হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ গা মরি লৈননা হংলকপা ৱাহংশিংগীদমক্তা স্বচ্চতা এপকী রিভাইজ ভর্জন পুথোকখ্রে
09 APR 2020 1:08PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না হৌজিক লৈরিবা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপকী রিভাইজ ভর্জন অদু ঙরাং পুথোকখ্রে, ভিদিও কন্ফরেন্স(ভি.সি.) অমদা স্তেত, য়ুনিয়ন তেরিতোরী(ইয়ু.তী.) অমদি সহরশিং পুম্নমক্কা, কোবিদ ১৯ থোরকপগী মতংদা হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রতরী, শ্রী.দুর্গা শঙ্কর মীশ্রাগী চেয়র্মেনশিপ মখাদা। স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ স্বচ্চ ভারত মিসন(অর্বান)গী পান্দমদানাগরিকশিংগী ৱাকৎশিং থম্নবগী মীয়াম্না য়াম্না খংনরবা তুল অসি ক্রোর ১.৫ + লৈবাকসিগী অর্বান্দা শিজিন্নবা হেনখ্রে। মসিগী এপ অসিনাগরিকশিংনা মখোয়গী ইয়ু.এল.বি.শিংনা কোবিদকা মরি লৈনবা ৱাকৎশিং থম্বদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শেমখিবনি।
স্বচ্চতা এপকী রিভাইজ ভর্জন অসি মরুওইনা কোবিদ ১৯ খংহৌ হৌরকপা মতমদানাগরিকশিংবু হেন্না অফবা মওংদা তেংবাংনবা এপ অসি হেন্না ময়াম্না খঙবদা খুদোং চানবা অমদি মশিং য়াম্বা য়ুজরগী খুদোং চানবনি। অদুম ওইনমক, মসিগী অনৌবা কেতেগোরীশিং অসি হৌজিক লৈরিবা এপ অসিগী কেতোগোরীশিংদা মমি তাহন্দে অমদিনাগরিকশিংনা কেতেগোরীশিংসিগী মনুংদগী অমদা হেক্তা ৱাকৎ মখা তানা থম্বা য়াই।
শ্রী মিশ্রানা ভি.সি.দা হায়রদুনা, “স্বচ্চ ভারত মিসন-(অর্বান)(এস.বি.এম.-ইয়ু.) অসিগী মখাদা, কোবিদ-১৯ থোরকপদানাগরিকশিংবু তেক-কায়দনা অমদি নুংঙাই-য়াইফনবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নরি।” মরুওইনা রাজ্যশিংদা মখা তানা তেংবাংনবা, য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অমদি সহরশিংনা হীরমসিদা, হৌজিক্কী মতমসিগী মথৌ তাবশিং হেন্না পাউখুম পীনবা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না অহেনবা কেতেগোরী মাপন হেন্না পুথোকখ্রে”।
অহেনবা কেতেগোরী মাপন্দুদা য়াওরিবশিং:
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা ফোগিং/মহীক-মতাইশিং লৈহন্দনবা হায়বা
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা ক্বারেন্তাইন থুগায়বা
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা লোকদাউন থুগায়বা
- কোবিদ-১৯গী চিংনবগী মতাংদা রিপোর্ত তৌবা
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা চাননবা চীঞ্জাক্কী হায়জবা
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা লৈফমগী হায়জবা
- কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা হীদাক্কী হায়জবা
- কোবিদ-১৯নারবা মী পুবদা মতেং পাংবিনবা হায়জবা
- ক্বারেন্তাইন তৌফমদগী ফত্ত-হৌদি লৌথোকখিনবা হায়জবা
রিভাইজ ভর্জন এপ অসিগী পাইলোত ভর্জন অসি খনগৎলবা রাজ্যশিং অমদি সহরশিংদা সেয়র তৌনখ্রে। ফীদবেক্তা য়েংঙগা, ভারত্তা মসিগী মান্ননা পুথোকখ্রে। স্তেত মিসন দিরেক্তরশিং অমদি ইয়ু.এল.বি.গী মীহুৎশিংনা ভি.সি.দা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসিদানাগরিকশিংনা কোবিদ-১৯ গা মরি লৈনবা ৱাকৎশিং থম্বদা খুদোং চাবসি য়েংলিবা ভি.সি.দা থাগৎলগা লাওথোকখিবনি।
চাংনাইনা অপদেতশিং তৌনবগীদমক, স্বচ্চ ভারত মিসনগী ওফিসিএলগী সোসিএল মেদিয়াগী প্রোপর্তীশিংদা য়েংবিয়ু:
ৱেব পোর্তেল:www.swachhbharaturban.gov.in
ফেসবুক পেজ - Swachh Bharat Mission - Urban
ত্বীতর হেন্দল - @SwachhBharatGov
এনেক্সর ‘এ’ - স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ কোবিদ-১৯ কেলেগোরীদা তোয়না হংবা ৱাহংশিং (এফ.এ.ক্যু.)
সি.নং.
ৱাহংশিং
পাউখুমশিং
১
কোবিদ-১৯গী কেতেগোরীদা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসিদা পোস্ত তৌরকপা ৱাকৎশিং কনানা মপুং ফানবা তৌবগে?
অর্বান লোকেল বোদীশিং(ইয়ু.এল.বি.)শিং অসিনা কোবিদ-১৯গী কেতেগোরীদা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসিদা পোস্ত তৌরকপা ৱাকৎশিং মপুং ফানবা তৌই। অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেতেগোরীদা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসিদা পোস্ত তৌরকপা ৱাকৎশিং অসি য়াম্না হকচিনবনা, (ইয়ু.এল.বি.)শিংনা খুদক্তা ৱাকৎশিং অদু হকথেংননা লোয়শিন্ননবা নত্ত্রগা মরি লৈনবা বিবাগশিংগানাগরিকশিংগা থেংনবগী মথৌ তাই। (ইয়ু.এল.বি.)শিংনা ৱাকৎশিং অদুগী অদু য়েংসিনবা অমদি মদুগা মান্ননা থাজবা পীদুনা তৌবগী মথৌ তাই।
২
অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেতেগোরীশিং অসি ইয়ু.এল.বি.গী স্বচ্চ সর্বেক্ষন/জি.এফ.সি/ও.দি.এফ. স্কোর অমা ওইগদ্রা?
ওইরোই, অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেতেগোরীশিং অসি স্বচ্চ সর্বেক্ষন/জি.এফ.সি/ও.দি.এফ. প্রোতোকোলশিংগীদা ইভলুএত তৌরোই। মসিগী কেতেগোরীশিং অসি কোবিদ-১৯ থোরকপা মতমদানাগরিকশিংবু মতেং পাংনবা হাপচিনখিবনি, অমসুং মখোয়গীনাগরিকশিংগী মতাংদা অতৈ ই-পাওগী ফংফমদা ইয়ু.এল.বি.শিং ফংহন্দুনা হাপচিনখিবনি।
৩
কোবিদ-১৯ গা মরি লৈননা স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপসিগী লৈরিবা কেতেগোরীশিংসিদা অনৌবা কেতেগোরীশিং হাপচিল্লবদি করি তৌগনি?
স্বচ্চতা-হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় এপ অসিগী অনৌবা কোবিদ-১৯ অমদি অরিবা কেতেগোরীশিং অদু লোয়না মথৌ তৌরি। অর্বান লোকেল বোদী (ইয়ু.এল.বি.)না লোয়শিনবা য়াবা য়ারিবমখৈ য়াম্না থুনানাগরিকশিংনা কেতেগোরী অমা হেক্তদা পোস্ত তৌরকপা য়াই।
৪
মতৌ করম্না ইয়ু.এল.বি.না ৱাকৎশিং অদু য়েংশিনবা য়াবগে?
ৱাকৎশিং পুম্নমক Swachh.cityগী দেশবোর্দতা স্বচ্চতা এপ অদুবু: www.swachh.city দা য়েংশিনবা অদুগুম্না য়েংশিনবা য়াই।
৫
মৈখু থাংহনবগা/মহীক-মতাই লৈহন্দবা অসি তোঙানবা কাংলুপশিং ওইনা খায়দোক্নবা য়াব্রা?
ৱাকৎকী কেতেগোরী অদু হোংদোকপা য়াদে। অদুম ওইনমক, ৱাকৎলক্লিবা মী অদুনা মহাক্কী ৱা অদু “অতৈ ই-পাও”গী লমদা পনবা য়াই, নত্ত্রগা ইয়ু.এল.বি.না অখন্নবা ৱাফমদুগীদমক ৱাকৎলক্লিবা মীদুদা কন্তেক্ত তৌবা
৬
কোবিদ-১৯গী ফত্ত-হাওদিশিং চাংনাইনা হুন্দোক্তবগী রিপোর্ত অদু তোঙানবা কেতেগোরী অমদা হাপচিনবা য়াব্রা?
মসি ‘ক্বারেন্তাইন তৌফমদগী ফত্ত-হাওদিশিং লৌথোকখিনবা হায়জবা’গী কেতেগোরীদা হাপচিনবা য়াই।
৭
সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌদবগী রিপোর্ত অদু তোঙানবা কেতেগোরী অমদা হাপচিনবা য়াব্রা?
মসি ‘কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী খোঙ্গাওনবা’গী কেতেগোরীদা হাপচিনবা য়াই।
৮
হোতস্পোত্তা মাস্ক হাপ্তবগী তোঙানবা কেতেগোরী অমদা হাপচিনবা য়াব্রা?
মসি ‘কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগী খোঙ্গাওনবা’গী কেতেগোরীদা হাপচিনবা য়াই।
৯
লায়না-তীলনা লৈহন্দনবা/মহীক-মতাই লৈহন্দনবা অসি তোঙানবা কেতেগোরী অমদা হাপচিনবা য়াব্রা?
মসি ‘কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈদা মৈখু থাংহনবগা/মহীক-মতাই লৈহন্দবা’গী অনৌবা কেতেগোরীদা হাপচিবা য়াই।
১০
নাগরিকশিংনা লান্না তৌবদগী চান-থক্নবা তাল্লকপা অসি তৌদবা য়াই।
মসি কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা অমদি ইয়ু.এল.বি.শিংনা চান-থক্নবগী মথৌ তাবানাগরিকশিংদা অহকপা ওই।
মফম অদুদা চান-থক্নবা, লৈফম, হীদাক-লাংথক, চত্থোক-চৎশিন্নচিংবা অসি মরী লৈনবা এজেন্সী/এন.জি.ও,/দুকান/ভেন্দরদা থংতখিবা য়াই অমদি ৱাকৎ থম্লক্লিবা মী/নাগরিক অদুদা পাও পীবা য়াই।
অদুম ওইনমক, অসিগুম্বা থবক অসি লোয়শিন্নবা শীন্ননবগীদমক য়েংশিনগদবনি।
১১
করিগুম্বা পুলিশ/দিস্ত্রিক্ত এদ্মিনিস্ত্রেসন্না, অমদি ইয়ু.এল.বি.না হকথেংননা পান্নদবা ক্বারেন্তাইন নত্ত্রগা লোকদাউন্নচিংব অসি খোঙ্গাওনরবদি করি ওইগনি?
ইয়ু.এল.বি.না মরি লৈনবা ওথোরিতীদা ৱাকৎ অদুগী মতাংদা পাও পীবা য়াই, অমদি স্বচ্চতা এপ্তা পাউখুম পীবা য়াই।
১২
এপকা মরি লৈননা তেক্নিকেলগী খুদোংচাদবশিং থোকপদা য়াহন্নবা হেল্পলাইন লৈব্রা?
ৱাহং পুম্নমক: swachhbharat@janaagraha.org দা মেল তৌবা য়াই।
অনুশকা অরোরা, জন্নগ্রহ: ৯৬২৫৫১৪৪৭৪
য়ান্ননবা তৌখিদ্রিবা খুদোংচাদবগী চাং ৱাংখৎলকপদা পায়খৎমিন্নগদবা:
সুমীত অরোরা, জন্নগ্রহ: ৯৮১৮৩৫৯০৩৩;
প্রবল ভরদ্বাজ, নেস্নেল পি.এম.ইয়ু., এস.বি.এম.(ইয়ু):৭৮৩৮৬০৬৮৯৬

Ministry of Housing & Urban Affairs
MoHUA Launches Revised Version of Swachhata App to Handle Queries Specific to COVID 19
09 APR 2020 1:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs yesterday announced the launch of a revised version of the existing Swachhata-MoHUA App, at a video conference (VC) held with all States, Union Territories (UTs) and cities, under the Chairmanship of Shri Durga Shanker Mishra, Secretary – MoHUA, on the COVID 19 crisis. The Swachhata-MoHUA App, a highly popular grievance redressal tool for citizens under the ambit of the Swachh Bharat Mission (Urban) already has over 1.7 Crore+ urban users across the country. This app has now been modified and strengthened further in order to enable citizens to get their COVID-related complaints also redressed by their respective ULBs.
The revised version of the Swachhata App essentially leverages the popularity and huge user base of the app to better support citizens during this COVID pandemic. However, the addition of these new categories has no impact on the existing categories of the App and citizens may continue to post their grievances in either of the categories.
Speaking at the VC, Shri Mishra said,“Under Swachh Bharat Mission- Urban (SBM-U), we are collectively working to ensure the safety and well-being of citizens during the COVID-19 crisis. To provide further support to States, UTs and Cities in this respect, MoHUA has introduced nine additional categories of complaints specific to COVID-19 on the Swachhata-MoHUA App to make it more responsive to the needs of the present times”.
The additional nine categories include:
• Request for Fogging/Sanitation during COVID-19
• Violation of Quarantine during COVID-19
• Violation of Lockdown during COVID-19
• Report Suspected case of COVID-19
• Request Food during COVID-19
• Request Shelter during COVID-19
• Request Medicine during COVID-19
• Request assistance for COVID-19 patient Transport
• Request Waste Pickup from Quarantine Area
The pilot version of the revised version of the App had been shared with select States and cities earlier. Basis the feedback, the same is being launched across India. The announcement was met with appreciation by the State Mission Directors and ULB representatives at the VC who looked forward to leveraging the Swachhata-MoHUA App for redressing citizen complaints related to COVID-19.Swachhata App serves as an effective digital tool enabling citizens to play an active role in the Swachhata of their cities and increase accountability on the part of Urban Local Bodies (ULBs).
For regular updates, please follow the Swachh Bharat Mission’s official social media properties:
Web portal:www.swachhbharaturban.gov.in
Facebook Page - Swachh Bharat Mission - Urban
Twitter Handle - @SwachhBharatGov
Annexure ‘A’ - Frequently Asked Questions (FAQs) for Swachhata-MoHUA App COVID-19 Categories
Sl. No.
Questions
Answers
1
Who is responsible for resolving complaints posted under COVID-19 categories in Swachhata-MoHUA App?
Urban Local Bodies (ULBs) are responsible to resolve all complaints posted on Swachhata-MoHUA App. As the complaints posted under new COVID-19 categories are critical, ULBs need to take immediate action by either directly resolving the complaints or connecting the citizen with concerned departments. ULBs need to monitor the status of complaints and to ensure the resolution of same.
2
Will the new Covid-19 categories be part of Swachh Survekshan / GFC / ODF score of ULB?
No, the complaints and resolutions under new COVID-19 categories would not be evaluated under Swachh Survekshan / GFC / ODF protocols. These categories have been added only to assist citizens during the COVID-19 outbreak, and providing ULBs with another source of information about their citizens.
3
What happens to existing categories under Swachhata-MoHUA App with addition of new categories related to COVID-19?
All new COVID-19 and old categories under Swachhata-MoHUA are active. Citizens may post complaints in any of these categories which need to be resolved by concerned Urban Local Body (ULB) at the earliest.
4
How can a ULB monitor the complaints?
All complaints can be monitored at the Swachh.city dashboard in the same manner as the ULBs monitor other complaints on Swachhata App, on: www.swachh.city
5
Can Fumigation/Sanitation be separated into different categories?
The complaint category shall not change. However, the complainant may specify his/her request in the “More info” field, or the ULB may contact the complainant for specific requests.
6
Can a separate category be added for reporting unregulated disposal of COVID-19 waste?
This can be covered under the category 'Request Waste Pickup from Quarantine Area’
7
Can a separate category be added for reporting violation of social distancing?
This can be covered under new category ‘Violation of Lockdown during COVID-19’.
8
Can a separate category be added for not wearing mask in hotspot areas?
This can be covered under new category ‘Violation of Lockdown during COVID-19’
9
Can a separate category be added for requesting disinfection/sanitization?
This can be covered under new category ‘Request for Fogging/Sanitation during COVID-19’
10
Food demand may be avoided as it may lead to misuse by citizens
This is critical during COVID-19 outbreak and ULBs need to ensure food supply to needy citizens.
Request for food, shelter, medicine, transport etc may be forwarded to the concerned agency / NGO / shop / vendor in that area and the complainant / citizen may be informed. However, such issues should be followed up and monitored for final disposal.
11
What if violation of quarantine or lockdown etc. is being managed by police/ district administration, and not directly by ULB?
ULB can inform the relevant authority about the specific complaint, and reply may accordingly be given on Swachhata App.
12
Is there any helpline for resolving technical issues related to App?
All queries may be mailed to: swachhbharat@janaagraha.org
Anushka Arora, Janaagraha: 9625514474
Escalation of unresolved issues may be taken up with:
Sumit Arora, Janaagraha: 9818359033;
Prabal Bhardwaj, National PMU, SBM(U):7838606896