PIB Backgrounder
নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি আই বীগী কোভিদ-১৯ বুল্লেতিন
09 APR 2020 7:20PM by PIB Imphal
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিদগী কোভিদ-১৯গী অনৌবা পাউ
হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯গী কেস ৫৭৩৪ লৈরে অমসুং মীওই ১৬৬ শিরে । অনাবা ফরবা মতুংদা মীওই ৪৭৩ ময়ুমদা হনখ্রে । কোভিদ-১৯ শন্দোরকপা মাইপাক্না থিংনবা ক্লস্তরশিং লাকশিন্নবা অমসুং হোস্পিতালশিং থৌরাং তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং স্তেৎ হেল্থ দিপার্তমেন্তশিং মতেং পাংনবা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা অৱাংবা থাক্কী মল্তি-দিসিপ্লিনারি সেন্ত্রেল তিমশিং থৌরাং তৌরে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612534
ভারত্ত কোভিদ-১৯ থেংননবা অথু-অকায়গী থবকশিং অমসুং হকশেলগী থবকশিংগী ভারত সরকারনা লুপা ক্রোর ১৫০০০ কাইথোক্লে
ভারত্ত কোভিদ-১৯ থেংননবা অথু-অকায়গী থবকশিং অমসুং হকশেলগী থবকশিংগী ভারত সরকারনা লুপা ক্রোর ১৫০০০ কাইথোক্লে । কাইথোক্লিবা শেনফমশিং অদু খুদক্কী ওইনা কোভিদ-১৯ ইমরজেন্সি রেসপোন্সকী লুপা ক্রোর ৭৭৭৪ শীজিন্নগনি অমসুং লেমহৌরিবা শেনফম অদুনা মিসন মোদ ওইনা চহি ১-৪ চংনা পীগনি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612534
কোভিদ-১৯গী পায়খৎলিবা থবকশিং, হৌজিক ওইরিবা ফিবম জি ও এমনা অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে
গ্রুপ ওফ মিনিস্তরস(জি ও এম )না কোভিদ-১৯গী পায়খৎলিবা থবকশিং মমুৎতানা য়েংশিললি । হৌজিক ফাওবদা পায়খৎলিবা থবকশিং, মীয়াম লাপ্না লৈনবা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফিবম অমসুং কোভি-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং জি ও এমনা অমুক হন্না য়েংশিনখি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612534
পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেস অমসুং রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেসকী প্রেমিয়ম পীনবা মতম ২০২০গী জুন ৩০ ফাওবা শাংদোক্লে
২০২০গী মার্চ, ২০২০গী এপ্রিল অমসুং ২০২০গী মেদা পীগদবা পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেস অমসুং রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেসকী প্রেমিয়ম ফাইন অমতা থিদনা ২০২০গী জুন ৩০ ফাওবা শাংদোকপা দাইরেক্তোরেত ওফ পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেস অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা অয়াবা পীরে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612592
পি এম অমসুং কোরিয়াগী প্রসিদেন্ত তেলিফোনদা ৱারি শানখি
ঙসি পি এম নরেন্দ্র মোদীনা কোরিয়াগী প্রসিদেন্ত মুন জে-ইনগা তেলিফোনদা ৱারি শানখি । লুচিংবা অনিনা মালেমগী কোভিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মসিনা মালেমগী হকশেল অমসুং শেন-থুমদা শিংনবশিংগী মতাংদা খন্নখি । মখোয়না লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা মখোয়গী লৈবাকশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা পাউ পীনখি।
পি এম অমসুং উগান্দাগী প্রসিদেন্ত তেলিফোনদা ৱারি শানখি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা উগান্দাগী প্রসিদেন্ত য়োৱেরি কাগুতা মুসেভেনিগা তেলিফোনদা ৱারি শানখি । লুচিংবা অনিনা মালেমগী কোভিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মসিনা মালেমগী হকশেল অমসুং শেন-থুমদা শিংনবশিংগী মতাংদা খন্নখি । ভাইরস অসি লাকশিন্নবা অমসুং শন্দোরকপা থিংনবা উগান্দা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা ভারতনা পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা প্রসিদেন্ত মুসেভেনিদা থাজবা পীখি ।
কোভিদ-১৯ থেংননবা সরকার অমসুং লনাইগী এয়রলাইন ওপেরেতরশিং অমসুং মরি লৈনবা এজেন্সিশিং চোকথবা নাইদনা থবক তৌরি
কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা আই সি এম আর অমসুং ঐচ এল এলগী হিদাকশিং লৈবাক্কী মফম কয়াদা য়ৌহল্লি । সরকার অমসুং লনাইগী এয়রলাইন ওপেরেতরশিং হায়বদি এয়র ইন্দিয়া, আই এ এফ, পাৱান হান্স, ইন্দিগো অমসুং ব্লু দার্তনা হিদাকশিং, আই সি এম আরগী পোৎলমশিং, ঐচ এল এলগী পোৎলমশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং শ্রীনাগর, কোলকাতা, চেন্নাই , বেঙ্গালুরু, ভুবনেশ্বর অমসুং লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদা ২০২০গী এপ্রিল ৮দা য়ৌহনখ্রে ।
কোভিদ-১৯ : স্মার্দ সিতিশিংদা মীয়ামগী মফমশিংদা মহিক হাৎনবা হিদাক কাপথোক্লে
কোভিদ-১৯ অসি মালেমগী লাইচৎ অমা ওইরে হায়না হেক লাউথোকখিবদগী , ভারতকী সহরশিং সেনিতাইজ তৌবগী থবক পায়খৎলে । ২০২০গী মার্চ ২৫দগী লৈবাক শীনবা থুংনা অথিংবা লাউথোকখিবদগী সহরশিংদা মরুওইবা মফমশিং হায়বদি বস /রেলৱেজ স্তেসনশিং, লম্বীশিং, কৈথেলশিং, হোস্পিতালশিং অমসুং বেঙ্কশিং মহিক হাৎনবা থবক পায়খৎতুনা লাক্লি।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612549
জি(মেন)২০২০গী ওনলাইন এপ্লিকেসন ফোর্ম মেনশিনবদা অপাম্বা সেন্তর খনবদা চুমথোক্নবা মতম নেসনেল তেস্তিং এজেন্সিনা শাংদোক্লে
হৌজিক ওইরবা কোভিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অসি য়েংলগা অমসুং জি (মেন) ২০২০ শরুক য়াগদবশিংগী অৱাবা য়েংলগা মহৈরোইশিংনা মখোয়না অপাম্বা সহরশিংদা সেন্তর খন্নবা এপ্লিকেসন ফোর্মশিংদা চুমথোক্নবগী মতম ঐচ আর দি মিনিস্তরগী পাউতাক মতুংইন্না নেসনেল তেস্তিং এজেন্সিনা শাংদোক্লে । এন তি এগী মতুংইন্না, এপ্লিকেসন ফোর্মশিংদা চুমথোক্নবা মতম শাংদোক্লিবা অসিদা হৌজিক সেন্তরগী সহরশিং অপাম্বা খনবা য়াওরি ।
কোভিদ-১৯ অথিংবা মনুংদা দিজিতেল লার্নিংগী থবক হেনগৎলক্লে
স্কুলশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিং তোঙান তোঙানবা মওংদা ওনলাইন ক্লাসশিং থবক পায়খৎপা হৌরে । স্কাইপ, জুম, গুগল ক্লাসরুম, গুগল হেংআউদ, পিয়াজা হায়রিবা ওনলাইন প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা য়ু তুব, ৱাতসএপ্পতা ওজাশিংনা লেকচরশিং অমসুং ক্লাসনোতশিং থাগৎলে । শ্বায়াম, এন পি তি ই এলগুম্বা দিজিতেল লার্নিংগী থবকশিংনা ওনলাইন জরনেলশিং ফংহনবা হৌরে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612546
কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ই এস আই সিনা কোমথোকপা থবক কয়া পায়খৎলে
হৌজিক লৈবাক অসিনা কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা শিংনবা কয়া মায়োক্নরি। মীয়াম লাপ্না লৈনবা লৈবাক্কী মফম কয়া অথিংবা থম্লে । মসিগী অৱাবা অসি থেংননবা , ইমপ্লোয়িস স্তেৎ ইন্সুরেন্স কোরোপোরেসননা মসিগা মরি লৈনবশিং অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612304
প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি ভারত-য়ু এস মরী হান্নদগী হেন্না ফগৎলে
ঙসি পি এম মোদীনা হায়খি ভারত-য়ু এস মরী হান্নদগী হেন্না ফগৎলে । য়ু এস প্রসিদেন্ত দোনাল্ড ত্রম্পনা য়ু এস এনা কোভিদ-১৯ থেংননবা হায়দ্রোসিক্লোরোকুইন পীনবা ৱারেপ লৌখিবা অদু মহাক্না থাগৎখিবা তুইত অমগী পাউখুমদা পি এম মোদীনা পাউখুম পীখি।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612415
মতেং পাংনবা এন জি ওশিংদা এফ সি আইদগী চেং লৈবা অয়াবা পীরে
এন জি ওশিং অমসুং চেরিতেবল লুপশিংনা লৈবাক্কী অথিংবা মনুংদা লায়রবা মীওই কয়াদা চাক পীজবগী মরুওইবা থৌদাং লৌরি । হায়রিবা লুপশিং অসিদা চেং ফংহনবা ঙম্নবা ই-ওক্সন তৌদনা ওপন মার্কেত সেল স্কিমগী মখাদা চেং অমসুং গেহু য়োনবা সরকারনা অয়াবা পীরে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612361
কোভিদ মতুংগী মতমদা খুদোংচাবা লৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈনবা পিয়ুস গোয়ালনা এক্সপোর্তরশিংদা হায়রি; ঐখোয় মালেমগী ওইনা দাইত্ব লৈবা নাগরিকশিংনি
কোভিদ-১৯ অমসুং মতুং তারকপা অথিংবা লাকপদগী থেংনরিবা অৱাবশিং য়েংশিন্নবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকপা ৱারি শানবা অমদা কর্ম্মস অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্তরনা এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলশিংদা হায়রি।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612335
রেজিস্তার ই-মেলশিংগী খুৎথাংদা ই-ভোত্তিং/অচম্বা ভোত্তিং তৌদুনা ভি সিগী খুৎথাংদা ই জি এমশিং পাংথোকপা এম সি এনা অয়াবা পীরে
এম সি এনা ২০২০গী এপ্রিল ৮দা থোকখিবা জেনেরেল সরকুলার নম্বর ১৪/২০২০গী মখাদা লিস্তেদ কম্পেনিশিং নৎত্রগা সিয়ারহোল্দর ১০০০ নৎত্রগা মসিদগী হেন্না লৈবশিং কম্পেনি এক্ত ২০১৩গী মখাদা রেজিস্তার ই-মেলশিংগী খুৎথাংদা ই-ভোত্তিং/অচম্বা ভোত্তিং তৌদুনা ভি সিগী খুৎথাংদা ই জি এমশিং পাংথোকপা দরকার ওই । অতোপ্পা কম্পেনিশিংগী ওইনা রেজিস্তার তৌরবা ইমেলশিংগী খুৎথাংদা অচম্বা ভোৎ লৌনদুনা পাংথোকপা য়াগনি হায়রি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612341
লৌমীশিংগী তেংবাংগীদমক পাইখৎলিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা রাজ্যগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংগা লোইননা পাংথোকপা মীফমদা শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎনবা মরুওইবা থৌদাং লৌবগীদমক য়ুনিয়ন এগ্রিকলচর মিনিস্তরনা রাজ্যশিং থাগৎখি । লৌউ-শিংউগী থবকশিং, লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং , হার, ফার্মগী মেছিনশিং পুবা য়াহন্নবা এজেন্সিশিংদা রাজ্যশিংনা খঙহনখি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612410
কোভিদ-১৯গা মরি লৈনবা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীনবা এম ঐচ য়ু এনা শেমদোক্লবা শ্বাছাতা এপ্প হৌদোক্লে
শ্বাছ ভারত মিসন(সহর)গী মখাদা মীয়ামগী অৱাবা কোক্নবা পুথোকপা
শ্বাছতা- এম ঐচ য়ু এ এপ্প অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই ক্রোর ১.৭না শীজিন্নরি । এপ্প অসি হৌজিম অমুক শেমদোক্লে অমসুং মীয়াম্না কোভিদ-১৯গা মরি লৈনবা ৱাহংশিং হংবা য়ারগনি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612458
ভারত রেলৱেজনা অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা মাক্স লাখ ৬ অমসুং হেন্দ সেনিতাইজর লিতর ৪০০০০ পুথোক্লে
কোভিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মখা চৎথরকপা ওইনা ভারত সরকারগী হকশেলগী থবকশিংদা ভারত রেলৱেজনা মতেং পাংলি । মসিগী মাইকৈ অসিদাস ভারত রেলৱেজনা মসিগী জোনেলশিং, প্রদক্সন য়ুনিতশিং অমসুং পি এস য়ুশিংদা হন্না শীজিন্নবা য়াবা মাক্সশিং অমসুং সেনিতাইজরশিং পুথোক্লে ।
মার্চ ২৮দগী রেলৱেজনা লায়রবা মীওইশিংদা চাক্লেন লাখ ৮.৫ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
রেলৱেজনা মসিগী আই আর তি তি সিগী চাকশঙশিং, আর পি এফকী মীওইশিং অমসুং এন জি ওশিংগা লোয়ননা কোভিদ-১৯গী অথিংবা থমখ্রবা মতুংদা লায়রবা মীওইশিংদা চাক য়েন্থোকপা হৌরে । রেজৱেজ স্তেসনশিংগী ময়াদা চানবা থিবা লাকপা অমসুং স্তেসন ময়াদা লৈবা লায়রবশিং, ময়ুম লৈজদ্রবশিং, অঙাংশিং, কুলিশিং, শিন্মিশিং, লমদন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং , ভিখারিশিং চাক ময়োমশিং অদু য়েন্থোকখি ।
‘ইন্তেগ্রেতেদ গোভ ওনলাইন ত্রেনিং’(আই জি ও তি) কৌবা কোভিদ-১৯গী ত্রেনিং মোদুল অমা এম ঐচ আর দিগী দিকশা প্লেতফোমর্দদা হাংদোকলে
দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকশিং, তেক্নিসিয়ানশিং, এ এন এমশিং, রাজ্য সরকারগী ওফিসারশিং, সি দি ওশিং, পুলিস, এন সি সি কেদেদশিং, এন আই কে এস, এন এস এস, রেক ক্রোস সোসাইতি, ভারত স্কাউতস অমসুং গাইদশিংগী ইন্তেগ্রেতেদ গোভ ওনলাইন ত্রেনিং’(আই জি ও তি) হৌদোক্লে ।
কোভি-১৯ মাংজিল থাদুনা থেংনরিবশিং অহানবা ওইনা আই গোত ই-লার্নিংগী প্লেতফোর্মগী খুদোংচাবা দি ও পি তিনা ফংহল্লে
কোভি-১৯ মাংজিল থাদুনা থেংনরিবশিং মীওইশিংগী লার্নিং প্লেতফোর্ম(https://igot.gov.in)অমা পরসোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্তনা হৌদোক্লে । সেকেন্দ লাইনদা লৈরিবা অতৈ মীওইশিংদা কোভিদ-১৯গী ত্রেনিং পীবা অসিনা ভারতনা অরুবা ফিবমশিংদা হেন্না ফজনা মায়োক্নবা ঙমহনগনি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612312
মরুওইবা সেন্তরশিং শম্ননবা লম্বী ৫৮ হেনবদা ভারত রেলৱেজনা তাইম তেবল পারসেল ত্রেন ১০৯ হৌদোক্লে
লৈবাক শীনবা থুংনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনবা ঙম্নবা থৌরাং অমা ওইনা ভারত রেলৱেজনা তাইম তেবল পরসেল ত্রেনশিং হৌদোক্লে । মসিনা মীয়ামদা, ইন্দস্ত্রিদা অমসুং লৌউ-শিংউদা মরুওইবা পোৎলমশিং ফংহনবা হেনগৎহনগনি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612304
ত্রাইবেলশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী ওইনা য়ুনিসেফকা লোয়ননা ত্রাইফেদনা দিজিতেল কম্পেন অমা হৌদোক্লে
উমংদা চানবা থিবা কোইচৎ চৎলিবা ত্রাইবেলশিং থাপ্না লৈবগী মরুওইবা খঙহন্নবা থবক অসিদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং য়াওহনদুনা অশোই-অঙাম থোক্তনবা দিজিতেল কেম্পেন অমা য়ুনিসেফকা লোয়ননা ত্রাইফেদনা হৌদোক্লে ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612320
এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী সাইন্তিস্তশিংনা ইনফেক্তেদ রেস্পিরেতরী সেক্রেসনশিংগী সেল্ফ মেনেজমেন্তকীদমক্তা সুপর এবজোর্বেন্ত মেতরিয়েল দিজাইন তৌরি
‘চিত্রা এক্রাইলোসোর্ব সেক্রেসন সোলিদিফিকেসন সিস্তেম’ কৌবা পোৎলম অসি লিকুইত রেস্পিরেতোরি অমসুং অতোপ্পা বোদি ফ্লুইত সোলিদিফেসনগী অমসুং মহৈ হাৎনবা ময়াম্না চুপশিনবা পোৎলম অমনি ।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1612412
পি আই বি ফিল্ড ওফিসশিংগী ফংবা ই-পাউশিং
- মীয়াম মতেং পাংনবা অরুনাচল প্রদেসতা কোভিদকিয়ার এপ্প হৌদোক্লে ।
- কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা অসাম হয়র সেকেন্দরি ইজুকেসন কাউন্সিলনা ঐচ এস অহানবা চহিগী পরিখা পাংথোক্তনবা ৱারেপ লৌরে অমসুং অহানবা চহিদগী অনিশুবা চহিদা প্রোমোসন পীরগনি ।
- ইমুংদা লৈনবা অমসুং মীয়াম থাপ্না লৈনবা ভাব তাহন্নবা মনিপুরগী সি এমনা মিউজিক ভিদিও ফোংলে ।
- মিজোরমদা মপানদগী পুশিল্লকপা মনা-মশিং পুম্নমক কোভিদ-১৯ মেদিকেল তিম্না অহানবা ওইনা য়েংশিল্লগনি ।
- কোভিদ-১৯ থেংননবা নাগালেন্দদা আইসোলেসন সেন্তর ৩৪ অমসুং ক্বারেনতাইন সেন্তর ৪৩ লৈরে । সরকারগী এম্বুলেস ৮৪ অমসুং লনাইগী এম্বুলেস ৫২ থবক শীজিন্নরি ।
- কোভিদ-১৯ তেস্তিং লেব অথুবদা লিংখৎনবা সিক্কিমগী রাজ্যপালনা সিক্কিম সরকারদা তকশিল্লি ।
- রাজ্য অদুগী অমতা ঙাইরবা পোজিতিব অনাবা অদু ফিবম ফরি হায়না ত্রিপুরাগী সি এমনা হায়রি ।
- কেরলাদা নৌনা লৌনবা মশিংদগী অনাবা ফবা মশিংনা হেল্লে । কেরলাদা কোভিদ পোজিতিব ওইরবা মীগী প্লাসমা শীজিন্নদুনা লায়েংবা আই সি এম আরনা অয়াবা পীরে । ঙরাং ফাওবদা অপুনবা কেস ৩৪৫ লৈখি ।
- তামিল নাদুদা অথিংবা মনুংদা কোইনা চৎতুনা মনা-মশিং অমসুং চানবা পোৎলমশিং য়োনবগী থবক গ্রেতর চেন্নাই কোরপোরেসন্না হৌদোক্লে । রাজ্য অসিগী অপুনবা কেস ৭৩৮ য়ৌরে ।
- কোভিদ-১৯ থেংনরিবা হকশেলগী মীওইশিংগী অমুক হন্না শীজিন্নবা য়ারবা থ্রি দি প্রিন্ত তৌবা মাক্সশিং বিরলা ইন্সতিতুৎ ওফ তেক্নোলোজি এন্দ সাইন্স , পিলানিনা পুথোক্লে । তেলঙ্গানাদা অহেনবা মীওই ৮ পোজিতিব ওইরে । অপুনবা কেস ৪৬১ য়ৌরে ।
- ক্বারেনতাইন তৌরিবা মীওশিং লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বা শক্তি হেনগৎহন্নবা এ পি সরকারনা লায়েংবগী মথক্ত মচি ওইবা চানবা পোৎলমশিং ফংহল্লি । মমাংদা হোস্পিতালদা থবক তৌরিবা দোক্তর অনি অমসুং নর্স অনি লায়না অসি লৌনখ্রে । হৌজিক অপুনবা কেস ৩৪৮ য়ৌরে ।
Fact Check on #Covid19

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 APR 2020 7:20PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and
Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As of now, 5734 confirmed COVID-19 cases and 166 deaths have been reported in the country. 473 persons have been cured/discharged after recovery.Ministry of Health and Family Welfare has deputed high level multi-disciplinary Central teams to assist the States and State Health Department in activities pertaining to cluster containment plan and hospital preparedness (ICU & Ventilator management for COVID-19 patients).
Read More:-
Government of India sanctions Rs. 15000 crores for India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package
Government of India (GoI) has announced significant investments to the tune of Rs.15000 crores for 'India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package'. The funds sanctioned will be utilized for immediate COVID-19 Emergency Response (amount of Rs.7774 crores) and rest for medium-term support (1-4 years) to be provided under mission mode approach.
Read More:-
GoM reviews current status, and actions for management of COVID-19
The Group of Ministers (GoM) had detailed deliberation on containment and management of COVID-19. The GoM also discussed the actions taken so far, current status of social distancing measures as a preventive strategy and the stringent actions taken by the Centre as well as the States to contain the spread of COVID-19.
Read More:-
India US Partnership is stronger than ever, says the Prime Minister
Prime Minister ShriNarendraModi today said that the India US Partnership is stronger than ever.ShriModi was responding to a tweet from the US President H.E. Donald Trump who expressed his gratitude for India’s decision to supply Hydroxychloroquine, in the USA’s fight against COVID-19.
Read More:-
NGOs permitted to buy food grains directly from FCI for Relief operations
NGOs and Charitable Organizations are playing important role in providing cooked food to thousands of poor and needy people during this time of nationwide lockdown. To ensure uninterrupted supply of foodgrain to theseorganizations, the Government has directed FCI to provide Wheat and Rice to such organizations at the Open Market Sale Scheme (OMSS) rates, without going through the e-auction process.
Read More:-
MCA allows companies to hold EGMsthrough VC or OAVM complemented with e-Voting facility/simplified voting through registered emails
The General Circular No. 14/2020 dated 08.04.2020 issued by the MCA allows listed companies or companies with 1,000 shareholders or more which are required to provide e-voting facility under the Companies Act, 2013 to conduct EGM through VC/ OAVM and e-Voting. For other companies, a highly simplified mechanism for voting through registered emails has been put in place for easy compliance.
Read More:-
ShriNarendra Singh Tomar chairs meeting with State Agriculture Ministers to review relief steps for farmers
Union Agriculture Minister appreciates the efforts of States for their proactive role in undertaking agriculture activities even during the challenging time in wake of COVID-19 pandemic. States told to sensitize field agencies about exemptions to farming related activities and allow movement of farm produce, farming products, fertilizers and farm implements & machinery
Read More:-
Commerce and Industry Minister meets the Industry and traders Association; Assures them that the Ministry is working to solve their problems
ShriPiyushGoyal today held interaction with various Industry and Trade associations of the country to assess the ground situation and problems being faced by them in the wake of Covid-19 and subsequent lockdown.He said that the Ministry is already working to solve the logistics and export-import related problems, and is also taking up other concerns of the industry and traders with various ministries.
Read More:-
ShriPiyushGoyal calls upon the Exporters to think big and be ready for harnessing the potential in the post-Covid era; Says that we are globally responsible citizens
Ministry of Commerce and Industry today held interaction, through Video conferencing, with various Export Promotion Councils of the country to assess the ground situation and problems being faced by them in the wake of Covid-19 and subsequent lockdown.
Read More:-
Extension of premium payment period for Postal Life Insurance & Rural Postal Life Insurance till 30th June 2020
As a measure of convenience to all the PLI / RPLI customers, Directorate of Postal Life Insurance, Department of Posts has given an extension of period for payment of their due premium of March 2020, April 2020 & May 2020 upto 30th June 2020 without charging any penalty/default fee.
Read More:-
MoHUA Launches Revised Version of Swachhata App to Handle Queries Specific to COVID 19
The Swachhata-MoHUA App, a highly popular grievance redressal tool for citizens under the ambit of the Swachh Bharat Mission (Urban) already has over 1.7 Crore+ urban users across the country. This app has now been modified and strengthened further in order to enable citizens to get their COVID-related complaints also redressed by their respective ULBs.
Read More:-
Indian Railways has produced about 6 lakhs reusable face masks and more than 40000 litres hand sanitizer
In continuation of the measures taken to prevent the spread of COVID-19, Indian Railways is making all out efforts to supplement the health care initiatives of Government of India. In this direction Indian Railways is producing reusable face masks and sanitizer in-house in all its Zonal Railways, Production Units and PSUs.
Read More:-
Over 8.5 Lacs cooked meals to needy people distributed by Railways since 28th March in keeping with its social service commitment
Indian Railways which started provide cooked meals to needy people after the lockdown due to COVID-19, continues to provide bulk cooked food with paper plates for lunch and food packets for dinner through IRCTC base kitchens, RPF resources and contribution of NGOs, in keeping with its social service commitment. The food distribution is being done to the poor, destitute, beggars, children, coolies, migrant labourers, stranded persons and whoever else comes in search of food at and near the railway stations, and even at some distances away from the railway stations.
Read More:-
Telephone Conversation between PM and President of Republic of Korea
Prime Minister ShriNarendraModi spoke on telephone today with H.E. Moon Jae-in, President of the Republic of Korea.The two leaders discussed COVID-19 global pandemic and the challenges it posed to the global health systems and economic situation. They shared information about the steps taken in their countries to tackle the pandemic.
Read More:-
Telephone Conversation between PM and President of the Republic of Uganda
Prime Minister ShriNarendraModi had a telephone conversation today with H.E. President YoweriKagutaMuseveni of the Republic of Uganda. The two leaders discussed the health and economic challenges arising out of the COVID-19 pandemic. Prime Minister assured H.E. President Museveni that India stands in solidarity with its friends in Africa during the present health crisis, and would extend all possible support to the Ugandan Government’s efforts to control the spread of the virus in its territory.
Read More:-
Public and private airline operators and related agencies work tirelessly to serve collective purpose of fighting Covid-19
During Covid-19 lockdown period, essential medical supplies including consignments of ICMR, HLL and others are continuously being delivered across the country. Domestic public and private airline operators such as Air India, IAF, Pawan Hans, Indigo and Blue Dart transport medicines, ICMR consignments, HLL consignments and other essential supplies to Srinagar, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Bhubaneswar and other regions of the country on 8th April 2020.
Read More:-
COVID-19: Disinfection of public spaces in Smart Cities
Ever since COVID-19 outbreak was declared as global pandemic, Indian Cities have been making significant efforts in sanitizing the cities, especially the public spaces which are considered risk prone areas for local spread of virus. Since the nation-wide lockdown was announced on 25 March 2020, Cities have been adopting numerous approaches to disinfect the public spaces including the bus/railway stations, streets, markets, hospital premises, banks, etc.
Read More:-
National Testing Agency extends scope for correction in the choice of centre cities in the online application form for JEE (Main) 2020
In the wake of current COVID-19 situation and in view of the hardships faced by the aspirants of JEE (Main) 2020 HRD Minister has advised National Testing Agency to further expand the scope of making corrections in application forms allowing students to include the choice of cities for centres. Accordingly, NTA further has expanded the scope of making corrections in the Application Forms to now also include the choice of cities for centre.
Read More:-
Training module for management of COVID-19 named ‘Integrated Govt. Online training’ (iGOT) portal launched on DIKSHA platform of MHRD
Courses on iGOT have been launched for Doctors, Nurses, Paramedics, Hygiene Workers, Technicians, Auxiliary Nursing Midwives (ANMs), State Government Officers, Civil Defence Officers, Various Police Organisations, National Cadet Corps(NCC), NehruYuva Kendra Sangathan (NYKS), National Service Scheme, Indian Red Cross Society, Bharat Scouts and Guides and other volunteers at the stage.
Read More:-
DoPT to empower Front Line COVID-19 Warriors with first of its kind iGOT e-learning Platform
Department of Personnel and Training has announced the launch of a learning platform (https://igot.gov.in) to combat COVID 19 for all front-line workers to equip them with the training and updates in coping with Pandemic. By giving COVID 19 training to other potential second line workforce, India will be better prepared for the emergent situations.
Read More:-
Indian Railways introduces 109 Time tabled parcel trains over 58 routes to connect all the important centers.
In a major boost to the supply chain across the country, Indian Railways has introduced unhindered services of Time tabled Parcel Trains for nationwide transportation of essential commodities and other goods. This is expected to boost the availability of vital goods required for ordinary citizens, industry and agriculture.
Read More:-
Digital Learning sees a big upsurge during COVID-19 lockdown period
Both schools and higher education institutions have started various modes of online classes and sharing of study material depending on the resources available with them and with the students. These range from structured online classes through platforms like Skype, Zoom, Google Classroom, Google Hangout, Piazza to teachers uploading lectures and class notes through YouTube, WhatsApp, sharing links of digital learning resources like SWAYAM, NPTEL, providing access to online journals.
Read More:-
Several Measures Taken by ESIC to Extend Relief during the COVID-19 Pandemic
The country is dealing with a very challenging situation due to COVID-19 Pandemic. Many parts of the country have been placed under lockdown to enforce social distancing. To deal with the crisis, Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has undertaken multiple steps to provide relief to its Stakeholders and members of public.
Read More:-
TRIFED to launch a digital campaign in collaboration with UNICEF for self help groups to ensure Tribal Gatherers carry on their work safely
To ensure tribal gatherers carry on their work safely, TRIFED has collaborated with UNICEF for developing a digital communication strategy for promoting a digital campaign for Self Help Groups (SHGs) involved in this work, highlighting the importance of Social Distancing.
Read More:-
SCTIMST scientists design super absorbent material for safe management of infected respiratory secretions
The material titled ChitraAcrylosorb Secretion Solidification System’, is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
Read More:-
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• CovidCare App of the state of Arunachal Pradesh launched to help people under quarantine, asymptomatic positive and Covid patients.
• Amid COVID19 crisis, Assam Higher Secondary Education Council decides not to hold HS 1st year exam and promote all the students of the 1st year to 2nd year.
• Manipur CM releases music video to spread awareness on staying indoors, maintaining hygiene & social distancing.
• Vegetables imported from outside Mizoram will be first examined by the COVID-19 Medical Operational Teams of the state.
• Nagaland readies itself to combat COVID-19 with 34 isolation & 43 quarantine centers. 84 govt and 52 private ambulances pressed into service.
• Governor of Sikkim urged the State Govt to expedite setting up of Testing Lab for COVID-19.
• Tripura CM informed that condition of the only positive patient is stable.
• For the last two days, in Kerala, the number of recovery cases is more than the number of new infected cases. Kerala gets ICMR nod to explore plasma therapy for Covid infected patients. In Mumbai, two more Malayalee nurses get infected. Total cases till yesterday 345.
• In Tamil Nadu, the Greater Chennai Corporation (GCC) along with the traders body has decided to introduce mobile vegetable and grocery shops during the lockdown period, in order to ease the supply to the residents. Total cases at 738.
• Researchers at Birla Institute of Technology & Science (BITS) Pilani, Hyderabad Campus have developed a reusable 3D printed Face Shield for healthcare professionals fighting Covid-19. Eight more positive cases reported from Nizamabad in Telangana. Total cases rise to 461.
• Andhra Pradesh government is taking all measures to boost immunity of those quarantined by giving nutritious food along with treatment. Junior Doctors working in Anantapur Government Hospital protest for not being provided with N-95 masks and PPE kits. Two doctors and two nurses of the hospital were earlier infected. Total +ve cases stands at 348.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500