ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି20 ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିବୃତ୍ତି
09 SEP 2023 12:00PM by PIB Bhubaneswar
ୟୋର ହାଇନେସ୍
ଏକ୍ସିଲେନ୍‌ସିସ୍,
ନମସ୍କାର!
ଔପଚାରିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ଆମ ସଭିଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ମରକ୍କୋରେ ଆସିଥିବା ଭୂମିକମ୍ପ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଆନ୍ତରିକ ସମବେଦନା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଆମେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛୁ ଯେ ସମସ୍ତ ଆହତ ଲୋକମାନେ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ। ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ସମୁଦାୟ ମରକ୍କୋ ସହିତ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛୁ।
ୟୋର ହାଇନେସ୍
ଏକ୍ସିଲେନ୍‌ସିସ୍,
ଜି-20 ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ, ଭାରତ ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ବାଗତ କରୁଛି। ଏହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଆମେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛୁ, ଏଠାରୁ ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ କିଛି କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ଲାଗିଛି।
ଏହି ସ୍ତମ୍ଭରେ ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାରେ ଲେଖା ଯାଇଛି –
‘‘ହେବମ୍ ଲୋକସା ହିତମୁଖେ ତି,
ଅଥ ଇୟମ ନାତିସୁ ହେବମ’’
ଅର୍ଥାତ୍,
ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁଖ ସର୍ବଦା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍।
ଅଢ଼େଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତର ଭୂମି ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଆସନ୍ତୁ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ମନେ ପକାଇବା, ଏହି ଜି-20 ସମିଟ୍ କୁ ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିବା। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ସମୟ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଉଥିବା ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଅଟେ।
ଏହା ସେହି ସମୟ ଅଟେ, ଯେତେବେଳେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଥିବା ଆହ୍ବାନ, ଆମଠାରୁ ନୂତନ ସମାଧାନର ଆଶା କରୁଛି।
ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନୀତି ସହିତ ଆମର ସମସ୍ତ ଦାୟୀତ୍ବକୁ ତୁଲାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ୍-19 ପରେ ବିଶ୍ବରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ବିଶ୍ବାସରେ ଅଭାବ ଦେଖା ଯାଇଛି। ଯୁଦ୍ଧ, ଏହି ବିଶ୍ବାସର ଅଭାବକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ କରିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୋଭିଡକୁ ହରାଇ ପାରିଛୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ବାସରେ ଆସିଥିବା ଏହି ସଙ୍କଟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଜୟ ଲାଭ କରିପାରିବା।
ଆଜି ଜି-20 ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବକୁ ଆହ୍ବାନ କରୁଛି ଯେ, ଆମେ ମିଳିମିଶି ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଡେଫିସିଟ୍ କୁ ଏକ ବିଶ୍ବାସ, ଏକ ଭରସାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା। ଏହା ହେଉଛି ଆମେ ସଭିଏଁ ମିଳିମିଶି ଏକାଠି ଚାଲିବାର ସମୟ।
ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ‘‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ’’ ର ମନ୍ତ୍ର ଆମ ସଭିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶକ ହୋଇପାରେ।
ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ହେଉ,
ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣର ଡିଭାଇଡ୍ ହେଉ,
ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମର ଦୂରତା ହେଉ
ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସାରର ପରିଚାଳନା ହେଉ,
ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ସାଇବର ସିକ୍ୟୁରିଟି ହେଉ,
ହେଲ୍‌ଥ, ଏନର୍ଜି ଏବଂ ୱାଟର ସିକ୍ୟୁରିଟି ହେଉ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ, ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ, ଆମେ ଏହି ଆହ୍ବାନର ଉପଯୁକ୍ତ ସମାଧାନ ଦିଗରେ ବଢ଼ିବାକୁ ହିଁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା, ଦେଶ ଭିତରେ ଏବଂ ଦେଶ ବାହାରେ ଇନ୍‌କ୍ଲୁଜନର ‘‘ସଭିଙ୍କ ସହଯୋଗ’’ ର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ଏହା ପିପୁଲ୍ସ ଜି-20 ହୋଇଛି। କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟମାନେ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦେଶର 60 ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ 200 ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ହୋଇଛି।
ସଭିଙ୍କ ସହଯୋଗର ଭାବନା ଦ୍ବାରା ହିଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଥିଲା ଯେ ଆଫ୍ରିକାନ୍ ୟୁନିୟନ କୁ ଜି-20 ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ଦିଆଯାଉ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆମ ସଭିଙ୍କର ସହମତି ରହିଛି।
ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ସହମତି ଦ୍ବାରା, ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଆଫ୍ରିକାନ ୟୁନିୟନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ଜି-20 ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରୁଛି।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s opening remarks at the G20 Summit
09 SEP 2023 12:00PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
Before starting the formal proceedings, on behalf of all of us, I would like to express my heartfelt condolences to the people affected by the earthquake that occurred in Morocco a moment ago. We pray that all the injured people get well soon. The entire world community is with Morocco in this difficult time, and we are ready to provide them all possible assistance.
Your Highnesses,
Excellencies,
As the President of the G-20, India extends a warm welcome to all of you.
At the place where we are gathered today, just a few kilometers away from here, stands a pillar that is nearly two and a half thousand years old. Inscribed on this pillar in the Prakrit language are the words:
'हेवम लोकसा हितमुखे ति,
अथ इयम नातिसु हेवम'
Meaning,
‘The welfare and happiness of humanity should always be ensured.’
Two and a half thousand years ago, the land of India gave this message to the entire world.
Let us begin this G-20 Summit by remembering this message.
The 21st century is a time that has the potential to give a new direction to the entire world. It's a time when years old challenges demand new solutions from us. Therefore, we must move forward by fulfilling all our responsibilities with a Human Centric approach.
Friends,
After Covid-19, a huge crisis of lack of trust has come in the world. Conflict has deepened this trust deficit.
Just as we can overcome COVID, we can also overcome this crisis of mutual trust.
Today, as the President of the G-20, India invites the entire world to come together and, first and foremost, transform this Global Trust Deficit into global trust and confidence.
This is a time for all of us to walk together, and the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' can become a guiding light for all of us.
Whether its a turbulent global economy,
or the North-South divide,
or the distance between East and West,
Management of Food, Fuel, and Fertilizer,
Or dealing with Terrorism and Cybersecurity,
Or ensuring Health, Energy, and Water Security,
We must move towards concrete solutions for these challenges, not just for the present but also for future generations,
Friends,
India's G-20 presidency has become a symbol of inclusion, both within the country and beyond, representing the spirit of 'Sabka Saath'.
It has become a 'People's G-20’. Millions of Indians have engaged with it.
Over 200 meetings have been held in more than 60 cities across the country.
It was in the spirit of 'Sabka Saath' that India proposed permanent membership for the African Union in the G-20. I believe that we all agree on this proposal.
With your consent, before we proceed with further proceedings, I invite the Chairperson of the African Union to take their place as a permanent member of the G-20.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.