেন্নেল ৩২ লৈবা শ্বায়াম প্রভা কুপ্না অমুক হন্না য়ুনিয়ন ঐচ আর দি মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল নিসানকনা য়েংশিনখ্রে । শ্বায়ামদা কোর্স ১৯০২ লৈদুনা মহৈরোয় ক্রোর ১.৫৬দা কান্নবা পীরি । শ্বায়াম প্রভা অসি দি তি ঐচ চেন্নেল ৩২গী কাংবু অমনি ,মসিনা জিসাত-১৫ সেতেলাইত শীজিন্নদুনা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশুগী থৌরমশিং পুং ২৪ চুপ্না শন্দোক্লি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
ওফিসিয়েল ওইবা ৱারোলশিংগা লোয়ননা ঙসি পি আই বী ফেক চেক মঙারক তুইত তৌখি
সোসিয়েল মেদিয়াদা অরানবা পাউশিং শন্দোরকপা থিংনবা অমসুং সুপ্রিম কোর্তকী পাউতাক মতুংইন্না, সোসিয়েল মেদিয়াদা তোকঙা শন্দোকপা থিংনবা পি আই বীনা অখন্নবা য়ুনিত অমা লিংখৎলে । ‘পিআইবীফেকচেক’ অসি মশক খঙলবা তুইতর শেন্নবা অমা ওইদুনা সোসিয়েল মেদিয়া প্লেতফোর্মশিংদা থানরিবা পাউশিং য়েংশিল্লি অমসুং তোঙাক ওইবা পাউশিং লাকশিন্নবা মসিগী পাউশিং অমুক হন্না য়েংশিল্লি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
এপ্রিল ১দগী হৌদুনা, হৌখিবা নুমিৎ ২০দা কোভিদ-১৯গা মরী লৈনবা পোরতেলগী অৱাবা ২৫,০০০ হেন্না কোকহনখ্রে : দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
কোভিদ-১৯গা মরী লৈনবা অখন্নবা অৱাবশিং কোকহন্নবা হৌদোকখিবা নেসনেল মোনিতরিং দাসবোর্দ(https://darpg.gov.in)না কোভিদকা মরি লৈনবা অৱাবশিং হকথেংননা রেজিস্তার তৌদুনা মরী লৈনবশিংনা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎলি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
পৱার মিনিস্ত্রিগী সেন্ত্রেল পি এস য়ু আর ই সিনা কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মতেং পাংবগী থবকশিং কনখৎলে
নভরতনা সি পি এস ই অমা ওইরিবা আর ই সি লিমিতেদনা হৌজিক ফাওবদা নোংমগী শুরগা হিংলিবা শিন্মী ৭৬,০০০ অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংদা চাক, চেং, মাক্স, সেনিতাইজর অমসুং লৈফম ফংহল্লি । হায়রিবা থবকশিং অসি পায়খৎনবা আর ই সিনা মাংজৌননা লুপা ক্রোর ৭ কাইথোকখ্রে অমসুং অহেনবা ফন্দশিং কাইথোক্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈরি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক :
পি আই বী ফিল্ড ওফিসশিংগী ফংবা পাউ
- চান্দিগর : অথিংবা মনুংদা থবক শুবা ফংদবা শেমগৎ-শাগৎপা য়াওবা শিন্মী ৬৬৭০দা লুপা ৩০০০ পীনবা লৈঙাক্না ৱারেপ লৌরে । শেনফম অসি শিন্মীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননবা হাপচিনগনি । মেদিয়াগী মীওইশিং চাংয়েং তৌনবা অখন্নবা কেম্প অমা পাংথোক্নবা লৈঙাক্না খঙহনখ্রে ।
- পঞ্জাব : লাইচৎ লৈতবা মফমশিংদা লৈবা ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিতশিং থবক হৌনবা অয়াবা পীখিবা অদু রাজ্য সরকারনা মমাংদা থোকখিবা য়াথংশিং অমসুং হোম এফেয়ারস মিনিস্ত্রিগী চৎন-কাংলোনশিং ইন্নগদবনি হায়না পঞ্জাবকী চীফ মিনিস্তরনা হায়রি ।
- হরিয়ানা : রাজ্য অসিগী হঙ্গাম মরু লৈনবা মফম ১৬৩ দা লৌমী ৮,৬৯৩ পাউ পীরক্লে অমসুং গেহু লৈনবা মফমশিংদা লৌমী ৯,৭২৯ পাউ পীরক্লে ।
- হিমাচল প্রদেস : য়ুমদা লৈরিবা মীয়াম্না হকশেলগী পাউতাক লৌনবা “ইসঞ্জিবনিওপিদি” কৌবা থৌরাং অমা সরকারনা হৌদোক্লে । মসিগী পোরতেলগী য়ু আর এলনা “esanjeevaniopd.in” নি ।
- কেরলা : রাজ্য অসিগী পাথানামথিতাদা নুমিৎ ৪২ গী মতুংদা হৌজিক ফাওবা চহি ৬২ শুরবী নুপী অমা অনাবা ফৎত্রি । পোজিতিব ওইবদগী হৌজিক ফাওবদা তেস্ত ১৯ তৌখ্রে ।
- তামিলনাদু : চেন্নাইদা কোভিদ-১৯ না শিহনখিবা দোক্তর অমা ফুম্বগী মতাংদা লৈকায়গী মীয়াম্না থিংখিবা মতুংদা, লাইচৎ অসি থেংনরিবা মীওইশিং সরকারনা শৌগৎকনি হায়না সি এমনা থাজবা পীখ্রে । তামিল তি ভি চেন্নেল অমগী পাউমী অমা পোজিতিব ওইরবা মতুংদা মহাক্কী মরুপ ২৬ পোজিতিব ওইরে । ঙরাং ফাওবদা অপুনবা কেস ১৫২০; শিখিবা ১৭; দিসচার্জ ৪৭৫, একতিব কেস ১০৪৩ নি ।
- করনাতাকা : ঙসি অনৌবা কেস ৭ থেংনখি । হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৪১৫; শিখিবা ১৭; দিসচার্জ তৌখিবা ১১৭ নি ।
- অন্ধ্র প্রদেস : হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৩৫ থেংনখি । হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৭৫৭; শিখিবা ২২; দিসচার্জ তৌখিবা ৯৬ অমসুং একতিব কেস ৬৩৯ নি ।
- তেলাঙ্গানা : দিল্লিগী তি জে মীফম শরুক য়ারুবা তেলাঙ্গানাদগী রোহিঞ্জা রিফুজি অনি পোজিতিব ওইরে । হৌজিক অপুনবা কেস ৮৭৪ য়ৌরে । রাজ্য অসিদা কোভিদ-১৯ ওইগনি হায়না চিংনবা মীওইশিংগী সেম্পল লৌদনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে ।
- অরুনাচল প্রদেস : রাজ্য অসিগী রেদ জোন অমসুং ওরিঞ্জ জোনশিংদগী পুরকপা মনা-মশিং য়োনবা অমসুং লৈবা দি দি ইতানগরনা অথিংবা থম্লে ।
- অসাম : এপ্রিল ২২ দগী গুৱাহাতিগী লাইচৎ শন্দোক্লিবা মফম স্পেনিস গার্দেনদা রেপিদ এন্তিবোদি তেস্ত হৌরগনি হায়না হকসেল মন্ত্রী হিমান্তা বিশ্বা শর্ম্মনা তুইত তৌখি ।
- মনিপুর : অন্দর সেক্রেতরিশিং রেঙ্ক ফাওবগী য়াওনা স্তাফশিংগী চাদা ৩৩ থবক কানবা সরকারনা ওর্দর থোক্লে।
- মিজোরম : অথিংবা মনুংদা দি বি তি সিস্তেমগী মখাদা মিজোরমগী শেমগৎ-শাগৎপা শিন্মী ৪০,০০০ হেন্না লুপা লিশিং ৩/৩ ফংলে ।
- নাগালেন্দ : ৱোখা জিলাগী মখাদা লৈবা দোয়াং খুঙ্গংগী লায়রবা মীওইশিংদা সি আই এস এফকী মীওইশিংনা চেং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং য়েন্থোকখি ।
- সিক্কিম : অথিংবা মনুংদা মীয়ামদা পোৎলমশিং ফংহন্নবা স্তেৎ কোওপেরেতিব সপ্লাই এন্দ মার্কেত্তিং ফেদেরেসন লিমিতেদনা মোবাইল রেসন ভেন গাঙতোক্ত হৌদোক্লে ।
- ত্রিপুরা : এপ্রিল ২৪দগী ক্লাস ১০ অমসুং ১২ গী বোর্দ পরিখাগী চে য়েংবা হৌরগনি ।
- মহারাস্ত্রা : অনৌবা কেস ৪৭২ থেংনদুনা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৪৬৭৬ য়ৌরে । মুম্বাইদা পোজিতিব ওইখিবা পাউমী ৫৩ হৌজিক সবঅরবান হোতেল অমদা তোখাইনা থম্লি ।
- গুজরাত : কোরোনাভাইরস অনাবা মীওই অমদা প্লাজমা থেরাপী পাংথোক্নবা থিজিন্নবা সরদার ভল্লাবভাই পতেল ইন্সিতিতুৎ অহমেদবাদ অমসুং ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিছর্স অনিগী মরক্ত এম ও য়ু অমা খুৎয়েক পীনরে ।
- রাজাস্থান : অরানবা ফল ফংবদগী চাইনানা শাবা রেপিদ তেস্তিং কিতশিং শীজিন্নবা সরকারনা লেপহনখ্রে । রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী রগু শর্ম্মনা হায়খি কিতশিং অসিনা চাদা ৯০ চুম্না ফল পীবগী মহুত্ত চাদা ৫.৪ চুম্না ফল পীখি । ঙসি রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৮৩ থেংনখি , হৌজিক অপুনবা কেস ১৬৫৯ য়ৌরে ।
Fact Check on #Covid19

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
21 APR 2020 6:53PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
A total of 18,601 confirmed cases are reported for COVID-19 in the country. As many as 3252 persons i.e. 17.48% of total cases have been cured/discharged after recovery. A total of 590 deaths have been reported so far due to COVID-19.There are now 61 additional districts from 23 States/UT that have not reported any fresh cases during the last 14 Days.CSIR is launching a randomized, blinded, two arms, active comparator-controlled clinical trial to evaluate drug efficacy to reduce mortality in critically ill COVID-19 patients.Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare has written to the Health Departments of all States/UTs to ensure adequate availability of blood in blood banks.
For details:
Dr Harsh Vardhan launches ‘COVID India Seva’, an interactive platform for citizen engagement on COVID-19
This initiative is aimed at enabling transparent e-governance delivery in real-time and answering citizen queries swiftly, at scale, especially in crisis situations like the ongoing COVID-19 pandemic. Through this, people can pose queries @CovidIndiaSeva and get them responded to in almost real time. @CovidIndiaSeva works off a dashboard at the backend that helps process large volumes of tweets, converts them into resolvable tickets, and assigns them to the relevant authority for real-time resolution.
For details:
Union Government directs West Bengal not to obstruct working of Central Teams regarding review and on-spot assessment of implementation of Lockdown measures to fight COVID19 in the State
The Union Government has directed Government of West Bengal not to obstruct working of Central Teams reg. review and on-spot assessment of implementation of Lockdown measures to fight COVID19 in the State.It had been brought to the notice of MHA that both the Inter-Ministerial Central Teams (IMCTs), at Kolkata and Jalpaiguri respectively, have not been provided with the requisite co-operation by the State and local authorities. It was informed that they have been specifically restrained from making any visits, interacting with health professionals, and assessing the ground level situation.
For details:
Under PM-KISAN Scheme,Rs. 17,793 crores released for 8.89 crore farmer families during the lockdown
Under the PradhanMantriKisanSammanNidhi (PM-KISAN) Scheme during the lockdown period from 24.3.2020 till date, about 8.89 crore farmer families have been benefitted and an amount of Rs. 17,793 crore has been released so far.In order to provide food security during the prevailing situation due to COVID-19 pandemic, the Government has decided to distribute pulses to the eligible households under PradhanMantriGaribKalyanYojana (PM-GKY). About 107,077.85 MT pulses have so far been issued to the States/UTs.
For details:
Rs. 481.63 Crores disbursed to 40,826 members by exempted PF trusts under PMGKY
The provision for a special withdrawal from the EPF Scheme to tide over the COVID -19 pandemic is part of the PradhanMantriGareebKalyan Yojna (PMGKY) Scheme announced by Government. Exempted PF trusts have risen to the occasion amidst the COVID-19 pandemic. As on the forenoon of 17.04.2020, Rs. 481.63 crores (Rs. 481,63,76,714) have been disbursed to 40,826 PF Members as advance.
For details:
PM greets Civil Servants and pays tributes to Sardar Patel on Civil Services Day
On the occasion of the Civil Services Day, Prime Minister said “Today, on Civil Services Day I convey greetings to all Civil Servants and their families. I appreciate their efforts in ensuring India successfully defeats COVID-19. They are working round the clock, assisting those in need and ensuring everyone is healthy.”
For details:
Dr. Jitendra Singh commends the yeomen services rendered by Civil Servants in India’s fight against COVID-19 on Civil Services Day
Calling for greater inter-service camaraderie, citing the successful example of the CARUNA platform which brings together 29 service associations in an endeavour to support natural disasters, Dr. Singh in a video interaction complemented the civil servants for their support to Government’s COVID 19 relief operations by offering one day salary to the Prime Minister’s Cares Fund. He said that District Collectors have been leading the fight against the COVID 19 pandemic and India’s prospects to contain the pandemic rested on the broad shoulders of civil servants.
For details:
India and Afghanistan will combat COVID-19 together, with solidarity and shared resolve says PM
The Prime Minister ShriNarendraModi today said India and Afghanistan will combat COVID-19 together, with solidarity and shared resolve.PM Modi was responding to a tweet from Afghanistan President Dr. Ashraf Ghani, who expressed his gratitude towards India for providing essential medicines hydroxychloroquine, paracetamol and other items to Afghanistan.
For details:
Smt. NirmalaSitharaman attends the 5th Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank
Union Minister of Finance & Corporate Affairs attended the 5th Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank through video-conference in New Delhi. On the discussion of COVID-19, Smt. Sitharaman appreciated NDB’s effort on fast tracking of financial assistance of about $5 billion to BRICS countries including Emergency Assistance of $1 billion India to combat COVID-19 pandemic. She also suggested that, assistance under this facility to be enhanced to $10 billion.
For details:
Surplus rice to be converted to ethanol for utilization in making alcohol-based hand-sanitizers and for blending inPetrol
A meeting of NBCC was held today under the Chairmanship of the Minister of Petroleum & Natural Gas ShriDharmendraPradhan, wherein it was approved that the surplus rice available with Food Corporation of India (FCI) may be converted to ethanol for utilization in making alcohol-based hand-sanitizers and in blending for Ethanol Blended Petrol (EBP) programme.
For details:
Effective date for implementation of Approved Lists of Models and Manufacturers of Solar PV Modules and Solar PV Cells extendedto 30.09-2020
Ministry of New &Renewable Energy(MNRE)has recently issued office memorandum extending the effective dates for implementation of Approved Lists of Models & Manufacturers (ALMM) for Solar PV modulesand Solar PV cells to 30th September 2020, which was earlier 31.03.2020, due to COVID-19 pandemic.
For details:
MNRE Grants Extension for RE Projects considering disruption on account of lockdown due to COVID-19 for a period of 30 Days beyond lockdown
Ministry of New and Renewable Energyhas said that the Renewable Energy implementing agencies may grant extension of time for RE projects, on account of lockdown due to COVID-19, equivalent to the period of lockdown and additional 30 (thirty) days for normalisation after end of such lockdown.
For details:
Functioning of the Benches of the Central Administrative Tribunal will remain suspended till 03.05.2020.
For details:
Lifeline Udan flights support Covid-19 fight by delivering over 541 tons of medical cargo across the country
316 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers during Covid-19 lockdown, carrying around 541.33 tons of cargo. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 3,14,965 km. Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Till 20 April 2020 it has carried 1.90 tons of cargo covering a distance of 6537 kms.
For details:
E-mails for facilitating faster refund cannot be misconstrued as harassment: CBDT
The Central Board of Direct Taxes responding to some observations being circulated on social media alleging that the Income Tax Department is pursuing recovery proceedings and using arm-twisting methods by adjusting outstanding demands of the start-ups, has stated that these observations are completely unfounded and are total misrepresentation of facts.
For details:
Local administrations at district and village levels continue taking various measures to check the spread of the COVID-19 pandemic in the country
Measures include preliminary testing of local people; creating checkposts for medical screening of persons entering and leaving the area; regular sanitization of public places and creating quarantine centres; regular inspection of procurement centres
For details:
FCI moved 2 vessels to Andaman & Nicobar Islands and 7 smaller vessels to Lakshadweep Islands to maintain food grain supply during the lockdown
Maintaining continuous supply of food grains to the islands of Andaman & Nicobar as well as Lakshadweep during the lockdown period is being handled by Food Corporation of India with full vigor over the last 27 days. In last 27 days, about 6500 MT food grains moved to Andaman & Nicobar, more than double the monthly average, and 1750 MT to Lakshadweep, almost thrice the monthly average
For details:
Ministry of Tribal Affairs takes up various proactive measures in view of Pandemic COVID-19
The Ministry of Tribal Affairs has taken up various proactive measures for implementation as part of the process to save tribal persons from Pandemic Corona Virus (Covid-19) and to restore growth in the economy after the Covid-19 pandemic and resultant movement restrictions.
For details:
Union HRD Minister chairs review meeting on SWAYAM and SWAYAM Prabha
Minister for Human Resource Development, Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' held a detailed review of the National online education platform SWAYAM and the 32 DTH Television Education Channels SWAYAM PRABHA. 1902 courses are available currently in SWAYAM, which have been offered to 1.56 cr. students since launch.SWAYAM PRABHA is a group of 32 DTH channels devoted to telecasting of high-quality educational programmes on 24X7 basis using the GSAT-15 satellite.
For details:
PIBFactCheck tweets five items today carrying the official version
In order to check the spread of fake news on social media and following observations of the Supreme Court, PIB set up a dedicated unit to bust rumours getting viral on the social media. ‘PIBFactCheck’ is a verified handle on Twitter that continuously monitors trending messages on social media platforms and conducts comprehensive review of its contents to bust fake news.
For details:
“Let Rotarians come forward to assist in involving more people in the fight against COVID-19 ” – Dr. Harsh Vardhan
“I really value Rotarians having given a great contribution in our fight against COVID-19. In fact the contribution is appreciable in terms of PM CARES contribution, equipment, sanitizers food, PPE kits and N95 masks etc. for hospitals.” Union Health Minister stated this while interacting with the Rotarians across the country through Video Conferencing (VC) with an aim to involve them to assist in involving more and more concerned people in the fight against COVID-19.
For details:
Over 25,000 COVID 19 related Portal Grievances have been redressed in the last 20 days, beginning from 1st of April: Dr.Jitendra Singh
On the National Monitoring Dashboard (https://darpg.gov.in) in the grievance portal, an exclusive window was introduced for COVID related grievances as a result of which, any grievance related to COVID got directly registered, to be accordingly followed up by the concerned.
For details:
Standing by Delhi Police, Railways make arrangements to provide 10000 water bottles per day to Delhi Police personnel on COVID duty
As the summer heat increases, Indian Railways with the help of its PSU IRCTC starts providing Rail Neer water bottles to Policemen stationed at Road Naakas and other places in war against COVID. Till now more than 50000 bottles have been distributed; Arrangements to continue till May 3
For details:
Pune’s mobile App Saiyam tracks Home Quarantined Citizens
In order to effectively track the home-quarantines citizens and ensure they are actually staying in the home, a mobile application named Saiyam has been developed by the Pune Municipal Corporation under Smart Cities Mission (SCM).
For details:
Central PSU of Power Ministry REC steps up relief work amidst lockdown to curb Covid-19 Pandemic
REC Limited, a Navratna CPSE is distributing cooked food, ration, utility packets, masks, sanitizers and even providing shelter during the lockdown benefiting 76,000 daily wagers and their families till date. REC Foundation has already sanctioned funds totalling ₹ 7 crores for these activities and more such funds are already in the pipeline.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Chandigarh Administration has decided to provide 6670 registered construction workers an amount of Rs.3000/- as a special relief, keeping in view their present unemployment during the lockdown period. This amount will be in addition to Rs.3000/- already sanctioned earlier out of Construction Labour Welfare Fund. The amount will be transferred to the accounts of the workers directly. The Chandigarh Administrator has directed that a special camp be held exclusively for testing of the media personnel to prevent any chance of infection.
• Punjab: To make people aware of detailed information related to COVID-19, the Information and Public Relations Department Punjab has launched whatsapp bot and chatbot on Facebook. In line with his decision not to ease the state-wide curfew despite the relaxations allowed by the Centre, Punjab Chief Minister clarified that industrial units being permitted to function in non-containment zones would be required to align to the state government’s earlier orders, as also the guidelines of the Ministry of Home Affairs.
• Haryana: Chief Minister, Mr. ManoharLal said that it is the aim of State Government to ensure each eligible beneficiary in the State gets the benefits of all welfare policies and programmes of the government. 8,693 farmers reported at the 163 Procurement Centres for procurement of mustard in the State and 9,729 Wheat farmers reported at the Wheat Procurement Centres.
• Himachal Pradesh: The state government started a unique initiative called “eSanjeevaniOPD” where people sitting at their homes can get Health-related guidance from doctors. The URL of the portal is – “esanjeevaniopd.in”.
• Kerala: Triple lockdown is being implemented from today in Kannur (Red Zone) due to increased traffic on road. Some of the lockdown relaxations rolled back in two Green Zone districts-Kottayam&Idukki. A 62 year old woman in Pathanamthitta not cured even after 42 days; 19 tests done till now have come positive.
• Tamil Nadu: Following local residents violently opposing burial of a doctor who died of Covid in Chennai, CM issues statement assuring all governmental support to front-line staff in the fight against the pandemic. 26 colleagues of Covid +ve journalist of a Tamil TV Channel test positive. Total cases till yesterday: 1520, Deaths: 17, Discharged:457, Active cases:1043. Chennai (290) & Coimbatore(133) report maximum cases.
• Karnataka: Today 7 new cases confirmed: Vijayapura 3, Kalburgi 3 &Dakshin Kannada 1. Total confirmed Covid cases: 415, Deaths: 17, Cured and discharged: 117.
• Andhra Pradesh: 35 new cases in the last 24 hours; total cases reach 757. Total Deaths: 22, Cured: 96 Active cases: 639. State on high alert over rapid increase in +ve cases in Kurnool, Guntur, Krishna& Nellore districts. CM announces financial aid of Rs 5000 each to temple priests, imams & pastors. Districts leading in +ve cases: Kurnool (184), Guntur (158), Krishna (83), Nellore (67), Chittoor (53).
• Telangana: Two Rohingya refugees from Telangana who attended the Delhi TJ meeting test positive for Covid. Total number of cases reach 874. Health authorities in State decide not to take samples from the bodies of those suspected to have died of Covid-19. A research proposal from an NIT, Warangal Academic, to study effect of temperature & humidity on Corona virus, has made it to a public private effort led by the White House Office of Science & Technology Policy (OSTP) to understand the virus and help develop vaccines.
• Arunachal Pradesh: DC Itanagar bans bringing and selling of vegetables from Red and Orange zones in the state.
• Assam: Health Minister, HimantaBiswaSarma tweeted that the state government will begin Rapid Antibody tests starting from Spanish Garden- a containment zone in Guwahati from April 22nd.
• Manipur: Government issues order for maximum attendance of 33 percent of staff upto the rank of Under Secretaries.
• Mizoram: Over 40,000 beneficiaries of Mizoram Building & Other Constitution Workers Welfare Board have received Rs.3000 each during lockdown through DBT system.
• Nagaland: CISF personnel of DHEP, Doyang distributed ration & essential items to needy people of Doyang Village under Wokha district.
• Sikkim: State Cooperative Supply and Marketing Federation ltd (SIMFED) launched Mobile Ration Van in Gangtok to deliver essential items to each household amid lockdown.
• Tripura: In Tripura, evaluation of answer sheets of class 10th and 12th Board examination to start from 24th April.
• Maharashtra: Coronavirus cases in Maharashtra have surged to 4,676 with 472 new cases reported till now. Two Inter-Ministerial Central Teams are on visit to make on-spot assessment of situation and issue necessary directions to State Authorities for its redressal. Meanwhile, 53 journalists who have tested positive in Mumbai have been placed under isolation in a suburban hotel.
• Gujarat: In Gujarat, SardarVallabhbhai Patel Institute in Ahmedabad has signed anMoU with the Indian Council of Medical Research to carry out study on the safety and efficacy of convalescent plasma to limit coronavirus-associated complications in a patient.
• Rajasthan: The Rajasthan government has stopped using the Made in China rapid testing kits for coronavirus, after they delivered inaccurate results. The state's Health Minister Raghu Sharma said the kits gave only 5.4 per cent accurate results against the expectation of 90 per cent accuracy. 83 new Covid 19 cases have been reported in Rajasthan today, taking total number of positive cases in the state to 1659 now.
Fact Check on #Covid19