Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s opening remarks at the G20 Summit
09 SEP 2023 12:00PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
Before starting the formal proceedings, on behalf of all of us, I would like to express my heartfelt condolences to the people affected by the earthquake that occurred in Morocco a moment ago. We pray that all the injured people get well soon. The entire world community is with Morocco in this difficult time, and we are ready to provide them all possible assistance.
Your Highnesses,
Excellencies,
As the President of the G-20, India extends a warm welcome to all of you.
At the place where we are gathered today, just a few kilometers away from here, stands a pillar that is nearly two and a half thousand years old. Inscribed on this pillar in the Prakrit language are the words:
'हेवम लोकसा हितमुखे ति,
अथ इयम नातिसु हेवम'
Meaning,
‘The welfare and happiness of humanity should always be ensured.’
Two and a half thousand years ago, the land of India gave this message to the entire world.
Let us begin this G-20 Summit by remembering this message.
The 21st century is a time that has the potential to give a new direction to the entire world. It's a time when years old challenges demand new solutions from us. Therefore, we must move forward by fulfilling all our responsibilities with a Human Centric approach.
Friends,
After Covid-19, a huge crisis of lack of trust has come in the world. Conflict has deepened this trust deficit.
Just as we can overcome COVID, we can also overcome this crisis of mutual trust.
Today, as the President of the G-20, India invites the entire world to come together and, first and foremost, transform this Global Trust Deficit into global trust and confidence.
This is a time for all of us to walk together, and the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' can become a guiding light for all of us.
Whether its a turbulent global economy,
or the North-South divide,
or the distance between East and West,
Management of Food, Fuel, and Fertilizer,
Or dealing with Terrorism and Cybersecurity,
Or ensuring Health, Energy, and Water Security,
We must move towards concrete solutions for these challenges, not just for the present but also for future generations,
Friends,
India's G-20 presidency has become a symbol of inclusion, both within the country and beyond, representing the spirit of 'Sabka Saath'.
It has become a 'People's G-20’. Millions of Indians have engaged with it.
Over 200 meetings have been held in more than 60 cities across the country.
It was in the spirit of 'Sabka Saath' that India proposed permanent membership for the African Union in the G-20. I believe that we all agree on this proposal.
With your consent, before we proceed with further proceedings, I invite the Chairperson of the African Union to take their place as a permanent member of the G-20.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ মীফমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোকপগী ৱারোল
09 SEP 2023 12:00PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি!
ঐখোয়না মীফম হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঙাইহাক্কী মমাঙদা মোরোকোদা য়ুহা হাবদা মীওই কয়া শোকহনখিবা থৌদোক অদু ঐখোয় ময়ামগী মহুৎশীন্দুনা ঐনা থম্মোয় শোক্না অৱাবা ফোঙদোকচরি।
অশোকপশিং অথুবা মতমদা ফগৎলক্নবা ঐখোয়না থৌনিজরি। মোরোকোনা অৱাবা তারবা মতম অসিদা মালেম পুম্নমক্না লেপ্লি অমসুং পাংবা য়াবা মতেংশিং পাংনবা ঐখোয় থৌরাং তৌদুনা লৈরে।
শক্নাইরবশিং,
জি-২০ গী প্রসিদেন্ত ওইনা, ভারতনা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি। হৌজিক ঐখোয় ময়াম পুল্লিবা মফম অসিদগী কিলোমিতর খর লাপ্না চহি লিশিং ২.৫ রোম শুরবা য়ুম্বী অমা লৈরি।
য়ুম্বী অসিদা প্রাকিত লোলদা অশুম্না ইরি-
“হেবাম লোকাসা হিতমুখে তি,
অথ ইয়ম নাতিসু হেবাম”
মসিনা হায়রি,
“মতম পুম্নমক্তা মীওই খুন্নাইগী য়াইফনবা অমসুং নুংঙাইনবা থবক তৌগদবনি”।
চহি লিশিং ২.৫গী মমাঙদা , ভারতনা মসিগী পাউজেল অসি মালেম শীনবা থুংনা শন্দোকখি।
মসিগী পাউজেল অসি নিংশিংদুনা ঐখোয় জি-২০ মীফম হৌরসি। মালেম শীনবা থুংনা অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্কদবা মরম্না ২১শুবা চহিচা অসি য়াম্না মরুওইবা মতম্নি।
মতম অসি অরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ঐখোয়দগী অনৌবা পাম্বৈশিং থিরিবা মতম্নি।
মরম অদুনা, মীওইবা খুন্নাই য়াইফনবা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
মরুপশিং,
কোবিদ-১৯ মতুংদা, মালেমদা থাজন্দবগী অচৌবা ময়ি অমা চৎলে। মসিগী থাজনদবা অসি লান্না অমুক্কা হেন্না ময়েক শেংহল্লে। ঐখোয়না কোবিদ মাইথিবা পীবা ঙম্বনা, ঐখোয়না অমগা অমগা থাজন্দবগী অৱাবা অসি কোকহনবা ঙমগনি।
ঙসি, জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইনা, মালেমগী থাজনদবা অসি অমগা অমগা থাজনবদা অহানবা ওইনা ওন্থোক্নবা ভারতনা মালেমগী লৈবাকশিংদা হায়জরি। হৌজিক অসি ঐখোয় অমতা ওইনা চৎমিন্নগদবা মতম্নি।
মরম অদুনা, “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রায়াস” লাইৱা অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী লমজিং মৈরা অমা ওইগনি।
মালেমগী শেন্মিৎলোন ফিবম চাদ্রে,
অৱাং অমসুং খাগী মরক্তা খেন্নবা অমা লৈরে,
নোংপোক অমসুং নোংচুপ লাপ্নরে,
চীঞ্জাক, থাউ অমসুং হার ফংহনবা দরকার ওইরে,
তেরোরিজম অমসুং সাইবর সেকুরিতি লৈরে,
হকশেল, ইনর্জি অমসুং ঈশিং ফংহনগদবনি,
হৌজিক্কী মীরোল অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক, হায়রিবা অৱাবশিং অসিগী পাম্বৈশিং ঐখোয়না পুথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসি লৈবাক্কী মনুং অমসুং মপান্দা “সবকা সাথ”কী খুদম অমা ওইরে। ভারত্তা, মসি মীয়ামগী জি-২০ ওইরে। ভারতমচা করোর কয়া মসিদা শরুক য়ারে। লৈবাক অসিগী সহর ৬০ হেনবদা মীফম ২০০ হেন্না পাংথোকখ্রে।
অপুনবগী ৱাখল্লোন্দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন জি-২০গী লেংদবা মেম্বর ওইহন্নবা ভারতনা পুখৎলি। ৱাফম অসি লৈবাক পুম্নমক্না য়াগনি হায়না ভারতনা থাজৈ।
ময়াম পুম্নমক্তগী অয়াবা লৌরগা, মীফম মখা চৎথদ্রিঙৈদা, জি-২০গী লেংদবা মেম্বর অমা ওইনা মহাক্কী ফমফমদা ফম্নবা ঐনা অফ্রিকান য়ুনিয়নগী চিয়ারদা হায়জরি।