Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation projects worth Rs. 75,000 crores in Maharashtra
Inaugurates Maharashtra Samriddhi Mahamarg
“Today a constellation of eleven new stars is rising for the development of Maharashtra”
“Infrastructure cannot just cover lifeless roads and flyovers, its expansion is much bigger”
“Those who were deprived earlier have now become priority for the government”
“Politics of short-cuts is a malady”
“Political parties that adopt short-cuts are the biggest enemy of the country's taxpayers”
“No country can run with short-cuts, a permanent solution with a long-term vision is very important for the progress of the country”
“The election results in Gujarat are the result of the economic policy of permanent development and permanent solution”
11 DEC 2022 2:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than 75,000 crores in Maharashtra today. It includes national rail projects worth more than 1500 crores, National Institute of One Health (NIO), Nagpur and Nag river pollution abatement project, Nagpur. During the programme, the Prime Minister also dedicated ‘Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur’ to the nation and inaugurated ‘Centre for Research, Management and Control of Hemoglobinopathies, Chandrapur’.
Earlier today, the Prime Minister flagged off Vande Bharat Express from Nagpur to Bilaspur, dedicated ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation, and laid the foundation stone of ‘Nagpur Metro phase- II’. The Prime Minister also inaugurated Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg which covers a distance of 520 kilometres and connects Nagpur and Shirdi.
The Prime Minister also dedicated to the nation, AIIMS Nagpur which is being developed at a cost of more than Rs 1575 crore, is a hospital with state-of-the-art facilities, with OPD, IPD, diagnostic services, Operation theatres and 38 departments covering all major speciality and super speciality subjects of Medical Science. The hospital provides modern healthcare facilities to the Vidarbha region of Maharashtra and is a boon to the surrounding tribal areas of Gadchiroli, Gondia and Melghat.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted on the auspicious occasion of Sankashti Chaturthi and hailed Lord Ganpati. The Prime Minister highlighted that this very special day when a bouquet of development works is being launched from Nagpur, Maharashtra will transform the lives of people. “Today a constellation of eleven new stars is rising for the development of Maharashtra which will help in achieving new heights and provide a new direction”, he said. Listing out all the 11 projects the Prime Minister said, “Hindu Hriday Samrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samridhi Mahamarg is now ready from Nagpur to Shirdi, AIIMS will benefit the people of Vidarbha, the establishment of National Institute of One Health, ICMR's research Centre built in Chandrapur, the establishment of CIPT Chandrapur, Various Projects in Nagpur to reduce the pollution of Nag river, the inauguration of Metro Phase I and laying the foundation stone of Phase II, Vande Bharat Express between Nagpur to Bilaspur, the project of redevelopment of 'Nagpur' and 'Ajni' Railway Station, the inauguration of maintenance depot of 42 thousand horsepower rail engine at Ajni and inauguration of Kohli-Narkhed route of Nagpur-Itarsi line.” The Prime Minister congratulated the people of Maharashtra for these completed and upcoming projects.
The Prime Minister highlighted that today’s projects are proof of the pace of work by the double-engine government of Maharashtra. He underlined that Samruddhi Mahamarg is not just reducing the distance between Nagpur and Mumbai but is also linking 24 districts of Maharashtra with modern connectivity. Apart from a boost in employment opportunities, the Prime Minister said that these connectivity projects will benefit the farmers, pilgrims and industries that are situated in the region.
Throwing light on the intrinsic planning of these projects, the Prime Minister said that projects that have been inaugurated today paint a picture of the holistic vision of infrastructural development. “Be it AIIMS Nagpur or Samriddhi Mahamarg, be it Vande Bharat Express or the Nagpur Metro, all these projects may differ in their attributes but when put together in the form of a bouquet, the essence of a complete development will reach every citizen”, he said. Highlighting the efforts of the double-engine government, the Prime Minister pointed out that whether it is about healthcare for the common man or wealth creation, be it empowering the farmer or water conservation, it is a first where the government has given a human form to the infrastructure where a human touch is impacting everyone’s life.
Giving examples of the holistic vision of infrastructural development, the Prime Minister said, “The Ayushman Bharat scheme which provides free treatment up to Rs 5 lakh to every poor is an example of our social infra, the development of our places of faith from Kashi, Kedarnath, Ujjain to Pandharpur is an example of our cultural infra, the Jan Dhan Yojana, that connects more than 45 crore poor people to the banking system is an example of our financial infrastructure.” He further added that the campaign to open modern hospitals and medical colleges like Nagpur AIIMS is an example of the medical infrastructure. “Infrastructure cannot just cover lifeless roads and flyovers, its expansion is much bigger”, he added.
The Prime Minister gave the example of the Gosekhurd Dam whose foundation was laid thirty to thirty-five years ago with an estimated cost of around Rs 400 crore but was never completed. Shri Modi pointed out that the estimated cost of the dam has now increased to Rs 18 thousand crores. He said, “After the formation of the double-engine government in 2017, the work on this dam has been accelerated, and every problem has been resolved.” The Prime Minister was satisfied that this year this dam has been completely filled.
The Prime Minister reiterated, “In the Azaadi ka Amrit Kaal, the country is moving forward with the great resolve of a developed India and it can be achieved with the collective strength of the nation. The mantra for building a developed India is the development of the state for the nation’s development.” Learning from experience, the Prime Minister underlined that when development is limited, opportunities also get limited. Furthering his point, the Prime Minister explained that when education was limited to a select few, the talent of the nation could not come to the fore, when few people had access to banks, trade business also remained limited, and when better connectivity was limited to only a few cities, growth was also limited to the same extent. The Prime Minister said that as a result, neither the large population of the country was availing the full benefits of the development nor the real strength of India was coming to the fore. The Prime Minister emphasised that in the last 8 years, both this thinking and approach have changed with the principles of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. Shri Modi remarked, “Those who were deprived earlier have now become priority for the government.” Giving examples of farmer-led development, Shri Modi pointed out that the farmers of Vidarbha have also got the big benefit of PM Kisan Samman Nidhi and it is the government which has linked the facility of Kisan Credit Card by giving priority to the cattle herders.
Continuing with the theme of prioritisation of the deprived, the Prime Minister listed steps like easy loans for the vendors and more than 100 Aspirational districts. The Prime Minister informed that more than 100 districts in the country including districts of Marathwada and Vidarbha lagged behind on many parameters of development. “For the last 8 years, we have been working towards transforming these deprived areas into new centres of energy for rapid development”, he said.
The Prime Minister also warned everyone about the emergence of the politics of short-cut in India. He warned that political parties are looting the hard-earned taxpayers’ money for political interests and adopting shortcuts with the aim of forming the government by making false promises. The Prime Minister reiterated that at a time when the country is working towards becoming a developed nation in the next 25 years, some political parties want to destroy the economy of India for their own self-interest. The Prime Minister lamented the lost opportunities of not being able to take advantage of the first industrial revolution and lagging behind during the second-third industrial revolution. He reiterated that when it is time for the fourth industrial revolution, India cannot miss it. “No country can run with short-cuts, a permanent solution with a long-term vision is very important for the progress of the country”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister gave examples of countries like South Korea and Singapore that were once considered poor but managed to change their fate with a boom in infrastructure, and have now become huge centres of economy. He reiterated that the need of the hour is that every penny of the government exchequer is spent on building a bright future for the young generations.
The Prime Minister also urged the youngsters and taxpayers of the country to expose selfish political parties that go by the policy of ‘earning less, spending more’. The Prime Minister highlighted the many countries of the world where entire economies collapsed due to such bad policymaking. On the other hand, the Prime Minister expressed delight at the people’s support towards the efforts of sustainable development and sustainable solutions in the country. “The election results in Gujarat are the result of the economic policy of permanent development and permanent solution”, the Prime Minister added.
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari were those present on occasion among others
Background
Nagpur Metro
In yet another step that will revolutionise urban mobility, the Prime Minister dedicated ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation. He also flagged off two metro trains - from Khapri to Automotive Square (Orange Line) and from Prajapati Nagar to Lokmanya Nagar (Aqua line) - at Khapri Metro Station. Phase I of the Nagpur Metro is developed at a cost of more than Rs 8650 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone of Nagpur Metro Phase- II, which will be developed at a cost of more than Rs 6700 crore.
Rail projects
At Nagpur Railway station, the Prime Minister flagged off Vande Bharat Express that will run between Nagpur and Bilaspur.
The Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of Nagpur Railway Station and Ajni Railway Station, to be redeveloped at a cost of about Rs 590 crore and Rs 360 crore respectively. The Prime Minister dedicated the Government Maintenance Depot, Ajni (Nagpur) and Kohli-Narkher Section of Nagpur- Itarsi Third line project to the Nation. These projects have been developed at a cost of about Rs 110 crore and about Rs 450 crore respectively.
Samruddhi Mahamarg
The Prime Minister inaugurated Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg, covering a distance of 520 kilometres and connecting Nagpur and Shirdi.
Samruddhi Mahamarg or Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway project is a major step towards realising the Prime Minister’s vision of improved connectivity and infrastructure across the country. The 701 Km expressway - being built at a cost of about Rs 55,000 crore - is one of India's longest expressways, passing through Maharashtra’s 10 districts and prominent urban regions of Amravati, Aurangabad and Nashik. The expressway will also help improve the connectivity of adjoining 14 other districts, thus helping in the development of about 24 districts of the state including the regions of Vidarbha, Marathwada and North Maharashtra.
Espousing the Prime Minister’s vision of integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects under PM Gati Shakti, the Samruddhi Mahamarg will connect to the Delhi Mumbai Expressway, Jawaharlal Nehru Port Trust and tourist locations like Ajanta Ellora Caves, Shirdi, Verul, Lonar, etc. Samruddhi Mahamarg will be a game-changer in providing a major boost to the economic development of Maharashtra.
AIIMS Nagpur
The Prime Minister's commitment to strengthening health infrastructure across the country will be strengthened through the dedication of AIIMS Nagpur to the nation. The Hospital, whose foundational stone was also laid by the Prime Minister in July 2017, has been established under the Central sector scheme Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
AIIMS Nagpur, being developed at a cost of more than Rs 1575 crore, is a hospital with state-of-the-art facilities, with OPD, IPD, diagnostic services, Operation theatres and 38 departments covering all major speciality and super speciality subjects of Medical Science. The hospital provides modern healthcare facilities to the Vidarbha region of Maharashtra and is a boon to the surrounding tribal areas of Gadchiroli, Gondia and Melghat.
National Institute of One Health, Nagpur
The laying of the foundation stone for the National Institute of One Health (NIO), Nagpur by the Prime Minister is a step towards building capacity and infrastructure in the country under the ‘One Health’ approach.
‘One Health’ approach recognises that the health of human beings is connected to the health of animals and the environment. This approach appreciates that most of the contagious diseases affecting humans are zoonotic (animal to human) in nature. The institute - to be established at a cost of more than Rs 110 crore - will collaborate and coordinate with all stakeholders and act as a catalyst to improve the research and capacity building in ‘One Health’ approach across the country.
Other projects
The Prime Minister laid the foundation stone of the project for pollution abatement of river Nag at Nagpur. The project - under National River Conservation Plan (NRCP) - will be operationalised at a cost of more than Rs 1925 crore.
The prevalence of Sickle Cell Disease in the Vidarbha region, especially in the tribal population is comparatively high. The disease along with other haemoglobinopathies like thalassemia and HbE causes a significant disease burden in the country. To address this issue, the Prime Minister laid the foundation stone of the ‘Centre for Research, Management and Control of Haemoglobinopathies, Chandrapur’, in February 2019. The Prime Minister dedicated to the nation, a centre which is envisaged to become a Centre of Excellence for innovative research, technology development, and human resource development, in the field of haemoglobinopathies, in the country.
The Prime Minister also dedicated the Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur to the Nation. The institute aims to develop skilled human resources to meet the requirements of the polymer & allied industries.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଠାରେ ୭୫, ୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଜି ଏଗାରଟି ନୂତନ ତାରା ମାନଙ୍କର ଏକ ପୁଞ୍ଜ ଉଦୟ ହେଉଛି”
“ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଜୀବନହୀନ ରାସ୍ତା ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ଫ୍ଲାଏଓଭରକୁ ଆଚ୍ଛାଦନ କରି ପାରିବ ନାହିଁ, ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବହୁତ ବଡ ଅଟେ ”
“ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବଂଚିତ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛନ୍ତି”
“ସର୍ଟ- କଟ୍ ମାର୍ଗରେ ରାଜନୀତି ଏକ ଅସୁସ୍ଥତା ”
“ସର୍ଟ- କଟ୍ ମାର୍ଗ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର କରଦାତା ମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ”
“କୌଣସି ଦେଶ ସର୍ଟ- କଟ୍ ସହିତ ଚାଲି ପାରିବ ନାହିଁ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ”
“ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିର ଫଳାଫଳ”
11 DEC 2022 2:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମୂହ , ନାଗପୁର ସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଏକକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନ୍‌ଆଇଓ) ଏବଂ ନାଗ ନଦୀ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିବାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରପୁର ସ୍ଥିତ ‘ସେଂଟ୍ରାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ସିଆଇପିଇଟି), କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରରେ ଥିବା ‘ହେମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥି ଗବେଷଣା, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ‘ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ‘ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ହିନ୍ଦୁ ହ୍ରଦୟ ସମ୍ରାଟ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି , ଯାହାର ଦୂରତା ୫୨୦ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଏହା ନାଗପୁର ଏବଂ ଶିରିଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ ।
୧୫୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ କରା ଯାଉଥିବା ଏମ୍ସ ନାଗପୁରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥିବା ଏକ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଯେଉଁଥିରେ ଓପିଡି, ଆଇପିଡି, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ସେବା, ଅପରେସନ୍ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ଏବଂ ୩୮ ଟି ବିଭାଗ ରହିଛି, ଯାହା ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତା ଏବଂ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ବିଷୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଦର୍ଭ ଅଂଚଳକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଗଡଚିରୋଲି, ଗୋନ୍ଦିଆ ଏବଂ ମେଲଘାଟର ଆଖପାଖ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବରଦାନ ସଦୃଶ ଅଟେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଙ୍କଟୀ ଚତୁର୍ଥୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଭୁ ଗଣପତିଙ୍କର ଜୟ ଜୟକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ବିଶେଷ ଦିନ ଯେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରୁ ବିକାଶମୂଳକ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରା ଯାଉଛି, ତାହା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏଗାରଟି ନୂତନ ତାରକାଙ୍କର ଏକ ପୁଞ୍ଜ ଉଦୟ ହେଉଛି, ଯାହା ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁବାରେ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ୧୧ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି, “ହିନ୍ଦୁ ହୃଦୟ ସମ୍ରାଟ ବାଲ ସାହେବ ଠାକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ବର୍ତ୍ତମାନ ନାଗପୁରରୁ ଶିରିଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଏମ୍ସ ବିଦର୍ଭ ଅଂଚଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ, ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱାନ୍ ହେଲଥ୍‌ର ସ୍ଥାପନା, ଚନ୍ଦ୍ରପୁରରେ ଆଇସିଏମ୍‌ଆର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରା ଯାଇଛି, ସିଆଇପିଇଟି ଚନ୍ଦ୍ରପୁରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ନାଗ ନଦୀର ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନାଗପୁରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ନାଗପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ନାଗପୁର ଏବଂ ' ଅଜନି ' ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଅଜନୀରେ ୪୨ ହଜାର ହର୍ସ ପାୱାରର ରେଳ ଇଞ୍ଜିନର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଡିପୋର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ନାଗପୁର - ଇଟାରସି ଲାଇନ୍‌ର କୋହଲି - ନରଖେଡ ମାର୍ଗକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । " ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ତଥା ଆଗାମୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରା ଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଗତିର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ସେ ଏହା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ଯୋଗୁଁ କେବଳ ନାଗପୁର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୨୪ ଟି ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କୁ ଏହା ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଗୁଡିକରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ଅଂଚଳରେ ଥିବା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଲାଗି ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ . ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଚିତ୍ରକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । “ଏହା ଏମ୍ସ ନାଗପୁର ହେଉ କିମ୍ବା ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ହେଉ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉ କିମ୍ବା ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସେମାନଙ୍କ ବିଶେଷତାକୁ ନେଇ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଫୁଲତୋଡା ଆକାରରେ ଏସବୁକୁ ଏକାଠି ରଖା ଯାଇଥାଏ, ତେବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶର ସାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହେଉ କି ଧନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ, ତାହା ଚାଷୀ ମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉ, ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସରକାର ଏକ ମାନବୀୟ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନା, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ମାନବୀୟ ସ୍ପର୍ଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇଥାଏ, ତାହା ହେଉଛି ଆମର ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂରଚନାର ଉଦାହରଣ, କାଶୀ , କେଦାରନାଥ, ଉଜ୍ଜୟନୀ ଠାରୁ ପଣ୍ଡରପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକର ବିକାଶ ଆମ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉଦାହରଣ, ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଯାହା ୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ ଆମର ଆର୍ôଥକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ” ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ନାଗପୁର ଏମ୍ସ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିବା ଅଭିଯାନ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , “ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଜୀବନହୀନ ରାସ୍ତା ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ଫ୍ଲାଏଓଭର ଗୁଡିକୁ ଆଚ୍ଛାଦନ କରି ପାରିବ ନାହିଁ, ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବହୁତ ବଡ ଅଟେ” ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋସେଖୁର୍ଦ ଡ୍ୟାମର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ତିରିଶରୁ ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ତାହା କେବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ପାରି ନଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ଡ୍ୟାମର ଆନୁମାନିକ ବ୍ୟୟ ମୂଲ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, “୨୦୧୭ ରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏହି ଡ୍ୟାମର କାମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି ।” ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ବନ୍ଧଟି ସମ୍ପୂଣ୍ଣ ଭାବେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇ ଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ, “ଆଜାଦିର ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମହାନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହାସଲ ହୋଇ ପାରିବ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ।” ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିକ୍ଷା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ ସୀମିତ ହୁଏ, ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇଯାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ କଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତେକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତିଭା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିପାରୁ ନଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କର ପହଂଚ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଥିଲା, ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ରହି ଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ସୀମିତ ଥିଲା , କେବଳ କିଛି ସହର ମଧ୍ୟରେ, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ସମାନ ପରିମାଣରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଦେଶର ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିକାଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରୁ ନଥିଲେ କିମ୍ବା ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ସାମ୍ନାକୁ ଆସି ପାରୁ ନଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ‘ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ ନୀତି ଗୁଡିକ ସହିତ ଉଭୟ ଏହି ପ୍ରକାରର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, “ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବଂଚିତ ହୋଇଥିଲେ , ସେମାନେ ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛନ୍ତି ।” କୃଷକ ଆଧାରିତ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ବିଦର୍ଭର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିଛି ଏବଂ ପଶୁ ପାଳକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡର ସୁବିଧାକୁ ସରକାର ଯୋଡିଛନ୍ତି ।
ବଂଚିତ ମାନଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟକୁ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକ୍ରେତା ମାନଙ୍କୁ ତଥା ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆଶାୟୀ ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମରାଠୱାଡା ଏବଂ ବିଦର୍ଭ ଜିଲ୍ଲା ସମେତ ଦେଶର ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ବିକାଶର ଅନେକ ମାନକରେ ପଛରେ ପଡି ଯାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଗତ ୮ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଏହି ବଂଚିତ ଅଂଚଳର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।”
ଭାରତରେ ସର୍ଟ – କଟ୍ ରାଜନୀତିର ଆବିର୍ଭାବ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ସରକାର ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନେ କରଦାତା ମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର କରୁଥିବା କଷ୍ଟ ଅର୍ଜିତ ଅର୍ଥକୁ ଲୁଟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସର୍ଟ କଟ୍ ପନ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଦେଶ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଭାରତର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ଫାଇଦା ଉଠାଇ ନ ପାରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ତଥା ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ସମୟରେ ପଛରେ ପଡ଼ି ଯାଇଥିବା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ହରାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ , ଯେତେବେଳେ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ସମୟ ଆସିଛି, ଭାରତ ଏହାକୁ ହାତଛଡ଼ା କରି ପାରିବ ନାହିଁ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “କୌଣସି ଦେଶ ସର୍ଟ- କଟ୍ ମାର୍ଗରେ ଚାଲି ପାରିବ ନାହିଁ, ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ” ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ପରି ଦେଶ ଗୁଡିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଦେଶ ଗୁଡିକୁ ଏକଦା ଗରିବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରା ଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦେଶମାନେ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି , ସରକାରୀ କଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ଯେମିତି ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଯୁବକ ଓ କରଦାତା ମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାର୍ଥପର ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଗୁଡିକର , ଯେଉଁମାନେ ‘କମ ଆୟ, ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ’ ନୀତିକୁ ଆପଣେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମୁଖା ଖୋଲି ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଏଭଳି ଖରାପ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ଅର୍ଥନୀତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂକଟଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ , ଦେଶରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ତଥା ନିରନ୍ତର ସମାଧାନର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଆର୍ôଥକ ନୀତିର ଫଳାଫଳ ଅଟେ” ।
ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂ କୋଶାରି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗଡକରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋ
ସହରୀ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରାନ୍ତି ଆଣୁଥିବା ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ରୂପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ’କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଖପରି ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ୍‌ରେ ଖପରି ଠାରୁ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ସ୍କୋୟାର (ଅରେଞ୍ଜ୍ ଲାଇନ୍‌) ଏବଂ ପ୍ରଜାପତି ନଗରରୁ ଲୋକମାନ୍ୟ ନଗର (ଏକ୍କା ଲାଇନ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଟି ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ୍‌ଟୁ ପତାକା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଚାଲୁ କରିଥିଲେ । ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୮୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୬୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବ ।
ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମୂହ
ନାଗପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗପୁର ଏବଂ ବିଳାସପୁର ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଚାଲୁ କରିଥିଲେ ।
ନାଗପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଅଜନି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୫୯୦ କୋଟି ଏବଂ ୩୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରା ଯିବା ନିମନ୍ତେ ଯୋଜନା ରହିଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଡିପୋ, ଅଜନୀ (ନାଗପୁର) ଏବଂ ନାଗପୁର- ଇଟାରସି ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର କୋହଲି- ନରଖେଡ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ, ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୧୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ।
ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୨୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ନାଗପୁର ଏବଂ ଶିରିଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ହିନ୍ଦୁ ହ୍ରଦୟ ସମ୍ରାଟ ବାଲ ସାହେବ ଠାକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ କିମ୍ବା ନାଗପୁର- ମୁମ୍ବାଇ ସୁପର କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ପ୍ରାୟ ୫୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୭୦୧ କିଲୋମିଟର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୧୦ ଟି ଜିଲ୍ଲା ତଥା ଅମରାବତୀ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଏବଂ ନାଶିକର ପ୍ରମୁଖ ସହରାଂଚଳ ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଭାରତର ଦୀର୍ଘତମ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଅନ୍ୟ ୧୪ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ବିଦର୍ଭ, ମରାଠୱାଡା ଏବଂ ଉତ୍ତର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରାୟ ୨୪ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଅଧୀନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରି , ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁ ବନ୍ଦର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଅଜନ୍ତା ଏଲୋରା ଗୁମ୍ଫା, ଶିରିଡି, ବେରୁଲ, ଲୋନାର ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଗୁଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଯୋଗାଇବାରେ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ଏକ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ଏମ୍ସ ନାଗପୁର
ଏମ୍ସ ନାଗପୁରକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୃଢ଼ ହେବ । ଜୁଲାଇ ୨୦୧୭ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୂଳଦୁଆ ପକାଯାଇଥିବା ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାପନ କରା ଯାଇଛି ।
୧୫୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ କରା ଯାଉଥିବା ଏମ୍ସ ନାଗପୁର ହେଉଛି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥିବା ଏକ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଯେଉଁଥିରେ ଓପିଡି, ଆଇପିଡି, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ସେବା, ଅପରେସନ୍ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ଏବଂ ୩୮ ଟି ବିଭାଗ ରହିଛି, ଯାହା ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତା ଏବଂ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ବିଷୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଦର୍ଭ ଅଂଚଳକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଗଡଚିରୋଲି, ଗୋନ୍ଦିଆ ଏବଂ ମେଲଘାଟର ଆଖପାଖ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବରଦାନ ସଦୃଶ ଅଟେ ।
ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱାନ୍ ହେଲ୍‌ଥ, ନାଗପୁର
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନାଗପୁରର ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱାନ୍ ହେଲ୍‌ଥ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ହେଉଛି ‘ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଦେଶରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ।
‘ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରେ ଯେ , ମନୁଷ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଶୁ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଏ । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହି କଥାର ପ୍ରଶଂସା କରେ ଯେ, ମଣିଷ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଅଧିକାଂଶ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ପ୍ରକୃତିର ଜୁନୋଟିକ୍ (ପଶୁରୁ ମଣିଷକୁ) ଅଟେ । ୧୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ - ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ‘ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଏକ ଅନୁକ୍ରମଣିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗପୁରରେ ନାଗ ନଦୀର ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ପ୍ରଦୂଷଣ ଉପଶମ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ । ଜାତୀୟ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା (ଏନ୍‌ଆର୍‌ସିପି) ଅଧୀନରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୯୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ।
ବିଦର୍ଭ ଅଂଚଳରେ ବିଶେଷ କରି ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବରେ ଅଧିକ । ଏହି ରୋଗ ଥାଲାସେମିଆ ଏବଂ ଏଚ୍‌ବିଇ ପରି ଅନ୍ୟ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥି ସହିତ ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ , ଦେଶରେ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷତା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୯ ରେ ଚନ୍ଦ୍ରପୁର ଠାରେ ‘ହେମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥି, ଗବେଷଣା, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇ ଥିଲେ । ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରର ସେଂଟ୍ରାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ସିଆଇପିଇଟି) କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ପଲିମର ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଶିଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ କରିବାକୁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।