ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଭୁଲ୍ ତଥ୍ୟର ସକ୍ରିୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ‘ମିଥ୍ ଭର୍ସେସ୍‌ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟର’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଗୋଟିଏ ବଟନ୍ କ୍ଲିକ୍ ରେ ସହଜ ଆକସେସ୍ ଫର୍ମାଟରେ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପାଇଁ ୱାନ୍-ଷ୍ଟପ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
02 APR 2024 5:42PM by PIB Bhubaneswar
ମିଥ୍ୟା ସୂଚନାର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆଜି 'ମିଥ୍ ଭର୍ସେସ୍‌ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟର’ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନିର୍ବାଚନ ସଦନରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ଅଧିକୃତ ୱେବସାଇଟ (https://mythvsreality.eci.gov.in/) ମାଧ୍ୟମରେ ‘ମିଥ୍ ବନାମ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟର’ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ। ରେଜିଷ୍ଟରର ବାସ୍ତବ ମେଟ୍ରିକ୍ସ ନିୟମିତ ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇ ସଦ୍ୟତମ ନକଲି ଏବଂ ନୂତନ FAQ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ। ‘ମିଥ୍ ଭର୍ସେସ୍‌ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟର’ର ପ୍ରଚଳନ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଭୁଲ ସୂଚନାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ କମିସନଙ୍କ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଘୋଷଣା ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ନିର୍ବାଚନୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଅର୍ଥ, ବାହୁବଳ ଏବଂ ଏମସିସି ଉଲ୍ଲଂଘନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଖବର ପ୍ରସାର ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଥିବା ବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଭୋଟରମାନେ ଯେପରି ସଠିକ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ଏହି ଅଭିନବ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ପ୍ରୟାସ ।
‘ମିଥ୍ ଭର୍ସେସ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟର’ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ପ୍ରସାରିତ ମିଥ୍ୟା ଓ ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ତଥ୍ୟଗତ ସୂଚନାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭଣ୍ଡାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସଚେତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ସଶକ୍ତ ହେବେ । ଇଭିଏମ୍/ଭିଭିପିଏଟି, ଭୋଟର ତାଲିକା/ଭୋଟର ସେବା, ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ମିଥ୍ୟା ଓ ଭୁଲ ସୂଚନା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଉପଭୋକ୍ତା ଅନୁକୂଳ ଫର୍ମାଟରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ରେଜିଷ୍ଟରରେ ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରସାରିତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମିଥ୍ୟା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଏଫ୍ଏକ୍ୟୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ରେଫରେନ୍ସ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ରେଜିଷ୍ଟର ନିୟମିତ ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ ହେବ।
ମିଥ୍ ଭର୍ସେସ ରିଅଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସୂଚନା ସହିତ ଯେକୌଣସି ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ କୌଣସି ସନ୍ଦେହଜନକ ସୂଚନାକୁ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସୂଚନା ଯାଞ୍ଚ କରିବା, ଭୁଲ ସୂଚନାର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା, ମିଥ୍ୟା ଖବରକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ସମୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ରହିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ବ୍ୟବହାରକାରୀ ବା ୟୁଜର୍ସ ଏହି ରେଜିଷ୍ଟରରୁ ବିଭିନ୍ନ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ସେୟାର କରିପାରିବେ ।

Election Commission
ECI introduces 'Myth vs Reality Register' to proactively combat mis-information in General Elections 2024
One-stop platform for credible and authenticated election related information in an easy-to-access format at the click of a button
02 APR 2024 5:42PM by PIB Delhi
To combat the spread of misinformation and uphold the integrity of the electoral process, the Election Commission of India (ECI) has today launched a 'Myth vs Reality Register' as part of the ongoing General Elections 2024. It was launched today by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu at Nirvachan Sadan, New Delhi. The 'Myth vs Reality Register' is accessible to the public through the Election Commission's official website (https://mythvsreality.eci.gov.in/). The factual Matrix of the Register will be continuously updated regularly to include the latest busted fakes and fresh FAQs. The introduction of the 'Myth vs Reality Register' marks a significant milestone in the ECI's ongoing efforts to safeguard the electoral process from misinformation.
Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar during the press conference on announcement of schedule for General Elections 2024 has identified misinformation as one of the challenges along with money, muscle and MCC violations for electoral integrity. With the proliferation of misinformation and false narratives becoming a growing concern in many democracies globally, this innovative and proactive initiative by ECI is an effort to ensure that voters have access to accurate and verified information throughout the electoral process.
The 'Myth vs Reality Register' serves as a comprehensive repository of factual information to dispel myths and falsehoods circulating during the election period, thereby empowering them to make informed decisions. It has been designed in a user-friendly format broadly covering areas of myths and misinformation around EVM/VVPAT, Electoral Roll/Voter Services, Conduct of Elections and others. This register provides already busted election related fake information, probable myths circulating around on social media platforms, FAQs on important topics and reference material under different sections for all stakeholders. The register will be updated on a regular basis.
All stakeholders are encouraged to verify and corroborate any dubious information received by them through any channel with the information provided in the Myth vs. Reality register. The platform can be used to verify information, prevent the spread of misinformation, debunk myths, and stay informed about key issues during the General Elections 2024. Users can also share the information on different social media platforms from the register.