Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press in Gorakhpur, Uttar Pradesh
07 JUL 2023 6:27PM by PIB Delhi
श्री हरिः। वसुदेव सुतं देवं, कंस चाणूर-मर्दनम्।
देवकी परमानन्दं, कृष्णं वंदे जगद्गुरुम्॥
Hon’ble Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, Shri Keshoram Aggarwal ji of Gita Press, Shri Vishnu Prasad ji, Member of Parliament Ravi Kishan ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The holy month of Sawan, the blessings of Lord Indra, the abode of Lord Shiva's incarnation Guru Gorakhnath, and the land of numerous saints—this is Gita Press, Gorakhpur! When the blessings of saints manifest, we experience such joyous occasions. My visit to Gorakhpur this time is a remarkable example of the policy of ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (Development as well as Heritage). I have been fortunate to release the pictorial Shiva Purana and the Shiva Purana in the Nepali language. I will visit Gorakhpur Railway Station after this event of Gita Press.
The modernization work of Gorakhpur Railway Station is commencing today, and ever since I shared its pictures on social media, people have been amazed by it. The people had never imagined that railway stations could undergo such a transformation. And in the same program, I will flag off the Vande Bharat train from Gorakhpur to Lucknow. And at the same time, the Vande Bharat Express running between Jodhpur and Ahmedabad will also be flagged off. Vande Bharat train has offered a new flight of comfort and convenience to the middle class people of our country. There was a time when political leaders would write letters requesting a halt of a particular train in their constituencies. Today, leaders from across the country write letters to me, requesting the introduction of Vande Bharat in their constituencies. Vande Bharat has become a craze. For all these events, I extend my heartfelt congratulations to the people of Gorakhpur and the people of our nation for organizing all these events.
Friends,
Gita Press is the only printing press of its kind in the world, which is not just an institution but a living faith. The office of Gita Press is no less than a temple for millions of people. It carries the essence of the Bhagavad Gita in its name as well as work. And where there is Gita, there is Krishna in person. And where there is Krishna, there is compassion and action. There is the awakening of knowledge and the research of science. Because the verse of the Gita says, ‘Vasudevah Sarvam’ — everything is Vasudev (Krishna). Everything is from Vasudev, and everything exists within Vasudev.
Brothers and sisters,
The spiritual light that lit up here in the form of Gita Press in 1923, today its light is guiding the entire humanity. We are fortunate to be witnesses of this centenary celebration of this humanitarian mission. On this historic occasion, our government has also honoured Gita Press with the Gandhi Peace Prize. Gandhi ji had a deep emotional connection with Gita Press. At one time, Gandhi ji used to write for Gita Press through the Kalyan Patrika. I am informed that it was Gandhi ji who suggested that no advertisements be published in Kalyan Patrika. Even today, Kalyan Patrika faithfully follows the advice of Gandhi ji. I am pleased that Gita Press has received this award today. It is an honour from the nation to Gita Press, recognition of its contributions, and a tribute to its 100-year legacy. Over these 100 years, Gita Press has published crores of books. Some estimates put the figure at 70 crore, some at 80 crore, and some at 90 crore! This number can surprise anyone. And these books are sold at a lower cost than their value and reach every household. You can imagine how many people must have found spiritual and intellectual fulfillment through this flow of knowledge, how it must have shaped numerous dedicated citizens for society. I congratulate those personalities who have selflessly supported this endeavour without any publicity. On this occasion, I also pay my respects to eminent figures like Seth Jayadayal Goyanka and Bhaiji Hanuman Prasad Poddar.
Friends,
An institution like Gita Press is not only associated with religion and action but also holds a national character. Gita Press connects India, strengthens India's unity. It has 20 branches across the country. We can find Gita Press stalls at railway stations in every nook and corner of the country. It publishes around 1600 publications in 15 different languages. Gita Press disseminates the core values of India in various languages, reaching the masses. In a way, Gita Press represents the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
Friends,
Gita Press has completed its journey of 100 years at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. Such synchronicities are not mere coincidences. Before 1947, India had made continuous efforts in various fields for its renaissance. Different organizations took shape to awaken the soul of India. The result of this was that by 1947, India was fully prepared to break the chains of mental and psychological slavery. The establishment of Gita Press played a significant role in this. A hundred years ago, the centuries-long subjugation had clouded the consciousness of India. You are aware that even hundreds of years ago, foreign invaders had burned down our libraries. Gurukuls and the Guru tradition were almost destroyed during the British era. In such circumstances, it was natural that knowledge and heritage were on the verge of extinction. Our revered scriptures had started disappearing. The printing presses that were in India were beyond the reach of the common man due to the high cost. Imagine how our society would function without the presence of the Gita and Ramayana? When the sources of values and ideals dry up, the flow of society tends to stagnate automatically. However, friends, we must remember one thing. In our timeless journey of India, there have been many stages where we have emerged refined and enhanced. Unrighteousness and terror have become more powerful on several occasions, and the clouds of crisis have overshadowed truth. But in those times, our greatest belief comes from the Shrimad Bhagavad Gita itself: यदा यदा हि धर्मस्य ग्लानिर्भवति भारत। अभ्युत्थानमधर्मस्य तदाऽऽत्मानं सृजाम्यहम्॥ That is, whenever there is a crisis on the authority of religion, on the authority of truth, then God appears to protect it. And the tenth chapter of the Gita reveals that God can manifest in various forms. Sometimes saints come to show a new direction to society, and sometimes institutions like Gita Press are born to revive human values and ideals. That is why, when Gita Press began its work in 1923, it accelerated the flow of consciousness and contemplation in India. Our religious scriptures, including the Gita, started resonating in every household again. The mind of India once again experienced a stirring. These scriptures gave rise to family traditions, and new generations started connecting with our sacred texts, becoming the torchbearers of future generations.
Friends,
Gita Press is proof that when your objectives are sacred and your values are pure, success becomes synonymous with you. Gita Press is an institution that has consistently enriched social values and shown people the path of duty. Whether it's about the cleanliness of the Ganges, the science of yoga, the publication of Patanjali's Yoga Sutras, the ‘Arogya Ank’ related to Ayurveda, the ‘Jeevancharya Ank’ to familiarize people with the Indian way of life, the ‘Seva Ank’ and ‘Daan Mahima’ to strengthen the ideals of service in society, the inspiration of nation-building has remained connected behind all these efforts.
Friends,
The penance of the saints is never in vain; their resolutions are never in vain. It is due to these very resolutions that today our India is establishing new dimensions of success every day. I had said from the ramparts of the Red Fort, and you will remember, I had said from the Red Fort that this is the time to free ourselves from the mentality of slavery and take pride in our heritage. And that is why, even in the beginning also, I said that today the country is moving forward with both development and heritage. Today, on one hand, India is creating new records in digital technology, and on the other hand, the divine form of Kashi's Vishwanath Dham is also manifesting before the nation after centuries. We are building world-class infrastructure, and at the same time, we are witnessing the grandeur of pilgrimage sites like Kedarnath and Mahakal Mahalok. Our dream of a grand Ram temple in Ayodhya is going to be fulfilled after centuries. Even after 75 years of independence, we were still carrying the insignia of slavery on the ensign of our Navy. We were following English traditions in the capital Delhi, next to the Indian Parliament. We have worked to change them with full confidence. We have given our heritage, Indian ideas the place they deserve. That is why, now the flag of India's Navy displays the symbol from the time of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Now the Rajpath of the era of slavery is inspiring the spirit of duty by becoming the Kartavya Path. Today, Tribal Freedom Fighters Museums are being set up across the country to honour the tribal tradition of the country. The ancient holy idols that were stolen and taken out of our temples are also returning to our temples. The idea of a developed and spiritual India that our sages and seers have given us, today we are seeing it becoming meaningful. I believe that the spiritual practices of our saints, sages, and monks will continue to provide energy to the all-round development of India. We will build a new India and make our vision of global welfare a success. All of you have given me the opportunity to come among you on this holy occasion, and I am fortunate to spend some moments in this holy work. I once again sincerely thank all of you from the bottom of my heart and extend my heartfelt wishes to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী গোরখপুরদা পাংথোকপা গীতা প্রেসকী চহি চাম্মা মপুং ফাবগী থৌরম লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ভ্বারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
07 JUL 2023 6:27PM by PIB Imphal
শ্রী হরিঃ বাসুদৈব সুন্ত দেব, কন্স চানুর-মর্দনম।।
দেবকী পর্মানন্দ, কৃষ্ণ বন্দে জগৎগুরুম।।
উত্তর প্রদেশকী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাজ্যপাল, আনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যনাথজী, গীতা প্রেসকী শ্রী কেশোরাম অগর্ৱালজী, শ্রী বিষ্ণু প্রসাদজী, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত রবি কিশনজী, অতোপ্পা মীথুংলেন, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
সাৱনগী শেংলবা থা, ভগ্বান ইন্দ্রগী থৌজাল, ভগ্বান শিবগী শাইওন, গুরু গোরখনাথকী লৈফম অমসুং লাইনীংবা মশিং কয়াগী লৈফম – মসি গোরখপুরগী গীতা প্রেসনি! ঐখোয়না লাইনীংবা কয়াগী থৌজালদগী মসিগুম্বা নুংঙাইনবা মিৎকুপ অসিবু ফংজরি। ঐহাক্কী হন্দক্কী গোরখপুর খোঙচৎ অসিদি ‘বিকাস ভি, ভিরাসত ভি’ (চাউখৎ থৌরাংগা লোয়ননা হেরিতেজ)কী পোলিসীগী মশক নাইরবা খুদম্নি। শিব পুরানাগী পিক্তোরিএল অমসুং শিব পুরানাবু নেপালী লোলদা ফোঙবা ফংলিবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না গীতা প্রেসকী থৌরম মতুংদা গোরখপুর রেলৱে স্তেসন্দা অমুক চৎকনি।
গোরখপুর রেলৱে স্তেসন মোদর্নাইজ তৌবগী থবক অসি ঙসিদগী হৌরগনি অমসুং মসিগী মতাংদা ঐহাক্না সোসিএল মীদিয়াদা মসিগী ফোতো কয়া শেয়র তৌখিবশিং অসিনা মীয়াম্বু ঙকহল্লি। রেলৱে স্তেসন অমদা অশুক য়াম্না অহোংবা লৈহনবা য়াবগে হায়বসি মীয়াম্না মমাংদা কৈদৌনুংদা খল্লমদে। চপ মান্নবা থৌরমসিদা, ঐহাক্না গোরখপুরদগী লখনৌ ফাওবগী বন্দে ভারত ত্রেনসু লমথাগনি। মসিগা লোয়ননা, জোধপুর অমসুং অহমেদবাদকী মরক্তা চেনগদবা বন্দে ভারত এস্কপ্রেসসু মসিদা লম্থাগনি। বন্দে ভারত ত্রেনশিংদা লৈবাক্কী মিদ্দল ক্লাস মীওইশিংগী নুংঙাইবা অমসুং খুদোংচাবা ফংহনবা ফেসিলিতী অনৌবা কয়া পীরি। মশাগী কনস্তিত্বেন্সীদা চেনবা অখন্নবা ত্রেন অমা লেপহনবীয়ু হায়না রাজনীতিগী লুচিংবশিংনা হায়জরকপগী থৌওং কয়া মমাংদা থোকখ্রে। ঙসিদি, মশাগী কনস্তিত্বেন্সীশিংদা বন্দে ভারত ত্রেন চেলহনবীয়ু হায়না লৈবাক শিনবা থুংবগী লুচিংবশিংনা ঐহাক্কী ইফমদা চিথী ইরক্লি। বন্দে ভারত অসি মীয়াম্না য়াম্না পাম্নরক্লি। থৌরম কয়া অসিগীদমক্তা, ঐহাক্না গোরখপুরগী মীয়াম অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম্বু মসিগুম্বা থৌরম শিনবগী থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
গীতা প্রেস অসিদি ইন্সতিত্যুসন অমা ওইবখক নত্তনা থাজবগী অহিংবা শক্তম অমা ওইরিবা মসিগুম্বা মখলগী মালেমদা অমত্তা ঙাইরবা প্রিন্তিং প্রেস অমনি। গীতা প্রেসকী ওফিস অসিদি মীওই মিলিয়ন কয়াগী লাইশং অমগুম্বনি। মখোয়গী মমিংমক্তদা ভগবদ গীতাগী মগুন অমা য়াওরি। গীতা লৈবা মফম খুদিংদা ভগ্বান কৃষ্ণসু অদুমক লৈবনি। অদুগা কৃষ্ণ লৈবা মফমদা মীনুংশি অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবক লৈবনি। মফমসিদা লৌশিং য়াকাইবা অমসুং সাইন্সকী রিসর্চকী থৌওং পাংথোক্লি। গীতাগী ভর্স অমনা অসুম্না হায়বীরি – “বাসুদেব সর্বম”। মসিনা হায়বদি, পুম্নমক অসি বাসুদেব (কৃশ্ন)নি হায়বনি। পুম্নমক অসি বাসুদেবতগীনি অমসুং পুম্নমক অসি বাসুদেবকী মনুংদা লৈবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
গীতা প্রেসকী মওংদা ইং 1923দগী চুখৎপা হৌখিবা স্পিরিচুএলগী মৈরা অসিনা ঙসিদি মীওইবা খুন্নাই খুদিংবু লমজিং লমতাকপীরি। মসিগী হ্যুমেনিতরিয়ন মিসন অসিগী চহি চাম্মা মপুং ফাবগী থৌরমদা শরুক য়াবসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। মসিগুম্বা পুৱারী ওইরবা মিৎকুপ অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা গীতা প্রেসপু গান্ধী পীস প্রাইজ পীদুনা ইকায় খুম্নখি। গান্ধীজীগা গীতা প্রেসকা য়াম্না নক্নবা থম্মোইগী মরী লৈনরমখি। গান্ধীজীনা মতম অমদা কলয়ান পত্রিকাগী খুত্থাংদা গীতা প্রেসকীদমক্তা ইরম্মি। কলয়ান পত্রিকাদা এদভর্তাইজ অমত্তা হাপ্তবা হায়বা ৱাহৌদোক থম্বীরম্বা অসি গান্ধীজীনি। মখোয়না গান্ধীজীগী পাউতাক অসি ঙসি ফাওবা ইন্দুনা চৎলি। গীতা প্রেসনা ঙসি এৱার্দ অসি ফংবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাই। মসিদি লৈবাক্না গীতা প্রেসকী মফমদা ইকায় খুম্নবনি, মখোয়গী তেংবাং খুদিংবু শকখঙবনি অমসুং মখোয়গী চহি 100গী খোঙচৎপু ইকায় খুম্নবনি। মসিগী চহি 100সিদা গীতা প্রেসনা লাইরিক করোর কয়া অমা ফোঙখ্রে। ইস্তিমেত খরনা মখোয়গী লাইরিক মশিং অসি করোর 70, খরা অমনা করোর 80-90 হায়না থম্নরি। মশিং অসিনা মীওই অমত্তগী মফমদা অঙকপা ফাওহনগনি। হায়রিবা লাইরিকশিং অসি মখোয়গী ভেল্যুদগী মমল য়াম্না তানা য়োনখি অমসুং মসিনা ইমুং খুদিংদা য়ৌখি। মসিগুম্বা লৌশিংগী ইচেল অসিনা মীওই কয়াদা অমসুং ইমুং কয়াদা কান্নবা পীরমগনি হায়বা অমুক্তং খন্থবীয়ু। মসিগুম্বা থবকশিং অসিদা পব্লিসিতী অমত্তা য়াওদনা শৌগৎলিবা মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। ঙসিগী থৌরমসিদা, ঐহাক্না সেথ জয়াদলাল গোয়ঙ্কা অমসুং ভাজী হনুমান প্রসাদ পোদ্দরগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
গীতা প্রেসকুম্বা ইন্সতিত্যুসন অসি ধর্ম অমসুং মরী লৈনবা থবকখক্কা মরী লৈনবতা নত্তনা লৈবাক্কী ওইবা লিচৎ শাজৎ অমসু চেল্লি। গীতা প্রেসনা ভারতপু অমত্তা ওইহল্লি অমসুং ভারতকী য়ুনিতীগী মপাঙ্গল হাপ্পি। লৈবাক অসিদা মখোয়গী মশা 20 লৈ। ঐখোয়না লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদা লৈবা রেলৱে স্তেসনশিংগী স্তোলশিংদা মখোয়গী লাইরিক ফংগনি। মসিনা চাউরাকপা লোল 15দা পব্লিকেসন 1600 ফোঙই। গীতা প্রেসনা ভারতকী মপুং ওইবা ভেল্যুবু তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা শন্দোকই। গীতা প্রেসনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ইথিলগী মীহুৎ ওইরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা মতমদা গীতা প্রেসন মখোয়গী চহি 100 ফাবগী থৌরম পাংথোক্লি। মসিগুম্বা চুনবগী থৌদোক অসি শুপ্নগী তান চান্নবা নত্তে। ভারতনা ইং 1947গী মমাংদা মশাগী রিনাইজেন্সকীদমক্তা তোঙান-তোঙানবা হীরমদা থবক কয়া পায়খৎখি। মসিগী মহৈনা ভারতনা 1947দা মেন্তল অমসুং সাইকোলোজিকেল ওইনা মীখা পোনবগী থৌরিদগী নান্থোকপা ঙম্নবা মপুং ফানা শেম শাবা লোইখি। গীতা প্রেস হৌদোকখিবা অসিনা মসিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং য়াখি। চহি চা কয়াদগী মীখা পোল্লকপনা ভারতকী ৱাখল্লোনবু চই 100গী মমাংদা মমশিলহনখি। চহি 100গী মমাংদা, মীরম লৈবাক্কী লান্দাবশিংনা ঐখোয়গী লাইব্রেরী কয়া মৈ থাদোকখি হায়বা অদোমসু খঙলিবনি। ব্রিতিশকী মতমদা ঐখোয়গী গুরুকুল অমসুং গুরুগী চৎনবীবু মপুং ফানা মুত্থৎলমগে তৌরম্লিবনি।মসিগুম্বা মতমসিদা, লৌশিং অমসুং হেরিতেজনা মুৎকদবা মতমদা লৈবা হায়বসি মহৌশানা তাবনি। ঐখোয়গী তাঙলবা স্ক্রিপচরশিং মাঙবা হৌরকখি। মসিগুম্বা কয়াবু নম্বগী প্রেসর অমা ভারত্তা লৈরম্বা অদু মীচম মীয়াম্না পুবা ঙমলমদে, অনম্মল য়াম্না তাঙলম্মি। গীতা অমসুং রমায়ন য়াওদনা ঐখোয়গী খুন্নাইনা করম্না হিংগনি হায়বসি অমুক্তা খনবীয়ু? লৌশিং অমসুং ৱাখল্লোনগী হৌরকফম্না কংলবদা, খুন্নাইনা মচায় মচায় তারক্কে তৌরকই। অদুবু মরুপশিং, ঐখোয়না ৱাফম অমদি নীংশিংগদবনি। ঐখোয়গী মতম নাইদ্রবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা, ঐখোয়না শেংদোকপা অমসুং হেন্না ফহনবা মতৌগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না থোক্লকপগী থাক কয়া অমা লাকখি। অতোপ্পগী খন্দবা অমসুং অকি অখঙ পোকহনবগী থৌওংনা থেংখাং কয়া অমদা মপাঙ্গল য়াম্না লৈখি অমসুং ইরাং কয়া অমনা অচুম্ববু নম্থদুনা থমখি। অদুবু, মদুগুম্বা মতমশিং অদুদা, ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা মতেংদি শ্রীমদ ভগবদ গীতা মশামক্তগী লাকখিঃ “য়দা য়দা হি ধর্মস্য গ্লানির্ভৱতি ভারত। অভ্যুৎথানমধর্মস্য তদাত্মানং সৃজাম্যহম॥ মসিনা হায়বদি, ধর্ম, অচুম্বগী ওথোরিতীগা মরী লৈননা ইরাং হেক হেক লাকপগা, মদুবু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা ইশ্বর শানফোংলকই। অদুগা গীতাগী তরাশুবা তাঙ্কক্না ইশ্বরনা শাইওন কয়াদা শানফোং হায়না পল্লি। করিগুম্বা মতমদা, লাইনীংবা অমনা খুন্নাই অমদা অনৌবা মাইকৈ তাক্নবা থোক্লকই, অদুগা গীতা প্রেসকুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মীওইবা খুন্নাইগী ভেল্যু অমসুং ৱাখল্লোন হিংগৎহন্নবা পোক্লকই। মরম অদুনা, গীতা প্রেসনা ইং 1923দগী মখোয়গী থবক হৌখি, মখোয়না ভারতকী ৱাখল তাবা অমসুং নীংথিনা খন্থবগী থৌওংগী খোঙজেল য়াঙশিলহনখি। গীতা য়াওনা ঐখোয়গী ধর্মগী স্ক্রিপচরশিংনা য়ুম্থোং খুদিংদা পাউজেল পীবগী থৌওং হৌরকখি। ভারতকী ৱাখল্লোন অসি অমুক্কা হন্না হিংগৎপা হৌরকখি। মসিগুম্বা স্ক্রিপচরশিং অসিনা ইমুংগী চৎনবী হৌদোকরকখি অমসুং অনৌবা চারোন শুরোন্না ঐখোয়গী শেংলবা লাইরিক্কা মরী লৈনবা হৌরকখি অমসুং তুংগী মতমগী লমজিং মৈরা ওইবা হৌরকখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পান্দম অসিনা অশেংবা ওইরবা অমসুং অদোমগী ভেল্যুনা তশেংবা ওইবা মতমদা, মায় পাকপা অসি শোইদনা লাকই হায়বসি গীতা প্রেসনা খুদম অমা ওইরি। গীতা প্রেস অসিদি ঐখোয়গী সোসিএল ভেল্যুবু লেপ্তনা মগুন লৈখৎহনবা অমসুং মীয়ামদা ইশাগী থৌদাংগী লম্বী তাকপা ইন্সতিত্যুসন অমনি। গঙ্গাবু লু-নান্না থম্বা ওইরো, য়োগগী সাইন্স ওইরো, ভারতকী পুন্সি মহিংবু মীয়ামদা খঙহন্নবা পতাঞ্জলীগী য়োগ সুত্রা, অয়ুর্বেদগা মরী লৈনবা ‘আরোগ্যা অঙ্ক’, ‘জীবনচার্য়া অঙ্ক’, অমসুং খুন্নাইগী সেবা তৌবগী অশেংবা ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ‘সেবা অঙ্ক’ অমদি ‘দান মহিমা’ নম্বগী থৌওং ওইরো, মসিগুম্বা হোৎনজমনশিংদা লৈবাক শেম্বগী ইথিল ময়েক শেংনা উবা ফংই।
মরুপশিং,
লাইনীংবশিংনা পেনান্স তৌবা খুদিংমক অমত্তা লেম্না মাঙদে, মখোয়গী ৱারেপ অমত্তা লেম্না মাঙদে। মখোয়গী ৱারেপ অসিনা মরম ওইরগা ঙসি ভারতনা অনৌবা মায় পাকপা কয়া ফংবা ঙম্লিবনি। মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী মপান থোক্লক্তুনা ইশাগী হেরিতেজকীদমক্তা চাউথোকচবা মতম লাক্লবনি হায়না ঐহাক্না লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী মসিমক হায়খিবনি। মসিমক্না মরম ওইরগা, লৈবাক অসিনা চাউখৎ থৌরাংগা লোয়ননা হেরিতেজকী লমদা মাঙজিল থানা তুংলমচৎকী মাইকৈদা ঐখোয়না চঙশিল্লি হায়না ঐহাক্কী ৱারোলগী অহৌবদা হায়খিবনি। ভারতনা ঙসি নাকল অমদা, দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্লি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, কাশীগী বিশ্বানাথ ধামগী লাইওইরবা শক্তম্না লৈবাক মীয়াম মাঙদা চহি চা কয়াগী মতুংদা অমুক্কা হন্না শাফোংলি। ঐখোয়না মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শারি, অদুগা নাকল অমদনা, কেদার্নাথ অমসুং মহাকাল মহালোক্কুম্বা লাইনীংফমগী নীংথিরবা শক্তম উবা ফংলি। অয়োধ্যাদা লৈবারামগী নীংথিরবা লাইশঙ অমা লৈবা হায়বা ঐখোয়গী মঙলান অসি চহি চা কয়াগী মতুংদা মঙফাওনরক্লি। ঐখোয়গী নেভীনা মীখা পোনবগী ইনসিগনিয়াবু নিংতম্বগী চহি 75গী মতুংদা ফাওবা অদুমক থম্লি। ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী হেক নাকলদা লৈরিবা দিল্লী কোনুংদা ঐখোয়না ইংলিশকী চৎনবী ঙসিসি ইন্দুনা চৎলি। ঐখোয়না ইশাদা থাজবগা লোয়ননা মসিবু হোংদোক্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না ইশাগী হেরিতেজ অমসুং ৱাখল্লোনবু মশাগী লৈফম থোকপা মফমদা থম্লি। মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়গী ইন্দিয়ন নেভীগী ফিরালনা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজগী মতমদা শিজিন্নরম্বা সিম্বোল হৌজিক উৎলি। মীখা পোল্লিঙৈ মতমগী রাজপাথ অসিনা কর্তব্যা পাথ ওইনা মিং ওন্দুনা ইশাগী থৌদাং ইনবগী ইথিল পীরি। ঙসিদি, ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম কয়া লৈবাক শিনবা থুংবগী মফমশিংদা লিংখত্তুনা লৈবাক্কী ত্রাইবেল ত্রেদিসনবু ইকায় খুম্নরি।ঐখোয়গী লাইশঙশিংদগী হুরানখিবা অরিবা মতমগী শেংলবা মুর্তী কয়া মশাগী অশেংবা লাইশঙশিংদা অমুক হল্লক্লে। ঐখোয়গী মুনি-ঋষিশিংনা তাকপীরম্বা চাউখৎপা অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা ভারতকী ৱাখল্লোন অসিনা তসেংনা ৱাহন্থোক লৈবগী মতৌ ঐখোয়না ঙসি উবা হৌরক্লে। ঐখোয়গী মুনি-ঋষিশিংনা ইন্দুনা চৎলম্বা স্পিরিচুএল ওইবা থবক-থৌরমশিংনা ভারতনা হীরম খুদিংদা চাউখৎপগী থৌওংদা পাঙ্গল শক্তি হাপ্পীরি। ঐখোয়না মপাঙ্গল লৈবা অনৌবা ভারত অমা শেমগনি অমসুং মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগী পান্দম অসিবুসু মায় পাকপা ওইহল্লগনি। ঙসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা অদোমগী মরক্তা তিন্নবা অদোম্না ঐহাক্কী ইফমদা খুদোংচাবা পীবিবগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎচরি। ঙসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা অদোমগী মরক্তা য়াওজবা ফংবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না অদোম খুদিংবু থম্মোই শেংনা থাগৎচবগা লোয়ননা পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।