Prime Minister's Office
PM addresses on occasion of 200th birth anniversary of Shri Ramalinga Swamy also known as Vallalar
“Vallalar’s impact is global”
“When we remember Vallalar, we recall his spirit of care and compassion”
“Vallalar believed that sharing food with the hungry is one of the most noble of all acts of kindness”
“Vallalar was ahead of his time when it came to social reforms”
“Vallalar’s teachings are aimed at working for an equal society”
“Diversity in India’s cultural wisdom across time and space is connected by the common thread of teachings by the great saints which add strength to the collective idea of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
05 OCT 2023 1:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed on the occasion of the 200th birth anniversary of Shri Ramalinga Swamy also known as Vallalar.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness that this programme is being held in Vadalur, a place closely associated with Vallalar. He said that Vallalar is one of India’s most respected Saints who walked the earth in the 19th century and his spiritual insights continue to inspire millions even today. “Vallalar’s impact is global”, Shri Modi said as he highlighted that several organisations are working on his thoughts and ideals.
“When we remember Vallalar, we recall his spirit of care and compassion”, the Prime Minister said. He underlined that Vallalar believed in a way of life where compassion towards fellow human beings was primary. The Prime Minister highlighted his most important contribution and commitment to removing hunger and said, “Nothing pained him more than a human being going to bed on an empty stomach. He believed that sharing food with the hungry is one of the most noble of all acts of kindness.” Quoting Vallalar, the Prime Minister said, “Every time I saw crops withering, I withered too” as he highlighted that the government is committed to his ideal. He gave the example of providing major relief in testing times to 80 crore fellow Indians by providing free ration during the covid pandemic.
Throwing light on Vallalar’s belief in the power of learning and education, the Prime Minister underlined that his door was always open as a mentor and he guided countless people. Shri Modi highlighted Vallalar’s efforts to make the Kural more popular and the importance he gave to modern curriculums. The Prime Minister reiterated that Vallalar wanted the youth to be fluent in Tamil, Sanskrit and English as he highlighted the government’s efforts to transform the infrastructure of Indian education in the last 9 years. Speaking about the National Education Policy that India got after 3 long decades, the Prime Minister said that the policy is transforming the entire educational landscape while focusing on innovation, research and development. He highlighted the record number of Universities, engineering and medical colleges set up in the last 9 years and said that youngsters can now become doctors and engineers by studying in their local languages opening several opportunities for the youth.
“Vallalar was ahead of his time when it came to social reforms”, the Prime Minister underlined as he noted that Vallalar's vision of God went beyond barriers of religion, caste, and creed. He said that Vallalar saw divinity in every atom of the universe and urged humanity to recognize and cherish this divine connection. The Prime Minister underlined that his belief in Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwaas and Sabka Prayas gets even stronger when he is paying homage to Vallalar as his teachings are aimed at working for an equal society. The Prime Minister expressed confidence that Vallalar would have blessed the passing of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam which reserves seats for women in legislative bodies. Highlighting the simplicity of Vallalar’s works, the Prime Minister noted that they are easy to read and understand, and also convey complex spiritual wisdom in simple words. The Prime Minister reiterated that the diversity in India’s cultural wisdom across time and space is connected by the common thread of teachings by the great saints which add strength to the collective idea of Ek Bharat Shreshtha Bharat.
On this pious occasion, the Prime Minister reiterated his commitment to fulfilling Vallalar’s ideals and urged everyone to spread his message of love, kindness and justice. “May we also keep working hard in areas close to his heart. Let us ensure that no one around us goes hungry. Let us ensure every child gets a quality education”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭଲାଲାର ନାମରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଶ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗା ସ୍ବାମୀଙ୍କ 200 ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଭଲାଲାଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ରହିଛି”
“ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭଲାଲାରଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ତାଙ୍କର ଯତ୍ନ ଏବଂ କରୁଣାର ଭାବନାକୁ ମନେ ପକାଉ”
“ଭଲାଲାର ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଭୋକିଲା ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉଛି ମହାନ୍ ଦୟାଳୁ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ”
ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଲାଲାର ତାଙ୍କ ସମୟଠାରୁ ଆଗରେ ଥିଲେ
ଭଲାଲାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏକ ସମାନ ସମାଜ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ
“ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଜ୍ଞାନର ବିବିଧତା ମହାନ ସାଧୁମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷାର ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ଯାହା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ”
05 OCT 2023 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ଭଲାଲାର ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା ଶ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗା ସ୍ବାମୀଙ୍କ 200 ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭଲାଲାର ସହ ଘନିଷ୍ଠ ଥିବା ଭଡାଲୁରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାଲାଲାର ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ସମ୍ମାନିତ ସାଧୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ। “ଭଲାଲାର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ” ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ସଂଗଠନ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭଲାଲାରଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ତାଙ୍କର ଯତ୍ନ ଏବଂ କରୁଣାର ଆତ୍ମାକୁ ମନେ ପକାଉଛୁ। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭଲାଲାର ଏକ ଜୀବନ ଧାରାରେ ବିଶ୍ବାସ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସାଥୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୟାର ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା। କ୍ଷୁଧା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି, “ଖାଲି ପେଟରେ ଶୋଇବା ମଣିଷଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ତାଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦେଇ ନାହିଁ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଭୋକିଲା ଲୋକଙ୍କ ସହ ଖାଦ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବା ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଦୟାଳୁ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ” ଭଲାଲାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଫସଲ ଶୁଖିଯାଉଥିବାର ଦେଖିଲି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦୁଃଖି ହୋଇଯାଉଥିଲି”। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି କହିଥିଲେ। କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ 80 କୋଟି ସାଥୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଭଲାଲାର ବିଶ୍ବାସକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ପରାମର୍ଶଦାତା ଭାବରେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାର ସର୍ବଦା ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ସେ ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। କୁରାଲକୁ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଭାଲାଲାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭଲାଲାର ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଯୁବକମାନେ ତାମିଲ, ସଂସ୍କୃତ ଏବଂ ଇଂରାଜୀରେ ପାରଙ୍ଗମ ହୁଅନ୍ତୁ। ଏହି ସନ୍ଦର୍ଭରେ ସେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି। ଦୀର୍ଘ 3 ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତ ପାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନବସୃଜନ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ନୀତି ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷାଗତ ଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ସେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡିକର ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଖୋଲି ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୋଇପାରିବେ।
ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ସମୟରେ ଭଲାଲାର ତାଙ୍କ ସମୟଠାରୁ ଆଗରେ ଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭଲାଲାରଙ୍କ ଈଶ୍ବରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଧର୍ମ, ଜାତି ଏବଂ ଧର୍ମର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଲାଲାର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରମାଣୁରେ ଦିବ୍ୟତା ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ମାନବିକତାକୁ ଏହି ଦିବ୍ୟ ସଂଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସବକା ସାଥ, ସାବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ସେ ଭାଲାଲାରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରନ୍ତି କାରଣ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଏକ ସମାନ ସମାଜ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆସନ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପାରିତ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଲାଲାର ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଛି। ଭାଲାଲାର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସରଳତାକୁ ସୂଚାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାକୁ ପଢ଼ିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ସହଜ। ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ଜଟିଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଜ୍ଞାନର ବିବିଧତା ମହାନ ସାଧୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାର ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ଯାହା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଧାରଣାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗ କରିଥାଏ।
ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଲାଲାର ଆଦର୍ଶ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେମ, ଦୟା ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। “ଆମେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ହୃଦୟର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଜାରି ରଖିବା। ଆସନ୍ତୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଆମ ଚାରିପାଖରେ କେହି ଭୋକିଲା ନ ରୁହନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରନ୍ତୁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।