Ministry of Education
Pariksha Pe Charcha 2025
PM Shri Narendra Modi to interact with Students Nationwide at 11 AM on February 10th on multiple platforms including DD
36 Students from All States/UTs to directly interact with PM Modi at Pariksha Pe Charcha
From Mental Health to Technology, Top Experts across broad spectrum to join PPC 2025 to guide students in the most engaging and interactive manner.
PPC 2025 sets record with 5 Crore participation Nationwide
06 FEB 2025 12:08PM by PIB Delhi
The most awaited Pariksha Pe Charcha 2025 (PPC 2025) is set to take place at 11 AM on February 10, 2025. Prime Minister Shri Narendra Modi will interact with students, parents, and teachers, offering insights on exam preparation, stress management, and personal growth.
This year, 36 students from all State and UT, have been selected from State / UT Board Government schools, Kendriya Vidyalaya, Sainik School, Eklavya Model Residential School, CBSE and Navodaya Vidyalaya. Some of the students are alumni of the PRERANA school programme, winners of Kala Utsav and Veer Gatha. These students have been selected to engage directly with the Prime Minister—making this edition a true reflection of India’s diversity and inclusivity.
Adding a fresh dimension, PPC 2025 will unfold in an exciting new format spanning eight episodes. The first interaction with the Prime Minister will be telecast directly on Doordarshan, Swayam, Swayam Prabha, PMO YouTube channel and the social media channels of the Ministry of Education and Ministry of I&B ensuring that viewers across the nation can participate in this enriching experience.
With PPC becoming a Jan Andolan, the physical and mental well-being of our children is being addressed through significant community engagement. Accordingly, the 8th edition, i.e., PPC 2025 features renowned personalities from diverse fields who will share their experiences and knowledge, guiding students on key aspects of life and learning, in 7 subsequent episodes of PPC. Students participating in these sessions were also drawn through a process of selection from the States / UTs, different educational organisations and national-level school competitions. These episodes, focussing on varied issues include:
• Sports & Discipline: M C Mary Kom, Avani Lekhara, and Suhas Yathiraj will talk about goal setting, resilience, and stress management through discipline.
• Mental Health: Deepika Padukone will discuss the importance of emotional well-being and self-expression.
• Nutrition: Shonali Sabherwal and Rujuta Diwekar will highlight healthy eating habits and the role of quality sleep in academic success. Revant Himatsingka, known as Food Farmer, will provide insights into leading a healthy lifestyle.
• Technology & Finance: Gaurav Chaudhary (Technical Guruji) and Radhika Gupta will explore technology as a tool for smarter learning and financial literacy.
• Creativity & Positivity: Vikrant Massey and Bhumi Pednekar will inspire students to visualize and release negative thoughts, fostering a positive mindset.
• Mindfulness & Mental Peace: Sadhguru will share practical mindfulness techniques to help students maintain mental clarity and focus.
• Stories of Success: Toppers of various exams like UPSC, IIT-JEE, CLAT, CBSE, NDA, ICSE etc alongwith participants from previous edition of PPC will share how Pariksha Pe Charcha had influenced their preparation strategies and kept them motivated.
Since its inception in 2018, Pariksha Pe Charcha has evolved into a nationwide movement, and this year’s edition has broken previous records with over 5 Crore participation, marking it as the most engaging and impactful edition to date.
The Ministry of Education has put in special efforts to ensure that students, parents and teachers from all backgrounds can access this platform, making Pariksha Pe Charcha a transformative initiative that nurtures young minds, guiding them toward academic success and personal growth.
For live updates, participation details, and exclusive insights, stay connected to the Ministry of Education’s and Ministry of I&B’s social media platforms.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫
ଫେବୃଆରୀ ୧୦ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟା ସମୟରେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଦୂରଦର୍ଶନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୬ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବେ
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବାପାଇଁ ମାନସିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦେବେ
ପିପିସି ୨୦୨୫ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୫ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
06 FEB 2025 12:08PM by PIB Bhubaneswar
ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ (ପିପିସି ୨୦୨୫) ଫେବୃଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୫ ରେ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ ଟା ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଚାପ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ର ରାଜ୍ୟ / ୟୁଟି ବୋର୍ଡ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସିବିଏସ୍ଇ ଏବଂ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି। କିଛି ଛାତ୍ର ପ୍ରେରଣା ବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆଲୁମିନି, କଳା ଉତ୍ସବ ଏବଂ ବୀର୍‍ ଗାଥା ବିଜେତା ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହେବାକୁ ମନୋନୀତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସଂସ୍କରଣକୁ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି ।
ପିପିସି ୨୦୨୫ ଆଠଟି ଏପିସୋଡ୍ ଆଧାରିତ ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର ନୂତନ ଫର୍ମାଟରେ ଖୋଲିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଥମ ଆଲୋଚନା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ଦୂରଦର୍ଶନ, ସ୍ବୟମ୍, ସ୍ବୟମ୍ ପ୍ରଭା, ପିଏମଓ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇଆଣ୍ଡବି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ଚ୍ୟାନେଲରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦର୍ଶକମାନେ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
ପିପିସି ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେବା ସହିତ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୋଗଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି । ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, ପିପିସିର ୭ଟି ସଂସ୍କରଣ ଭଳି ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ, ଯଥା, ପିପିସି ୨୦୨୫ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିବେ, ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଜୀବନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଚୟନ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଏହି ଏପିସୋଡ୍ ଗୁଡିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ:
- କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଅନୁଶାସନ: M C ମାରି କମ୍‍, ଅଭନି ଲେଖରା, ଏବଂ ସୁହାସ ୟାଥିରାଜ ଅନୁଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଚାପ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।
- ମାନସିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ: ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ୍ ଭାବପ୍ରବଣ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଆତ୍ମ-ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।
- ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ: ସୋନାଲି ସାବରୱାଲ୍ ଏବଂ ରୁଜୁଟା ଦିୱେକର୍ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଏକାଡେମିକ୍ ସଫଳତାରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଦ୍ରାର ଭୂମିକାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିବେ । ଖାଦ୍ୟ କୃଷକ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ରିଭାଣ୍ଟ ହିମାଟିଙ୍ଗକା ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
- ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି: ଗୌରବ ଚୌଧୁରୀ (ବୈଷୟିକ ଗୁରୁଜୀ) ଏବଂ ରାଧିକା ଗୁପ୍ତା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ ।
- ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ସକରାତ୍ମକତା: ବିକ୍ରାନ୍ତ ମାସେ ଏବଂ ଭୁମି ପେଡନେକର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭିଜୁଆଲାଇଜ୍‍ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବେ, ଏକ ସକରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ।
- ମାନସିକତା ଏବଂ ମାନସିକ ଶାନ୍ତି: ସଦଗୁରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମାନସିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ବ୍ୟବହାରିକ ମାନସିକତା କୌଶଳ ସେୟାର କରିବେ ।
- ସଫଳତାର କାହାଣୀ: ପିପିସିର ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ୟୁପିଏସସି, ଆଇଆଇଟି-ଜେଇଇ, କ୍ଲାଟ, ସିବିଏସଇ, ଏନଡିଏ, ଆସିଏସଇ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାର ଟପ୍ପରମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କିପରି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ରଣନୀତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ ରଖିଥିଲା ତାହା ସେୟାର କରିବେ ।
୨୦୧୮ ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷର ସଂସ୍କରଣ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡଗୁଡିକ ଭାଙ୍ଗିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ତଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂସ୍କରଣ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ କରିବ ।
ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଶେଷ ଉଦ୍ୟମ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ବାରା ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାକି ଯୁବ ମାନସିକତାକୁ ପୋଷଣ କରିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକାଡେମିକ୍ ସଫଳତା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ ।
ସିଧାସଳଖ ଅପଡେଟ୍, ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିବରଣୀ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସୂଚନା ପାଇଁ, ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇଆଣ୍ଡବି ର ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ଯୋଡିହୁଅ ।