Prime Minister's Office
PM to visit Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh on 19th November
In a key step to boost connectivity in North-East, PM to inaugurate first greenfield airport in Arunachal pradesh - ‘Donyi Polo Airport, Itanagar’
Airport’s name reflects the age-old indigenous reverence to Sun (‘Donyi’) and the Moon (‘Polo’) in Arunachal Pradesh
Developed at a cost of more than 640 crore, the airport will improve connectivity and will act as a catalyst for the growth of trade and tourism in the region
PM to also dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation - developed at a cost of more than Rs 8450 crore
Project will make Arunachal Pradesh a power surplus state
PM to inaugurate ‘Kashi Tamil Sangamam’ - a month-long programme being organised in Varanasi
Programme reflects the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’
​​​​​​​It aims to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi
17 NOV 2022 3:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh on 19th November, 2022. At around 9:30 AM, Prime Minister will inaugurate Donyi Polo Airport, Itanagar and dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation. After that, he will reach Varanasi, Uttar Pradesh, where he will inaugurate ‘Kashi Tamil Sangamam’ at around 2 PM.
PM in Arunachal Pradesh
In a key step to boost connectivity in the North-East, Prime Minister will inaugurate first greenfield airport in Arunachal Pradesh - ‘Donyi Polo Airport, Itanagar’. The name of the airport reflects the traditions and rich cultural heritage of Arunachal Pradesh and its age-old indigenous reverence to the Sun (‘Donyi’) and the Moon (‘Polo’).
The airport, which is the first greenfield airport in Arunachal Pradesh, has been developed in an area of over 690 acres, at a cost of more than Rs. 640 crore. With a 2300 m runway, the airport is suitable for all weather day operations. The airport terminal is a modern building, which promotes energy efficiency, renewable energy and recycling of resources.
The development of a new Airport in Itanagar will not only improve connectivity in the region but will also act as a catalyst for the growth of trade and tourism, thus providing a boost to the economic development of the region.
During the Programme, Prime Minister will also dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation. Developed at a cost of more than Rs 8450 crore and in an area spread over more than 80 kilometres in West Kameng District of Arunachal Pradesh, the project will make Arunachal Pradesh a power surplus state, also benefiting the National Grid in terms of grid stability and integration. This project will contribute in a major way towards fulfilment of the country’s commitment to increase adoption of green energy.
PM in Varanasi
Guided by the vision of the Prime Minister, promotion of the idea of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ has been one of the major focus areas of the government. In yet another initiative reflecting this vision, ‘Kashi Tamil Sangamam’, a month-long programme, is being organised in Kashi (Varanasi) and will be inaugurated by the Prime Minister on 19th November.
The objective of the programme is to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi – two of the country’s most important and ancient seats of learning. The programme aims to provide an opportunity for people from all walks of life including scholars, students, philosophers, traders, artisans, artists etc. from the two regions to come together, share their knowledge, culture and best practices and learn from each others’ experience. More than 2500 delegates from Tamil Nadu will be visiting Kashi. They will participate in seminars, site visits etc to interact with local people of similar trade, profession and interest. A month-long exhibition of handlooms, handicrafts, ODOP products, books, documentaries, cuisine, art forms, history, tourist places etc of the two regions will also be put up in Kashi.
The endeavour is in sync with NEP 2020’s emphasis on integrating the wealth of Indian Knowledge Systems with modern systems of knowledge. IIT Madras and BHU are the two implementing agencies for the programme.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନଭେମ୍ବର ୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅରୁଣାଚଳପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ଇଟାନଗରଠାରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ‘ଡୋନୟୀ ପୋଲେ ବିମାନବନ୍ଦର’କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନାମକରଣ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତୀୟ ଉପାସନା ଡୋନୟୀ (ସୂର୍ଯ୍ୟ) ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର(ପୋଲୋ) ଅନୁସାରେ ହୋଇଛି
୬୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାରେ ବିକଶିତ ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ନିର୍ମିତ ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ କାମେଙ୍ଗ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ଷ୍ଟେସନ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏକ ବଳକା ଶକ୍ତି ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ
17 NOV 2022 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବାରଣାସୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ମାସେ ବ୍ୟାପୀ ‘କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରତିଫଳିତ। ତାମିଲନାଡୁ-କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ରହି ଆସିଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଏହା ପୁନଃ ଉଦ୍‌ଜୀବିତ ଓ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୧୯, ୨୦୨୨ ଦିନ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ପୂର୍ବାହ୍ନ ସାଢେ ନଅଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଟାନଗର ଠାରେ ଡୋନୟୀ ପୋଲୋ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ସହ ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ କାମେଙ୍ଗ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ଷ୍ଟେସନକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ।
ପରେ ସେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ପହଞ୍ଚି ପ୍ରାୟ ଅପରାହ୍ନ ୨ଟାବେଳେ ‘କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍’କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ।
-ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଟାନଗର ଠାରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର “ଡୋନୟୀ ପୋଲୋ’ ବିମାନବନ୍ଦରୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ଆରଧନା କରଯାଉଥିବା ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ନାମକରଣରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏହି ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ୬୪୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୬୯୦ ଏକରରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ୨୩୦୦ମିଟର ରନୱେ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ସବୁପ୍ରକାର ପାଗ ନିମନ୍ତେ ଅନୁକୂଳ। ବିମାନ ବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ ଏକ ଆଧୁନିକ ଭବନ ଯେଉଁଠାରେ ଶକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଓ ସମ୍ବଳର ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଇଟାନଗରରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇ ଆର୍ଥିକ ଘଟାଇ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ କାମେଙ୍ଗ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଷ୍ଟେସନକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ୮୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପଶ୍ଚିମ କେମାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାର ୮୦ କିଲୋମିଟର ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହା ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବା ସହ ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ କରିବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଦେଶର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ସାକାର କରିବ ।
ବାରଣାସୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ “ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ଚିନ୍ତାଧାରା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ “କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍’ ଏକ ମାସିକିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଶୀ (ବାରଣାସୀ)ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ନଭେମ୍ବର ୧୯ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ।
ତାମିଲନାଡୁ ଓ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଯୁଗ ଯୁଗ ବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାଚୀନ ସମ୍ପର୍କର ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ଏହାକୁ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ହେଉଛି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ତାମିଲନାଡୁ ଓ କାଶୀ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାଚନୀ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣର ସ୍ଥାନ ଭାବେ ରହିଆସିଛି । ଦୁଇ ଅଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୱାନ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଦାର୍ଶନିକ, ବଣିକ, ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପୀ, କଳାକାର ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ୨୫ଶହରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ପରିଦର୍ଶନରେ ଯିବେ । ସେମାନେ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର, ଦର୍ଶନୀୟ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ ସହ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଆପୋଷ ଆଲୋଚନା ଜରିଆରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବେ । ଏକ ମାସ ବ୍ୟାପୀ ବସ୍ତ୍ରକଳା, ହସ୍ତକଳା, ଓଡିଓପି ସାମଗ୍ରୀ, ପୁସ୍ତକ, ବୃତ୍ତଚିତ୍ର, ଆହାର, କକ୍ଷ ସାମଗ୍ରୀ ଇତ୍ୟାଦିର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କାଶୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ୨୦୨୦ରେ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପଦ୍ଧତି, ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ ପଦ୍ଧତି ସହ ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆଇଆଇଟି ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଓ ବିଏଚୟୁ ଏହି ଦୁଇଟି ସଂସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ।