Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat
Dedicates over 1100 houses constructed under Light House Project
Inaugurates the India Urban Housing Conclave 2022
“We are moving with the mantra of Developed Gujarat for a developed India”
“Rajkot kept on teaching me and I kept on learning. Rajkot was my first school”
“Without a life of basic facilities and dignity, it is impossible to come out of poverty”
“Slogans of ‘gareebi hatao, roti-kapda-makaan’, which were given decades ago, remained just slogans”
“The previous governments constructed houses for the poor not as a responsibility but as a favour. It is our constant effort to make the house of the poor better”
“In the last two decades, the export of engineering-related things from Rajkot has exceeded 5 thousand crore rupees”
“More than 13 percent of the world's ceramics are produced in Morbi alone”
19 OCT 2022 8:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat today. The Prime Minister also inaugurated the India Urban Housing Conclave 2022. The Prime Minister dedicated over 1100 houses constructed under the Light House Project. Other projects being dedicated by the Prime Minister include a water supply project: Morbi-Bulk pipeline project from Brahmani-2 Dam to Narmada Canal Pumping Station, a regional Science Centre, flyover bridges and other projects related to road connectivity.
The Prime Minister laid the foundation stone of six laning of the existing four-lane of Rajkot-Gondal-Jetpur section of NH27 in Gujarat. He also laid the foundation stone of GIDC industrial estates worth around Rs 2950 crore at various locations in Morbi, Rajkot, Botad, Jamnagar and Kutch. Other projects whose foundation stones are being laid include the AMUL-fed dairy plant at Gadhka, the construction of an indoor sports complex in Rajkot, two water supply projects and other projects in the roads and railways sector.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that this is the time of the year when new resolutions are taken and new beginnings are made. At a time, some projects related to the development of Kathiawar including Rajkot have been completed today and some new projects have started. These projects related to connectivity, industry, water, and public facilities are going to make life easier here.
He said that out of 6 places in the country, Rajkot is one of the places for the Light House project and 1144 houses constructed with the latest technology were dedicated today. The joy of handing over hundreds of poor families of Rajkot to the best houses made with modern technology before Diwali is something else. “I would especially congratulate the sisters who became the owners of these houses and wish that this Diwali, Lakshmi resides in this new house of yours,” he wished
In the last 21 years, the Prime Minister reminisced, together that we have dreamt, taken many steps, and also achieved many successes. “Rajkot kept on teaching me and I kept on learning. Rajkot was my first school”, he said. He recalled that Rajkot was also a place where Mahatma Gandhi also came for learning. I can never repay your debt, the Prime Minister said. The biggest proof of our success as a student is the peers who are studying in today's school-college, or who are in the early stages of their careers.
The Prime Minister talked about the improved law and order situation in Rajkot and in the entire state. “When I see young friends roaming outside without fear till late at night, doing the important work of their life, it gives me immense satisfaction. Satisfaction comes from the fact that we spent the day and night getting rid of criminals, mafia, rioters, terrorists, and occupation gangs and our efforts did not go in vain. It is a pleasure to see the peace and harmony with which every parent is working hard for the better future of their children here”, he said.
The Prime Minister continued, “In the last decades, it has been our constant endeavour that every Gujarati should be able and capable as much as possible. Whatever environment is needed for this, wherever it is to be encouraged, that government is doing it. We have been moving ahead with the mantra of ‘Developed Gujarat for a developed India’. The Prime Minister informed that while, on one hand, we gave thrust to industries, and investments through the Vibrant Gujarat campaign, on the other hand, we took the initiative to empower the village and the poor through Krishi Mahotsav and Garib Kalyan Melas. And we have seen, when the poor are empowered, they start making fast ways out of poverty.”
The Prime Minister explained that without a life of basic facilities and dignity it is impossible to come out of poverty. He said a house equipped with toilets, electricity, piped water, cooking gas and internet connectivity is something that is being ensured for the poor. Similarly, one bout of disease is sufficient to push families into penury. That is why schemes like Ayushman Bharat and PMJAY-MA were brought to ensure free quality treatment for poor families. “The earlier governments”, the Prime Minister said, “did not understand this condition of the poor, the feelings of the poor. This is the reason why the slogan of Gareebi hatao, Roti-Kapda-Makaan, which was given decades ago, remained just a slogan. Slogans were shouted and votes were gained and selfish interests were served”, he said.
In the last 8 years, the Prime Minister informed, more than 3 crore pucca houses have been given to the poor in villages and cities of the country. During this, 10 lakh pucca houses have been approved for the poor in the cities of Gujarat and 7 lakh have been already completed. “Bhupendra Bhai and his team are doing a commendable job in building homes for the poor. Not only the poor but we also took the first steps to fulfil the dream of our own house of the middle class”, he said. The central government has given about 11 thousand crore rupees to lakhs of middle-class families in Gujarat for their own homes. Not only this, workers who come for work in fellow cities should also get better houses with less rent. Work is going on at a rapid pace on this scheme”, he informed.
“The previous governments constructed houses for the poor not as a responsibility but as a favour. We changed the ways”, Shri Modi remarked. The Prime Minister informed that the occupants of the houses were given complete control and freedom over building their own house and decorating it the way they wanted to. “It is our constant effort to make the house of the poor better”, Shri Modi added. He highlighted that the Light House project of Rajkot is one such effort. Remarking on its success, the Prime Minister pointed out that a lot of people from different parts of the country have come to see this model in Rajkot. “Today, Gujarat has not only got more than 11 hundred houses made with modern technology, but it is also great news for lakhs of poor families who are going to get pucca houses in future”, the Prime Minister said. Highlighting the benefits, the Prime Minister said that these modern homes in Rajkot are a huge step in the direction of making affordable homes at a rapid pace in the country. “This is going to bring a revolutionary change in the housing sector”, he added. The Prime Minister further added that the Government has also taken the initiative to prepare our own youth for self-reliance in this type of technology by training thousands of youth and encouraging new start-ups in the country.
The Prime Minister pointed out that beyond roads, bazaars, malls, and plazas, urban life also has another responsibility. “For the first time, our government has understood the responsibility of the street vendors. For the first time, we have connected them to the bank. Today these colleagues are also getting easy loans through Svanidhi scheme and they can think of expanding their business. Today you see, these vendors are giving strength to Digital India through digital transactions.
Noting the number of MSMEs in Rajkot, the Prime Minister said the city has a great reputation as an industrial city and as a hotbed of MSMEs. He further added that there is hardly any part of the country which does not use any material such as pumps, machines and tools that are made in Rajkot. Giving examples such as Falcon Pump, Fieldmarshal, Angel Pump, Flowtech Engineering, Jalganga Pump, Silver Pup, Rotech Pump, Siddhi Engineers, Gujarat Forging, and Topland, the Prime Minister said that these products from Rajkot are making a mark in the country and the world.
“In the last two decades”, he said, “the export of engineering-related things from Rajkot has exceeded 5 thousand crore rupees.” He noted that the number of factories has more than doubled and the number of workers has also increased manifold. Due to the entire ecosystem, thousands of other people have also got employment here. Similarly, Morbi has also done a wonderful job. The Prime Minister informed that ceramic tiles from Morbi are famous all over the world. “More than 13 percent of the world's ceramics are produced in Morbi alone”, he said. The Prime Minister informed that Morbi is also known as the Town of Export Excellence. “Be it walls, floors, bathrooms and toilets, they are incomplete without Morbi.” He informed that a ceramics park is being built in Morbi with an investment of 15 thousand crores. The Prime Minister concluded by complimenting the state government for its progressive industrial policy.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of State for Housing and Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore, Ex-Governor of Gujarat, Shri Vajubhai Vala, Ex-Chief Minister of Gujarat, Shri Vijay Rupani, and Members of Parliament, Shri Mohanbhai Kundariya and Shri Ramabhai Komariya were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat. He also inaugurated the India Urban Housing Conclave 2022, which will witness deliberations covering various facets related to housing in India including planning, design, policy, regulations, implementation, ushering in greater sustainability and inclusivity among others. After the public function, the Prime Minister also inaugurated an exhibition on innovative construction practices.
During the public function, the Prime Minister dedicated over 1100 houses constructed under the Light House Project. The keys to these houses will also be handed over to the beneficiaries. He also dedicated a water supply project: Morbi-Bulk pipeline project from Brahmani-2 Dam to Narmada Canal Pumping Station. Other projects which are being dedicated by him include Regional Science Centre, flyover bridges, and other projects related to the road sector.
The Prime Minister laid the foundation stone of six laning of the existing four-lane of Rajkot-Gondal-Jetpur section of NH27 in Gujarat. He also laid the foundation stone of GIDC industrial estates worth around Rs 2950 crore at various locations in Morbi, Rajkot, Botad, Jamnagar and Kutch. Other projects whose foundation stones are being laid include the AMUL-fed dairy plant at Gadhka, the construction of an indoor sports complex in Rajkot, two water supply projects and other projects in the roads and railways sector.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ ৰাজকোটত প্ৰায় ৫৮৬০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে
লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ১১০০ তকৈও অধিক ঘৰ উৎসৰ্গা কৰে
ইণ্ডিয়া আৰ্বান হাউচিং কনক্লেভ ২০২২ উদ্বোধন কৰে
"আমি উন্নত ভাৰতৰ বাবে উন্নত গুজৰাটৰ মন্ত্ৰৰ সৈতে আগবাঢ়ি আছোঁ"
"ৰাজকোটে মোক শিকাই আছিল আৰু মই শিকি আছিলোঁ। ৰাজকোট মোৰ প্ৰথম বিদ্যালয় আছিল"
"মৌলিক সুবিধা আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন অবিহনে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্তি পোৱাটো অসম্ভৱ"
"দশক পূৰ্বে দিয়া 'গৰীবি হটাও, ৰুটী-কাপড়া-মকান'ৰ শ্লোগান কেৱল শ্লোগান হৈয়ে আছিল"
"পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে দায়িত্ব হিচাপে নহয়, অনুগ্ৰহ হিচাপেহে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰ উন্নত কৰাটো আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস"
"যোৱা দুটা দশকত ৰাজকোটৰ পৰা ইঞ্জিনীয়াৰিঙৰ সৈতে জড়িত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি ৫ হাজাৰ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে"
"পৃথিৱীৰ ১৩ শতাংশতকৈও অধিক চিৰামিক কেৱল মৰবিত উৎপাদিত হয়"
19 OCT 2022 8:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ ৰাজকোটত প্ৰায় ৫৮৬০ কোটি টকাৰ আধাৰশিলা আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু আৰু সেয়া ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়া আৰ্বান হাউচিং কনক্লেভ ২০২২ উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ১১০০তকৈও অধিক ঘৰো উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উৎসৰ্গা কৰা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে পানী যোগান প্ৰকল্পঃ ব্ৰহ্মানী-২ বান্ধৰ পৰা নৰ্মদা কেনেল পাম্পিং ষ্টেচনলৈ মৰবি-বাল্ক পাইপলাইন প্ৰকল্প, এটা আঞ্চলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, ফ্লাইঅভাৰ দলং আৰু পথ যোগাযোগ সম্পৰ্কীয় অন্যান্য প্ৰকল্প।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ২৭ৰ ৰাজকোট-গোন্দল-জেটপুৰ শাখাৰ বৰ্তমানৰ চাৰি লেন পথছোৱা ছয় লেনলৈ উন্নীত কৰাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ মৰবি, ৰাজকোট, বোটাড, জামনগৰ আৰু কচ্ছৰ বিভিন্ন স্থানত প্ৰায় ২৯৫০ কোটি টকাৰ জিআইডিচি ঔদ্যোগিক সম্পত্তিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে গঢ়কাত আমূল-ফেড দুগ্ধ প্ৰকল্প, ৰাজকোটত এটা ইনড'ৰ ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ, দুটা পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু পথ আৰু ৰে'ল খণ্ডত অন্যান্য প্ৰকল্প।
এই উপলক্ষে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইয়া বছৰৰ এনে এক সময় যি সময়ত নতুন সংকল্প লোৱা হয় আৰু নতুন আৰম্ভণি কৰা হয়। একে সময়তে ৰাজকোটকে ধৰি কাঠিয়াৱাড়ৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় কিছুমান প্ৰকল্প আজি সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু কিছুমান নতুন প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে। যোগাযোগ, উদ্যোগ, পানী আৰু ৰাজহুৱা সুবিধাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এই প্ৰকল্পবোৰে অঞ্চলবাসীৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব।
তেওঁ কয় যে দেশৰ ৬ স্থানৰ ভিতৰত ৰাজকোট হৈছে লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অন্যতম স্থান আৰু শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মাণ কৰা ১১৪৪ টা ঘৰ আজি উৎসৰ্গা কৰা হয়। দেৱালীৰ আগতে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মিত সুন্দৰ ঘৰবোৰ ৰাজকোটৰ শ শ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক হস্তান্তৰ কৰাৰ আনন্দই সুকীয়া। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মই বিশেষকৈ এই ঘৰবোৰৰ গৰাকী হোৱা ভগ্নীসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু কামনা কৰিম যে এই দেৱালীত লক্ষ্মী দেৱীয়ে আপোনাসৱৰ এই নতুন ঘৰত থিতাপি লওক"।
বিগত ২১ বছৰত একেলগে আমি সপোন দেখিছোঁ, বহুতো পদক্ষেপ লৈছোঁ আৰু বহুতো সফলতা অৰ্জন কৰিছোঁ বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয়, "ৰাজকোটে মোক শিকাই আছিল আৰু মই শিকি আছিলোঁ। ৰাজকোট মোৰ প্ৰথম বিদ্যালয় আছিল"। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ৰাজকোট এনে এখন ঠাই য'ত মহাত্মা গান্ধীয়েও শিকিবলৈ আহিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মই কেতিয়াও ৰাজকোটৰ ঋণ পৰিশোধ কৰিব নোৱাৰো। এজন শিক্ষাৰ্থী হিচাপে আমাৰ সফলতাৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰমাণ হৈছে আজিৰ স্কুল-কলেজত অধ্যয়ন কৰি থকা বা কেৰিয়াৰৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত থকা সহকৰ্মীসকল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজকোট আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ আইন-শৃংখলাৰ উন্নত পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভতো মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয়, "যেতিয়া মই যুৱ বন্ধুসকলক নিশালৈকে ভয় নোহোৱাকৈ বাহিৰত ঘূৰি ফুৰা, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰা দেখিবলৈ পাওঁ, ই মোক অপৰিসীম সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে। সন্তুষ্টি এই কথাৰ পৰা আহিছে যে আমি অপৰাধী, মাফিয়া, দাংগাকাৰী, সন্ত্ৰাসবাদী আৰু দখলকাৰী দলৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ দিন-ৰাতি অতিবাহিত কৰিছিলোঁ আৰু আমাৰ প্ৰচেষ্টা বিফল হোৱা নাছিল। প্ৰতিজন অভিভাৱকে তেওঁলোকৰ সন্তানৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে যি শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ সৈতে ইয়াত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে সেয়া দেখি আনন্দিত হও"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যোৱা দশকবোৰত আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে প্ৰত্যেক গুজৰাটীয়ে যিমান সম্ভৱ যোগ্য আৰু সক্ষম হ'ব লাগে। ইয়াৰ বাবে যি পৰিৱেশৰ প্ৰয়োজন, তেওঁলোকক য'তেই উৎসাহিত কৰিব লাগে, সেয়া চৰকাৰে কৰি আছে। আমি 'উন্নত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত গুজৰাট' মন্ত্ৰৰ সৈতে আগবাঢ়ি আছো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এফালে আমি ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট অভিযানৰ জৰিয়তে উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ, আনহাতে, কৃষি মহোৎসৱ আৰু গৰিব কল্যাণ মেলাৰ জৰিয়তে গাওঁ আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আৰু আমি দেখিছোঁ যে, যেতিয়া দৰিদ্ৰলোকক ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা দ্ৰুত গতিত বাহিৰ ওলাই আহিবলৈ আৰম্ভ কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মৌলিক সুবিধা আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন অবিহনে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্তি পোৱাটো অসম্ভৱ। তেওঁ কয় যে শৌচালয়, বিদ্যুৎ, পাইপযুক্ত পানী, ৰন্ধন গেছ আৰু ইণ্টাৰনেট সংযোগেৰে সজ্জিত এটা ঘৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে নিশ্চিত কৰা হৈছে। একেদৰে, পৰিয়ালবোৰক দৰিদ্ৰতালৈ ঠেলি দিয়াৰ বাবে ৰোগৰ এটা যুঁজ যথেষ্ট। সেয়েহে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰৰ বাবে গুণগত বিনামূলীয়া চিকিৎসা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু পিএমজেএৱাই-এমএৰ দৰে আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দৰিদ্ৰ লোকৰ এই অৱস্থা, দৰিদ্ৰ লোকৰ অনুভূতি বুজি পোৱা নাছিল। এইকাৰণেই দশক পূৰ্বে দিয়া গৰীবি হাটাও, ৰোটি-কাপড়া-মকানৰ শ্লোগান কেৱল এটা শ্ল'গান হৈয়ে আছিল। শ্ল'গান দিয়া হৈছিল আৰু ভোট লাভ কৰা হৈছিল আৰু স্বাৰ্থ পূৰণ কৰা হৈছিল", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে বিগত ৮ বছৰত দেশৰ গাওঁ আৰু চহৰসমূহত দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৩ কোটিতকৈও অধিক পকী ঘৰ দিয়া হৈছে। এই সময়ছোৱাত গুজৰাট চহৰৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ১০ লাখ পকী ঘৰৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে আৰু ইতিমধ্যে ৭ লাখ ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, "ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ দলটোৱে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণত প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে। কেৱল দৰিদ্ৰই নহয়, আমি মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ নিজৰ ঘৰৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ বাবেও প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ । কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গুজৰাটৰ লাখ লাখ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালক তেওঁলোকৰ নিজৰ ঘৰৰ বাবে প্ৰায় ১১ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, কেৱল এয়াই নহয়, সহ-চহৰবোৰত কাম কৰিবলৈ অহা শ্ৰমিকসকলেও কম ভাড়াত উন্নত ঘৰ পাব লাগে। এই আঁচনিক লৈ দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে দায়িত্ব হিচাপে নহয়, অনুগ্ৰহ হিচাপে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। আমি পথ সলনি কৰিছোঁ"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে ঘৰত থকা লোকসকলক তেওঁলোকৰ নিজৰ ঘৰ নিৰ্মাণ আৰু তেওঁলোকে বিচৰা ধৰণে সজোৱাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু স্বাধীনতা প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, "দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰখন উন্নত কৰাৰ বাবে ই আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাজকোটৰ লাইট হাউচ প্ৰকল্পটো এনে এটা প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ সফলতা সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা বহু লোকে ৰাজকোটত এই আৰ্হি চাবলৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি গুজৰাটেই কেৱল আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মিত ১১শতকৈও অধিক ঘৰ লাভ কৰা নাই, ভৱিষ্যতে পকী ঘৰ লাভ কৰিবলৈ যোৱা লাখ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবেও ই এক ডাঙৰ খবৰ"। এই লাভালাভৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজকোটৰ এই আধুনিক ঘৰসমূহ দেশত দ্ৰুত গতিত সুলভ ঘৰ নিৰ্মাণৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ। "ই গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ডত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ গৈ আছে"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দি আৰু দেশত নতুন ষ্টাৰ্ট-আপক উৎসাহিত কৰি এইধৰণৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবেও উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাস্তা, বজাৰ, মল আৰু প্লাজাৰ বাহিৰেও নগৰীয়া জীৱনৰ আন এক দায়িত্ব আছে। "প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে পথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ দায়িত্ব বুজি পাইছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আমি তেওঁলোকক বেংকৰ সৈতে সংযোগ কৰিছোঁ। আজি এই সহকৰ্মীসকলে স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে সহজ ঋণ লাভ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ কথা ভাবিব পাৰিছে। আজি আপোনাসৱে দেখিছে, এই বিক্ৰেতাসকলে ডিজিটেল লেনদেনৰ জৰিয়তে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
ৰাজকোটত এমএছএমইৰ সংখ্যা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চহৰখনৰ এখন ঔদ্যোগিক চহৰ আৰু এমএছএমইৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে যথেষ্ট খ্যাতি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ এনে কোনো অংশ নাই যিয়ে ৰাজকোটত তৈয়াৰ কৰা পাম্প, যন্ত্ৰ আৰু সঁজুলিৰ দৰে কোনো সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ নকৰে। ফালকন পাম্প, ফিল্ড মাৰ্শ্বেল, এঞ্জেল পাম্প, ফ্লোটেক ইঞ্জিনিয়াৰিং, জলগংগা পাম্প, চিলভাৰ পুপ, ৰোটেক পাম্প, সিদ্ধি ইঞ্জিনীয়াৰিং, গুজৰাট ফৰ্জিং আৰু টপলেণ্ডৰ দৰে উদাহৰণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজকোটৰ এই সামগ্ৰীসমূহে দেশ আৰু বিশ্বত নিজৰ এক চিনাকী বনাবলৈ সক্ষম হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যোৱা দুটা দশকত ৰাজকোটৰ পৰা ইঞ্জিনীয়াৰিং সৈতে জড়িত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিয়ে ৫ হাজাৰ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে।" তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কাৰখানাৰ সংখ্যা দুগুণতকৈও অধিক হৈছে আৰু শ্ৰমিকৰ সংখ্যাও বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বাবে, আন হাজাৰ হাজাৰ লোকেও ইয়াত নিযুক্তি লাভ কৰিছে। একেদৰে, মৰবিয়েও এক সুন্দৰ কাম কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মৰবিৰ চিৰামিক টাইলসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিখ্যাত। "পৃথিৱীৰ ১৩ শতাংশতকৈও অধিক চিৰামিক কেৱল মৰবিত উৎপাদিত হয়", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয যে মৰবি ৰপ্তানি উৎকৰ্ষ নগৰ বুলিও জনাজাত। "দেৱাল, মজিয়া, বাথৰুম আৰু শৌচালয় হওঁক, সেইবোৰ মৰবি অবিহনে অসম্পূৰ্ণ।" তেওঁ কয় যে ১৫ হাজাৰ কোটি বিনিয়োগেৰে মৰবিত এখন চিৰামিক উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰক ইয়াৰ প্ৰগতিশীল ঔদ্যোগিক নীতিৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কৌশল কিশোৰ, গুজৰাটৰ প্ৰাক্তন ৰাজ্যপাল শ্ৰী বাজুভাই বালা, গুজৰাটৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় ৰুপানী আৰু সাংসদ শ্ৰী মোহনভাই কুণ্ডাৰিয়া আৰু শ্ৰী ৰামভাই কোমাৰিয়া উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ ৰাজকোটত প্ৰায় ৫৮৬০ কোটি টকাৰ আধাৰশিলা আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু আৰু সেয়া ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ ইণ্ডিয়া আৰ্বান হাউচিং কনক্লেভ ২০২২ উদ্বোধন কৰে, য'ত ভাৰতত গৃহ নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন দিশ সামৰি আলোচনা কৰা হ'ব, য'ত পৰিকল্পনা, ডিজাইন, নীতি, নিয়মাৱলী, ৰূপায়ণ, অধিক স্থিৰতা আৰু অন্যান্যসকলৰ মাজত অন্তৰ্ভুক্তি চামিল আছে। ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্ভাৱনী মূলক নিৰ্মাণ পদ্ধতিৰ ওপৰত এখন প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰে।
ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ১১০০ তকৈও অধিক ঘৰ উৎসৰ্গা কৰে। এই ঘৰবোৰৰ চাবিও হিতাধিকাৰীসকলক হস্তান্তৰ কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উৎসৰ্গা কৰা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে পানী যোগান প্ৰকল্পঃ ব্ৰহ্মানী-২ বান্ধৰ পৰা নৰ্মদা কেনেল পাম্পিং ষ্টেচনলৈ মৰবি-বাল্ক পাইপলাইন প্ৰকল্প, এটা আঞ্চলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, ফ্লাইঅভাৰ দলং আৰু পথ যোগাযোগ সম্পৰ্কীয় অন্যান্য প্ৰকল্প।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ২৭ৰ ৰাজকোট-গোন্দল-জেটপুৰ শাখাৰ বৰ্তমানৰ চাৰি লেন পথছোৱা ছয় লেনলৈ উন্নীত কৰাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ মৰবি, ৰাজকোট, বোটাড, জামনগৰ আৰু কচ্ছৰ বিভিন্ন স্থানত প্ৰায় ২৯৫০ কোটি টকাৰ জিআইডিচি ঔদ্যোগিক সম্পত্তিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে গঢ়কাত আমূল-ফেড দুগ্ধ প্ৰকল্প, ৰাজকোটত এটা ইনড'ৰ ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ, দুটা পানী যোগান প্ৰকল্প আৰু পথ আৰু ৰে'ল খণ্ডত অন্যান্য প্ৰকল্প।