স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ৰ আপডেটসমূহ
05 APR 2020 6:48PM by PIB Guwahati
দেশত ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনৰ সৈতে ভাৰত চৰকাৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ এই পদক্ষেপসমূহৰ উচ্চ পৰ্যায়ত নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ হৈ আছে৷
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি এম্পাৱাৰ্ড গ্ৰুপৰ সৈতে যুটীয়া বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰি সমগ্ৰ দেশতে ক’ভিড-১৯ৰ মোকাবিলাৰ বাবে পৰিকল্পনা, প্ৰস্তুতি আৰু প্ৰণয়নৰ নিশ্চিতিৰ খতিয়ান লয়৷ গোটটোক এই পৰ্যন্ত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা হয় যাতে চিকিৎসালয়, আইচ’লেচন আৰু কোৱাৰেণ্টাইনৰ সুবিধা, পৰীক্ষণ আৰু জৰুৰীকালীন শুশ্ৰূষাৰ প্ৰশিক্ষণ ইত্যাদিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ হৰ্ষবৰ্ধনে ঝাঝৰিৰ এইমছ পৰিদৰ্শন কৰি ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে খতিয়ান লয়৷ তেওঁ কয় যে ৩০০খন বিচনাযুক্ত ঝাঝৰিৰ এইমছখনত সম্পূৰ্ণৰূপে ক’ভিড-১৯ৰ চিকিৎসাৰ বাবে উৎসৰ্গীকৃত কৰা হ’ব৷ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, ‘‘সমগ্ৰ বিশ্বতে লোকে দিনে-নিশাই এই মাৰাত্মক ভাইৰাছবিধৰ বিৰুদ্ধে ভেকচিনৰ সন্ধানৰ বাবে কাম কৰি আছে যদিও এই পৰ্যন্ত ইয়াৰ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিব পৰা হোৱা নাই৷ আমি নিশ্চিতভাৱে লকডাউন আৰু সামাজিক ব্যৱধানৰ বিধি মানি চলিব লাগিব৷’’
আজি কেবিনেট সচিবে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিব আৰু স্বাস্থ্য সচিব আৰু সকলো জিলাৰ ডিএম, এছএছপি, চিএমঅ’, আইডিএছপি কৰ্মীৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে আলোচনাত মিলিত হয়৷ তেওঁ সকলো ডিএমক ফাৰ্মা উদ্যোগসমূহত যাতে ঔষধ প্ৰস্তুতি তথা চিকিৎসা সঁজুলিসমূহৰ নিৰ্মাণ মসৃণ গতিত সম্পন্ন হয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে৷ সকলো জিলা প্ৰশাসনক ক’ভিড-১৯ সংকট ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হয়৷ আজিৰ বৈঠকখনত ভিলৱাৰা, আগ্ৰা, গৌতম বুদ্ধ নগৰ, পাথানামথিট্টা (কেৰেলা), পূব দিল্লী আৰু মুম্বাই পৌৰনিগমকে ধৰি ছয়খন জিলাৰ উপাযুক্ত আৰু নিগমৰ আয়ুক্তই তেওঁলোকৰ কৌশল আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰে৷
আজিৰ তাৰিখ পৰ্যন্ত দেশত ২৭৪খন জিলা ক’ভিড-১৯ ভাইৰাছৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছে৷
আইচিএমআৰে ক’ভিড-১৯ৰ বাবে দ্ৰুতগতিত এণ্টিব’ডীভিত্তিক ৰক্ত পৰীক্ষণৰ বাবে ক্লাষ্টাৰ (নিয়ন্ত্ৰণ মণ্ডলকে ধৰি), বৃহৎ সমাবেশ হোৱা অঞ্চল আদিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য হোৱাকৈ এখন পৰামৰ্শৱলী জাৰি কৰিছে৷ সেই পৰামৰ্শৱলী অনুসৰি সুবিধা কেন্দ্ৰসমূহে পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদনসমূহ প্ৰত্যক্ষভাৱে আইচিএমআৰ প’ৰ্টেলত আপলোড হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে বাস্তৱিক সময় অনুসৰি অনুসৰণ আৰু সময়মতে চিকিৎসা কাৰ্য সমাপন কৰিব পৰা হ’ব৷ তাৰোপৰি আইচিএমআৰে জাৰি কৰা পৰামৰ্শৱলী অনুসৰি ৰাজহুৱা স্থানত থু পেলোৱাৰ পৰা ক’ভিড-১৯ৰ বিস্তৃতি বৃদ্ধি হয় বুলি প্ৰকাশ পাইছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত জনসাধাৰণক ৰাজহুৱা স্থানত ধোঁৱাবিহীন ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰী সেৱন কৰি থুৱাবলৈ মানা কৰা হৈছে৷
এই পৰ্যন্ত এই পৰ্যন্ত ৩৩৭৪টা ক’ভিড-১৯ৰ নিশ্চিত পৰিঘটনা আৰু ৭৯টা মৃত্যুৰ ঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ ২৬৭জন ব্যক্তি সুস্থ হোৱাৰ পিছত মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷
ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰমাণীকৃত আৰু আপডেটেড তথ্য, নিৰ্দেশনা আৰু পৰামৰ্শৱলীৰ বাবে অনুগ্ৰহ নিয়মীয়াকৈ পৰিদৰ্শন কৰকঃ https://www.mohfw.gov.in/.

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
05 APR 2020 6:48PM by PIB Delhi
Government of India is taking several steps along with the States/UTs for the prevention, containment and management of COVID-19 in the country. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the Joint Meeting of the Empowered Groups yesterday to ensure planning, preparedness and implementation of COVID-19 response across the country. The groups apprised on the actions taken so far, to increase the availability of hospitals, isolation and quarantine facilities, testing and critical care training, etc.
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare visited All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Jhajjar to take stock of preparedness to overcome COVID-19.He stated that the AIIMS Jhajjar will function as dedicated COVID-19 hospital consisting of 300 bed isolation wards which would ensure prompt care for patients in isolation requiring advanced medical support. The Union Health Minister said that “people world over are working tirelessly day and night to find a vaccine against the dreaded virus and till it is not found, we must treat the combination of lockdown and social distancing as an effective social vaccine against COVID-19.”
The Cabinet Secretary interacted with Chief Secretaries and Health Secretaries of all the States/UTs, and DM, SSP, CMO, IDSP Staff of all districts through a Video Conference (VC), here today. He directed all DMs to ensure that the Pharma units for manufacturing medicines & medical equipment are smoothly run. All staff and concerned representatives from States/UTs were given an orientation regarding the containment strategy in the VC today. All districts have further been advised to make a COVID-19 crisis management plan. Through this VC, the District Commissioners and Municipal Commissioners from six Districts (Bhilwara, Agra, Gautam Buddh Nagar, Pathanamthitta (Kerala), East Delhi and Mumbai Municipal) shared their strategies and experience.
As on date, total of 274 districts have been affected by COVID-19 virus in the country.
An advisory has been issued by ICMR regarding rapid antibody based blood tests for COVID-19, in clusters (with containment zones), and in large migration gatherings/evacuees centres. As per the advisory, facilities will ensure that the reporting of the test is fed directly to the ICMR portal. This will expedite the process of contact tracing and timely treatment.
Also according to a recent advisory issued by ICMR, spitting in public places can increase the spread of COVID-19 virus. In view of the increasing danger of the COVID-19 pandemic, people are urged to refrain from consuming the smokeless tobacco products, and spitting in public places during the COVID-19 epidemic.
As of now, 3374 confirmed cases and 79 deaths have been reported. 267 persons have been cured/discharged from the hospitals after recovery.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.