Election Commission
ECI introduces 'Myth vs Reality Register' to proactively combat mis-information in General Elections 2024
One-stop platform for credible and authenticated election related information in an easy-to-access format at the click of a button
02 APR 2024 5:42PM by PIB Delhi
To combat the spread of misinformation and uphold the integrity of the electoral process, the Election Commission of India (ECI) has today launched a 'Myth vs Reality Register' as part of the ongoing General Elections 2024. It was launched today by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu at Nirvachan Sadan, New Delhi. The 'Myth vs Reality Register' is accessible to the public through the Election Commission's official website (https://mythvsreality.eci.gov.in/). The factual Matrix of the Register will be continuously updated regularly to include the latest busted fakes and fresh FAQs. The introduction of the 'Myth vs Reality Register' marks a significant milestone in the ECI's ongoing efforts to safeguard the electoral process from misinformation.
Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar during the press conference on announcement of schedule for General Elections 2024 has identified misinformation as one of the challenges along with money, muscle and MCC violations for electoral integrity. With the proliferation of misinformation and false narratives becoming a growing concern in many democracies globally, this innovative and proactive initiative by ECI is an effort to ensure that voters have access to accurate and verified information throughout the electoral process.
The 'Myth vs Reality Register' serves as a comprehensive repository of factual information to dispel myths and falsehoods circulating during the election period, thereby empowering them to make informed decisions. It has been designed in a user-friendly format broadly covering areas of myths and misinformation around EVM/VVPAT, Electoral Roll/Voter Services, Conduct of Elections and others. This register provides already busted election related fake information, probable myths circulating around on social media platforms, FAQs on important topics and reference material under different sections for all stakeholders. The register will be updated on a regular basis.
All stakeholders are encouraged to verify and corroborate any dubious information received by them through any channel with the information provided in the Myth vs. Reality register. The platform can be used to verify information, prevent the spread of misinformation, debunk myths, and stay informed about key issues during the General Elections 2024. Users can also share the information on different social media platforms from the register.

ইলেক্সন কমিসন
জেনেরেল মীখল 2024দা অরানবা ই-পাউ শন্দোকপগী থৌওং নীংথিনা মাইয়োক্নবা ঙম্নবগীদমক্তা ECIনা “মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর” হৌদোকখ্রে
মীখলগা মরী লৈনবা থাজবা য়াবা অমসুং অচুম্বা ই-পাউ কয়াবু বত্তন অমা নম্লগা য়াম্না লায়না ফংবা য়াহনবা ৱান-স্তোপ প্লেতফোর্ম
02 APR 2024 5:42PM by PIB Imphal
অরানবা ই-পাউ শন্দোকপা থিংনবা অমসুং মীখলগী থৌওংদা অয়েৎপা লৈহন্দনবগীদমক্তা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া (ECI)না হৌজিক পাংথোক্লিবা জেনেরেল মীখল 2024গী শরুক অমা ওইনা ঙসি “মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর” অমা হৌদোকখ্রে। মসিদি চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রজীব কুমারগা লোয়ননা ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী গনেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সন্ধুনা নই দিল্লীগী নির্বচন সদন্দা ঙসি হৌদোকখিবনি। “মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর” অসি মীয়াম্না ইলেক্সন কম্মিসনগী ওফিসিএল ওইবা ৱেবসাইত (https://mythvsreality.eci.gov.in/) অসিদগী চঙবা য়াগনি। অরানবনি তাক্লবা খ্বাইদগী নৌবা ৱারোল অমসুং FAQ কয়া য়াওহন্নবগীদমক্তা রেজিস্তর অসিগী ফেকচুএল মেত্রিক্স অসিবু চাং নাইনা অপদেত তৌগনি। “মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর” অমা হৌদোকপনা মীখলগী পথাপ্পু অরানবা ই-পায় কয়াদগী ঙাকথোক্নবা ECIনা হৌজিক কন্না হোৎনরিবা অসিগী মশক থোকপা মায় পাকপা অমা ওইরি।
চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রজীব কুমারনা জেনেরেল মীখল 2024গী মতম লাউথোকপগীদমক্তা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্সকী মনুংদা অরানবা ই-পাউ অসিশু মীখলগী অপুনবা কাঙলোন ঙাকপদা থেংনবা শেল, খুৎকন-পাঙ্গল অমসুং MCC ইন্দবগী থৌওংগা লোয়নবা শিংনবা কয়াগী মনুংদা অমনি হায়না শকখঙখ্রবনি। অরানবা ই-পাউ শন্দোকপা অমসুং শেমজিন শাজিনবা ৱাফম্বু খুৎলায় ওইনা শিজিন্নবগী মতৌনা মালেমগী গনতন্ত্রা কয়ানা মাইয়োক্নবা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরক্লিবা অসিদা, ECIগী মসিগুম্বা অনৌবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা হকথেংননা মিৎয়েং চঙবা থৌওং অসিদি মীখলগী অপুনবা পথাপকী মনুংদা ভোতরশিংদা অশেংবা অমসুং চুম্লে হায়না প্রমান তৌরবা ই-পাউ শোইদনা ফংহন্নবা খোঙথাং অমনি।
মীখল মনুংদা শন্দোকপা অরানবা অমসুং য়ুম্ফম য়াওদবা ই-পাউ কয়াবু অরানবনি তাক্নবা মরী লৈনবা অশেংবা ৱারোল কয়াগী অচৌবা রিপোজিতরী অমা ওইনা “মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর”না মথৌ পাংথোক্কনি, অমসুং ভোতরশিংনা ৱাফম খুদিংমক খঙলবা মতুংদা মশাগী ৱারেপ লেপ্পদা মপাঙ্গল হাপ্তুনা তেংবাংগনি। মসিদি EVM/VVPAT, ইলেক্তোরেল রোল/ভোতর সর্ভিস, মীখল পাংথোকপগী কাঙলোন অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা চুম্মি হায়না অয়াম্বা মতমদা খন্নবা অমসুং অরানবা ই-পাউ কয়া মনুং চলহন্দুনা য়ুজর-ফ্রেনলী ওইবা মওংদা শেম্বনি। মীখলগা মরী লৈননা লাল্লে হায়না হান্নদগী তাকখ্রবা ৱারোল, সোসিএল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংদা শন্দোক্লিবা অচুম্বা মালহনবা ৱারোল, স্তেকহোলদরশিংনা মতেং লৌবা য়াবা মরু ওইবা হীরমশিংগী FAQ অমসুং মরী লৈনবা ৱারোল কয়া তোঙান-তোঙানবা সেক্সনশিংগী মখাদা রেজিস্তর অসিদা পীরি।
স্তেকহোলদরশিংনা চেনেল অমা হেক্তদগী ফংবা চমম্নবা পোকহনবা ৱারোল কয়াগী অচুম অরান কয়াবু মীথ ভর্সস রিএলিতী রেজিস্তর অসিদা পীরিবা ই-পাউশিংগা চাংদম্নদুনা তসেংবা অচুম অরান খঙদোক্নবা স্তেকহোলদরশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। প্লেতফোর্ম অসিবু ই-পাউ কয়াগী অচুম অরান খঙদোক্নবা, অরানবা পাউ শন্দোকপা থিংনবা, মীয়াম্না অচুম্বনি থাজনবা অরানবা ই-পাউ মশক খঙদোক্নবা অমসুং জেনেরেল মীখল 2024গী মনুংদা মরু ওইবা হীরমশিং খঙনা চৎনবা শিজিন্নবশু য়াগনি। য়ুজরশিংনা রেজিস্তর অসিগী ই-পাউশিংবু মখল কয়াগী সোসিএল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংদা শেয়র তৌবা য়াবগী খুদোংচাবশু লৌবা য়াগনি।