Prime Minister's Office
Prime Minister Pays Tribute to Shri C. Rajagopalachari on His Birth Anniversary
10 DEC 2025 8:48AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, paid rich tributes to Shri C. Rajagopalachari on his birth anniversary today. Remembering him as a freedom fighter, thinker, intellectual, and statesman, the Prime Minister noted that Rajaji remains one of the sharpest minds of the 20th century, who believed in creating value and upholding human dignity.
The Prime Minister said that the nation gratefully recalls his enduring contributions to India’s freedom struggle and public life.
In a post on X, Shri Modi wrote:
“Freedom fighter, thinker, intellectual, statesman…these are some descriptions that come to the mind when one recalls Shri C. Rajagopalachari. Tributes to him on his birth anniversary. He remains one of the sharpest minds of the 20th century, who believed in creating value and upholding human dignity. Our nation remembers his enduring contributions with gratitude.
On Rajaji’s birth anniversary, sharing some interesting material from the archives, which includes a picture of a young Rajaji, the notification on his appointment as a Cabinet Minister, a picture with volunteers from the 1920s and a Young India edition from 1922 edited by Rajaji because Gandhi Ji was in jail.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସି. ରାଜଗୋପାଳଚାରୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି
10 DEC 2025 8:48AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଶ୍ରୀ ସି. ରାଜଗୋପାଳଚାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଚିନ୍ତାନାୟକ, ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତିଜ୍ଞ ଭାବେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜାଜୀ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ମସ୍ତିଷ୍କମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଯିଏକି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ତାଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀ ଅବଦାନକୁ ଦେଶ କୃତଜ୍ଞତାପୂର୍ବକ ସ୍ମରଣ କରୁଛି।
ଏକ୍ସରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲେଖିଛନ୍ତି:
"ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଚିନ୍ତାନାୟକ, ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତିଜ୍ଞ. ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି କିଛି ବର୍ଣ୍ଣନା ଯାହା ଶ୍ରୀ ସି. ରାଜଗୋପାଳଚାରୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସମୟରେ ମନରେ ଆସେ। ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। ସେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ମସ୍ତିଷ୍କମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଯିଏ ମୂଲ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏବଂ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଆମ ଦେଶ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଅବଦାନକୁ କୃତଜ୍ଞତାର ସହ ସ୍ମରଣ କରୁଛି।
ରାଜାଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ, ଅଭିଲେଖାଗାରରୁ କିଛି ଆକର୍ଷଣୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ସେୟାର କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଣେ ଯୁବ ରାଜାଜୀଙ୍କ ଫଟୋ, କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତି, ୧୯୨୦ ଦଶକର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ସହ ଏକ ଫଟୋ ଏବଂ ୧୯୨୨ ରୁ ଏକ ୟଙ୍ଗ ଇଣ୍ଡିଆ ସଂସ୍କରଣ ରାଜାଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା କାରଣ ଗାନ୍ଧୀ ଜୀ ଜେଲରେ ଥିଲେ ।’’