প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৯ নৱেম্বৰত অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
উত্তৰ-পূবৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ প্ৰথমটো গ্ৰীনফিল্ড বিমানবন্দৰ- ‘ডনি-প'ল' বিমানবন্দৰ, ইটানগৰ’ ৰ উদ্বোধন কৰিব
বিমানবন্দৰৰ নামটোৱে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ সূৰ্য্য (‘ডনি’) আৰু চন্দ্ৰ (‘প’ল’’) ৰ প্ৰতি যুগে-যুগে অব্যাহত শ্ৰদ্ধাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে
৬৪০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা এই বিমানবন্দৰটোৱে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগতে অঞ্চলটোৰ বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ৮৪৫০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা ৬০০ মেগাৱাটৰ কামেং জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
এই প্ৰকল্পই অৰুণাচল প্ৰদেশক অতিৰিক্ত শক্তিসম্পন্ন ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত কৰাব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীত আয়োজিত এমাহজোৰা কাৰ্য্যক্ৰম ‘কাশী-তামিল সংগম’ উদ্বোধন কৰিব
এই কাৰ্য্যসূচীয়ে ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ ৰ উদ্দীপনাক প্ৰতিফলিত কৰিছে
ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে তামিলনাডু আৰু কাশীৰ মাজত যুগে-যুগ প্ৰবাহমান সংযোগৰ উদযাপন, পুনৰ সুদৃঢ় আৰু পুনৰ আৱিষ্কাৰ কৰা
17 NOV 2022 3:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৯ নৱেম্বৰ, ২০২২ ত অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব। সেইদিনা পুৱা প্ৰায় ৯:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইটানগৰৰ ডনি প’ল’ বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব আৰু ৬০০ মেগাৱাটৰ কামেং জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ পিছতেই তেখেত উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত উপস্থিত হ’বগৈ, তাত তেখেতে দিনৰ প্ৰায় ২ বজাত ‘কাশী-তামিল সংগম’ উদ্বোধন কৰিব।
অৰুণাচল প্ৰদেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূবৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ প্ৰথমটো গ্ৰীনফিল্ড বিমানবন্দৰ - ‘ডনি প’ল’ বিমানবন্দৰ, ইটানগৰ’ ৰ উদ্বোধন কৰিব। বিমানবন্দৰৰ নামটোৱে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ পৰম্পৰা আৰু সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য তথা সূৰ্য্য (‘ডনি’) আৰু চন্দ্ৰ (‘প’ল’’) ৰ প্ৰতি যুগে-যুগে অব্যাহত শ্ৰদ্ধাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ প্ৰথম গ্ৰীনফিল্ড বিমানবন্দৰটোক ৬৪০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬৯০ একৰৰো অধিক এলেকাত স্থাপন কৰা হৈছে। ২৩০০ মিটাৰ ৰানৱে’ৰ সৈতে এই বিমানবন্দৰটো সকলো বতৰতে উৰণ-অৱতৰণৰ বাবে উপযোগী হৈ উঠিব। বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলটোক এটা আধুনিক ভৱন হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে যিয়ে শক্তি সক্ষমতা, নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সম্পদৰ পুনঃব্যৱহাৰক প্ৰোৎসাহিত কৰিছে।
ইটানগৰত এই নতুন বিমানবন্দৰৰ স্থাপনে অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনেই নহয়, বৰঞ্চ বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ বিকাশতো অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, যাৰ ফলশ্ৰুতিত অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হ’ব।
এই ভ্ৰমণকালতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬০০ মেগাৱাটৰ কামেং জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পও ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ৮৪৫০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষে আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ পশ্চিম কামেং জিলাৰ ৮০ কিলোমিটাৰৰো অধিক অঞ্চলত পৰিবেষ্টিত এই প্ৰকল্পটোৱে অৰুণাচল প্ৰদেশক অতিৰিক্ত শক্তিসম্পন্ন ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত কৰিব তথা গ্ৰিডৰ সুস্থিৰতা আৰু সংহতিৰ ক্ষেত্ৰত নেশ্যনেল গ্ৰিডকো উপকৃত কৰিব। এই প্ৰকল্পই সেউজ শক্তিৰ অভিযোজনাৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে দেশখনৰ অংগীকাৰ পৰিপূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অৰিহণা যোগাব।
বাৰাণসীত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিৰে অগ্ৰসৰ হৈ চৰকাৰখনে ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ ৰ উদ্দীপনাক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত অন্যতম অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। এই দৃষ্টিক প্ৰতিফলিত কৰা আন এটি পদক্ষেপ হিচাপে কাশী (বাৰাণসী) ত ‘কাশী-তামিল সংগম’ নামেৰে এমাহজোৰা কাৰ্য্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু ১৯ নৱেম্বৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ উদ্বোধন কৰিব।
এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশখনৰ দুখন গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰাচীন শিক্ষাপীঠ তামিলনাডু আৰু কাশীৰ মাজত যুগে-যুগে প্ৰবাহমান সংযোগক উদযাপন, পুনৰ সুদৃঢ় আৰু পুনৰ আৱিষ্কাৰ কৰা। এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ লক্ষ্য হৈছে উভয় স্থানৰ পণ্ডিত, ছাত্ৰ, দাৰ্শনিক, ব্যৱসায়ী, শিপিনী, শিল্পী আদিকে ধৰি সকলো শ্ৰেণীৰ লোকক একত্ৰিতকৰণেৰে স্বকীয় জ্ঞান, সংস্কৃতি আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ ভাগ-বতৰা আৰু পৰস্পৰে-পৰস্পৰৰপৰা শিকাৰ এটি সুযোগ প্ৰশস্ত কৰা। এই উপলক্ষে তামিলনাডুৰ ২৫০০ ৰোধিক প্ৰতিনিধিয়ে কাশী ভ্ৰমণ কৰিব। তেওঁলোকে আলোচনা চক্ৰ, ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণ আদিত অংশগ্ৰহণেৰে একে ধৰণৰ ব্যৱসায়, পেছা আৰু আগ্ৰহৰ স্থানীয় লোকসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিব। কাশীত হস্ততাঁত, হস্তশিল্প, অ’ডিঅ’পিৰ সামগ্ৰী, কিতাপ, তথ্যচিত্ৰ, খাদ্য, কলা, ইতিহাস, পৰ্যটনস্থলী আদিৰ এমাহজোৰা প্ৰদৰ্শনীৰো আয়োজন কৰা হৈছে।
ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ সম্পদক আধুনিক জ্ঞান ব্যৱস্থাৰে একত্ৰিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এনইপি, ২০২০ য়ে আৰোপ কৰা গুৰুত্বৰ সৈতে এই প্ৰচেষ্টাৰ সামঞ্জস্য আছে। এই কাৰ্য্যক্ৰমত আইআইটি, মাদ্ৰাজ আৰু বিএইচইউ য়ে ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM to visit Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh on 19th November
In a key step to boost connectivity in North-East, PM to inaugurate first greenfield airport in Arunachal pradesh - ‘Donyi Polo Airport, Itanagar’
Airport’s name reflects the age-old indigenous reverence to Sun (‘Donyi’) and the Moon (‘Polo’) in Arunachal Pradesh
Developed at a cost of more than 640 crore, the airport will improve connectivity and will act as a catalyst for the growth of trade and tourism in the region
PM to also dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation - developed at a cost of more than Rs 8450 crore
Project will make Arunachal Pradesh a power surplus state
PM to inaugurate ‘Kashi Tamil Sangamam’ - a month-long programme being organised in Varanasi
Programme reflects the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’
​​​​​​​It aims to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi
17 NOV 2022 3:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh on 19th November, 2022. At around 9:30 AM, Prime Minister will inaugurate Donyi Polo Airport, Itanagar and dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation. After that, he will reach Varanasi, Uttar Pradesh, where he will inaugurate ‘Kashi Tamil Sangamam’ at around 2 PM.
PM in Arunachal Pradesh
In a key step to boost connectivity in the North-East, Prime Minister will inaugurate first greenfield airport in Arunachal Pradesh - ‘Donyi Polo Airport, Itanagar’. The name of the airport reflects the traditions and rich cultural heritage of Arunachal Pradesh and its age-old indigenous reverence to the Sun (‘Donyi’) and the Moon (‘Polo’).
The airport, which is the first greenfield airport in Arunachal Pradesh, has been developed in an area of over 690 acres, at a cost of more than Rs. 640 crore. With a 2300 m runway, the airport is suitable for all weather day operations. The airport terminal is a modern building, which promotes energy efficiency, renewable energy and recycling of resources.
The development of a new Airport in Itanagar will not only improve connectivity in the region but will also act as a catalyst for the growth of trade and tourism, thus providing a boost to the economic development of the region.
During the Programme, Prime Minister will also dedicate 600 MW Kameng Hydro Power Station to the Nation. Developed at a cost of more than Rs 8450 crore and in an area spread over more than 80 kilometres in West Kameng District of Arunachal Pradesh, the project will make Arunachal Pradesh a power surplus state, also benefiting the National Grid in terms of grid stability and integration. This project will contribute in a major way towards fulfilment of the country’s commitment to increase adoption of green energy.
PM in Varanasi
Guided by the vision of the Prime Minister, promotion of the idea of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ has been one of the major focus areas of the government. In yet another initiative reflecting this vision, ‘Kashi Tamil Sangamam’, a month-long programme, is being organised in Kashi (Varanasi) and will be inaugurated by the Prime Minister on 19th November.
The objective of the programme is to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi – two of the country’s most important and ancient seats of learning. The programme aims to provide an opportunity for people from all walks of life including scholars, students, philosophers, traders, artisans, artists etc. from the two regions to come together, share their knowledge, culture and best practices and learn from each others’ experience. More than 2500 delegates from Tamil Nadu will be visiting Kashi. They will participate in seminars, site visits etc to interact with local people of similar trade, profession and interest. A month-long exhibition of handlooms, handicrafts, ODOP products, books, documentaries, cuisine, art forms, history, tourist places etc of the two regions will also be put up in Kashi.
The endeavour is in sync with NEP 2020’s emphasis on integrating the wealth of Indian Knowledge Systems with modern systems of knowledge. IIT Madras and BHU are the two implementing agencies for the programme.