Ministry of Home Affairs
Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar-2023
Odisha State Disaster Management Authority and Lunglei Fire Station, Mizoram, selected in the Institutional Category for Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar-2023
Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has instituted Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar to recognize and honour the invaluable contribution and selfless service rendered by individuals and organizations in India in the field of disaster management
23 JAN 2023 12:28PM by PIB Delhi
For the year 2023, Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA) and Lunglei Fire Station (LFS), Mizoram, both in the Institutional category, have been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar-2023 for their excellent work in Disaster Management.
The Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has instituted an annual award known as Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar to recognize and honour the invaluable contribution and selfless service rendered by individuals and organizations in India in the field of disaster management. The award is announced every year on 23rd January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose. The award carries a cash prize of Rs. 51 lakh and a certificate in case of an institution and Rs. 5 lakh and a certificate in case of an individual. Under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, the country has significantly improved the disaster management practices, preparedness, mitigation and response mechanisms resulting in significant reduction in casualties during natural calamities.
For the award of year-2023, nominations were solicited from 1st July, 2022 onwards. The award scheme for the year 2023 was given wide publicity through print, electronic and social media. In response to the award scheme, 274 valid nominations were received from institutions and individuals.
Following is a summary of the outstanding work of the winners of 2023 Award in the field of Disaster Management:
1. Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA), was established in 1999 in the aftermath of the Super Cyclone. OSDMA embarked on multiple initiatives including raising of the Odisha Disaster Response Action Force (ODRAF), Multi-hazard Early Warning Service (MHEWS) framework, and a cutting-edge technology-enabled web/smartphone-based platform called "SATARK" (System for Assessing, Tracking, and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge). OSDMA provided effective response during various cyclones, Hudhud (2014), Fani (2019), Amphan (2020) and Odisha floods (2020). OSDMA conducted disaster preparedness initiatives in building community resilience in 381 tsunami prone villages/wards and 879 multi-purpose cyclone/ flood shelters located within 1.5 km from coastline.
1. Lunglei Fire Station, Mizoram, responded efficiently and effectively to a massive forest fire which was reported on 24 April 2021 in the uninhabited forest areas that surrounded Lunglei town and spread to more than 10 village council areas. Lunglei Fire Station personnel assisted by local civilians worked continuously for more than 32 hours during which they motivated and provided on the spot training to residents. Due to the valiant, brazen and prompt efforts of Fire & Emergency staff in the putting out the flames, there was no loss to life and property and the spread of fire to other parts of the State was prevented.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার-২০২৩
ওরিসা স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী অমদি লুংলৈ ফাইয়র স্তেসন, মিজোরম, সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার-২০২৩গী ইন্সতিত্যুস্নেল কাঙলুপ্তা খল্লে
ভারত লৈঙাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা ভারত্তা লৈবা লনাই মীওইশিং অমদি লুপশিংগী মমল নাইদ্রবা থৌদাং অমদি ওইজবা থাদোক্তুনা তৌখিবা থবকশিং শকখঙনবা অমদি ইকায় খুম্নবা উৎননবা সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার লিংখৎখিবনি
23 JAN 2023 12:28PM by PIB Imphal
ইং ২০২৩গী ওইনা, ওরিসা স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী অমদি লুংলৈ ফাইয়র স্তেসন, মিজোরমবু দিজাস্তর মেনেজমেন্ততা মখোয়না তৌখিবা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক থৌরমশিংগীদমক, সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার-২০২৩গী ইন্সতিত্যুস্নেল কাঙলুপ্তা খল্লে‍।
ভারত লৈঙাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা ভারত্তা লৈবা লনাই মীওইশিং অমদি লুপশিংগী মমল নাইদ্রবা থৌদাং অমদি ওইজবা থাদোক্তুনা তৌখিবা থবকশিং শকখঙনবা অমদি ইকায় খুম্নবা উৎননবা চহিগী ওইনা পীগদবা মনা সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার লিংখৎখিবনি‍। মনা অসি চহি খুদিংগী জনুৱারী ২৩, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন নুমিত্তা লাউথোকই‍। মনা অসিদা, ইন্সতিত্যুসনগী ওইরগনা শেল ওইনা লুপা লাখ ৫১ অমদি সর্তিফিকেৎ অমা, অদুগা লনাই মীওইগী ওইরগনা লুপা লাখ ৫ অমদি সর্তিফিকেৎ অমা য়াওরি‍। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা, লৈবাকসিনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী থৌওং, শেম শাবা, ঙাকথোকপা অমদি রেসপোন্স মেকানিজম মশক থোক্না ফগৎলক্তুনা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ অতা থোক্লকপা মতমদা মীশি মীনা মশিং মশক থোক্না হন্থরক্লে‍।
ইং ২০২৩গী ওইনা, নোমিনেসন জুলাই ১, ২০২২দগী লৌশিনবা হৌখি‍। ইং ২০২৩গী এৱার্দ স্কীম পাউ-চে, ইলেক্ত্রোনিক অমদি সোসিএল মীদিয়াগী খুত্থাঙদা পাক শন্না খঙহনখি‍। এৱার্দ স্কীম অসিগী পাউখুম ওইনা ইন্সতিত্যুসন অমদি লনাই মীওইশিংদগী চৎনবা য়াবা নোমিনেসন ২৭৪ ফংখি‍।
মখাদা পীরিবা অসি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা ২০২৩ এৱার্দ ফংলবশিংনা তৌখিবা মশক থোকপা থবকশিংগী চাউরাকপা ৱাফম্নি:
১. ওরিসা স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (ও.এস.দি.এম.এ.) সুপর সাইক্লোনগী মতুংদা ১৯৯৯দা লিংখৎখিবনি‍। ও.এস.দি.এম.এ.না ওরিসা দিজাস্তর রেসপোন্স এক্সন ফোর্স (ও.দি.আর.এ.এফ.), মল্তি-হজার্দ আর্লী ৱার্নিং সর্ভিস (এম.ঐচ.ই.দব্লিউ.এস.) ফ্রেমৱর্ক লিংখৎপা, অমদি কত্তিং-এদ্জ তেক্নোলোজীনা মথৌ তৌহল্লিবা ‘সতর্ক’ (সিস্তেম ফোর এসেসিং, ত্রেকিং, এন্দ এলর্তিং দিজাস্তর রিস্ক ইনফোর্মেসন বোজ ওন দাইমানিক রিস্ক নোলেদ্জ) কৌবা ৱেব/স্মার্তফোনদা য়ুম্ফম ওইবা প্লেৎফোর্মশিং শেমগৎপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পায়খৎখি‍। ও.এস.দি.এম.এ.না তোঙান তোঙানবা সাইক্লোনশিং, হুদহুদ (২০১৪), ফনি (২০১৯), অম্ফান (২০২০) অমদি ওরিসা ঈচাও (২০২০) মনুংদা মতিং লৈবা রেসপোন্স পীখি‍। ও.এস.দি.এম.এ.না সুনামি মায়োক্নগনবা খুঙ্গঙ/ৱার্দ ৩৮১ অমদি সমুদ্র খোঙবাল পরিংগী কিলোমিতর ১.৫কী মনুংদা লৈবা মল্তি-পর্পজ সাইক্লোন/ ঈচাওগী শাইদাংফমশিংদা কম্ম্যুনিতী রেজিলিএন্স শেমগৎপগী লমদা দিজাস্তরগী শেম শাদুনা লৈবগী থবক থৌরাং কয়া পাঙথোকখি‍।
২. লুংলৈ ফাইয়র স্তেসন, মিজোরম্না এপ্রিল ২৪, ২০২১দা থোকখিবা লুংলৈ ময়োল্লমবু কোইশিল্লিবা মী তানদবা উমংগী লমশিংদা অচৌবা লম্মৈ চাকপগী থৌদোক অমদি মদুনা ভিলেজ কাউন্সিলগী মফম ১০ হেনবদা শন্দোরকপা মতমদা মতিং লৈনা অমদি মতিক চানা মায়োক্নখি‍। লুংলৈ ফাইয়র স্তেসনগী পর্সোনেলশিংনা খুঞ্জাশিংগী মতেঙগা লোয়ননা পুং ৩২ হেন্না লেপ্পা নাইদনা থবক তৌদুনা মফমদুদা খুন্দারিবা মীওইশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি অমদি মফমদুদা ত্রেনিং কয়াসু পীখি‍। ফাইয়র এন্দ ইমর্জেন্সী স্তাফনা মৈ অদু মুত্থৎপদা মথৌনা লৈবা, মতিং ফুদোকপা অমদি খুৎলৈ থুনা পায়খৎখিবা থবকশিংনা মরম ওইরগা, পুন্সি অমদি লনথুম মাঙবা য়াওখিদে অমদি মৈ অদুনা স্তেত অদুগী অতৈ মফমশিংদা শন্দোকখিগদবদগী থিংবা ঙমখি‍।