ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁରରେ ଗୀତା ପ୍ରେସର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ଉଦଯାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
07 JUL 2023 6:27PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ହରିଃ । ବସୁଦେବ ସୁତଂ ଦେବଂ, କଂସ ଚାରୁର-ମର୍ଦନମ୍।
ଦେବକି ପରମାନନ୍ଦଂ, କୃଷ୍ଣ ବନ୍ଦେଂ ଜଗତଗୁରୁମ୍ ।।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀ ବେନ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ, ଗୀତା ପ୍ରେସର ଶ୍ରୀ କିଶୋରାମ ଅଗ୍ରୱାଲ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ, ସାଂସଦ ଭାଇ ରବି କିଶନ ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ !
ଶ୍ରାବଣର ପବିତ୍ର ମାସ, ଇନ୍ଦ୍ର ଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଶିବାବତାର ଗୁରୁ ଗୋରଖନାଥଙ୍କ ତପସ୍ୟାସ୍ଥଳୀ, ଏବଂ ଅନେକ-ଅନେକ ସନ୍ଥଙ୍କ କର୍ମସ୍ଥଳୀ ହେଉଛି ଏହି ଗୀତା ପ୍ରେସ ଗୋରଖପୁର! ଯେତେବେଳେ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଫଳବତୀ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ସୁଖଦ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ମିଳିଥାଏ । ଚଳିତ ଥରର ମୋର ଗୋରଖପୁର ଗସ୍ତ, ‘ବିକାଶ ମଧ୍ୟ, ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ’ ଏହି ନୀତିର ହେଉଛି ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଉଦାହରଣ । ମୋତେ ଏବେ ସଚିତ୍ର ଶିବପୁରାଣ ଏବଂ ନେପାଳୀ ଭାଷାରେ ଶିବପୁରାଣର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଗୀତା ପ୍ରେସର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ହିଁ ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଯିବି । ଆଜିଠାରୁ ହିଁ ଗୋରଖପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଉ ମୁଁ ଯେବେ ଠାରୁ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ଫଟୋଚ୍ଚିତ୍ର ପକାଇଛି, ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହିତ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଲୋକମାନେ କେବେ ମଧ୍ୟ ଭାବି ନ ଥିଲେ ଯେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଭାବେ କାୟାକଳ୍ପ ହୋଇ ପାରିବ । ଆଉ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ମୁଁ ଗୋରଖପୁରରୁ ଲକ୍ଷନୌଉ ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବି । ଆଉ ସେହି ସମୟରେ ଯୋଧପୁରରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ମଧ୍ୟ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ଦେଶର ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସୁଲଭ ଯାତ୍ରାର ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେଇଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ନେତାମାନେ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଟ୍ରେନ ରହଣୀ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେହି ଟ୍ରେନର ପାସେଞ୍ଜର ହଲ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରାନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ କୋଣ- ଅନୁକୋଣରୁ ନେତାମାନେ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖି କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଚଳାନ୍ତୁ । ଏହା ହେଉଛି ବନ୍ଦେ ଭାରତର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆକର୍ଷଣ । ଏହି ସମସ୍ତ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ଗୋରଖପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୀତା ପ୍ରେସ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଏଭଳି ଏକ ମାତ୍ର ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ, ଯାହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍ଥା ନୁହେଁ, ବରଂ ହେଉଛି ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଆସ୍ଥା । ଗୀତା ପ୍ରେସର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କୋଟି- କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଏକ ମନ୍ଦିର ଠାରୁ ତିଳେ ମାତ୍ର କମ୍ ନୁହେଁ । ଏହାର ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଗୀତା ରହିଛି, ଆଉ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୀତା ରହିଛି । ଆଉ ଯେଉଁଠାରେ ଗୀତା ରହିଛି- ସେହିଠାରେ ସାକ୍ଷାତ କୃଷ୍ଣ ରହିଛନ୍ତି । ଆଉ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷ୍ଣ ରହିଛନ୍ତି- ସେହିଠାରେ କରୁଣା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, କର୍ମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେହିଠାରେ ଜ୍ଞାନର ବୋଧ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଆଉ ବିଜ୍ଞାନର ଶୋଧ (ଗବେଷଣା) ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କାରଣ, ଗୀତାର ବାକ୍ୟ ହେଉଛି- ‘ବାସୁଦେବଃ ସର୍ବମ। ସବୁକିଛି ହେଉଛି ବାସୁଦେବମୟ, ସବୁକିଛି ବାସୁଦେବଙ୍କ ଠାରୁ ହିଁ ରହିଛି, ସବୁକିଛି ବାସୁଦେବଙ୍କ ଠାରେ ହିଁ ରହିଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
1923ରେ ଗୀତା ପ୍ରେସ ରୂପରେ ଏହିଠାରେ ଯେଉଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ହେଲା, ଆଜି ତାହାର ପ୍ରକାଶ ସମଗ୍ର ମାନବତା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି । ଆମର ଏହା ହେଉଛି ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ମାନବୀୟ ମିଶନର ଶତାବ୍ଦୀର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ପାରିଛେ । ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ହିଁ ଆମ ସରକାର ଗୀତା ପ୍ରେସକୁ ଗାନ୍ଧି ଶାନ୍ତି ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କର ଗୀତା ପ୍ରେସ ସହିତ ଭାବନାତ୍ମକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଥିଲା । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଗାନ୍ଧିଜୀ, କଲ୍ୟାଣ ପତ୍ରିକା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୀତା ପ୍ରେସ ପାଇଁ ଲେଖୁଥିଲେ । ଆଉ ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ହିଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କଲ୍ୟାଣ ପତ୍ରିକାରେ ବିଜ୍ଞାପନ ପ୍ରକାଶିତ କରା ନ ଯାଉ। କଲ୍ୟାଣ ପତ୍ରିକା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଗାନ୍ଧି ଜୀଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଅନୁସରଣ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗୀତା ପ୍ରେସକୁ ମିଳିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଏବଂ ଗୀତା ପ୍ରେସର ସମ୍ମାନ, ଏହାର ଯୋଗଦାନର ସମ୍ମାନ, ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏହାର 100 ବର୍ଷର ପରମ୍ପରାର ସମ୍ମାନ। ଏହି 100 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୀତା ପ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା କୋଟି- କୋଟି ପୁସ୍ତକମାନ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇ ସାରିଛି। ପରିସଂଖ୍ୟାନରେ କେବେ କେହି 70 କୁହନ୍ତି, କେହି 80 କୁହନ୍ତି, କେହି 90 କୋଟି କୁହନ୍ତି ! ଏହି ସଂଖ୍ୟା କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଚକିତ କରି ପାରେ । ଆଉ ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି, ଘରେ- ଘରେ ପହଞ୍ଚା ଯାଉଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରି ପାରିବେ, ଏହି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରବାହ କେତେ ହିଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ- ବୌଦ୍ଧିକ ତୃପ୍ତି ଦେଇଥିବ । ସମାଜ ପାଇଁ କେତେ ହିଁ ସମର୍ପିତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବ । ମୁଁ ସେହି ବିଭୂତିମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯଜ୍ଞରେ ନିଷ୍କାମ ଭାବନାର ସହିତ, ବିନା କୌଣସି ପ୍ରଚାର ଦ୍ୱାରା, ନିଜର ସହଯୋଗ ଦେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ସେଠଜୀ ଶ୍ରୀ ଜୟଦୟାଲ ଗୋୟନ୍ଦକା, ଆଉ ଭାଇଜୀ ଶ୍ରୀ ହନୁମାନ ପ୍ରସାଦ ପୋଦ୍ଦାରଙ୍କ ଭଳି ବିଭୂତିମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ମଧ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୀତା ପ୍ରେସ ଭଳି ସଂସ୍ଥା କେବଳ ଧର୍ମ ଏବଂ କର୍ମ ସହିତ ହିଁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଗୀତା ପ୍ରେସ, ଭାରତକୁ ଯୋଡ଼ୁଛି, ଭାରତର ଐକବଦ୍ଧତାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ସାରା ଦେଶରେ ଏହାର 20 ଶାଖା ରହିଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆମକୁ ଗୀତା ପ୍ରେସର ଷ୍ଟଲ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। 15ଟି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ 16ଶହ ପ୍ରକାଶନ ହୋଇଥାଏ । ଗୀତା ପ୍ରେସ ଭିନ୍ନ –ଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଭାରତର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଜନ- ଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଉଛି । ଗୀତା ପ୍ରେସ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଦେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୀତା ପ୍ରେସ ନିଜର ଶହେ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରା ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକାରର ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ସଂଯୋଗ ହୋଇ ନ ଥାଏ । 1947 ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ନିଜର ପୁନଃଜାଗରଣ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ କଲା । ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାନ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଆକାର ନେଲା । ଏହାର ପରିଣାମ ଥିଲା ଯେ 1947 ଆସୁ- ଆସୁ ଭାରତ ମନ ଏବଂ ମାନସରେ ପରାଧୀନତାର ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା। ଗୀତା ପ୍ରେସର ସ୍ଥପନା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଧାର ହେଲା । ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ଏଭଳି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀର ପରାଧୀନତା ଭାରତର ଚେତନାକୁ ଧୂମିଳ କରି ଦେଇଥିଲା । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଶହ- ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ, ଆମର ପୁସ୍ତକାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଇଂଗ୍ରେଜମାନଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ ଗୁରୁକୁଳ ଏବଂ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ପ୍ରାୟତଃ ନଷ୍ଟ କରି ଦିଆ ଯାଇଥିଲା। ଏଭଳି ସମୟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଥିଲା ଯେ, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଲୁପ୍ତ ହୋଇ ଯିବାର ସୀମାରେଖାରେ ଥିଲା। ଆମର ପୂଜ୍ୟ ଗ୍ରନ୍ଥମାନ ଉଭାନ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲେ। ଯେଉଁ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ୍ ଭାରତରେ ଥିଲା ସେମାନେ ଚଢ଼ା ଦାମ କାରଣରୁ ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ହାତ ପାହାନ୍ତା ଠାରୁ ବହୁ ଦୂରରେ ଥିଲେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଗୀତା ଏବଂ ରାମାୟଣ ବିନା ଆମ ସମାଜ କିଭଳି ଚାଲୁଥିବ ? ଯେତେବେଳେ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ସବୁର ସ୍ରୋତ ହିଁ ଶୁଖିବାକୁ ଲାଗେ, ତେବେ ସମାଜର ପ୍ରବାହ ଆପେ- ଆପେ ଥମିବାକୁ ଲାଗେ। କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ଭାରତର ଅନାଦି କାଳର ଯାତ୍ରାରେ ଏଭଳି କେତେ ହିଁ ସୋପାନ ଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ, ଆହୁରି ଅଧିକ ପରିଷ୍କୃତ ହୋଇ ବାହାରିଛେ। କେତେ ହିଁ ଥର ଅଧର୍ମ ଏବଂ ଆତଙ୍କ ବଳବାନ ହୋଇଛି, କେତେ ହିଁ ଥର ସତ୍ୟ ଉପରେ ସଙ୍କଟର ବାଦଲ ଘନେଇ ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଭଗବତ ଗୀତାରୁ ହିଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱାସ ମିଳିଥାଏ- ଯଦା ଯଦା ହି ଧର୍ମସ୍ୟ ଗ୍ଲାନିର୍ଭବତି ଭାରତ। ଅଭ୍ୟୁତଥାନମଧର୍ମସ୍ୟ ତଦାଃତ୍ମାନଂ ସୃଜାମ୍ୟହମ୍।। ଅର୍ଥାତ୍, ଯେବେ- ଯେବେ ଧର୍ମର ସତ୍ତା ଉପରେ, ସତ୍ୟର ସତ୍ତା ଉପରେ ସଙ୍କଟ ଆସିଥାଏ, ତେବେ- ତେବେ ଈଶ୍ୱର ତାହାର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରକଟ ହୁଅନ୍ତି। ଆଉ, ଗୀତାର ଦଶମ ଅଧ୍ୟାୟ ଏହା କହିଥାଏ ଯେ ଈଶ୍ୱର କେତେ ହିଁ ବିଭୂତିର ରୂପରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସି ପାରନ୍ତି । କେବେ କୌଣସି ସନ୍ଥ ଆସି ସମାଜକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଖାଇ ଥାଆନ୍ତି । ପୁଣି ଆଉ କେବେ ଗୀତା ପ୍ରେସ ଭଳି ସଂସ୍ଥା ମନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଦର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ହିଁ, 1923ରେ ଯେତେବେଳେ ଗୀତା ପ୍ରେସ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ତେବେ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଚେତନା ଏବଂ ଚିନ୍ତନର ପ୍ରବାହ ଦ୍ରୁତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ଗୀତା ସମେତ ଆମର ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ପୁଣି ଥରେ ଘରେ- ଘରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବାକୁ ଲାଗୁ। ମାନସ ପୁଣିଥରେ ଭାରତର ମାନସ ସହିତ ମିଳିମିଶି ଗଲା । ଏହି ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପାରିବାରିକ ପରମ୍ପରା ଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ନୂତନ ପିଢ଼ୀମାନେ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଲାଗିଲେ, ଆମର ପବିତ୍ର ଗ୍ରନ୍ଥ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଥାତି ହେବାକୁ ଲାଗିଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୀତା ପ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପବିତ୍ର ହୋଇଥାଏ, ଆପଣଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପବିତ୍ର ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ସଫଳତା ଆପଣଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଗୀତା ପ୍ରେସ ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ସଂସ୍ଥାନ, ଯିଏ ଆମର ସାମାଜିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି, ଲୋକମାନଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥର ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଗଙ୍ଗା ମାତାଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର କଥା ହେଉ, ଯୋଗ ବିଜ୍ଞାନର କଥା ହେଉ, ପତଞ୍ଜଳି ଯୋଗସୂତ୍ରର ପ୍ରକାଶନ ହେଉ, ଆୟୂର୍ବେଦ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆରୋଗ୍ୟ ଅଙ୍କ ହେଉ, ଭାରତୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବା ପାଇଁ ‘ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟା ଅଙ୍କ’ ହେଉ, ସମାଜରେ ସେବାର ଆଦର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ‘ସେବା ଅଙ୍କ’ ଏବଂ ‘ଦାନ ମହିମା’ ହେଉ, ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ପଛରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବାର ପ୍ରେରଣା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ତପସ୍ୟା କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ଫଳ ହୋଇ ନ ଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଶୂନ୍ୟ ହୋଇ ନ ଥାଏ। ଏହିସବୁ ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ, ଆଜି ଆମର ଭାରତ ସଫଳତାର ନିତ୍ୟ ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପିତ କରୁଛି । ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି, ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ନିଜର ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାର ସମୟ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ଆରମ୍ଭରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିଥିଲି, ଆଜି ଦେଶ ବିକାଶ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଦୁଇଟିକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲୁଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡମାନ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି, ତେବେ ଏହା ସହିତ, ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ କାଶୀରେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱରୂପ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ପ୍ରକଟ ହୋଇଛି । ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛେ, ତେବେ ଏହା ସହିତ କେଦାରନାଥ ଏବଂ ମହାକାଳ ମହାଲୋକ ଭଳି ତୀର୍ଥ ଗୁଡ଼ିକର ଭବ୍ୟତାର ସାକ୍ଷୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରୁଛୁ । ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ରାମମନ୍ଦିର ପାଇଁ ଆମର ରହିଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ନୌସେନାର ପତାକାରେ ପରାଧୀନତାର ପ୍ରତୀକ ଚିହ୍ନକୁ ବୋହି ଚାଲିଥିଲେ । ଆମ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଭାରତୀୟ ସଂସଦର ପାଖରେ ଇଂରାଜୀ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଚାଲୁଥିଲା। ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ, ଭାରତୀୟ ବିଚାରଧାରାଗୁଡ଼ିକୁ ସେହି ସ୍ଥାନ ଦେଇଛୁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିବା ଉଚିତ ଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ, ଏବେ ଭାରତର ନୌସେନାର ପତାକାରେ ଛତ୍ରପତି ଶୀବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମୟର ଚିହ୍ନ ଦେଖା ଯାଉଛି। ଏବେ ପରାଧୀନତାର ସମୟର ରାଜପଥ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟପଥ ହୋଇ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନାର ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଆଜି ଦେଶର ଜନ-ଜାତୀୟ ପରମ୍ପରାର ସମ୍ମାନ କରିବା ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜନଜାତୀୟ ସ୍ବଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆମର ଯେଉଁ ପବିତ୍ର ପ୍ରାଚୀନ ମୂର୍ତ୍ତୀମାନ ଚୋରୀ କରି ଦେଶ ବାହାରକୁ ପଠାଇ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଆମ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଉଛି । ଯେଉଁ ବିକଶିତ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାରତର ବିଚାରଧାରା ଆମର ମନିଷୀମାନେ ଆମକୁ ଦେଇଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମେ ତାହାକୁ ସାର୍ଥକ ହେବାର ଦେଖୁଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଆମର ସନ୍ଥଗଣ- ଋଷିଗଣ, ମୁନୀଗଣ ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧନା ଭାରତର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶକୁ ଏହିଭଳି ହିଁ ଉର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରଦାନ କରି ଚାଲିବ । ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଆଉ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ନିଜର ଭାବନାକୁ ସଫଳ କରିବା । ଏହା ସହିତ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ ଆଉ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟରେ କିଛି କ୍ଷଣ ପାଇଁ ହେଉ ନା କାହିଁକି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ବିତାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏହା ହେଉଛି ମୋ ଜୀବନର ସୌଭାଗ୍ୟ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ପ୍ରଦାନ ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press in Gorakhpur, Uttar Pradesh
07 JUL 2023 6:27PM by PIB Delhi
श्री हरिः। वसुदेव सुतं देवं, कंस चाणूर-मर्दनम्।
देवकी परमानन्दं, कृष्णं वंदे जगद्गुरुम्॥
Hon’ble Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, Shri Keshoram Aggarwal ji of Gita Press, Shri Vishnu Prasad ji, Member of Parliament Ravi Kishan ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The holy month of Sawan, the blessings of Lord Indra, the abode of Lord Shiva's incarnation Guru Gorakhnath, and the land of numerous saints—this is Gita Press, Gorakhpur! When the blessings of saints manifest, we experience such joyous occasions. My visit to Gorakhpur this time is a remarkable example of the policy of ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (Development as well as Heritage). I have been fortunate to release the pictorial Shiva Purana and the Shiva Purana in the Nepali language. I will visit Gorakhpur Railway Station after this event of Gita Press.
The modernization work of Gorakhpur Railway Station is commencing today, and ever since I shared its pictures on social media, people have been amazed by it. The people had never imagined that railway stations could undergo such a transformation. And in the same program, I will flag off the Vande Bharat train from Gorakhpur to Lucknow. And at the same time, the Vande Bharat Express running between Jodhpur and Ahmedabad will also be flagged off. Vande Bharat train has offered a new flight of comfort and convenience to the middle class people of our country. There was a time when political leaders would write letters requesting a halt of a particular train in their constituencies. Today, leaders from across the country write letters to me, requesting the introduction of Vande Bharat in their constituencies. Vande Bharat has become a craze. For all these events, I extend my heartfelt congratulations to the people of Gorakhpur and the people of our nation for organizing all these events.
Friends,
Gita Press is the only printing press of its kind in the world, which is not just an institution but a living faith. The office of Gita Press is no less than a temple for millions of people. It carries the essence of the Bhagavad Gita in its name as well as work. And where there is Gita, there is Krishna in person. And where there is Krishna, there is compassion and action. There is the awakening of knowledge and the research of science. Because the verse of the Gita says, ‘Vasudevah Sarvam’ — everything is Vasudev (Krishna). Everything is from Vasudev, and everything exists within Vasudev.
Brothers and sisters,
The spiritual light that lit up here in the form of Gita Press in 1923, today its light is guiding the entire humanity. We are fortunate to be witnesses of this centenary celebration of this humanitarian mission. On this historic occasion, our government has also honoured Gita Press with the Gandhi Peace Prize. Gandhi ji had a deep emotional connection with Gita Press. At one time, Gandhi ji used to write for Gita Press through the Kalyan Patrika. I am informed that it was Gandhi ji who suggested that no advertisements be published in Kalyan Patrika. Even today, Kalyan Patrika faithfully follows the advice of Gandhi ji. I am pleased that Gita Press has received this award today. It is an honour from the nation to Gita Press, recognition of its contributions, and a tribute to its 100-year legacy. Over these 100 years, Gita Press has published crores of books. Some estimates put the figure at 70 crore, some at 80 crore, and some at 90 crore! This number can surprise anyone. And these books are sold at a lower cost than their value and reach every household. You can imagine how many people must have found spiritual and intellectual fulfillment through this flow of knowledge, how it must have shaped numerous dedicated citizens for society. I congratulate those personalities who have selflessly supported this endeavour without any publicity. On this occasion, I also pay my respects to eminent figures like Seth Jayadayal Goyanka and Bhaiji Hanuman Prasad Poddar.
Friends,
An institution like Gita Press is not only associated with religion and action but also holds a national character. Gita Press connects India, strengthens India's unity. It has 20 branches across the country. We can find Gita Press stalls at railway stations in every nook and corner of the country. It publishes around 1600 publications in 15 different languages. Gita Press disseminates the core values of India in various languages, reaching the masses. In a way, Gita Press represents the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
Friends,
Gita Press has completed its journey of 100 years at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. Such synchronicities are not mere coincidences. Before 1947, India had made continuous efforts in various fields for its renaissance. Different organizations took shape to awaken the soul of India. The result of this was that by 1947, India was fully prepared to break the chains of mental and psychological slavery. The establishment of Gita Press played a significant role in this. A hundred years ago, the centuries-long subjugation had clouded the consciousness of India. You are aware that even hundreds of years ago, foreign invaders had burned down our libraries. Gurukuls and the Guru tradition were almost destroyed during the British era. In such circumstances, it was natural that knowledge and heritage were on the verge of extinction. Our revered scriptures had started disappearing. The printing presses that were in India were beyond the reach of the common man due to the high cost. Imagine how our society would function without the presence of the Gita and Ramayana? When the sources of values and ideals dry up, the flow of society tends to stagnate automatically. However, friends, we must remember one thing. In our timeless journey of India, there have been many stages where we have emerged refined and enhanced. Unrighteousness and terror have become more powerful on several occasions, and the clouds of crisis have overshadowed truth. But in those times, our greatest belief comes from the Shrimad Bhagavad Gita itself: यदा यदा हि धर्मस्य ग्लानिर्भवति भारत। अभ्युत्थानमधर्मस्य तदाऽऽत्मानं सृजाम्यहम्॥ That is, whenever there is a crisis on the authority of religion, on the authority of truth, then God appears to protect it. And the tenth chapter of the Gita reveals that God can manifest in various forms. Sometimes saints come to show a new direction to society, and sometimes institutions like Gita Press are born to revive human values and ideals. That is why, when Gita Press began its work in 1923, it accelerated the flow of consciousness and contemplation in India. Our religious scriptures, including the Gita, started resonating in every household again. The mind of India once again experienced a stirring. These scriptures gave rise to family traditions, and new generations started connecting with our sacred texts, becoming the torchbearers of future generations.
Friends,
Gita Press is proof that when your objectives are sacred and your values are pure, success becomes synonymous with you. Gita Press is an institution that has consistently enriched social values and shown people the path of duty. Whether it's about the cleanliness of the Ganges, the science of yoga, the publication of Patanjali's Yoga Sutras, the ‘Arogya Ank’ related to Ayurveda, the ‘Jeevancharya Ank’ to familiarize people with the Indian way of life, the ‘Seva Ank’ and ‘Daan Mahima’ to strengthen the ideals of service in society, the inspiration of nation-building has remained connected behind all these efforts.
Friends,
The penance of the saints is never in vain; their resolutions are never in vain. It is due to these very resolutions that today our India is establishing new dimensions of success every day. I had said from the ramparts of the Red Fort, and you will remember, I had said from the Red Fort that this is the time to free ourselves from the mentality of slavery and take pride in our heritage. And that is why, even in the beginning also, I said that today the country is moving forward with both development and heritage. Today, on one hand, India is creating new records in digital technology, and on the other hand, the divine form of Kashi's Vishwanath Dham is also manifesting before the nation after centuries. We are building world-class infrastructure, and at the same time, we are witnessing the grandeur of pilgrimage sites like Kedarnath and Mahakal Mahalok. Our dream of a grand Ram temple in Ayodhya is going to be fulfilled after centuries. Even after 75 years of independence, we were still carrying the insignia of slavery on the ensign of our Navy. We were following English traditions in the capital Delhi, next to the Indian Parliament. We have worked to change them with full confidence. We have given our heritage, Indian ideas the place they deserve. That is why, now the flag of India's Navy displays the symbol from the time of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Now the Rajpath of the era of slavery is inspiring the spirit of duty by becoming the Kartavya Path. Today, Tribal Freedom Fighters Museums are being set up across the country to honour the tribal tradition of the country. The ancient holy idols that were stolen and taken out of our temples are also returning to our temples. The idea of a developed and spiritual India that our sages and seers have given us, today we are seeing it becoming meaningful. I believe that the spiritual practices of our saints, sages, and monks will continue to provide energy to the all-round development of India. We will build a new India and make our vision of global welfare a success. All of you have given me the opportunity to come among you on this holy occasion, and I am fortunate to spend some moments in this holy work. I once again sincerely thank all of you from the bottom of my heart and extend my heartfelt wishes to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.