Prime Minister's Office
PM kickstarts distribution of PMJAY-MA Yojana Ayushman cards in Gujarat via video conferencing
“Health insurance is talked about in many countries of the world but India is going beyond that and ensuring health assurance”
“Our schemes today directly address the needs of the common citizens”
“When the citizens of the country are empowered, the country becomes powerful”
“An Ayushman card is a 5 lakh rupee ATM. This is an ATM card that will keep giving benefits of free treatment every year”
“Over a period of 30-40 years, there is a guarantee of 1.5-2 crore worth of treatment”
17 OCT 2022 5:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi kickstarted the distribution of PMJAY-MA Yojana Ayushman cards in Gujarat via video conferencing, today. The Prime Minister also interacted with the beneficiaries of PMJAY-MA Yojana Ayushman cards via video conferencing.
Interacting with Shri Piyushbhai from Tuwar in Banaskantha, the Prime Minister enquired about his family and his recent health conditions. The Prime Minister was happy to know that the Ayushman Bharat scheme had given him a new lease on life. The Prime Minister assured him that the government will always take care of everyone like him.
The Prime Minister interacted with Shri Damor Lalabhai Somabhai from Mahisagar and inquired if his cancer treatment went through well. The Prime Minister expressed delight that Shri Damor’s treatment was covered by the Ayushman Bharat scheme and he did not have to spend a single penny. He also urged Shri Damor to take a vow to quit tobacco and asked him to spread awareness about the scheme.
Smt. Ramilaben, Darjee in Gandhinagar informed the Prime Minister that, if Ayushman Card was not available, she would have had to take a loan for her treatment and chances were that she would have avoided the operation. The Prime Minister expressed happiness that mothers and sisters are taking advantage of the scheme.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight that such a mega event about public health is taking place just before Dhanteras and Diwali. He noted the coincidence that Dhanteras is at hand and Lord Dhanvantari who is considered to be the originator of Ayurveda is worshipped on the occasion. Quoting the Shastras, the Prime Minister recited, “Arogyam Paramam Bhagyaam” and expressed happiness that under the leadership of Chief Minister Bhupendra Patel, an event of such massive scale was taking place to give Arogya Dhan to lakhs of people of Gujarat.
Referring to the spirit of ‘Sarve Santu Niramaya’ i.e. may all be free of diseases, the Prime Minister said Ayushman Yojana aims for health for all. The Prime Minister appreciated the enormity of the campaign of distributing 50 lakh cards to the people in the state. This bears testimony to the sensitivity of the Gujarat Government. “We have been hearing about health insurance in many countries of the world but India is going beyond that, ensuring health assurance”.
The Prime Minister also highlighted the changed political thinking and work culture. In the earlier governments, schemes for the benefit of the common man had become a mere formality. The money that was spent on these schemes was done keeping in mind a particular area and political interests. “It was necessary to change this situation and we took the lead in this change. Today when planning is done, we first study the condition of common citizens and study their needs”, he said. The Prime Minister continued “Our schemes today directly address the needs of the common citizens”
The Prime Minister emphasized, “When the citizens of the country are empowered, then the country becomes powerful. That's why we have focussed on empowering the common citizen, especially the women of the country”. He listed free gas connection, pucca houses, toilets, free ration, and piped water as examples of this approach. The Prime Minister informed that so far, around 4 crore poor patients have availed the benefit of Arogya under this scheme across the country. He further added that out of this, about 50 lakh poor patients are from Gujarat. Highlighting the commitment, the Prime Minister informed that the government has spent crores of rupees for the treatment of these beneficiaries. Noting that the money would have been spent from the pockets of the beneficiaries if they had to get treatment outside this scheme, the Prime Minister expressed satisfaction that half of the beneficiaries of Ayushman Bharat are my mothers and sisters. Shri Modi further added that these mothers and sisters used to hide their diseases in the interest of the family and suffer because they were afraid of the debt that might pile up due to the high cost of treatment. “Ayushman Bharat Yojana has also liberated poor mothers and sisters from this problem”, he added, “Simply speaking, an Ayushman card is a 5 lakh rupee ATM. This is an ATM card that will keep giving benefits every year” He further explained the benefit that if a person lives for 30-40 years, there will be a guarantee of 1.5-2 crore worth of treatment over that period. “Ayushman card will be your true friend, the biggest troubleshooter”, he added.
The Prime Minister recalled that as the Chief Minister, he had introduced Chiranjeevi, Balbhog and Khilkhilat schemes. Mukhyamantri Amritam was introduced many years ago in Gujarat. The introduction of PMJAY-MA will enable the people of Gujarat to avail benefit of free treatment even outside Gujarat.
Background
As the then Chief Minister of Gujarat, Prime Minister had started the ‘Mukhyamantri Amrutam (MA)’ scheme in 2012 to shield poor citizens from the catastrophic costs of medical treatment and illness. In the year 2014, ‘MA’ Yojana was extended to cover families with an annual income limit of Rs. 4 lakh. The scheme was further extended to several other groups as well and later rebranded as Mukhyamantri Amrutam Vatsalya (MAV) Yojana.
Drawing from the experience of the success of this scheme, the Prime Minister launched the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) in 2018 - the largest health insurance scheme in the world providing coverage of up to Rs. 5 lakh per family per year for primary, secondary and tertiary care hospitalization without any cap on the family size and age. With the launch of the AB-PMJAY, Gujarat integrated MA / MAV Yojana with the AB-PM-JAY scheme in 2019 with the name PMJAY-MA Yojana and the beneficiaries under MA/MAV and AB-PMJAY became eligible for co-branded PMJAY-MA cards.
During the programme, the Prime Minister kickstarted the distribution of these cards which was followed by 50 lakh colour-printed Ayushman cards were distributed to all the beneficiaries across Gujarat at their doorstep by National Health Authority empanelled agencies after performing e-KYC of beneficiaries.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত্তা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. য়োজনা অয়ুস্মান কার্দ য়েন্থোকপা হৌদোকখ্রে
“মালেমগী লৈবাক কয়াদা হেল্থ ইন্স্যুরেন্সকী মরমদা ঙাঙনরি অদুবু ভারতনা মদুগী ৱাংমদা চত্তুনা হেল্থ এস্যুরেন্স ফংহল্লি”
“ঙসি ঐখোয়গী স্কীমশিংনা মীচম মীয়ামগী মথৌ তাবশিং হকথেংননা ফংহল্লি”
“লৈবাক মীয়াম মপাঙ্গল কল্লবা মতমদা, লৈবাকসু মপাঙ্গল কল্লকই”
“অয়ুস্মান কার্দ অমা হায়বসি লুপা লাখ ৫গী এ.তি.এম.নি। মসি চহি খুদিংগী লেম্না লায়েংবগী কান্নবা পীগদবা এ.তি.এম. কার্দ অমনি”
“চহি ৩০-৪০গী মতমদা, লুপা করোর ১.৫-২গী ওইগদবা লায়েংবগী গরেন্তী পীরি”
17 OCT 2022 5:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা গুজরাত্তা পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. য়োজনা অয়ুস্মান কার্দ য়েন্থোকপা হৌদোকখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. য়োজনা অয়ুস্মান কার্দ বিনিফিসরীশিংগসু ৱারী ৱাতায় শানখি‍।
বনসকন্থগী তুৱারদগী শ্রী পিয়ুসভাইগা ৱারী শানবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ইমুং মনুং অমসুং মহাক্কী হকশেলগী ফীভমগী মরমদা হংখি‍। অয়ুস্মান ভারত স্কীম্না মহাক্কী মফমদা অনৌবা পুন্সি অমা পীরে খঙবদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওখি‍। লৈঙাক্না মহাক্কুম্বা খুদিংমকপু মতম পুম্নমক্তা য়েংশিনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মাহিসাগরদগী শ্রী দামোর লালাভাই সোমাভাইগা ৱারী শানরদুনা, মহাক্কী কেন্সর লায়েং নীংথিনা চত্থখিবরা হায়না হংখি‍। শ্রী দামোরগী লায়েংবা অদু অয়ুস্মান ভারত স্কীম্না লায়েংখি অমদি মহাক্না লুপা অমা ফাওবা তিংখিদে তাবদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না শ্রী দামোরদা চুরুৎ থকপা তোক্নবা ৱাশক্নবা অমদি স্কীম অসিগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍।
গান্ধীনগরগী দার্জীদগী শ্রীমতী রামিলাবেন্না প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা, অয়ুস্মান কার্দ লৈরমদ্রবদি মহাক্না মহাক্কী লায়েংনবগীদমক লোন লৌরমগনি অমদি মহাক ওপরেসন তৌরমদবসু য়াই হায়না পাউদমখি‍। মমা ওইবীশিং অমসুং ইচল ইচেশিংনা স্কীম অসিগী কান্নবা লৌরি তাবদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ধন্তেরাস অমসুং দিৱালীগী মাঙওইননা মীয়ামগী হকশেলগী ওইবা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ধন্তেরাস লাকপগা লোয়ননা অয়ুর্বেদ হৌদোক্লম্বা লোর্দ ধনবন্তারীবু থৌরম অসিদা লাৎলিবা অসি তান চানবা অমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। সাস্ত্রগী ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা, “অরোগ্যম পরামম ভাগ্যম” থীখি অমদি মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র পতেলগী লুচিং মখাদা গুজরাৎকী মীওই লাখ কয়াদা আরোগ্য ধন পীননবা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
‘সর্বে সন্তু নিরামায়া’ হায়বদি পুম্নমকপু লায়না লাইথুং চেন্দবা ওইরসনু হায়বা ৱাখল্লোনগী মতাঙদা পল্লদুনা, অয়ুস্মান ভারতনা পুম্নমক্কী হকশেল ফহন্নবগী পান্দম থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। স্তেত অদুগী মীওইশিংদা কার্দ লাখ ৫০ য়েন্থোক্নবগী চাউরবা কেম্পেন অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি‍। থৌওং অসিদা গুজরাৎ লৈঙাক্কী মীয়ামগীদমক খঞ্জবা মতৌ উবা ফংলি‍। “মালেমগী লৈবাক কয়াদা হেল্থ ইন্স্যুরেন্সকী মতাঙদা ঐখোয়না তাদুনা লাক্লি অদুবু ভারতনা মদুগী ৱাংমদা চত্তুনা হেল্থ এস্যুরেন্স পীরি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা অহোংবা লাক্লবা রাজনিতীগী ৱাখল্লোন অমসুং থবক শুনিংবগী মচৎগী মরমদসু পনখি‍। মমাঙগী লৈঙাক্কী মতমদা, মীচম মীয়ামগী য়াইফনবা স্কীমশিং অসি মমিংতগী ওইনা লৈরম্মী‍। অদুগুম্বা স্কীমশিংগী শেনফমশিং অকক্নবা মফম খরা অমদি রাজনিতীগী কান্নবা য়েংলগা শীজিন্নরম্মী‍। “অসিগুম্বা ফীভম অসি হোংদোকপা মথৌ তারম্মী অমদি ঐখোয়না অহোংবা অসি পুরকপা হৌখি‍। ঙসিদি থৌরাং য়াৎপা মতমদা, ঐখোয়না মীচম মীয়ামগী ফীভমশিং অমদি মখোয়গী মথৌ তাবশিং হান্না নৈনৈ”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। “ঐখোয়গী স্কীমশিংনা ঙসিদি মীচম মীয়ামগী মথৌ তাবশিং হকথেংননা ফংহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
“লৈবাকসিগী মীয়াম মপাঙ্গল কনহল্লবা মতমদা, লৈবাক অসিসু মপাঙ্গল কলক্কনি‍। মরম অসিননি ঐখোয়না মীচম মীয়ামবু, মরুওইনা লৈবাকসিগী নুপী ওইবীশিংবু মপাঙ্গল কলহনবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লিবা”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না গাস কন্নেক্সন লেম্না পীবা, পক্কাগী য়ুম, তোইলেৎ, চেঙ-হৱাই লেম্না ফংহনবা, অমদি তোতি ঈশিংনচিংববু হায়রিবা থৌরাং অসিগী খুদম ওইনা পীখি‍। হৌজিক ফাওবদা স্কীম অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী লায়রবা অনাবা মীওই করোর ৪গী ময়াদা অরোগ্যগী কান্নবা ফংহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মখোয়শিংগী মনুংদা, লায়রবা অনাবা মীওই লাখ ৫০রোমদি গুজরাত্তগীনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মহাক্কী লৈঙাক্কী ফিরেপ পল্লদুনা, লৈঙাক অসিনা হায়রিবা বিনিফিসরীশিং অসিগী লায়েংনবগীদমক লুপা করোর কয়া চাদিং তৌখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। স্কীম অসিগী ৱাংমদা লায়েং চত্থরম্লবদি বিনিফিসরীশিংগী ফুরিৎখাউদগী শেল য়াম্না তিংলমগনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুস্মান ভারতকী অপুনবা বিনিফিসরীশিংগী তঙ্খায়দি মহাক্কী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা হায়না অপেনবা ফোঙদোকখি‍। অসিগুম্বা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিং অসিনা ইমুংগী খল্লগা মখোয়গী লায়নাশিং লোৎশিন্দুনা থম্নরম্মী অমদি অৱাবা খাঙলম্মী মরমদি লায়েংমল ৱাংবনা মরম ওইরগা মখোয়গী শেন্দোল ৱাংখৎলক্কদবগীদমক মখোয়না কিরম্মী হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍। “অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিদগীসু অয়ুস্মান ভারত য়োজনানা লায়রবা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংবু মনীং তমহল্লে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “চম্না ফোঙদোক্লবদা, অয়ুস্মান কার্দ অমা হায়বসি লুপা লাখ ৫গী এ.তি.এম. অমনি‍। মসি চহি খুদিংগী কান্নবা পীগদবা এ.তি.এম. কার্দ অমনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। করিগুম্বা মীওই অমনা চহি ৩০-৪০ হিংলবদি, মতম অসিদা মখোয়না লুপা করোর ১.৫-২গী লায়েংবগী কান্নবা ফংগদৌরিবনি হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি‍। “য়ুস্মান কার্দনা অদোমগী অশেংবা মরূপ, খ্বাইদগী চাউনা অৱাবা কোকহনগদবা মরূপ ওইগদৌরিবনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা চিরঞ্জীবী, বালভোগ অমসুং খিলখিলাৎ স্কীমশিং হৌদোক্লম্মী হায়না নীংশিংখি‍। মুখ্যমন্ত্রী অমৃতম চহি কয়াগী মমাঙদা গুজরাত্তা হৌদোকখ্রে‍। পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. হৌদোকপনা গুজরাতকী মীওইশিংবু গুজরাৎকী ৱাংমদসু লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরগনি‍।
বেকগ্রাউন্দ
গুজরাৎকী মতম অমগী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লায়েংবা অমদি অনা অয়েক্কী চাউরবা শেনফমদগী লায়রবশিংবু ঙাকথোক্নবগীদমক ২০১২দা ‘মুখ্যমন্ত্রী অম্রুতম (এম.এ.ৱাই.)’ স্কীম হৌদোকখি‍। ইং ২০১৪দা ‘এম.এ.’ য়োজনা অসিনা চহিদা লুপা লাখ ৪ ফাওবগী শেন্থোক লৈবা ইমুংশিং কোনশিনখি‍। স্কীম অসি অতোপ্পা কাঙলুপশিংদসু মথং মথং শন্দোকখি অমদি তুংদা মুখ্যমন্ত্রী অম্রুতম বতসাল্য (এম.এ.ভি.) য়োজনা হায়না মমীং ওনখি‍।
স্কীম অসিগী মায় পাকপগী এক্সপরিএন্স লৌদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইমুংগী মীশিং অমসুং চহি খায়দনা প্রাইমারী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সরী কেয়র হোস্পিতালাইজেসনগীদমক ইমুং অমদা চহিদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লায়েংমল পীবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেল্থ ইন্স্যুরেন্স স্কীম অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্য য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.) ২০১৮দা হৌদোকখি‍। এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই. হৌদোকখিবগা লোয়ননা গুজরাতনা ইং ২০১৯দা এম.এ./ এম.এ.ভি. য়োজনাবু এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.গা পুনশিন্নদুনা পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. য়োজনা হায়না মমিং ওনখি অমদি এম.এ./ এম.এ.ভি. অমসুং এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.গী মখাদা লৈরিবা বিনিফিসরীশিং কো-ব্রান্দেদ পি.এম.জে.এ.ৱাই.-এম.এ. কার্দ পায়বা য়াহনখি‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা কার্দ য়েন্থোকপা হৌদোকখি, তুংদা কলরদা নমথোক্লবা অয়ুস্মান কার্দ লাখ ৫০ গুজরাৎ শিনবা থুংবদা লৈরিবা বিনিফিসরীশিংগী থোঙজিলদা নেস্নেল হেল্থ ওথোরিতীগী ইমপেনেল তৌরবা এজেন্সীশিংনা ই-কে.ৱাই.সি. তৌরবা মতুংদা য়েন্থোকখি‍।