Prime Minister's Office
PM to visit Bihar and West Bengal on 22nd August
PM to lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth around Rs 13,000 crore at Gaya
Projects belong to multiple sectors: Power, Road, Health, Urban Development and Water Supply
PM to inaugurate Aunta – Simaria bridge project on River Ganga enhancing connectivity between North and South Bihar
New bridge to cut more than 100 km detour for heavy vehicles, improve access to Simaria Dham
PM to flag off Amrit Bharat Express between Gaya and Delhi, and the Buddhist Circuit Train between Vaishali and Koderma
PM to lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth over Rs 5,200 crore at Kolkata
PM to flag off metro train services on the newly constructed sections in Kolkata
20 AUG 2025 3:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Bihar and West Bengal on 22nd August. He will lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth around Rs 13,000 crore at Gaya in Bihar at around 11 AM. He will also flag off two trains and address the gathering. Thereafter, he will visit and inaugurate Aunta – Simaria bridge project on River Ganga.
Prime Minister will flag off metro train services on the newly constructed sections in Kolkata at around 4:15 PM and undertake a metro ride from Jessore Road Metro Station to Jai Hind Bimanbandar and back. Further, he will lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth over Rs 5,200 crore at Kolkata. He will also address the gathering on the occasion.
PM in Bihar
In line with his commitment to improving connectivity, Prime Minister will inaugurate the 8.15 km long Aunta – Simaria bridge project on NH-31, including the 1.86 km long 6 lane Bridge on river Ganga, constructed at a cost of over Rs 1,870 crore. It will provide direct connectivity between Mokama in Patna and Begusarai.
The bridge has been constructed parallel to an old 2-lane dilapidated rail-cum-road bridge “Rajendra Setu” which is in poor condition forcing heavy vehicles to re-route. The new bridge will reduce this extra travel distance of more than 100 km for the heavy vehicles travelling between North Bihar (Begusarai, Supaul, Madhubani, Purnea, Araria etc) and South Bihar areas (Sheikhpura, Nawada, Lakhisarai etc). It will also help reduce issues of traffic jams in other parts of the region due to the detour which these vehicles were forced to take.
It will boost economic growth in the adjoining areas, especially in North Bihar, which are dependent on South Bihar and Jharkhand for getting necessary raw material. It will also provide better connectivity to the famous pilgrimage place of Simaria Dham, which is also the birthplace of famous poet Late Shri Ramdhari Singh Dinkar.
Prime Minister will also inaugurate the four-lane Bakhtiyarpur to Mokama section of NH-31, worth around Rs 1,900 crore, which will ease congestion, reduce travel time, and enhance passenger and freight movement. Further, improvement to the two-lane with paved shoulders of Bikramganj–Dawath–Nawanagar–Dumraon section of NH-120 in Bihar will improve connectivity in rural areas, providing new economic opportunities for the local population.
Strengthening the power sector infrastructure in Bihar, Prime Minister will inaugurate Buxar Thermal Power Plant (660x1 MW) worth around Rs 6,880 crore. It will significantly enhance power generation capacity, improve energy security, and meet the growing electricity demand of the region.
In a major boost to health infrastructure, Prime Minister will inaugurate the Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre at Muzaffarpur. The centre includes advanced Oncology OPD, IPD wards, operation theatres, modern lab, blood bank, and a 24-bed ICU (Intensive Care Unit) and HDU (High Dependency Unit). This state-of-the-art facility will provide advanced and affordable cancer care to patients in Bihar and neighbouring states, reducing the need to travel to distant metros for treatment.
Furthering his vision of Swachh Bharat and ensuring Aviral and Nirmal Dhara of river Ganga, Prime Minister will inaugurate the Sewerage Treatment Plant (STP) and Sewerage Network at Munger constructed under Namami Gange worth over Rs 520 crore. It will help reduce pollution load in the Ganga and improve sanitation facilities in the region.
Prime Minister will also lay the foundation stone for a series of urban infrastructure projects worth around Rs 1,260 crore. These include the STP and Sewerage Network at Daudnagar in Aurangabad, and Jehanabad; STP and interception and diversion works at Barahiya in Lakhisarai, and Jamui. Under AMRUT 2.0, he will lay the foundation stone of Water Supply Projects at Aurangabad, Bodhgaya and Jehanabad. These projects will provide clean drinking water, modern sewerage systems, and improved sanitation thereby improving health standards and quality of life in the region.
Boosting rail connectivity in the region, Prime Minister will flag off two trains. Amrit Bharat Express between Gaya and Delhi which will improve passenger convenience with modern facilities, comfort, and safety. And Buddhist Circuit Train between Vaishali and Koderma which will give a boost to tourism and religious travel across key Buddhist sites in the region.
Grih Pravesh ceremony of 12,000 rural beneficiaries under PMAY-Gramin and 4,260 beneficiaries under PMAY-Urban will also take place with the symbolic handing over of keys to a few beneficiaries by the Prime Minister, thus fulfilling the dream of owning a house of thousands of families.
PM in West Bengal
In line with his commitment to world class infrastructure and developed urban connectivity, Prime Minister will inaugurate metro railway projects in Kolkata. A 13.61 km long newly constructed metro network will be inaugurated and metro services will be launched on these routes. He will visit the Jessore Road Metro Station, where he will flag off the Noapara–Jai Hind Bimanbandar metro service from Jessore Road. In addition, through video conferencing, he will also flag off the Sealdah–Esplanade metro service and the Beleghata–Hemanta Mukhopadhyay metro service. He will also undertake a metro ride from Jessore Road Metro Station to Jai Hind Bimanbandar and back.
At the public function, Prime Minister will inaugurate these metro sections and a newly constructed subway at Howrah Metro Station. The Noapara–Jai Hind Bimanbandar metro service will significantly improve the access to the airport. The Sealdah–Esplanade metro will reduce the travel time between the two points from nearly 40 minutes to only 11 minutes. The Beleghata–Hemanta Mukhopadhyay metro section will play a crucial role in enhancing connectivity with the IT hub. These metro routes will connect some of Kolkata’s busiest areas, bring a notable reduction in travel time, and strengthen multimodal connectivity, benefiting lakhs of daily commuters.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister will also lay the foundation stone of 7.2 km long six-lane elevated Kona Expressway worth over Rs 1,200 crore. It will enhance connectivity between Howrah, surrounding rural areas, and Kolkata, saving hours of travel time and giving significant boost to trade, commerce, and tourism in the region.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଗଷ୍ଟ ୨୨ରେ ବିହାର ଓ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ
20 AUG 2025 3:02PM by PIB Bhubaneswar
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୟାଠାରେ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
-ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକରେ ଅଛି ଶକ୍ତି, ସଡ଼କ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଅଉଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ପୋଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହାକି ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାର ମଧ୍ୟରେ ଯାତୟାତ ସୁଗମ କରିବ
-ନୂତନ ପୋଲ ଭାରୀ ଯାନଙ୍କ ଯାତାୟାତ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସିମାରିଆ ଧାମରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୟା-ଦିଲ୍ଲୀ ଅମ୍ରିତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ବୈଶାଳୀ ଏବଂ କୋଡେର୍ମା ମଧ୍ୟରେ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ସର୍କିଟ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାରେ ୫,୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାର ନୂତନ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ସେକ୍ସନରେ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ ସେବାକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଗଷ୍ଟ ୨୨ ତାରିଖରେ ବିହାର ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ । ସେ ବିହାରର ଗୟାଠାରେ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୧ଟାରେ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ସାଧାରଣ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଏହାପରେ ସେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଅଉଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ପୋଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବାକୁ ସେଠାକୁ ଗସ୍ତ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରାହ୍ଣ ପ୍ରାୟ ୪ଟା ୧୫ରେ କୋଲକାତାର ନୂତନ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ସେକ୍ସନରେ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏଥିସହ ସେ ଜେସୋର ରୋଡ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ଜୟହିନ୍ଦ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋରେ ଯାଇ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବେ । ଏହାପରେ ସେ କୋଲକାତାରେ ୫,୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ବିହାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-୩୧ରେ ୮.୧୫ ମିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଅଉଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ପୋଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗଙ୍ଗାରେ ୧.୮୬ କିମିର ୬ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପୋଲର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ୧୮୭୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାରେ ଏହା ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପାଟନାର ମୋକମା ଠାରୁ ବେଗୁସରାଇକୁ ସିଧାସଳଖ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା କରିବ ।
ଏହି ପୋଲ ପୁରୁଣା କାଳରୁ ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ରେଳ ସହ ସଡ଼କ ପୋଲ ‘ରାଜେନ୍ଦ୍ର ସେତୁ’ର ସମାନ୍ତରାଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଅବସ୍ଥା ଖରାପ ଥିବାରୁ ଭାରୀ ଯାନ ଗୁଡ଼ିକ ବାଟ ବଦଳାଇ ଅନ୍ୟ ରାସ୍ତାରେ ଯାଉଥିଲେ । ନୂତନ ଉତ୍ତର ବିହାର (ବେଗୁସରାଇ, ସୁପୌଲ, ମଧୁବନୀ, ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା, ଅରରିୟା) ସହ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାର (ଶେଖପୁରା, ନୱାଡା,ଲଖୀସରାଇ ଆଦି) ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତକୁ ସୁଗମ କରିବ । ଭାରୀ ଯାନ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କିଲୋମିଟରର ଦୂରତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଭାରୀ ଯାନ ଗୁଡ଼ିକ ଏହି ରାସ୍ତା ଛାଡ଼ି ଅନ୍ୟ ରାସ୍ତାରେ ଯାଉଥିବାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୋଇପାରିବ ।
ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତର ବିହାରର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ । ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାର ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଏଥିସହ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ସିମରିୟା ଧାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ହୋଇପାରିବ, ଯାହାକି ପ୍ରସିଦ୍ଧ କବି ସ୍ୱର୍ଗତ ଶ୍ରୀ ରାମଧାରୀ ସିଂ ଦିନକରଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୧୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ଏନଏଚ-୩୧ର ବଖତିୟାରପୁରରୁ ମୋକା ସେକ୍ସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରିଲେନ ସଡ଼କର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଏହା ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ, ଯାତାୟାତ ସମୟ କମାଇବ, ଯାତ୍ରୀ ଚଳପ୍ରଚଳ ଓ ମାଲ ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ବିହାରର ଏନଏଚ-୧୨୦ରେ ବିକ୍ରମଗଞ୍ଜ-ଦୱାତ-ନୱାନଗର-ଦୁମରାଓ ସେକ୍ସନର ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସଡ଼କରେ ଫୁଟପାଥ ସହ ବିକାଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ କାରବାରର ବାଟ ଖୋଲିବ ।
ବିହାରରେ ବିଜୁଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିର୍ମିତ ବକ୍ସର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ (୬୦୦୦ ଗୁଣନ ୧ ମେଗାୱାଟ)ର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଜୁଳିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଜାଫରପୁରରେ ହୋମି ଭାବା କ୍ୟାନ୍ସର ହସପିଟାଲ ଏବଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ଓପିଡି, ଆଇପିଡଇ ୱାର୍ଡ, ଅପରେସନ ଥିଏଟର, ଆଧୁନିକ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ବ୍ଲଡ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ୨୪ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଇସିୟୁ (ଇଣ୍ଟେନସିଭ୍ କେୟାର ୟୁନିଟ) ଏବଂ ଏଚଡିୟୁ (ହାଇ ଡିପେଣ୍ଡେନ୍ସି ୟୁନିଟ) ଅଛି । ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିହାର ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟର ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉପନ୍ନତ ଏବଂ ସହଜଲବ୍ଧ କ୍ୟାନ୍ସର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଯାହାଦ୍ୱାରା କି ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦୂରଦୂରନ୍ତର ସହରକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଅବିରଳ ଓ ନିର୍ମଳ ଧାରାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ ଯୋଜନାରେ ୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ମୁଙ୍ଗେରଠାରେ ନିର୍ମିତ ସିୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସଟିପି) ଏବଂ ସିୱେରେଜ ନେଟୱର୍କର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ଗଙ୍ଗାରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁବିଧାକୁ ସୁଧାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ହେବାକୁ ଥିବା ସହରାଞ୍ଚଳ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଔରଙ୍ଗାବାଦର ଦାଉଦନଗର ଓ ଜେହନାବାଦରେ ଏସଟିପି ଏବଂ ସିୱେରେଜ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଲଖୀସରାଇ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁଇର ବରହିୟାରେ ଏସଟିପି ଓ ଇଣ୍ଟରସ୍ପେସନ ଡାଇଭର୍ସନ କାମ । ଅମୃତ ୨.୦ ଯୋଜନାରେ ଔରଙ୍ଗାବାଦ, ବୋଧଗୟା ଏବଂ ଜେହନାବାଦରେ ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ, ଆଧୁନିକ ସ୍ୱିରେଜ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାନାଙ୍କ ଏବଂ ଜୀବନସ୍ତରରେ ସୁଧାର ଆସିବ ।
ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଗୟା ଓ ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା, ଆରାମ ଓ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାରେ ସୁଧାର ଆଣିବ । ଏଥିସହ ବୈଶାଳୀ ଓ କୋଡେରମା ମଧ୍ୟରେ ବୌଦ୍ଧସର୍କିଟ ଟ୍ରେନ, ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ବୌଦ୍ଧପୀଠରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଧାର୍ମିକ ଯାତ୍ରାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅନ୍ତର୍ଗତ ୧୨୦୦ ଗ୍ରାମୀଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ସହରୀ ଅନ୍ତର୍ଗତ ୪,୨୬୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହପ୍ରବେଶ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବେ କେତେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ବଣ୍ଟନ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସହସ୍ରାଧିକ ପରିବାରର ନିଜ ଆବାସ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇପାରିବ ।
ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକଶିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ରୁଟରେ ନବନିର୍ମିତ ୧୩.୬୧ କି.ମି. ଦୈର୍ଘ୍ୟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ । ସେ ଜେସୋର ରୋଡ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ଗସ୍ତ କରିବେ ଏବଂ ସେଠାରେ ସେ ନୋଆପାଡା-ଜୟହିନ୍ଦ ବିମାନବନ୍ଦର ମେଟୋ ସର୍ଭିସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏଥିସହ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଆଲଦା-ଏସପ୍ଲାନେଡ ମେଟ୍ରୋ ସର୍ଭିସ ବେଲେଘାଟା-ହେମନ୍ତ ମୁଖୋପାଧ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ସର୍ଭିସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏଥିସହ ସେ ଜେସୋର ରୋଡ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ଜୟହିନ୍ଦ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋରେ ଯାଇ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବେ ।
ସାଧାରଣ ସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ଏବଂ ହାଓଡ଼ା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନର ଏକ ନବନିର୍ମିତ ସବ୍ୱେକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ନୋଆପାଡ଼ା-ଜୟହିନ୍ଦ ବିମାନବନ୍ଦର ମେଟ୍ରୋ ସେମାରେ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧା ହେବ । ସିଆଲଦା-ଏସପ୍ଲାନେଡ ମେଟ୍ରୋ ଦୁଇଟିଯାକ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ୪୦ ମିନିଟରୁ ୧୧ ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ବେଲେଘାଟା-ହେମନ୍ତ ମୁଖୋପାଧ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସେନ ଆଇଟି ହବ୍ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନେବ । ଏହି ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ କୋଲକାତାର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଡ଼ିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୈନିକ ଲକ୍ଷାଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୭.୨ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏଲିଭେଟେଡ କୋନା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ହାଓଡ଼ା, ଆଖପାଖ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ କୋଲକାତା ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ କାରବାର, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।