Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation projects worth Rs. 75,000 crores in Maharashtra
Inaugurates Maharashtra Samriddhi Mahamarg
“Today a constellation of eleven new stars is rising for the development of Maharashtra”
“Infrastructure cannot just cover lifeless roads and flyovers, its expansion is much bigger”
“Those who were deprived earlier have now become priority for the government”
“Politics of short-cuts is a malady”
“Political parties that adopt short-cuts are the biggest enemy of the country's taxpayers”
“No country can run with short-cuts, a permanent solution with a long-term vision is very important for the progress of the country”
“The election results in Gujarat are the result of the economic policy of permanent development and permanent solution”
11 DEC 2022 2:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various projects worth more than 75,000 crores in Maharashtra today. It includes national rail projects worth more than 1500 crores, National Institute of One Health (NIO), Nagpur and Nag river pollution abatement project, Nagpur. During the programme, the Prime Minister also dedicated ‘Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur’ to the nation and inaugurated ‘Centre for Research, Management and Control of Hemoglobinopathies, Chandrapur’.
Earlier today, the Prime Minister flagged off Vande Bharat Express from Nagpur to Bilaspur, dedicated ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation, and laid the foundation stone of ‘Nagpur Metro phase- II’. The Prime Minister also inaugurated Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg which covers a distance of 520 kilometres and connects Nagpur and Shirdi.
The Prime Minister also dedicated to the nation, AIIMS Nagpur which is being developed at a cost of more than Rs 1575 crore, is a hospital with state-of-the-art facilities, with OPD, IPD, diagnostic services, Operation theatres and 38 departments covering all major speciality and super speciality subjects of Medical Science. The hospital provides modern healthcare facilities to the Vidarbha region of Maharashtra and is a boon to the surrounding tribal areas of Gadchiroli, Gondia and Melghat.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted on the auspicious occasion of Sankashti Chaturthi and hailed Lord Ganpati. The Prime Minister highlighted that this very special day when a bouquet of development works is being launched from Nagpur, Maharashtra will transform the lives of people. “Today a constellation of eleven new stars is rising for the development of Maharashtra which will help in achieving new heights and provide a new direction”, he said. Listing out all the 11 projects the Prime Minister said, “Hindu Hriday Samrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samridhi Mahamarg is now ready from Nagpur to Shirdi, AIIMS will benefit the people of Vidarbha, the establishment of National Institute of One Health, ICMR's research Centre built in Chandrapur, the establishment of CIPT Chandrapur, Various Projects in Nagpur to reduce the pollution of Nag river, the inauguration of Metro Phase I and laying the foundation stone of Phase II, Vande Bharat Express between Nagpur to Bilaspur, the project of redevelopment of 'Nagpur' and 'Ajni' Railway Station, the inauguration of maintenance depot of 42 thousand horsepower rail engine at Ajni and inauguration of Kohli-Narkhed route of Nagpur-Itarsi line.” The Prime Minister congratulated the people of Maharashtra for these completed and upcoming projects.
The Prime Minister highlighted that today’s projects are proof of the pace of work by the double-engine government of Maharashtra. He underlined that Samruddhi Mahamarg is not just reducing the distance between Nagpur and Mumbai but is also linking 24 districts of Maharashtra with modern connectivity. Apart from a boost in employment opportunities, the Prime Minister said that these connectivity projects will benefit the farmers, pilgrims and industries that are situated in the region.
Throwing light on the intrinsic planning of these projects, the Prime Minister said that projects that have been inaugurated today paint a picture of the holistic vision of infrastructural development. “Be it AIIMS Nagpur or Samriddhi Mahamarg, be it Vande Bharat Express or the Nagpur Metro, all these projects may differ in their attributes but when put together in the form of a bouquet, the essence of a complete development will reach every citizen”, he said. Highlighting the efforts of the double-engine government, the Prime Minister pointed out that whether it is about healthcare for the common man or wealth creation, be it empowering the farmer or water conservation, it is a first where the government has given a human form to the infrastructure where a human touch is impacting everyone’s life.
Giving examples of the holistic vision of infrastructural development, the Prime Minister said, “The Ayushman Bharat scheme which provides free treatment up to Rs 5 lakh to every poor is an example of our social infra, the development of our places of faith from Kashi, Kedarnath, Ujjain to Pandharpur is an example of our cultural infra, the Jan Dhan Yojana, that connects more than 45 crore poor people to the banking system is an example of our financial infrastructure.” He further added that the campaign to open modern hospitals and medical colleges like Nagpur AIIMS is an example of the medical infrastructure. “Infrastructure cannot just cover lifeless roads and flyovers, its expansion is much bigger”, he added.
The Prime Minister gave the example of the Gosekhurd Dam whose foundation was laid thirty to thirty-five years ago with an estimated cost of around Rs 400 crore but was never completed. Shri Modi pointed out that the estimated cost of the dam has now increased to Rs 18 thousand crores. He said, “After the formation of the double-engine government in 2017, the work on this dam has been accelerated, and every problem has been resolved.” The Prime Minister was satisfied that this year this dam has been completely filled.
The Prime Minister reiterated, “In the Azaadi ka Amrit Kaal, the country is moving forward with the great resolve of a developed India and it can be achieved with the collective strength of the nation. The mantra for building a developed India is the development of the state for the nation’s development.” Learning from experience, the Prime Minister underlined that when development is limited, opportunities also get limited. Furthering his point, the Prime Minister explained that when education was limited to a select few, the talent of the nation could not come to the fore, when few people had access to banks, trade business also remained limited, and when better connectivity was limited to only a few cities, growth was also limited to the same extent. The Prime Minister said that as a result, neither the large population of the country was availing the full benefits of the development nor the real strength of India was coming to the fore. The Prime Minister emphasised that in the last 8 years, both this thinking and approach have changed with the principles of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. Shri Modi remarked, “Those who were deprived earlier have now become priority for the government.” Giving examples of farmer-led development, Shri Modi pointed out that the farmers of Vidarbha have also got the big benefit of PM Kisan Samman Nidhi and it is the government which has linked the facility of Kisan Credit Card by giving priority to the cattle herders.
Continuing with the theme of prioritisation of the deprived, the Prime Minister listed steps like easy loans for the vendors and more than 100 Aspirational districts. The Prime Minister informed that more than 100 districts in the country including districts of Marathwada and Vidarbha lagged behind on many parameters of development. “For the last 8 years, we have been working towards transforming these deprived areas into new centres of energy for rapid development”, he said.
The Prime Minister also warned everyone about the emergence of the politics of short-cut in India. He warned that political parties are looting the hard-earned taxpayers’ money for political interests and adopting shortcuts with the aim of forming the government by making false promises. The Prime Minister reiterated that at a time when the country is working towards becoming a developed nation in the next 25 years, some political parties want to destroy the economy of India for their own self-interest. The Prime Minister lamented the lost opportunities of not being able to take advantage of the first industrial revolution and lagging behind during the second-third industrial revolution. He reiterated that when it is time for the fourth industrial revolution, India cannot miss it. “No country can run with short-cuts, a permanent solution with a long-term vision is very important for the progress of the country”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister gave examples of countries like South Korea and Singapore that were once considered poor but managed to change their fate with a boom in infrastructure, and have now become huge centres of economy. He reiterated that the need of the hour is that every penny of the government exchequer is spent on building a bright future for the young generations.
The Prime Minister also urged the youngsters and taxpayers of the country to expose selfish political parties that go by the policy of ‘earning less, spending more’. The Prime Minister highlighted the many countries of the world where entire economies collapsed due to such bad policymaking. On the other hand, the Prime Minister expressed delight at the people’s support towards the efforts of sustainable development and sustainable solutions in the country. “The election results in Gujarat are the result of the economic policy of permanent development and permanent solution”, the Prime Minister added.
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari were those present on occasion among others
Background
Nagpur Metro
In yet another step that will revolutionise urban mobility, the Prime Minister dedicated ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation. He also flagged off two metro trains - from Khapri to Automotive Square (Orange Line) and from Prajapati Nagar to Lokmanya Nagar (Aqua line) - at Khapri Metro Station. Phase I of the Nagpur Metro is developed at a cost of more than Rs 8650 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone of Nagpur Metro Phase- II, which will be developed at a cost of more than Rs 6700 crore.
Rail projects
At Nagpur Railway station, the Prime Minister flagged off Vande Bharat Express that will run between Nagpur and Bilaspur.
The Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of Nagpur Railway Station and Ajni Railway Station, to be redeveloped at a cost of about Rs 590 crore and Rs 360 crore respectively. The Prime Minister dedicated the Government Maintenance Depot, Ajni (Nagpur) and Kohli-Narkher Section of Nagpur- Itarsi Third line project to the Nation. These projects have been developed at a cost of about Rs 110 crore and about Rs 450 crore respectively.
Samruddhi Mahamarg
The Prime Minister inaugurated Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg, covering a distance of 520 kilometres and connecting Nagpur and Shirdi.
Samruddhi Mahamarg or Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway project is a major step towards realising the Prime Minister’s vision of improved connectivity and infrastructure across the country. The 701 Km expressway - being built at a cost of about Rs 55,000 crore - is one of India's longest expressways, passing through Maharashtra’s 10 districts and prominent urban regions of Amravati, Aurangabad and Nashik. The expressway will also help improve the connectivity of adjoining 14 other districts, thus helping in the development of about 24 districts of the state including the regions of Vidarbha, Marathwada and North Maharashtra.
Espousing the Prime Minister’s vision of integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects under PM Gati Shakti, the Samruddhi Mahamarg will connect to the Delhi Mumbai Expressway, Jawaharlal Nehru Port Trust and tourist locations like Ajanta Ellora Caves, Shirdi, Verul, Lonar, etc. Samruddhi Mahamarg will be a game-changer in providing a major boost to the economic development of Maharashtra.
AIIMS Nagpur
The Prime Minister's commitment to strengthening health infrastructure across the country will be strengthened through the dedication of AIIMS Nagpur to the nation. The Hospital, whose foundational stone was also laid by the Prime Minister in July 2017, has been established under the Central sector scheme Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
AIIMS Nagpur, being developed at a cost of more than Rs 1575 crore, is a hospital with state-of-the-art facilities, with OPD, IPD, diagnostic services, Operation theatres and 38 departments covering all major speciality and super speciality subjects of Medical Science. The hospital provides modern healthcare facilities to the Vidarbha region of Maharashtra and is a boon to the surrounding tribal areas of Gadchiroli, Gondia and Melghat.
National Institute of One Health, Nagpur
The laying of the foundation stone for the National Institute of One Health (NIO), Nagpur by the Prime Minister is a step towards building capacity and infrastructure in the country under the ‘One Health’ approach.
‘One Health’ approach recognises that the health of human beings is connected to the health of animals and the environment. This approach appreciates that most of the contagious diseases affecting humans are zoonotic (animal to human) in nature. The institute - to be established at a cost of more than Rs 110 crore - will collaborate and coordinate with all stakeholders and act as a catalyst to improve the research and capacity building in ‘One Health’ approach across the country.
Other projects
The Prime Minister laid the foundation stone of the project for pollution abatement of river Nag at Nagpur. The project - under National River Conservation Plan (NRCP) - will be operationalised at a cost of more than Rs 1925 crore.
The prevalence of Sickle Cell Disease in the Vidarbha region, especially in the tribal population is comparatively high. The disease along with other haemoglobinopathies like thalassemia and HbE causes a significant disease burden in the country. To address this issue, the Prime Minister laid the foundation stone of the ‘Centre for Research, Management and Control of Haemoglobinopathies, Chandrapur’, in February 2019. The Prime Minister dedicated to the nation, a centre which is envisaged to become a Centre of Excellence for innovative research, technology development, and human resource development, in the field of haemoglobinopathies, in the country.
The Prime Minister also dedicated the Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur to the Nation. The institute aims to develop skilled human resources to meet the requirements of the polymer & allied industries.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৫,০০০ কোটি টকাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু প্ৰকল্পসমূহ দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে
মহাৰাষ্ট্ৰ সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ উদ্বোধন কৰে
"আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে এঘাৰটা নতুন তৰাৰ নক্ষত্ৰমণ্ডল উদ্ভাসিত হৈছে"
"আন্তঃগাঁথনিয়ে কেৱল নিষ্প্ৰাণ ৰাস্তা আৰু উৰণীয়া সেঁতু সামৰি নলয়, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ বহুত ডাঙৰ"
"যি সকল আগতে বঞ্চিত হৈছিল তেওঁলোক এতিয়া চৰকাৰৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হৈ পৰিছে"
" ৰাজনীতিৰ শ্বৰ্ট কাট এক ৰোগৰ দৰে"
"শ্বৰ্ট কাট পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা ৰাজনৈতিক দলবোৰ হৈছে দেশৰ কৰদাতাসকলৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু"
"কোনো দেশেই শ্বৰ্ট কাটেৰে চলিব নোৱাৰে, দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে এক স্থায়ী সমাধান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ"
"গুজৰাটত নিৰ্বাচনৰ ফলাফল স্থায়ী উন্নয়ন আৰু স্থায়ী সমাধানৰ অৰ্থনৈতিক নীতিৰ ফলাফল"
11 DEC 2022 2:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৫,০০০ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে ১৫০০ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰে'ল প্ৰকল্প, নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ ৱান হেল্থ (এনআইঅ'), নাগপুৰ আৰু নাগ নদী প্ৰদূষণ হ্ৰাস প্ৰকল্প। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট অৱ পেট্ৰ'কেমিকেলছ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন'লজী (চিআইপিইটি), চন্দ্ৰপুৰ' দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে আৰু 'হিমোগ্লোবিনোপেথিজৰ গৱেষণা, ব্যৱস্থাপনা আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰ, চন্দ্ৰপুৰ' উদ্বোধন কৰে।
ইয়াৰ পূৰ্বে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ পৰা বিলাসপুৰলৈ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ কৰে, 'নাগপুৰ মেট্ৰ' প্ৰথম পৰ্যায়' দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে আৰু 'নাগপুৰ মেট্ৰ' পৰ্যায়-২'ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰা আৰু নাগপুৰ আৰু শিৰডীক সংযোগ কৰা হিন্দু হৃদয়সমৰত বালাচাহেব ঠাকৰে মহাৰাষ্ট্ৰ সম্ৰুদ্ধি মহামাৰ্গৰ প্ৰথম পৰ্যায়ো উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫৭৫ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে মুকলি কৰা এইমছ নাগপুৰ হৈছে অত্যাধুনিক সুবিধা থকা এখন চিকিৎসালয়, য'ত অ'পিডি, আইপিডি, ডায়গনষ্টিক সেৱা, অপাৰেচন থিয়েটাৰ আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সকলো মুখ্য বিশেষত্ব আৰু চুপাৰ স্পেচিয়েলিটি বিষয় সামৰি ৩৮ টা বিভাগ আছে। চিকিৎসালয়খনে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিদৰ্ভ অঞ্চললৈ আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু গড়চিৰোলি, গণ্ডিয়া আৰু মেলঘাটৰ চাৰিওফালৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংকষ্টী চতুৰ্থীৰ শুভ উপলক্ষে সম্ভাষণ জনাই ভগৱান গণপতিক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাগপুৰৰ পৰা উন্নয়নমূলক কামৰ মুকলি কৰা এই অতি বিশেষ দিনটোৱে মানুহৰ জীৱন ৰূপান্তৰিত কৰিব। “আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে এঘাৰটা নতুন তৰাৰ নক্ষত্ৰমণ্ডল উদ্ভাসিত হৈছে যিয়ে নতুন উচ্চতা লাভ কৰাত সহায় কৰিব আৰু নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব”, তেওঁ কয়। ১১টা প্ৰকল্পৰ সকলোবোৰ তালিকাভুক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “হিন্দু হৃদয় সম্ৰাট বালাছাহেব থাকৰে মহাৰাষ্ট্ৰ সমৃধি মহামাৰ্গ এতিয়া নাগপুৰৰ পৰা শিৰদীলৈ সাজু হৈছে, এইমছে বিদৰ্ভৰ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব, ৰাষ্ট্ৰীয় এক স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা, আইচিএমআৰৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰত নিৰ্মিত চন্দ্ৰপুৰ, চিআইপিটি চন্দ্ৰপুৰ প্ৰতিষ্ঠা, নাগ নদীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাসৰ বাবে নাগপুৰত বিভিন্ন প্ৰকল্প, মেট্ৰ' প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন, নাগপুৰৰ পৰা বিলাসপুৰৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, 'নগপুৰ'ৰ পুনৰ উন্নয়নৰ প্ৰকল্প ’ আৰু ‘আজনী’ ৰে’লৱে ষ্টেচন, আজনীত ৪২ হাজাৰ হৰ্চপাৱাৰৰ ৰে’ল ইঞ্জিনৰ মেইণ্টেনেঞ্চ ডিপো উদ্বোধন আৰু নাগপুৰ-ইটাৰ্ছি লাইনৰ কোহলী-নাৰখেদ পথৰ উদ্বোধন।” এই সম্পূর্ণ আৰু আগন্তুক প্রকল্পসমূহৰ বাবে প্রধানমন্ত্রীয়ে মহাৰাষ্ট্রবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজিৰ প্ৰকল্পসমূহ মহাৰাষ্ট্ৰৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ কামৰ গতিৰ প্ৰমাণ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সম্ৰুদ্ধি মহামাৰ্গই কেৱল নাগপুৰ আৰু মুম্বাইৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰাই নহয়, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ২৪ খন জিলাক আধুনিক সংযোগৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সংযোগ প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত অৱস্থিত কৃষক, তীৰ্থযাত্ৰী আৰু উদ্যোগসমূহক লাভান্বিত কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহৰ অন্তৰ্নিহিত পৰিকল্পনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহে আন্তঃগাঁথনিগত বিকাশৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ এক ছবি অংকন কৰিছে। "এইমছ নাগপুৰ হওঁক বা সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ হওঁক, বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ হওঁক বা নাগপুৰ মেট্ৰ' হওঁক, এই সকলো বোৰ প্ৰকল্প তেওঁলোকৰ গুণাগুণত পৃথক হ'ব পাৰে কিন্তু যেতিয়া ইয়াক এক ফুলৰ থোপাৰ ৰূপত একেলগে ৰখা হয়, তেতিয়া সম্পূৰ্ণ বিকাশৰ সাৰাংশ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যাব", তেওঁ কয়। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে স্বাস্থ্যসেৱা ৰ ক্ষেত্ৰত হওঁক বা সম্পদ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত হওঁক, কৃষকক শক্তিশালী কৰাই হওঁক বা পানী সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত, ই হৈছে প্ৰথম য'ত চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিক মানৱ ৰূপ প্ৰদান কৰিছে য'ত মানৱীয় স্পৰ্শই সকলোৰে জীৱনত প্ৰভাৱ পেলাইছে।
আন্তঃগাঁথনিগত উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আমাৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ, কাশী, কেদাৰনাথ, উজ্জয়িনীৰ পৰা পান্ধৰপুৰলৈ আমাৰ বিশ্বাসৰ স্থানৰ বিকাশ আমাৰ সাংস্কৃতিক আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ। ৪৫ কোটিতকৈও অধিক দৰিদ্ৰ লোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰা জন ধন যোজনা আমাৰ বিত্তীয় আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ।" তেওঁ লগতে কয় যে নাগপুৰ এইমছৰ দৰে আধুনিক চিকিৎসালয় আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলাৰ অভিযান চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ। "আন্তঃগাঁথনিয়ে কেৱল নিষ্প্ৰাণ ৰাস্তা আৰু উৰণীয়া সেঁতুক সামৰি নলয়, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ বহুত ডাঙৰ", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোছেখুৰ্ড বান্ধৰ উদাহৰণ দিয়ে যাৰ ভেটি ৩০ৰ পৰা ৩৫ বছৰ পূৰ্বে আনুমানিক ৪০০ কোটি টকাৰ ব্যয়ৰ সৈতে স্থাপন কৰা হৈছিল কিন্তু কেতিয়াও সম্পূৰ্ণ হোৱা নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বান্ধটোৰ আনুমানিক ব্যয় এতিয়া ১৮ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয়, "২০১৭ চনত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত এই বান্ধৰ কাম ত্বৰান্বিত হৈছে আৰু প্ৰতিটো সমস্যা সমাধান কৰা হৈছে।" এই বছৰ এই বান্ধটো সম্পূৰ্ণৰূপে পূৰ্ণ হোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্ট ব্যক্ত কৰে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয়, ‘আজাদী কা অমৃত কালত উন্নত ভাৰতৰ মহান সংকল্পৰে দেশ আগবাঢ়িছে আৰু জাতিৰ সামূহিক শক্তিৰে ইয়াক সাধন কৰিব পৰা যাব। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ মন্ত্ৰ হ’ল জাতিৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যৰ উন্নয়ন।” অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে উন্নয়ন সীমিত হ’লে সুযোগো সীমিত হৈ পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুজাই দিয়ে যে যেতিয়া শিক্ষা নিৰ্বাচিত কেইজনমানৰ মাজত সীমাবদ্ধ আছিল, তেতিয়া জাতিৰ প্ৰতিভাই চৰ্চালৈ আহিব পৰা নাছিল, যেতিয়া কমসংখ্যক লোকে বেংকৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল, তেতিয়া বাণিজ্যিক ব্যৱসায়ো সীমিত হৈ আছিল, আৰু যেতিয়া উন্নত সংযোগ সীমিত আছিল মাত্ৰ কেইখনমান চহৰলৈকে বৃদ্ধিও একে পৰিমাণে সীমিত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলস্বৰূপে দেশৰ বৃহৎ জনসংখ্যাই উন্নয়নৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লাভ কৰা নাই বা ভাৰতৰ প্ৰকৃত শক্তিও চৰ্চালৈ অহা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে যোৱা ৮ বছৰত ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস’ৰ নীতিৰ লগে লগে এই চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী দুয়োটা পৰিৱৰ্তন হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰি কয়, “আগতে যিসকল বঞ্চিত হৈছিল, তেওঁলোক এতিয়া চৰকাৰৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হৈ পৰিছে।” কৃষক নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ উদাহৰণ দি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিদৰ্ভৰ কৃষকসকলেও প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ডাঙৰ সুবিধা পাইছে আৰু চৰকাৰেই গৰু পালকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাটো সংযোগ কৰিছে।
বঞ্চিতসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বিষয়বস্তু অব্যাহত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিক্ৰেতা আৰু ১০০ খনতকৈও অধিক উচ্চাকাংক্ষী জিলাৰ বাবে সহজ ঋণৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ তালিকাভুক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে মাৰাঠৱাড়া আৰু বিদৰ্ভ জিলাকে ধৰি দেশৰ ১০০ খনতকৈও অধিক জিলা উন্নয়নৰ বহুতো মাপকাঠিত পিছ পৰি আছে। "যোৱা ৮ বছৰ ধৰি আমি এই বঞ্চিত অঞ্চলসমূহক দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে শক্তিৰ নতুন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আহিছো", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত সংক্ষিপ্ত ৰাজনীতিৰ উত্থানৰ বিষয়ে সকলোকে সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেওঁ সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে ৰাজনৈতিক দলসমূহে ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা কৰদাতাৰ ধন লুণ্ঠন কৰি আছে আৰু মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দি চৰকাৰ গঠনৰ লক্ষ্যৰে শ্বৰ্ট কাট গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে যি সময়ত দেশখনে অহা ২৫ বছৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত কাম কৰি আছে, সেই সময়ত কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে নিজৰ স্বাৰ্থৰ বাবে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি ধ্বংস কৰিব বিচাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথম ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সুবিধা ল'ব নোৱাৰাৰ আৰু দ্বিতীয়-তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়ত পিছ পৰি থকাৰ সুযোগ হেৰুওৱাৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে যেতিয়া চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময় হয়, ভাৰতে এই সুযোগ হেৰুৱাব নোৱাৰে। "কোনো দেশেই শ্বৰ্ট কাটেৰে চলিব নোৱাৰে, দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰে স্থায়ী সমাধান দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ", শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষিণ কোৰিয়া আৰু ছিংগাপুৰৰ দৰে দেশৰ উদাহৰণ দি কয় যে যিবোৰক এসময়ত দৰিদ্ৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল কিন্তু আন্তঃগাঁথনিৰ বৃদ্ধিৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে আৰু এতিয়া অৰ্থনীতিৰ বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছে যে চৰকাৰী কোষাগাৰৰ প্ৰতিটো পইচা যাতে যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত ব্যয় কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ যুৱ আৰু কৰদাতাসকলক 'কম উপাৰ্জন, অধিক খৰচ' নীতি অনুসৰি চলি থকা স্বাৰ্থপৰ ৰাজনৈতিক দলসমূহক উন্মোচিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ বহুতো দেশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য'ত এনে বেয়া নীতি নিৰ্ধাৰণৰ ফলত সমগ্ৰ অৰ্থনীতিৰ পতন ঘটিছিল। আনহাতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু বহনক্ষম সমাধানৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ সমৰ্থনত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। "গুজৰাটত নিৰ্বাচনৰ ফলাফল স্থায়ী উন্নয়ন আৰু স্থায়ী সমাধানৰ অৰ্থনৈতিক নীতিৰ ফলাফল", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগৎ সিং কোশ্যৰী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাভিছ আৰু কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
নাগপুৰ মেট্ৰ’
নগৰীয় গতিশীলতাত বিপ্লৱ আনিব পৰা আন এক পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'নাগপুৰ মেট্ৰ' প্ৰথম পৰ্যায়' দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ খাপৰিৰ পৰা অটোমোটিভ স্কোৱেৰ (অৰেঞ্জ লাইন) আৰু প্ৰজাপতি নগৰৰ পৰা লোকমান্য নগৰলৈ (একুৱা লাইন) - খাপৰি মেট্ৰ' ষ্টেচনত দুখন মেট্ৰ' ৰে'লৰ শুভাৰম্ভ কৰে। নাগপুৰ মেট্ৰ'ৰ প্ৰথম পৰ্যায়টো ৮৬৫০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ মেট্ৰ' দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যিটো ৬৭০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হ'ব।
ৰে’ল প্ৰকল্প
নাগপুৰ ৰে'ল ষ্টেচনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ আৰু বিলাসপুৰৰ মাজত চলিবলগীয়া বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ ৰে'ল ষ্টেচন আৰু আজনি ৰে'ল ষ্টেচনৰ পুনৰ্বিকাশৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাক ক্ৰমান্বয়ে প্ৰায় ৫৯০ কোটি আৰু ৩৬০ কোটি টকা ব্যয়েৰে পুনৰ বিকশিত কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ চৰকাৰী তত্বাৱধান ডিপো, আজনি (নাগপুৰ) আৰু কোহলী-নাৰখেৰ শাখা- ইটাৰ্চি তৃতীয় শাৰীৰ প্ৰকল্পটো ৰাষ্ট্ৰবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পবোৰ ক্ৰমান্বয়ে প্ৰায় ১১০ কোটি টকা আৰু প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে।
সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰি নাগপুৰ আৰু শিৰডীক সংযোগ কৰি হিন্দু হৃদয়সমৰত বালাচাহেব ঠাকৰে মহাৰাষ্ট্ৰ সমৃদ্ধি মহামাৰ্গৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰে।
সমগ্ৰ দেশতে উন্নত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ বা নাগপুৰ-মুম্বাই ছুপাৰ কমিউনিকেচন এক্সপ্ৰেছৱে প্ৰকল্প এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। প্ৰায় ৫৫,০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ৭০১ কিলোমিটাৰ এক্সপ্ৰেছৱে হৈছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল এক্সপ্ৰেছৱেবোৰৰ ভিতৰত এটা, যি মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১০ খন জিলা আৰু অমৰাৱতী, ঔৰংগাবাদ আৰু নাছিকৰ বিশিষ্ট নগৰ অঞ্চলৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। এই এক্সপ্ৰেছৱেই ওচৰৰ আন ১৪ খন জিলাৰ সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব, এনেদৰে বিদৰ্ভ, মাৰাঠৱাড়া আৰু উত্তৰ মহাৰাষ্ট্ৰকে ধৰি ৰাজ্যখনৰ প্ৰায় ২৪ খন জিলাৰ উন্নয়নত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তিৰ অধীনত আন্তঃগাঁথনি সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ একত্ৰিত পৰিকল্পনা আৰু সমন্বিত ৰূপায়ণৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সমৰ্থন কৰি সংৰুদ্ধি মহামাৰ্গ দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে, জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ ট্ৰাষ্ট আৰু অজন্তা ইলোৰা গুহা, শিৰডী, ভেৰুল, লোনাৰ আদি পৰ্যটনস্থলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব। মহাৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশ প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ এক খেল পৰিৱৰ্তনকাৰী হ'ব।
এইমছ নাগপুৰ
দেশজুৰি স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দেশৰ প্ৰতি এইমছ নাগপুৰ উৎসৰ্গৰ জৰিয়তে শক্তিশালী কৰা হ'ব। ২০১৭ চনৰ জুলাই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা চিকিৎসালয়খন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বাস সুৰক্ষা যোজনাৰ অধীনত স্থাপন কৰা হৈছে।
১৫৭৫ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত হোৱা এইমছ নাগপুৰ হৈছে অত্যাধুনিক সুবিধা থকা এখন চিকিৎসালয়, য'ত অ'পিডি, আইপিডি, ডায়গনষ্টিক সেৱা, অপাৰেচন থিয়েটাৰ আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সকলো মুখ্য বিশেষত্ব আৰু চুপাৰ স্পেচিয়েলিটি বিষয় সামৰি ৩৮ টা বিভাগ আছে। চিকিৎসালয়খনে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিদৰ্ভ অঞ্চললৈ আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধা প্ৰদান কৰে আৰু গড়চিৰোলি, গণ্ডিয়া আৰু মেলঘাটৰ চাৰিওফালৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
নেচনেল ইনষ্টিটিউট অব্ ৱান হেলথ্, নাগপুৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ (এনআইঅ')ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাটো হৈছে 'এক স্বাস্থ্য' পদ্ধতিৰ অধীনত দেশত ক্ষমতা আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ দিশত এক পদক্ষেপ।
'এক স্বাস্থ্য' পদ্ধতি মতে মানুহৰ স্বাস্থ্য জীৱ-জন্তু আৰু পৰিৱেশৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। ১১০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে প্ৰতিষ্ঠা হ'বলগীয়া এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতা আৰু সমন্বয় সাধন কৰিব আৰু সমগ্ৰ দেশতে 'এক স্বাস্থ্য' পদ্ধতিত গৱেষণা আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণউন্নত কৰাৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰত নাগ নদীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাসৰ বাবে প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় নদী সংৰক্ষণ পৰিকল্পনাৰ (এনআৰচিপি) অধীনত প্ৰকল্পটো ১৯২৫ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব।
বিদৰ্ভ অঞ্চলত, বিশেষকৈ জনজাতীয় লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰত চিকল চেল ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ তুলনামূলকভাৱে অধিক। এই ৰোগৰ লগতে অন্যান্য হিমোগ্লোবিনোপেথি যেনে থেলাচেমিয়া আৰু এইচবিইয়ে দেশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰোগৰ বোজাৰ সৃষ্টি কৰে। এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত 'হিমোগ্লোবিনোপেথিজ, চন্দ্ৰপুৰৰ গৱেষণা, ব্যৱস্থাপনা আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰ'ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত হিমোগ্লোবিনোপেথিৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনী মূলক গৱেষণা, প্ৰযুক্তি বিকাশ আৰু মানৱ সম্পদ বিকাশৰ বাবে উৎকৃষ্ট কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা এক কেন্দ্ৰ ৰাষ্ট্ৰবাসীলৈ সমৰ্পিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চন্দ্ৰপুৰৰ চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট অৱ পেট্ৰ'কেমিকেলছ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন'লজী (চিআইপিইটি)ক ৰাষ্ট্ৰবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰতিষ্ঠানটোৰ লক্ষ্য হৈছে পলিমাৰ আৰু সহযোগী উদ্যোগবোৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ দক্ষ মানৱ সম্পদ বিকশিত কৰা।