প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী রাজকোত্তা লুপা কোতি ৫৮৬০ রোমগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লাইত হাওস প্রোজেক্কী মখাদা শাবা য়ুম ১১০০ হেন্না কৎথোকখ্রে
ইন্দিয়া অর্বান হাওসিং কনক্লেপ ২০২২ হৌদোকখ্রে
“চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা গুজরাতকী লাইৱাগা লোয়ন্না ঐখোয় চঙশিল্লি”
“রাজকোতনা ঐঙোন্দা তম্বীরকখি অমসুং ঐ তম্লি। রাজকোত ঐগী অহানবা মহৈলোয়শঙনি”
“তঙাইফদনা লৈত্রবা য়াদ্রবা খুদোংচাবশিং অমসুং ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংহন্দনা, লায়রবা কোকহনবা অসি ওইথোক্লোই”
“চহি কয়াগী মমাঙদা লাউখিবা খোল্লাউশিং ‘লায়রবা কোকহনবা, রোতি-কপারা-মকান’ অসি শুপ্নগী খোল্লাউশিং ওইদুনা লৈরে”
“মমাঙগী সরকারশিংনা দাইত্ব অমা ওইনা লায়রবশিংগী য়ুম শাখিদে, খুদোংচাবা অমা ফংনবা শাখি। লায়রবশিংগী য়ুম শাবা হায়বসি ঐখোয়গী লেংদ্রবা থবক্নি”
“হৌখিবা চহি ২০ অসিদা, ইঞ্জিনিয়ারিংগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং রাজকোত্তগী মপান্দা থাদোকপা লুপা কোতি লিশিং ৫ হেল্লে”
“মোর্বি মথন্তনা মালেমগী অপুনবা সেরামিক্কী চাদা ১৩ হেন্না পুথোক্লি”
19 OCT 2022 8:17PM by PIB Imphal
ঙসি গুজরাতকী রাজকোত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা কোতি ৫৮৬০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া অর্বান হাওসিং কনক্লেপ ২০২২শু হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লাইত হাওস প্রোজেক্কী মখাদা শাবা য়ুম ১১০০ হেন্না কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখিবা অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ব্রহ্মনি-২ দামদগী নর্মামদা কেনেল পম্পিং স্তেসন ফাওবগী মোর্বি-ব্লক পাইপলাইন প্রোজেক, রিজনেল সাইন্স সেন্তর অমা, লৈকংথোঙশিং অমসুং লম্বীগা মরী লৈনবা অতৈ প্রোজেকশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা এন.ঐচ-২৭গী রাজকোত-গোন্দাল-জেতপুর সেক্সনগী হৌজিক লৈরিবা লেন-৪ অসি লেন-৬ ওন্থোক্নবা উরেপ-উয়ুং তমখি। মোর্বি, রাজকোত, বোতাদ, জাম্নগর অমসুং কচ্ছতা লুপা কোতি ২৯৫০ রোমগী জি.আই.দি.সি ইন্দস্ত্রিএল স্তেৎশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি। উরেপ-উয়ুং তমখিবা অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা গাধকাদা অমুল-ফেদ দাইরি প্লান্ত, রাজকোত্তা ইন্দোর স্পোর্তস কমপ্লেক্স অমা শানবা, ঈশিং পীনবা প্রোজেক অনি অমসুং লম্বী অমসুং রেলৱেজগী প্রোজেকশিংনি।
মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অসি অনৌবা ৱারেপশিং লৌবা অমসুং অনৌবা থবকশিং হৌবা চহি অমগী মতমনি। রাজকোত য়াওনা কাথিয়াৱারগী প্রোজেক খর ঙসি লোইশিল্লে অমসুং অনৌবা প্রোজেক খরা পায়খৎপা হৌরে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদু লম্বী-থোঙ, উদোগ, ঈশিং অমসুং মীয়ামগী পুন্সি নুংঙাইনা হিংনবগা মরী লৈনৈ।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী মফম ৬গী মনুংদা, রাজকোত অসি লাইত হাওস প্রোজেক্কী মফমশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা শাবা য়ুম ১১৪৪ ঙসি কৎথোক্লে। দিৱালি মমাঙদা অনৌবা তেক্নোলোজিনা শাবা খ্বাইদগী ফবা য়ুম রাজকোতকী লায়রবা ইমুং ১০০ হেনবদা খুৎশিন্নবগী হরাওবা অসি মখল অমনি। হায়রিবা য়ুমশিং অসি মপু ওইরবী ইচলশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি অমসুং লাক্লিবা দিৱালি অসিগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং অদোমগী অনৌবা য়ুমশিং অসিদা লক্ষমী লেঙশিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ২১দা ঐখোয় মঙলান কয়া মঙখি, থবক কয়া পাংথোকখি অমসুং কয়া মাইপাকখি। রাজকোতনা ঐঙোন্দা তম্বীরকখি অমসুং ঐ তম্লি। রাজকোত ঐগী অহানবা মহৈলোয়শঙনি। রাজকোত অসি মহাত্মা গান্ধীনা লাইরিক তম্বা লাকখিবা মফম অমনি। ঐনা কৈদৌঙৈদা অদোমগী লমন শিংবা ঙম্লরোই। মহৈরোয় অমা ওইনা ঐখোয়গী মাইপাকপগী খ্বাইদগী চাউবা খুদম অসি, ঙসিগী স্কুল-কোলেজশিংদা তম্লিবা মহৈরোয়শিং নত্ত্রগা মখোয়গী শীনফমশিংদা লৈরবা মীওইশিং অদুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজকোত অমসুং রাজ্য অসি শীনবা থুংনা লো অমসুং ওর্দরগী ফিবম ফগৎলে। নহা ওইরিবা মরুপশিংনা অকিবা লৈতনা নুমিদাং অথেংবা ফাওবা কোইচৎ চৎপা অমসুং মখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা থবকশিং পাংথোকপা অসি উবদা ঐ অপেনবা পোকই। ফত্তবা মীওইশিং, মাফিয়া, তেরোরিস্তশিং অমসুং গেংশিং লৈতনা ঐখোয়না অহিং-নুংথিল হিংবা অসিদা অপেনবা পোকই অমসুং ঐখোয়না পায়খৎপা থবকশিং লেম্না মাঙদ্রে। মখোয়গী অঙাংশিংগী তুংগী য়াইফনবা মমা-মপাশিংনা থবক কন্না শুদুনা শান্তি ওইনা অমসুং হরাওনা লৈমিন্নবা উবদা হরাওই।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি হৌখিবা চহি কয়া অসিদা ঐখোয়না কন্না হোৎনবদগী গুজরাতি খুদিংমক থবক ফজনা পাংথোকপা ঙম্লে। মসিদা সরকারনা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা গুজরাতকী লাইৱাগা লোয়ন্না ঐখোয় চঙশিল্লি।ঐখোয়না উদোগশিংদা মীৎয়েং চঙখি অমসুং ভাইব্রেন্ত গুজরাত কেম্পেনগী মখাদা শেন থাদরকখি অমসুং কৃষি মহোৎসব অমসুং গরিব কলয়ান মেলাশিংগী খুৎথাদা খুঙ্গং অমসুং লায়রবা শেমগৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎখি। লায়রবশিংদা শক্তি পীবা অমসুং মখোয় খোঙজেল য়াংনা লায়রবা কোকপা ঐখোয়না উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তঙাইফদনা লৈত্রবা য়াদ্রবা খুদোংচাবশিং অমসুং ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংহন্দনা, লায়রবা কোকহনবা ওইথোক্লোই। তোইলেত, মৈ, তোতি ঈশিং, চাক থোংনবা গ্যাস অমসুং ইন্তরনেত য়াওরবা য়ুম অমা লায়রবদা ফংহল্লে। অনা-অয়েক অসিনা ইমুং কয়া অৱাবা তাহল্লি। মফম অসিনা অয়ুস্মান ভারত অমসুং পি.এম.জে.এ.আই-এম.এগুম্বা স্কিমশিংনা লায়রবা ইমুং কয়া লেম্না লায়েংবা ফংলে। মমাঙগী সরকারশিংনা লায়রবগী ফিবম খঙলমদে অমসুং লারয়বগী পুক্নিংগী ইহুলশিং খঙদে। মরম অদুনা চহি কয়াগী মমাঙদা লাউখিবা খোল্লাউশিং ‘লায়রবা কোকহনবা, রোতি-কপারা-মকান’ অসি শুপ্নগী খোল্লাউশিং ওইদুনা লৈরে। খোল্লাউশিং লাউখি অমসুং ভোত কয়া ফংখি অমসুং মশাগী ওইজবা কয়া ফংখি।
হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিংদা লায়রবশিং চেক্কী য়ুম কোতি ৩ হেন্না ফংহনখ্রে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা, গুজরাতকী সহরশিংগী চেক্কী য়ুম লাখ ১০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে অমসুং য়ুম লাখ ৭ শাবা লোইখ্রে। লায়রবশিংগী য়ুম শাবা ভুপেন্দ্রভাই অমসুং মহাক্কী কাংবুনা শিংথানিঙাই ওইবা থবক অমা পাংথোক্লি। লায়রবশিং খক্তগী নত্তনা মিদল ক্লাসশিংগী য়ুম শানবা মঙলান থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঐখোয়না অহানবা থবকশিং পায়খৎপা হৌরে। গুজরাতকী মিদল ক্লাস লাখ কয়াদা মখোয়গী য়ুমশিং শানবা কেন্দ্র সরকারনা লুপা কোতি লিশিং ১১ রোম পীখ্রে। অতোপ্পা সহরশিংদগী লাকপা শিন্মীশিংদা মমল হোঙবা ভারাগী য়ুমশিং ফংলগনি। মসিগী স্কিম অসি থবক য়াংনা পায়খৎলি।
মহাক্না হায়খি মমাঙগী সরকারগী সরকারশিংনা দাইত্ব অমা ওইনা লায়রবশিংগী য়ুম শাখিদে, খুদোংচাবা অমা ফংনবা শাখি। মখোয়না অপাম্বা মওংদা য়ুমশিং শানবা য়ুম মপুশিংদা অয়াবা পীরে। লায়রবশিংগী য়ুম শাবা হায়বসি ঐখোয়গী লেংদ্রবা থবক্নি। রাজকোতকী য়ুম শাবগী নমুনা অসি য়েংনবা লৈবাক্কী মফম কয়াদগী মীওই কয়া লাক্লে। ঙসিদি গুজরাতনা অনৌবা তেক্নোলোজিদা শাবা য়ুম লিশিং কয়া ফংবদা নত্তনা, লায়রবা ইমুং কয়া তুংদা চেক্কী য়ুমশিং ফংলগনি। রাজকোত্তা শারিবা মতমগী অনৌবা য়ুমশিং অসি লৈবাক অসিদা মমল হোঙবা য়ুমশিং শানবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। মসিনা য়ুম শাবগী থবকশিংদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি। নহারোল লিশিং কয়া অসিগুম্বা অনৌবা য়ুমশারোলগী ত্রেনিং পীদুনা অমসুং অনৌবা স্তার্দ-অপশিং পুক্নিং থৌগৎতুনা ঐখোয়গী নহারোলশিং মশা-মরোমদোম লেপচনবা থৌরাং তৌনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লম্বীশিং, কৈথেলশিং, মোলশিং অমসুং প্লাজাশিংগী মথক্ত সহরগী পুন্সি অসিসু দাইত্ব অমনি। অহানবা ওইনা ঐখোয়গী সরকারনা লম্বী মতাইগী পোৎফমশিংগী দাইত্ব লৌরে। অহানবা ওইনা, ঐখোয়না বেঙ্কগা মখোয়গা শম্নহল্লে। হায়রিবা মীওইশিং অসি শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা য়াম্না লাইনা লোন ফংবা ঙম্লে। ঙসিদি, হায়রিবা পোৎফম্বীশিং অসিনা দিজিতেল ওইনা ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোক্তুনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মপাঙ্গল হাপ্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উদোগকী সহর অমা ওইনা রাজকোতকী এম.এস.এম.ইশিং মমিং চৎলি অমসুং এম.এস.এম.ইশিংগী মফম অমনি। রাজকোত্তা শাবা পম্পশিং, মেছিনশিং অমসুং খুৎশু-খুৎলায়শিং শীজিন্নদবা লৈবাক অসিগী মফম অমতা লৈরম্লোই। ফালকোন পম্প, ফিল্দমার্সেল, এঞ্জেল পম্প, ফ্লোতেক ইঞ্জিনিয়ারিং, জালগঙ্গা পম্প, সিলভর পম্প, রোতেক পম্প, সদ্ধি ইঞ্জিনিয়ার্স, গুজরাত ফোরগিং অমসুং তোপলেন অসি খুদম ওইনা পনবা য়াই। হায়রিবা রাজকোতকী পোৎথোকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা মফম অমা কল্লি।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ২০ অসিদা, ইঞ্জিনিয়ারিংগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং রাজকোত্তগী মপান্দা থাদোকপা লুপা কোতি লিশিং ৫ হেল্লে। ফেক্তরিশিং শরুক অনি হেন্না হেনগৎলে অমসুং শিন্মীশিং মশিং হেনগৎলে। অসিগুম্বা ফিবম অসিনা মীওই লিশিং কয়া থবক পীরে। মসিগা চপ মান্ননা মোর্বিশু অঙকপা থবক অমা পাংথোক্লে। সেরামিক তাইলশিংগীদমক মোর্বি মালেমদা মমিং চৎলে। মোর্বি মথন্তনা মালেমগী অপুনবা সেরামিক্কী চাদা ১৩ হেন্না পুথোক্লি। মোর্বি অসি মপান্দা থাদোকপগী শিংথানিঙাই ওইবা সহর অমা ওইনা খঙনরে। ফক্লাংশিং, লৈমাইশিং, ইরুজফমশিং অমসুং তোইলেতশিং মোর্বিগী তাইল য়াওদ্রবদি মপুংফাদ্রে। লুপা কোতি লিশিং ১৫ থাদদুনা মোর্বিদা সেরামিক পার্ক অমা শেমগৎলে।
থৌরম অদুদা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরি, হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী কাউসাল কিশোর, গুজরাতকী হান্নগী রাজ্যপাল শ্রী ভাজুভাই ভালা, গুজরাতকী হান্নগী চীফ মিনিস্তর বিজয় রুপানি অমসুং এম.পিশিং শ্রী মোহনভাই কুন্দারিয়া অমশুং শ্রী রামভাই কোমারিয়াশু শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
গুজরাতকী রাজকোত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা কোতি ৫৮৬০ রোমগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া অর্বান হাওসিং কনক্লেপ ২০২২শু হৌদোকখ্রে। মসিদা ভারত্তা য়ুম শানবা দিজাইন তৌবা, থৌশিল-থৌরাংশিং, চৎন-কাংলোনশিং, থবক ওইনা পাংথোকপা য়াওনা হীরম কয়া খন্নি। তুংদা মীয়ামগী থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা য়ুমশারোলগী মতাংদা একজিবিসন অমসু হাংদোকখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা লাইত হাওস প্রোজেক্কী মখাদা শাবা য়ুম ১১০০ হেন্না কৎথোকখ্রে। য়ুমশিং অদুগী শোশিং য়ুম্বু বেনিফিসরিশিংদা শীন্নগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখিবা অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ব্রহ্মনি-২ দামদগী নর্মামদা কেনেল পম্পিং স্তেসন ফাওবগী মোর্বি-ব্লক পাইপলাইন প্রোজেক, রিজনেল সাইন্স সেন্তর অমা, লৈকংথোঙশিং অমসুং লম্বীগা মরী লৈনবা অতৈ প্রোজেকশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা এন.ঐচ-২৭গী রাজকোত-গোন্দাল-জেতপুর সেক্সনগী হৌজিক লৈরিবা লেন-৪ অসি লেন-৬ ওন্থোক্নবা উরেপ-উয়ুং তমখি। মোর্বি, রাজকোত, বোতাদ, জাম্নগর অমসুং কচ্ছতা লুপা কোতি ২৯৫০ রোমগী জি.আই.দি.সি ইন্দস্ত্রিএল স্তেৎশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি। উরেপ-উয়ুং তমখিবা অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা গাধকাদা অমুল-ফেদ দাইরি প্লান্ত, রাজকোত্তা ইন্দোর স্পোর্তস কমপ্লেক্স অমা শানবা, ঈশিং পীনবা প্রোজেক অনি অমসুং লম্বী অমসুং রেলৱেজগী প্রোজেকশিংনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat
Dedicates over 1100 houses constructed under Light House Project
Inaugurates the India Urban Housing Conclave 2022
“We are moving with the mantra of Developed Gujarat for a developed India”
“Rajkot kept on teaching me and I kept on learning. Rajkot was my first school”
“Without a life of basic facilities and dignity, it is impossible to come out of poverty”
“Slogans of ‘gareebi hatao, roti-kapda-makaan’, which were given decades ago, remained just slogans”
“The previous governments constructed houses for the poor not as a responsibility but as a favour. It is our constant effort to make the house of the poor better”
“In the last two decades, the export of engineering-related things from Rajkot has exceeded 5 thousand crore rupees”
“More than 13 percent of the world's ceramics are produced in Morbi alone”
19 OCT 2022 8:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat today. The Prime Minister also inaugurated the India Urban Housing Conclave 2022. The Prime Minister dedicated over 1100 houses constructed under the Light House Project. Other projects being dedicated by the Prime Minister include a water supply project: Morbi-Bulk pipeline project from Brahmani-2 Dam to Narmada Canal Pumping Station, a regional Science Centre, flyover bridges and other projects related to road connectivity.
The Prime Minister laid the foundation stone of six laning of the existing four-lane of Rajkot-Gondal-Jetpur section of NH27 in Gujarat. He also laid the foundation stone of GIDC industrial estates worth around Rs 2950 crore at various locations in Morbi, Rajkot, Botad, Jamnagar and Kutch. Other projects whose foundation stones are being laid include the AMUL-fed dairy plant at Gadhka, the construction of an indoor sports complex in Rajkot, two water supply projects and other projects in the roads and railways sector.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that this is the time of the year when new resolutions are taken and new beginnings are made. At a time, some projects related to the development of Kathiawar including Rajkot have been completed today and some new projects have started. These projects related to connectivity, industry, water, and public facilities are going to make life easier here.
He said that out of 6 places in the country, Rajkot is one of the places for the Light House project and 1144 houses constructed with the latest technology were dedicated today. The joy of handing over hundreds of poor families of Rajkot to the best houses made with modern technology before Diwali is something else. “I would especially congratulate the sisters who became the owners of these houses and wish that this Diwali, Lakshmi resides in this new house of yours,” he wished
In the last 21 years, the Prime Minister reminisced, together that we have dreamt, taken many steps, and also achieved many successes. “Rajkot kept on teaching me and I kept on learning. Rajkot was my first school”, he said. He recalled that Rajkot was also a place where Mahatma Gandhi also came for learning. I can never repay your debt, the Prime Minister said. The biggest proof of our success as a student is the peers who are studying in today's school-college, or who are in the early stages of their careers.
The Prime Minister talked about the improved law and order situation in Rajkot and in the entire state. “When I see young friends roaming outside without fear till late at night, doing the important work of their life, it gives me immense satisfaction. Satisfaction comes from the fact that we spent the day and night getting rid of criminals, mafia, rioters, terrorists, and occupation gangs and our efforts did not go in vain. It is a pleasure to see the peace and harmony with which every parent is working hard for the better future of their children here”, he said.
The Prime Minister continued, “In the last decades, it has been our constant endeavour that every Gujarati should be able and capable as much as possible. Whatever environment is needed for this, wherever it is to be encouraged, that government is doing it. We have been moving ahead with the mantra of ‘Developed Gujarat for a developed India’. The Prime Minister informed that while, on one hand, we gave thrust to industries, and investments through the Vibrant Gujarat campaign, on the other hand, we took the initiative to empower the village and the poor through Krishi Mahotsav and Garib Kalyan Melas. And we have seen, when the poor are empowered, they start making fast ways out of poverty.”
The Prime Minister explained that without a life of basic facilities and dignity it is impossible to come out of poverty. He said a house equipped with toilets, electricity, piped water, cooking gas and internet connectivity is something that is being ensured for the poor. Similarly, one bout of disease is sufficient to push families into penury. That is why schemes like Ayushman Bharat and PMJAY-MA were brought to ensure free quality treatment for poor families. “The earlier governments”, the Prime Minister said, “did not understand this condition of the poor, the feelings of the poor. This is the reason why the slogan of Gareebi hatao, Roti-Kapda-Makaan, which was given decades ago, remained just a slogan. Slogans were shouted and votes were gained and selfish interests were served”, he said.
In the last 8 years, the Prime Minister informed, more than 3 crore pucca houses have been given to the poor in villages and cities of the country. During this, 10 lakh pucca houses have been approved for the poor in the cities of Gujarat and 7 lakh have been already completed. “Bhupendra Bhai and his team are doing a commendable job in building homes for the poor. Not only the poor but we also took the first steps to fulfil the dream of our own house of the middle class”, he said. The central government has given about 11 thousand crore rupees to lakhs of middle-class families in Gujarat for their own homes. Not only this, workers who come for work in fellow cities should also get better houses with less rent. Work is going on at a rapid pace on this scheme”, he informed.
“The previous governments constructed houses for the poor not as a responsibility but as a favour. We changed the ways”, Shri Modi remarked. The Prime Minister informed that the occupants of the houses were given complete control and freedom over building their own house and decorating it the way they wanted to. “It is our constant effort to make the house of the poor better”, Shri Modi added. He highlighted that the Light House project of Rajkot is one such effort. Remarking on its success, the Prime Minister pointed out that a lot of people from different parts of the country have come to see this model in Rajkot. “Today, Gujarat has not only got more than 11 hundred houses made with modern technology, but it is also great news for lakhs of poor families who are going to get pucca houses in future”, the Prime Minister said. Highlighting the benefits, the Prime Minister said that these modern homes in Rajkot are a huge step in the direction of making affordable homes at a rapid pace in the country. “This is going to bring a revolutionary change in the housing sector”, he added. The Prime Minister further added that the Government has also taken the initiative to prepare our own youth for self-reliance in this type of technology by training thousands of youth and encouraging new start-ups in the country.
The Prime Minister pointed out that beyond roads, bazaars, malls, and plazas, urban life also has another responsibility. “For the first time, our government has understood the responsibility of the street vendors. For the first time, we have connected them to the bank. Today these colleagues are also getting easy loans through Svanidhi scheme and they can think of expanding their business. Today you see, these vendors are giving strength to Digital India through digital transactions.
Noting the number of MSMEs in Rajkot, the Prime Minister said the city has a great reputation as an industrial city and as a hotbed of MSMEs. He further added that there is hardly any part of the country which does not use any material such as pumps, machines and tools that are made in Rajkot. Giving examples such as Falcon Pump, Fieldmarshal, Angel Pump, Flowtech Engineering, Jalganga Pump, Silver Pup, Rotech Pump, Siddhi Engineers, Gujarat Forging, and Topland, the Prime Minister said that these products from Rajkot are making a mark in the country and the world.
“In the last two decades”, he said, “the export of engineering-related things from Rajkot has exceeded 5 thousand crore rupees.” He noted that the number of factories has more than doubled and the number of workers has also increased manifold. Due to the entire ecosystem, thousands of other people have also got employment here. Similarly, Morbi has also done a wonderful job. The Prime Minister informed that ceramic tiles from Morbi are famous all over the world. “More than 13 percent of the world's ceramics are produced in Morbi alone”, he said. The Prime Minister informed that Morbi is also known as the Town of Export Excellence. “Be it walls, floors, bathrooms and toilets, they are incomplete without Morbi.” He informed that a ceramics park is being built in Morbi with an investment of 15 thousand crores. The Prime Minister concluded by complimenting the state government for its progressive industrial policy.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of State for Housing and Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore, Ex-Governor of Gujarat, Shri Vajubhai Vala, Ex-Chief Minister of Gujarat, Shri Vijay Rupani, and Members of Parliament, Shri Mohanbhai Kundariya and Shri Ramabhai Komariya were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated projects worth around Rs. 5860 crores in Rajkot, Gujarat. He also inaugurated the India Urban Housing Conclave 2022, which will witness deliberations covering various facets related to housing in India including planning, design, policy, regulations, implementation, ushering in greater sustainability and inclusivity among others. After the public function, the Prime Minister also inaugurated an exhibition on innovative construction practices.
During the public function, the Prime Minister dedicated over 1100 houses constructed under the Light House Project. The keys to these houses will also be handed over to the beneficiaries. He also dedicated a water supply project: Morbi-Bulk pipeline project from Brahmani-2 Dam to Narmada Canal Pumping Station. Other projects which are being dedicated by him include Regional Science Centre, flyover bridges, and other projects related to the road sector.
The Prime Minister laid the foundation stone of six laning of the existing four-lane of Rajkot-Gondal-Jetpur section of NH27 in Gujarat. He also laid the foundation stone of GIDC industrial estates worth around Rs 2950 crore at various locations in Morbi, Rajkot, Botad, Jamnagar and Kutch. Other projects whose foundation stones are being laid include the AMUL-fed dairy plant at Gadhka, the construction of an indoor sports complex in Rajkot, two water supply projects and other projects in the roads and railways sector.