Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
01 APR 2020 5:37PM by PIB Delhi
The prevention, containment and management of COVID-19 in the country are being regularly monitored at the highest level and various actions have been initiated in collaboration by Government of India along with the States/UTs.
Cabinet Secretary has directed all the States/UTs to coordinate and manage the situation of migrant workers in ensuring lockdown measures are being followed such that proper welfare is also taken care by providing food, water, medical supplies and sanitation arrangements in relief centres/ quarantine facilities. Ministry of Health & Family Welfare had also issued an advisory for proper quarantine and psycho-social measures for migrant workers yesterday, which is available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedPsychosocialissuesofmigrantsCOVID19.pdf.
In addition, the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) has notified that all 24 classes of medical devices shall be regulated as drugs for quality control and price monitoring under the provisions of Drug (Price Control) Order 2013 with effect from 1st April 2020, to ensure that no manufacturer shall increase the MRP of these items more than beyond 10% of MRP in the last 12 months.
Ministry of AYUSH has also recommended measures for self care guidelines in preventive health care that can boost immunity especially for respiratory health for the COVID-19 crisis.
It is also emphasised that direction related to lockdown, proposed social distancing measures and large groups are to be avoided for religious congregations.
As of now, 1637 confirmed cases and 38 deaths have been reported. During the last 24 hours, 376 new confirmed cases and 3 new deaths have been reported. 132 persons have been cured /discharged from the hospitals after recovery.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
01 APR 2020 5:37PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19ର ନିରାକରଣ, ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଭାଗିତାରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ।
ଲକଡାଉନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଅସୁବିଧା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ରିଲିଫ କ୍ୟାମ୍ପ ତଥା ସଙ୍ଗରୋଧ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ, ପାଣି, ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଓ ସ୍ବଚ୍ଛତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଲାଗି କୁହାଯାଇଛି । ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସଙ୍ଗରୋଧ ଏବଂ ମାନସିକ-ସାମାଜିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗତକାଲି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedPsychosocialissuesofmigrantsCOVID19.pdf. ରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଜାତୀୟ ଔଷଧ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନପିପିଏ) 24ଟି ଶ୍ରେଣୀର ଚିକିତ୍ସା ସରଞ୍ଜାମକୁ ବିଜ୍ଞପିତ କରିଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଔଷଧ ଭାବେ ବିନିୟମିତ କରାଯିବ ଏବଂ 1 ଏପ୍ରିଲ 2020 ଠାରୁ ଔଷଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଆଦେଶ 2013 ଅଧୀନରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ । ଯାହାଫଳରେ ବିଗତ 12 ମାସ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଏମଆରପିରେ 10 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକଟ ସମୟରେ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବିଶେଷ କରି ଶ୍ବାସକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଲାଗି ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆତ୍ମ ଯତ୍ନ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ଲକଡାଉନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସମାରୋହରେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଏକତ୍ରିତ ନହେବା ଆଦି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ 1637 କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 38 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 376 ଜଣ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ଥଳେ 3 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । 132 ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିବା ପରେ ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି ।